ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

Υπήρξε συγκεκριμένο περιστατικό στη ζωή σας που να σας έπεισε για τον Θεό?

maspa
    18.09.2006, 20:18
    Το μέλος neerie στις 18-09-2006 στις 15:01 έγραψε...

Παράθεση:

Όσο για το αν ο Θεός τιμωρεί, αυτό γινόταν στην Παλαιά Διαθήκη με τους Ισραηλίτες (όπου επιτρεπόταν και το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" διότι οι Ισραηλίτες ήταν σκληροί και σχεδόν αμετανόητοι) ενώ τώρα όχι διότι έχουμε την Καινή Διαθήκη όπου ο Χριστός μας δίδαξε να αγαπούμε πραγματικά και να μην εκδικούμαστε κάποιον που μας έβλαψε.

Ο Θεός δεν εκδικείται... Ο Θεός ανταποδίδει σε όσους υπέφεραν εδώ στη γη, κρατώντας τους κοντά Του και στην αιώνια ζωή... Και σε όσους ήθελαν να ζήσουν μακριά του εδώ στη γη, το ίδιο τους δίνει και μετά το θάνατο... Δεν εκδικείται... Απλά μας δίνει αυτό που επιλέξαμε εδώ και στην αιώνια ζωή.

Όσο για το θέμα που έχετε ανοίξει, θα πω κι εγώ ότι πράγματι η γνώση του Θεού γίνεται εμπειρικά κι ότι το ανθρώπινο μυαλό μας δε μπορεί πολλά να καταλάβει (όσο παντοδύναμο κι αν πιστεύουμε ότι είναι) διότι απλούστατα είναι ορισμένα πράγματα που δε χωράνε... Είναι πράγματα μεγαλύτερα από εμάς πως να το κάνουμε...

Τον Θεό τον ζεις όπως είπε κι η Νεκταρία, και μετά μπορείς να εξηγήσεις όλα αυτά που γίνονται... Και ησυχάζεις, ηρεμείς, δε σου φταίνε όλα κι όλοι... Λες "γενηθήτω το θέλημα Σου". Οι μεγάλοι γέροντες και Άγιοι ήταν ήρεμοι κατά τη διάρκεια των πειρασμών και μαρτυρίων τους. Είχαν την εμπειρία του Θεού, πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αγωνιούσαν, απλά προσεύχονταν για τη βοήθεια του... Και την έπαιρναν. Το ζητούμενο δεν είναι να ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε εδώ στη γη. Αν είναι έτσι, και μόνο το ότι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή κι όλα τελειώνουν, αποτύχαμε.

Όταν έχουμε κατά νου ότι είμαστε περαστικοί από τη ζωή αυτή τότε θα αναρωτηθούμε "μα καλά, αυτό είναι? δεν υπάρχει κάπου λίγη χαρά? Κάπου, κάποτε?" Εκεί έρχεται η απάντηση (που όποιος θέλει την δέχεται) ότι υπάρχει ζωή μετά το θάνατο (διότι όλοι είμαστε θνητοί). Κι εκεί βρίσκεται η δικαίωση, για όσους υπέφεραν εδώ. Κοντά στο Χριστό και στην αιώνια ευτυχία ή μακριά Του...

Το Θεό τον έζησα, τον ζω σε κάθε πράξη και σκέψη μου, είναι εκεί, αν θέλω Τον βλέπω, αν δε θέλω όχι. Αν δεν Τον βλέπω εγώ δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Δε χρειάζομαι θαύματα. Θαύμα είναι το ελάχιστο που γίνεται κάθε μέρα. Όλα αυτά που γίνονται χωρίς να έχω βάλει εγώ η οποιοσδήποτε άλλος το χεράκι του (πόσο αρμονικά ζει ένα εξωτικό πουλί για παράδειγμα που κανείς άνθρωπος δεν έχει δει ποτέ του). Το πως ξημερώνει κάθε πρωί και βλέπω φως ενώ θα μπορούσα να μη βλέπω, ή θα μπορσούσε να μην υπάρχει καν φως!

Για όλα αυτά, που δε χωράει το μυαλό μου κι όμως είναι εκεί, δε μπορώ παρά να Τον ευχαριστήσω. Όσο για τις τόσες αδικίες και θανάτους που βλέπουμε καθημερινά, δεν φταίει ο Θεός αλλά ο άνθρωπος που κάνει λάθη ή θεωρεί τον εαυτό του θεό (πχ ένας λάθος χειρισμός σε κάποιο αεροπλάνο, ή η αμερικάνικη κυβέρνηση που πιστεύει ότι πρέπει να σκοτώσει όλους τους "κακούς"). Ο Θεός μας έδωσε ελεύθερη βούληση, να κάνουμε και το κακό αν επιθυμούμε, παρεμβαίνει όμως όταν υπάρχει πολλή πίστη κι όταν αυτό θα μας βγει σε καλό μακροπρόθεσμα (και μετά το θάνατο μας, που αυτό στο κάτω κάτω είναι και αιώνιο).

Κι όποιος θέλει πιστεύει...

Ευχαριστώ

Το μέτρο δεν είναι η μετριότητα,είναι η κορύφωση

(Από το βιβλίο "Η μοναξιά είναι από χώμα" της Μάρως Βαμβουνάκη)

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Orfeus στις 18-09-2006 20:24 ]

prosilios
    18.09.2006, 21:35
    Παράθεση:
    Όπως και να 'χει, ένα μπορώ να πω με σιγουριά σήμερα... Μετά από αυτήν την ευκαιρία που μου δόθηκε, να γνωρίσω και να ζήσω στον Γέροντα Πορφύριο, αν ποτέ μ΄ακούσει κάποιος να λέω πως δεν υπάρχει Θεός, θα σημαίνει ότι κάτι θα έχω πάθει κι ίσως να έχω τρελαθεί...

Καλησπέρα παιδια σε όλους.

Η Νεκταρία μιλαει για εναν παππουλη που ηταν απο άλλο πλανήτη

Αν διαβασετε τα σχετικα με τη ζωη του,θα παθετε πλακα.

Αν τον γνωριζατε θα τσιμπουσατε τον εαυτο σας για να πεισθειτε πως δεν τρελλαθηκατε.

Πραγματικά η υπαρξη του π.Πορφυριου ειναι μια τρανη αποδειξη για την υπαρξη καλου καγαθού πατέρα Θεού.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Astron στις 18-09-2006 21:39 ]

maspa
    18.09.2006, 21:41
    Το μέλος prosilios στις 18-09-2006 στις 21:35 έγραψε...
    Παράθεση:

Παράθεση:
    Όπως και να 'χει, ένα μπορώ να πω με σιγουριά σήμερα... Μετά από αυτήν την ευκαιρία που μου δόθηκε, να γνωρίσω και να ζήσω στον Γέροντα Πορφύριο, αν ποτέ μ΄ακούσει κάποιος να λέω πως δεν υπάρχει Θεός, θα σημαίνει ότι κάτι θα έχω πάθει κι ίσως να έχω τρελαθεί...

Καλησπέρα παιδια σε όλους.

Η Νεκταρία μιλαει για εναν παππουλη που ηταν απο άλλο πλανήτη

Αν διαβασετε τα σχετικα με τη ζωη του,θα παθετε πλακα.

Αν τον γνωριζατε θα τσιμπουσατε τον εαυτο σας για να πεισθειτε πως δεν τρελλαθηκατε.

Πραγματικά η υπαρξη του π.Πορφυριου ειναι μια τρανη αποδειξη για την υπαρξη καλου καγαθού πατέρα Θεού.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Astron στις 18-09-2006 21:39 ]

Επίσης κι ο Πατέρας Παίσιος. Αν διαβάσετε βιβλία που αναφέρονται στη ζωή του, τις συμβουλές του κτλ θα πάθετε πλάκα!
    alexia-vicky
    18.09.2006, 23:11
    Το μέλος nalpha στις 18-09-2006 στις 19:52 έγραψε...
    Παράθεση:

Το μέλος alexia-vicky στις 17-09-2006 στις 23:04 έγραψε...
    Παράθεση:

Οι βωμολοχίες επιτρέπονται κύριοι διαχειριστές....γιατί κάτι πήρε το μάτι μου και ειδικά σε τετοια θέματα, τί να πω??? Να βάλουμε κάποιυς φραγμούς μήπως?

Επίσης, nalpha, πριν χαρακτηρισεις οπως σου κατέβει οτιδήποτε , ψάξε και μάθε κάτι παραπάνω από ότι μπορεί να λέει ένας παπάς ή η κάθε γιαγια στο κατσικοχώρι γιατί π.χ. η περίοδος δεν πειράζει, καθώς εκείνος την έδωσε όπως είπες και σε καμία περίπτωση αν προσκυνήσεις μια εικόνα τα γεννητικά σου όργανα και το τί αυτά κάνουν, δεν επηρεάζουν τον άγιο! Αυτά τα συνδέουν με τη θρησκεία μας δεδομένα της τουρκοκρατίας κτλ και η σημερινή εκκλησια φυσικά κα ιδεν τα υποστηρίζει!!! Όσο για το Α.Όρος, είναι αφιερωμενο στην Παναγία και για αυτο δε μπορούν να μπουν γυναίκες....Βάζεις στην ίδια μοίρα τον εαυτό σου με Εκείνη??? Είναι το μέρος της και δεν επιτρέπεται να μπει άλλη γυναίκα για να αξιωθεί όπως Εκείνη. Της κάναμε τόσα, φονεύσαμε το παιδί της και αυτή στέκεται δίπλα μας....θα της το στερήσουμε και αυτό???

το πιστευε και μη ερευνα...θεωρείς πως μπορεις να τα εξηγησεις όλα???? Δε γίνεται αυτο και ο λογος που το λέει είναι για να μη γίνουμε όλοι αθεοι!

" Κανενός ανθρώπου τύραννος, κανενός ανθρώπου δούλος... "

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : alexia-vicky στις 17-09-2006 23:06 ]

AX...MIKΡΟΥΛΑ,ΝΕΑΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΑ..
    ΣΤΑ 18 ΜΟΥ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ

ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ...

και εσύ να είσαι καλά....πραγματικά ελπίζω τα πιστεύω μου να τα υπερασπίζομαι έτσι και αργότερα!
    rory166
    18.09.2006, 23:15
    (γεια σου ρε Che gue vara!συνεχιζουμε.. )
    alexia-vicky
    18.09.2006, 23:19
    Δεν είναι όλα αστεία...και εγώ δεν σε έβρισα !
    rory166
    18.09.2006, 23:22
    εαν νομιζεις οτι τα θεωρω αστεια μικρη μου αυτα εισαι γελασμενη
    δεν θελω να ξεκινησω καινουρια κουβεντα τωρα,
    τα εξεφρασα τα πιστευω μου...τεσπα
    alexia-vicky
    18.09.2006, 23:29
    Άλλα λέει η θεια μου (και ας είμαι φίλη σου) και αλλά ακούν τα αυτιά μου (βλέπουν τα μάτια σου, εν προκειμένω)
    rory166
    18.09.2006, 23:34
    Καλυτερα να σχολιασω αυτα που ειναι εξω απο την παρενθεση διοτι τα απο μεσα
    καπως μου καθονται στο λαιμο.
    Οντως δεν απαντησα σε αυτο που μου εγραψες,απλα εγραψα αυτο το ακυρο που περασε απο το μυαλο μου μολις ειδα την απαντηση σου
    alexia-vicky
    18.09.2006, 23:48
    σου κάθονται στο λαιμό???????????καλάαααααααααααα
    nalpha
    19.09.2006, 00:06
    Το μέλος alexia-vicky στις 18-09-2006 στις 23:11 έγραψε...
    Παράθεση:

Το μέλος nalpha στις 18-09-2006 στις 19:52 έγραψε...
    Παράθεση:

Το μέλος alexia-vicky στις 17-09-2006 στις 23:04 έγραψε...
    Παράθεση:

Οι βωμολοχίες επιτρέπονται κύριοι διαχειριστές....γιατί κάτι πήρε το μάτι μου και ειδικά σε τετοια θέματα, τί να πω??? Να βάλουμε κάποιυς φραγμούς μήπως?

Επίσης, nalpha, πριν χαρακτηρισεις οπως σου κατέβει οτιδήποτε , ψάξε και μάθε κάτι παραπάνω από ότι μπορεί να λέει ένας παπάς ή η κάθε γιαγια στο κατσικοχώρι γιατί π.χ. η περίοδος δεν πειράζει, καθώς εκείνος την έδωσε όπως είπες και σε καμία περίπτωση αν προσκυνήσεις μια εικόνα τα γεννητικά σου όργανα και το τί αυτά κάνουν, δεν επηρεάζουν τον άγιο! Αυτά τα συνδέουν με τη θρησκεία μας δεδομένα της τουρκοκρατίας κτλ και η σημερινή εκκλησια φυσικά κα ιδεν τα υποστηρίζει!!! Όσο για το Α.Όρος, είναι αφιερωμενο στην Παναγία και για αυτο δε μπορούν να μπουν γυναίκες....Βάζεις στην ίδια μοίρα τον εαυτό σου με Εκείνη??? Είναι το μέρος της και δεν επιτρέπεται να μπει άλλη γυναίκα για να αξιωθεί όπως Εκείνη. Της κάναμε τόσα, φονεύσαμε το παιδί της και αυτή στέκεται δίπλα μας....θα της το στερήσουμε και αυτό???

το πιστευε και μη ερευνα...θεωρείς πως μπορεις να τα εξηγησεις όλα???? Δε γίνεται αυτο και ο λογος που το λέει είναι για να μη γίνουμε όλοι αθεοι!

" Κανενός ανθρώπου τύραννος, κανενός ανθρώπου δούλος... "

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : alexia-vicky στις 17-09-2006 23:06 ]

AX...MIKΡΟΥΛΑ,ΝΕΑΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΑ..
    ΣΤΑ 18 ΜΟΥ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ

ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ...

και εσύ να είσαι καλά....πραγματικά ελπίζω τα πιστεύω μου να τα υπερασπίζομαι έτσι και αργότερα!

ΜΠΗΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΙΑ ΦΑΤΣΟΥΛΑ...
    ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΔΕ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΚΑΙ ΓΩ.

megaloserwtikos
    19.09.2006, 02:18
    Δεν υπήρξε κανένα περιστατικό που να με έπεισε για την ύπαρξη του, αντιθέτως έχω πεισθεί πως πρόκειται για μια ανάγκη του ανθρώπου να εξηγήσει πράγματα που δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα. Οπως ο θάνατος, που είναι ίσως και το μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα.
    Παρ' όλο που δεν πιστεύω στην ύπαρξη του, να διευκρινήσω ότι σέβομαι απόλυτα την ανάγκη του άνθρωπου να πιστεύει σε κάποιον θεό.

Αυτό όμως που με λυπεί, είναι ότι στην καινή διαθήκη, ένα βιβλίο που έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τον κόσμο όλο, η θέση της γυναίκας είναι εντελώς σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα το γυναικείο φύλο να δεινοπαθήσει μέσα στους αιώνες και να αφήσει με λέξεις όπως ''βασιλεία'' ''δούλοι'' ένα σωρό λαβές που μόνο καλό δεν είδε η ανθρωπότητα.

Μίλησε βέβαια για αγάπη, αλλά αυτό το είχα νιώσει πολύ πριν διαβάσω την καινή διαθήκη, σαν ανάγκη μου.

Για μένα ο θεός, αν υπάρχει, δεν υπάρχει ούτε στους πολυτελέστατους ναούς από χρυσάφι, ενώ υπάρχει κόσμος που πεθαίνει από πείνα, ούτε στις ατέλειωτες περιουσιες της εκκλησίας, ουτε στα πανάκριβα ρούχα των ιεραρχών, ουτε στα σχετικά βιβλία τα γεματα γραφικές εικόνες και ανεξήγητα θαύματα.

Υπάρχει στο παιδάκι που έχει aids στην αφρική και όλοι το κοιτάζουμε με συμπόνια στο δελτίο ειδήσεων, με έναν τοίχο φίσκα από εικόνες στο σπίτι, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι γι αυτό... και δεν εννοώ... προσευχούλες.
    Συγνώμη, αν έγινα κάπως μελό... αλλά είναι αλήθεια.
    heartbreak-kid
    19.09.2006, 12:37
    Το μέλος nalpha στις 19-09-2006 στις 00:06 έγραψε...
    Παράθεση:

ΜΠΗΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΙΑ ΦΑΤΣΟΥΛΑ...

κάτι που συνεισφέρει πολύ στην συζήτησι...
    meltica
    19.09.2006, 13:38
    Καταρχήν να πω ότι διάβασα όλα τα post.

Πραγματικά είμαι σε διχασμό αν θα έπρεπε να ανοίγονται τέτοιες συζητήσεις... Η θρησκεία είναι σαν τα πολιτικά, είναι ένα ευαίσθητο θέμα που κατά την γνώμη μου δεν θα έπρεπε να το συζητάμε εκτός βέβαια και αν συμφωνούμε με αυτόν που ανοίγουμε την συζήτηση. Αν σε έναν τόσο μεγάλο πλυθησμό από ανθρώπους ανοίγονται τέτοιες συζητήσεις, μου φαίνεται ότι είναι επόμενο το τι επακολούθησε.

Από την άλλη ανοίχθηκε στις φιλοσοφικές συζητήσεις και είχε συγκεκριμένο τίτλο. Επομένως όσοι δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό να διηγηθούν θα μπορούσαν και μην απαντήσουν. Το να πουν όχι εγώ δεν πιστεύω στον Θεό για αυτό ή για αυτόν τον λόγο πιστέυω είναι περιττό. Εν μέρει κάποιος που κάνει κάτι τέτοιο φαίνεται σαν να θέλει να πείσει και τους υπόλοιπους για την γνώμη του- το ότι δεν υπάρχει Θεός ή ότι υπάρχει- ακόμα και αν δεν είναι αυτή η προθεσή του. Από την άλλη η πίστη δεν είναι κάτι που αποκτήθηκε σε μια μέρα. Είναι κάτι που μεγαλώνει μέσα σου. Κατά την γνώμη μου ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει στον Θεό δύσκολα θα πιστέψει πραγματικά ότι και να του συμβεί. Και κατά την γνώμη μου είναι τρόπος ζωής να έχεις πίστη. Και δύσκολα αλλάζεις τρόπο ζωής.

Προσωπικά για να επαναφέρω την συζήτηση στο θέμα που ανοίχθηκε νομίζω πως έχω εμπειρίες σχετικά με την ύπαρξη του Θεού. Απλά δεν μπορώ να τις θεωρήσω τόσο δυνατές. Ίσως και να ήταν απλή τύχη. Δεν είμαι όμως απόλυτη στο ότι δεν υπάρχει Θεός. Απλά κρατάω μια ουδέτερη στάση.

Και κάτι τελευταίο. Ας μην αναφερόμαστε στα βιβλία και ότι έχουν γράψει αυτά, για την ύπαρξη του Θεού. Πραγματικά τα βιβλία μπορεί να λένε πολλά. Αλλά μην ξεχνάτε πως γράφτηκαν από ανθρώπους και πως κάλλιστα μπορεί να μην αναφέρονται σε κάτι αληθινό. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε. Υπάρχουν βιβλία για τα πάντα. Για τον Θεό για τον διάβολο, για την μαγεία, για τους αποστόλους. Για την θρησκεία μας υπάρχει κυρίως η καινή διαθήκη. Γράφτηκε από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι είχαν κάποια βιώματα, ότι μεταφέρουν τον λόγο του Θεού... σύμφωνει απλά δεν μπορώ να πιστώ για την γνησιοτητά τους. Προσωπικά ακόμα και όταν πίστευα ακράδαντα στον Θεό πιο μικρή ποτέ δεν πίστεψα στα βιβλία των αποστόλων, ποτέ δεν τον βρήκα μέσα στην εκκλησία. Με αυτή την έννοια τον Θεό τον βρίσκουμε καλύτερα εκεί που δεν το περιμένουμε. Σε ένα μυθιστόρημα και ας μην είναι ευαγγέλιο, σε έναν πίνακα και ας μην είναι αγιογραφία, σε ένα σπίτι και ας μην είναι εκκλησία.

Όσοι πιστεύουν με όποιο τρόπο πιστεύουν και αν αυτό τους βοηθάει να πορευθούν καλύτερα στην ζωή ας το κάνουν. Δεν υπάρχει λόγος να λέμε ''μην πιστεύεις ο Θεός δεν υπάρχει'' να λέει μετά ο άλλος '' υπάρχει, τον είδα προχτές'' κ.τ.λ. Όπως είπα και στην αρχή καλύτερα τέτοιες πεποιθήσεις να τις κρατάει κανείς για τον εαυτό του. Οπως είπε και η Νεκταρία τον Θεό τον καταλαβαίνεις μόνο αν σε αγγίξει προσωπικά. Όχι από τις διηγήσεις. Μπορεί να μην υπάρχει, μπορεί να υπάρχει, κανείς δεν ξέρει πραγματικά.
    mariza18
    19.09.2006, 14:09
    Το μέλος sea_like_eyes στις 17-09-2006 στις 16:38 έγραψε...
    Παράθεση:

Η γεννηση μου..... .......

mia agaph exw sth kardia,monaxa mia..th kitrinomaurh 8ea,allh kamia...

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Astron στις 19-09-2006 14:35 ]

Astron
    19.09.2006, 14:52
    Το μέλος meltica στις 19-09-2006 στις 13:38 έγραψε...
    Παράθεση:

Από την άλλη ανοίχθηκε στις φιλοσοφικές συζητήσεις και είχε συγκεκριμένο τίτλο. Επομένως όσοι δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό να διηγηθούν θα μπορούσαν και μην απαντήσουν. Το να πουν όχι εγώ δεν πιστεύω στον Θεό για αυτό ή για αυτόν τον λόγο πιστέυω είναι περιττό.

Μα ακριβώς επειδή ανοίχτηκε στις φιλοσοφικές συζητήσεις έπρεπε να ακουστούν όλες οι γνώμες. Αλλιώς δεν υφίσταται "φιλοσοφική" συζήτηση εάν δεν υπάρχει μία διαλεκτική όπου θα ακουστούν διαφορετικές απόψεις. Ένα σύνολο αφηγήσεων ΔΕΝ είναι φιλοσοφική συζήτηση...ούτε καν συζήτηση.
    Εάν δεν υπάρχει η έννοια του προβληματισμού και της αναζήτησης τότε τα μη μουσικά topics θα 'πρεπε να ανοίγονται στην κατηγορία "Περί ανέμων και υδάτων".

Άσε που δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κρίνουμε τώρα πια την χρησιμότητα του topic αφού ήδη ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις από όλες τις πλευρές.
    mariza18
    19.09.2006, 14:53
    εχουν υπαρξει πολλες φορες στη ζωη μου που λεω''τελικα υπαρχει Θεος'',οπως πολυ προσφατα που σωθηκα απο θαυμα απο ηλεκτροπληξια...παρ'ολα αυτα δν πιστευω πως ηταν μια ανωτερη δυμανη που με βοηθησε.Ειναι μεγαλη αφελια να πιστευεις σε κατι που δν ξερεις αν υφισταται,μονο κ μονο επειδη το ακους τοσα χρονια.Οι θρησκειες εχουν πλασει μια ιστορια συμφωνα με τα δικα τους συμφεροντα ,επιβαλλοντας εμμεσα στο κοσμο να τη πιστεψει!!!Δεν ειπε ποτε ο Χριστος''οι γυναικες δν θα προσκυνουν το Αγ.Ορος''σωστα??ξεφευγω καπως απτο θεμα,αλλα αυτα πρεπει να λεγονται.Δεν αμφισβητω την υπαρξη του,αλλα δεν ειναι σωστο να πιστευεις καποιους που θελουν να σε κανουν να πιστευεις σε οτι αυτοι θελουν!
    vasilis23
    19.09.2006, 15:13
    Πολλες φορες.....!!!!!!!Ενα απο ολα που θυμαμαι...ειναι που ενω ταξιδευω απο λευκαδα προς αθηνα...παρασκευη απογευμα...ολοι εφευγαν για 3ημερο προς πατρα-μεσσολογγι-αγρινιο κλπ για τα χωρια τους....και απο το αντιθετο ρευμα γινονταν χαμος....στο δικο μου ρευμα ημουν μονος!!!Σε μια ευθεια λοιπον που ψιλοετρεχα(λογω του οτι δεν ειχα κινηση και ηταν και ευθεια)....πεταχτηκε ενας για προσπεραση στο δικο μου το ρευμα(μιας και ειχε μαλλον φρικαρει που ειχε τοση κινηση ολη την ωρα απο το δικο του το ρευμα)...και δεν μπορουσε να μπει ξανα στο ρευμα του γιατι δεν τον αφηναν οι αλλοι...μιλαμε δεν ειχα που να παω.....και ξαφνικα μολις με φτανει στα 50 μετρα περιπου....εμφανιζεται μπροστα μου ενα ανοιχτο παρκινγκ....Ποτε μου απο τοτε δεν ειπα οτι...ηταν συμπτωση....!
    alexia-vicky
    19.09.2006, 15:14
    Μα, πώς θα μίλαγε ο Χριστός για το Α.Όρος???? Ιστορικός αναχρονισμός...
    Orfeus
    19.09.2006, 16:06
    Κατ’ αρχήν, θέλω να επισημάνω κάτι:
    Όταν μιλάμε για “ύπαρξη –ή όχι- θεού”, αυτό ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα ότι ο υπαρκτός ή ο ανύπαρκτος θεός ονομάζεται Ιησούς.
    Μπορεί κάλλιστα να ονομάζεται Αλλάχ, Βούδας, Κομφούκιος, Δίας ή οτιδήποτε άλλο.
    Μπορεί κάλλιστα να είναι ένα ξύλινο ξόανο χωρίς όνομα.
    Θεωρώντας κανείς δεδομένο ότι ο θεός ονομάζεται Ιησούς, ακυρώνει αυτόματα τις υπόλοιπες τέσσερις μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες.

Διαφωνώ με αυτή την τοποθέτηση και ξαναγράφω ότι ο υπαρκτός ή ο ανύπαρκτος θεός, είναι ΕΝΑΣ για όλα τα πλάσματα του Σύμπαντος.
    Γιατί αλλιώς, οι –όσοι- θεοί θα μαλώνουν για το ποιος θα έχει τον μεγαλύτερο παράδεισο.
    Το φαντάζεστε;
    Ο ένας θα επεμβαίνει αλά Μπους, ο άλλος θα στέλνει καμικάζι στο “Θεϊκό Οικονομικό Κέντρο” κλπ…κλπ…
    Απλά οι κατά τόπους πιστοί, τον ονομάζουν διαφορετικά.

Παράθεση:

Η θρησκεία είναι σαν τα πολιτικά, είναι ένα ευαίσθητο θέμα που κατά την γνώμη μου δεν θα έπρεπε να το συζητάμε εκτός βέβαια και αν συμφωνούμε με αυτόν που ανοίγουμε την συζήτηση.

Ναι είναι ευαίσθητο θέμα.
    Πρέπει όμως να συμφωνούμε σώνει και καλά;

Παράθεση:

Και κάτι τελευταίο. Ας μην αναφερόμαστε στα βιβλία και ότι έχουν γράψει αυτά, για την ύπαρξη του Θεού. Πραγματικά τα βιβλία μπορεί να λένε πολλά. Αλλά μην ξεχνάτε πως γράφτηκαν από ανθρώπους και πως κάλλιστα μπορεί να μην αναφέρονται σε κάτι αληθινό. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε. Υπάρχουν βιβλία για τα πάντα. Για τον Θεό για τον διάβολο, για την μαγεία, για τους αποστόλους. Για την θρησκεία μας υπάρχει κυρίως η καινή διαθήκη. Γράφτηκε από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι είχαν κάποια βιώματα, ότι μεταφέρουν τον λόγο του Θεού... σύμφωνοι απλά δεν μπορώ να πειστώ για την γνησιότητά τους. Προσωπικά ακόμα και όταν πίστευα ακράδαντα στον Θεό πιο μικρή ποτέ δεν πίστεψα στα βιβλία των αποστόλων, ποτέ δεν τον βρήκα μέσα στην εκκλησία. Με αυτή την έννοια τον Θεό τον βρίσκουμε καλύτερα εκεί που δεν το περιμένουμε. Σε ένα μυθιστόρημα και ας μην είναι ευαγγέλιο, σε έναν πίνακα και ας μην είναι αγιογραφία, σε ένα σπίτι και ας μην είναι εκκλησία.

Στα βιβλία θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε, εφ’ όσον όλες οι πλευρές αναφέρονται σ’ αυτά.
    Γιατί βλέπεις, δεν γίνεται να τα αγνοήσεις και ο άλλος να σου λέει “εκεί γράφει αυτό” ή “εκεί γράφει εκείνο”.
    Θα πρέπει λοιπόν να διαβάσεις το κείμενο.
    Αν συμφωνήσουμε να μην αναφερόμαστε σ’ αυτά, θα πρέπει να το τηρήσουν όλοι.

(Στα δικά μου posts, αναφέρθηκα στην παλαιά διαθήκη απαντώντας σε post του santourman).

Παράθεση:

Όπως είπε και η Νεκταρία τον Θεό τον καταλαβαίνεις μόνο αν σε αγγίξει προσωπικά. Όχι από τις διηγήσεις. Μπορεί να μην υπάρχει, μπορεί να υπάρχει, κανείς δεν ξέρει πραγματικά.

Η Νεκταρία -κατά τη γνώμη μου- έκανε την πιο σωστή (περί ύπαρξης θεού) προσέγγιση στο θέμα.

www.Orfeus.musicheaven.eu

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Orfeus στις 19-09-2006 16:11 ]