ελληνική μουσική
214 online   ·  209.498 μέλη

Πιάνο,κιθάρα ή τίποτα;

maspa
Φθασμένος
Chat
19.02.2007, 01:56
Τι γίνεται όταν η σχέση σου με τη μουσική περνάει σε άλλο επίπεδο; Δηλαδή.. Τόσα χρόνια απολάμβανα τη μουσική ως ακροάτρια. Ξεκίνησα πλήκτρα με μια φίλη(όχι ωδείο), στην αρχή με ενθουσιασμό, αλλά μετά ο ενθουσιασμός μου "σώθηκε"! Τα τελευταία δυο χρόνια(μπορεί και τρία) νομίζω ότι η σχέση που έχω με τη μουσική έχει αλλάξει. Νομίζω ότι πλέον έχω την ανάγκη να "παράγω' μουσική όχι απλά να ακούω.. Σκέφτομαι να ξεκινήσω μαθήματα σε ένα όργανο. Είμαι μπερδεμένη όμως, γιατί ενώ καιρό τώρα ήθελα να μάθω κιθάρα, ξαφνικά θέλω πιάνο! Γενικότερα, μέχρι πρότεινως τα έγχορδα δε με γοήτευαν, μόνο τελευταία. Ποιό είναι το θέμα τώρα;
Διάβασα κι άλλα topics σχετικά με ανθρώπους που αποφάσισαν να ξεκινήσουν σε μεγάλη ηλικία να μάθουν πιάνο. Αναθάρεψα, δε μπορώ να πω!όμως από το οικογενειακό μου περιβάλλον, όταν τυχαίνει να το συζητάω μου δίνουν έμμεσα(κι άμεσα καμιά φορά) την εντύπωση ότι με θεωρούν μεγάλη για να μάθω πιάνο και με απογοητεύουν.*
’λλες φορές (μάλλον για παρηγορηθώ και να βρω θάρρος) σκέφτομαι ότι έχει μείνει απωθημένο από την παιδική ηλικία σε ανθρώπους που τελικά ξεκίνησαν στα 35-40 τους χρόνια. (Και παραπάνω αν θυμάμαι καλά )Γιατί εγώ να μην αρχίσω τώρα, όσο είναι καιρός;

’υτό είναι το πρώτο σκέλος.
Το δεύτερο τώρα.. Μπορεί να έχω αδυναμια στο πιάνο, αλλά θα ήθελα να μάθω και κιθάρα για να πω την αλήθεια..
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράαγματα, τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:
1.Είμαι μεγάλη για να ξεκινήσω κάποιο μουσικό όργανο στα 20;
α.Συγκεκριμένα για πιάνο;
2.Πόσο διαρκούν οι μουσικές σπουδές; Τα χρόνια εξαρτώνται από το μουσικό όργανο που θα επιλέξει κανείς ή για όλα είναι το ίδιο;
3.Αν ξεκινήσω τώρα, μπορώ να ελπίζω σε πτυχίο ή δε προλαβαίνω;
4.Μήπως η κιθαρα είναί πιο εύκολο για την ηλικία μου για να ξεκινήσω;(και τι να κάνω..να μου μείνει το πιάνο απωθημένο(;))
5.Αν εν τέλει πάρω την απόφαση, τι να προσέξω στην επιλογή ωδείου;
6.Στο ωδείο θα με "μαδίσουν";(οικονομικά εννοώ)

Προφανώς οι ερωτήσεις μου να σας φαίνονται αστείες, αλλά δικαιολογείστε μου τουλάχιστον την άγνοια μου.
Είμαι μπερδεμένη κι αυτό πιστεύω ότι φαίνεται στο post μου.
Για να μη μπερδέψω κι εσάς, η κιθάρα απλά θα είναι η 2η επιλογή μετά το πιάνο, μια διέξοδος (που ίσως καλύψει το απωθημένο που τυχόν θα μου αφήσει το να μη μάθω πιανο).
Μήπως τελικά να αρκεστώ στην ακρόαση της μουσικής μόνο;

*Νομίζω πως αυτό που με κάνει να "κολλάω" περισσότερο είναι αυτό.

Αυτά!
#1   
LittleJohn
Βασική Νότα
Chat
19.02.2007, 12:11
Η μανα μου ειχε απωθημενο να μαθω κιθαρα απο μικρη ηλικια.Τωρα της εκανα τη χαρη(αμην) και παιζω ενα χρονο.Το να μαθεις κιθαρα δεν ειναι προβλημα.Μια χαρα ειναι η ηλικια.Τωρα για το πιανο δε ξερω.Ρωτα καμια Μελα τις αποριες σου.Αυτη ξερει.Παντως νομιζω πως πρεπει να διαλεξεις ενα απο τα δυο
#2   
evangelia_
Συγχορδία Μινόρε
Chat
19.02.2007, 14:21
Δεν νομίζω πως είσαι μεγάλη για να μάθεις πιάνο. Βασικά πιστεύω πως ποτέ δεν είναι αργά... Οι μουσικές σπουδές όντως εξαρτώνται από το όργανο. Για παράδειγμα το πιάνο θέλει 12 χρόνια. Πιστεύω πως πρέπει να αρχίσεις κάποιο όργανο... Είναι πραγματικά υπέροχο να παράγεις και η ίδια μουσική... Όσο για το ωδείο... Εξαρτάται που θα πας...
#3   
Sapios_is_back
Βασική Νότα
Chat
19.02.2007, 14:40
Μην μασάς, άρχησε πιάνο. Ποτέ δεν είναι αργά.
Όντως είναι πολλά τα χρόνια για πτυχίο στο πιάνο, αλλα ξεκίνα σιγά σιγά εσυ και βλέπεις μετά αν θές να πάς μέχρι το πτυχίο.
Εγω έκανα μικρός 4 χρόνια πιάνο σε δάσκαλο. Απο κεί και πέρα παίζω μόνος μου, δεν πήρα ποτέ πτυχίο. Αλλα παίζω περίπου 18 χρόνια τώρα και είμαι ευχαριστημένος και χωρίς το πτυχίο.

ΞΕΚΙΝΑ ΓΕΡΑ, ΓΕΡΑ ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ
#4   
sunwing
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
19.02.2007, 15:03
maspa θέλεις να μάθεις να παίζεις κλασικά κομμάτια ή τραγουδια στο πιάνο; Το ίδιο θα σου έλεγα και για την κιθάρα: θέλεις να μάθεις να παίζεις Μπαχ ; θέλεις να παίζεις και να τραγουδάς; Αν δε σε ενδιαφέρει το πτυχίο και το βαθύ βαθύτατο σε γνώση κλασικό παίξιμο μπορείς να τα κάνεις και τα δύο. Να σου πω κάτι; Μου φαίνεται ότι στο κλασικό πιο απλο είναι το πιάνο. Η κλασική κιθάρα (το λέω εγώ που την άρχισα στα 36!) θέλει κότσια!!!!!!!!! Και χρόνο απίστευτα πολύ χρονο για να φτάσεις σε επίπεδο Μέσης τάξης. Το πιάνο είναι πιο εύκολο στο να φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο , το πιάνο ζορίζει από ο,τι νομίζω στην Ανωτέρα, εκεί θέλεις ΤΙΣ ΩΡΕΣ μελέτης. Πάντως για σένα τίποτε δεν είναι αργά!! Τι να πω εγώ που κάνω και τα δύο όργανα στα 41 μου με εργασία και ένα σπίτι μεγάλο και τρία παιδιά!!!!!!!!!
#5   
maspa
Φθασμένος
Chat
19.02.2007, 15:44
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Sunwing η αλήθεια είναι πως με τα πλήκτρα είμαι πιο εξοικειωμένη.. Όσο για το τι μουσική θέλω να παίζω, και κλασσικά κομμάτια και τραγούδια! (Ακούω και κλασσική μουσική,οπότε δε θα μου 'ρχοταν "βαρύ" να μάθω πιάνο πάνω σε τέτοια κομμάτια). Αυτό που σκέφτομαι, και ξέχασα να το γράψω στο πρώτο post, είναι να αρχίσω να παίζω κιθαρίτσα μόνη μου, πράγμα που το κάνουν πολλοί, αλλά δε ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να τα καταφέρω μόνη μου. Πόσο μάλλον και τα δυο μαζί..#6   
jacamar
Φθασμένος
Chat
19.02.2007, 17:52
πιστεύω οτι το καλύτερο είναι να πας σε ένα ωδείο και να ζητήσεις να κάνεις μάθημα χωρίς να δίνεις εξετάσεις. Ετσι θα κάνεις τα κομμάτια που σου αρέσουν θα έχεις κάποιον να σε διωρθώνει!
Το να μάθεις μόνη σου κιθάρα δεν είναι δύσκολό αν πρόκειτε για ακόρντα είναι θέμα θέλησης!
Και στο πιάνο αν εξασκήσε πολύ μπορείς να δίνεις 2 φορές τον χρόνο εξετάσεις και να κάνεις λιγότερα χρόνια στην θεωρία βέβαια γιατί πρακτικά είναι πολύ δύσκολο!
Ενα ωδείο δεν θα σου κοστίσει πάνω από 100 ευρώ το μήνα.
Να προσέξεις να σου τεριάζει ο δάσκαλος και μην δυστάσεις να ζητήσεις άλλων αν δεν σου κάνει!
Μεγάλη για μουσικό όργανο δεν είσαι η γιαγιά μου πήγε σε ωδείο στα 67 της να μάθει βιολί!
Οσο για τα πτυχία αν δεν θες να δουλέψεις σε ορχήστρα ΄Δεν σου είναι αναγκαίο!
#7   
maspa
Φθασμένος
Chat
19.02.2007, 19:55
Παράθεση:

Το μέλος jacamar στις 19-02-2007 στις 17:52 έγραψε...

πιστεύω οτι το καλύτερο είναι να πας σε ένα ωδείο και να ζητήσεις να κάνεις μάθημα χωρίς να δίνεις εξετάσεις. Ετσι θα κάνεις τα κομμάτια που σου αρέσουν θα έχεις κάποιον να σε διωρθώνει!
Το να μάθεις μόνη σου κιθάρα δεν είναι δύσκολό αν πρόκειτε για ακόρντα είναι θέμα θέλησης!
Και στο πιάνο αν εξασκήσε πολύ μπορείς να δίνεις 2 φορές τον χρόνο εξετάσεις και να κάνεις λιγότερα χρόνια στην θεωρία βέβαια γιατί πρακτικά είναι πολύ δύσκολο!
Ενα ωδείο δεν θα σου κοστίσει πάνω από 100 ευρώ το μήνα.
Να προσέξεις να σου τεριάζει ο δάσκαλος και μην δυστάσεις να ζητήσεις άλλων αν δεν σου κάνει!
Μεγάλη για μουσικό όργανο δεν είσαι η γιαγιά μου πήγε σε ωδείο στα 67 της να μάθει βιολί!
Οσο για τα πτυχία αν δεν θες να δουλέψεις σε ορχήστρα ΄Δεν σου είναι αναγκαίο!Ευχαριστώ!Το post σου μου γεννάει αισιοδοξία!
Καλά όσον αφορά πτυχίο, αν μου "κάτσει" δε θα πω κι όχι..Όσο για τη γιαγιά σου πάλι... . Χαρά στο κουράγιο της! (Τελικά μάλλον δε με πήραν τα χρόνια ακόμα)


Υ.Γ. Βέβαια πρεπει να δώσω και στην οικογένειά μου να το καταλάβει αυτό..
#8   
veronique
Περαστική Νότα
Chat
19.02.2007, 21:35
συμφωνω με τα παιδια, βρες ενα καλο δασκαλο και μαθε. Για να λεμε την αληθεια στα 15 μου ηθελα να μαθω σαξοφωνω, βρηκα ενα καλο δασκαλο εμαθα τα βασικα αλλα μετα απο ενα χρονο κουραστικα και συνεχισα το βιολι μονο θεληση πρεπει να εχεις αυτο ειναι το κλειδι!!!!
#9   
sunwing
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
19.02.2007, 22:17
Παράθεση:

Το μέλος maspa στις 19-02-2007 στις 15:44 έγραψε...

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Sunwing η αλήθεια είναι πως με τα πλήκτρα είμαι πιο εξοικειωμένη.. Όσο για το τι μουσική θέλω να παίζω, και κλασσικά κομμάτια και τραγούδια! (Ακούω και κλασσική μουσική,οπότε δε θα μου 'ρχοταν "βαρύ" να μάθω πιάνο πάνω σε τέτοια κομμάτια). Αυτό που σκέφτομαι, και ξέχασα να το γράψω στο πρώτο post, είναι να αρχίσω να παίζω κιθαρίτσα μόνη μου, πράγμα που το κάνουν πολλοί, αλλά δε ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να τα καταφέρω μόνη μου. Πόσο μάλλον και τα δυο μαζί..Aπό τη στιγμή που στο πιάνο θα έχεις ξεκαθαρισει τις συγχορδίες θα είναι απλούστατο στην κιθάρα . Επίσης το να παίξεις στην κιθάρα ένα κομμάτι που ήδη το έχεις παίξει στο πιάνο είναι πολύ πιο απλό από το να εκτελέσεις επακριβώς την παρτιτούρα του πιάνου. Τουλάχιστον έτσι τα έχω δει τα πράγματα στην πράξη..


http://blogs.musicheaven.gr/sunwing

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : sunwing στις 20-02-2007 07:43 ]


#10   
StaSiS
Σολίστ
Chat
19.02.2007, 23:20
Η -κοινώς αποδεκτή- αλήθεια (και όχι μόνο στη μουσική) είναι οτι όσο μικρότερος/η, τόσο πιο ευκολα μαθαίνεις.
Τώρα, για το αν είσαι μεγάλη για να ξεκινήσεις.. Ποτέ δεν θα είσαι, αρκεί να το θες!

Πρέπει όμως, να έχεις συνειδητοποιήσει το τι θες να κάνεις..

-Θες να πάρεις ένα κλασικό πτυχίο?
Στο πιάνο για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζεις οτι θα σου χρειαστούν -τουλάχιστον- 12 χρόνια, προκειμένου να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου (οχι,δεν είναι το ίδιο σε όλα τα όργανα)! Το πόσα, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Εννοείται εδώ, πως χρόνο με τον χρόνο θα βελτιώνονται οι εκτελεστικές σου ικανότητες και θα σου χρειαστουν τα υποχρεωτικα (βασικά) θεωρητικά.. (Υποχρ.Αρμονία, solfege,κλπ κλπ)

-Θες να αποκτήσεις τη δυνατότητα να "παράγεις", όπως λες?
Εδω, το βασικότερο είναι η θεωρητική κατάρτιση, αν θες να αναπτύξεις αυτή σου την ικανότητα. Θα χρειαστούν επιπλέον κάποιες "μεσαίες" γνώσεις πιάνου στην διάρκεια των θεωρητικών σου σπουδών.. Η εκμάθηση κάποιου οργάνου θα σου χρειαστεί, έτσι κι αλλιως -νομίζω-, προκειμένου να παίζεις αυτά που γράφεις στην πορεία. Τώρα όμως, αν θα είναι το πιάνο που θα επιλέξεις να μάθεις ή η κιθάρα, αυτό εξαρτάται καθαρά απο εσένα. Και δεν είναι ανάγκη να πας για πτυχίο..

Εδώ μπαίνει όμως ένα άλλο ένα ερώτημα..
-Έχεις φανταστεί ποιό είδος μουσικής θέλεις να ακολουθήσεις? Θέλω να πώ, δεν θα είναι ίδιες οι σπουδές (στο όργανο) που θα σε οφελήσουν, αν θες να γράψεις jazz, ή κάτι σε πιο κλασικό ή σύγχρονο κλπ. Αλλού θα είναι καλύτερα οι κλασικές σπουδές, αλλού οι σύγχρονες..

Αυτά είναι μερικά..
Σίγουρα θα χρειαστείς ΘΕΛΗΣΗ και με αυτήν θα βρεις την υπομονή και την επιμονή, για να βελτιώνεσαι διαρκώς!
Τις ευχές μου προς την επιτυχία!

#11   
ery
Συγχορδία Μινόρε
Chat
19.02.2007, 23:56
Μαρκελα μην ακους τιποτα αλλο περα απο την καρδια σου.Τις απαντησεις που αναζητας τις εχεις καλη μου. Ξερεις οτι επιλεγεις πιανο, αυτο καταλαβα εγω τουλαχιστον. Μην αναρωτιεσαι τα πως, ποτε και για ποσο. Το δυσκολοτερο βημα ειναι το πρωτο βημα...Τολμησε, αποφασισε και δρασε. Ολα τα αλλα θα απαντηθουν στην πορεια. Με πολυ εκτιμηση! φιλακια πολλα!
#12   
maspa
Φθασμένος
Chat
20.02.2007, 01:04
@stasis
ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου. Ωστόσο κάτι εξέφρασα μάλλον λάθος και δεν κατάλαβες αριβώς τι εννόύσα. Είπα "παράγω", μάλλον πιο σωστά ήθελα να πω "εκτελώ".Μέχρι στιγμής δεν έχω αυτή την επιθυμία, από τη στιγμή που οι γνώσεις μου πάνω στη μουσική είναι σχεδόν μηδαμινή.

@ery
Από δω και στο εξής σε κυρήσσω νονά μου!
Κατερινάκι μου ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σουυ λογάκια, να 'σαι καλά.


#13   
ery
Συγχορδία Μινόρε
Chat
20.02.2007, 01:43
Παράθεση:

Το μέλος maspa στις 20-02-2007 στις 01:04 έγραψε...

@stasis
ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου. Ωστόσο κάτι εξέφρασα μάλλον λάθος και δεν κατάλαβες αριβώς τι εννόύσα. Είπα "παράγω", μάλλον πιο σωστά ήθελα να πω "εκτελώ".Μέχρι στιγμής δεν έχω αυτή την επιθυμία, από τη στιγμή που οι γνώσεις μου πάνω στη μουσική είναι σχεδόν μηδαμινή.

@ery
Από δω και στο εξής σε κυρήσσω νονά μου!
Κατερινάκι μου ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σουυ λογάκια, να 'σαι καλά.
νονα=πνευματικη μητερα. λοιπον με κυρρησεις? χεχε
#14   
Phoenix_Of_The_Dark
Βασική Νότα
Chat
23.02.2007, 16:42
Λοιπόν,αγαπώ και τα δύο (αν και παίζω μόνο κιθάρα)αλλά επιλέγω την κιθάρα!...Οι λόγοι που προτίμησα την κιθάρα είναι ότι έχεις πιο στενή επαφή μαζί της σε σχέση με το πιάνο.Την αγκαλιάζεις και γίνεστε ένα.Τη νιώθεις,νιώθεις τη μουσική της μαγεία...
Δε σας φτάνουν τα επιχειρήματά;Δεν πειράζει,μου φτάνουν εμένα !
#15   
Phoenix_Of_The_Dark
Βασική Νότα
Chat
23.02.2007, 16:48
Συγγνώμη αλλά τώρα πρόσεξα τα ερωτήματά σου τα άλλα...Λοιπόν,νομίζω πως ποτέ δεν είναι αργά.Αν και καλό είναι να ξεκινάς μουσική από μικρός,αν το θέλεις μπορείς.Η κιθάρα είναι δύσκολη και από ό,τι έχω ακούσει από ανθρώπους που παίζουν και τα δύο,κατά το παίξιμο η κιθάρα είναι δυσκολότερη...Επίσης,μην λες τις ερωτήσεις σου αστείες...Δεν είναι!Είναι πάρα πολύ όμορφο να θες να μάθεις για τη μουσική με τέτοια δίψα.Επειδή όμως είμαι αυτοδίδακτη,δεν ξέρω πολλά για τα χρόνια που χρειάζονται για το πτυχίο.Νομίζω γύρω στα 10,μπορεί και να κάνω λάθος.Σίγουρα κάποιοι άλλοι μουσικο-φίλοι μας θα μπορούν να σου απαντήσουν και μπορείς να ψάξεις ακόμα και σε sites ωδείων...
Ελπίζω να φάνηκα έεεεστω και λίγο χρήσιμη!
#16   
Alkemist
Βασική Νότα
Chat
26.02.2007, 02:11
Θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους και, ως κάποιος άρχισε το πιανο στα γύρω στα 15 και κιθάρα λίγο αργότερα (έχοντας πολλούς να λένε ότι άργησα), ότι δεν έχεις χάσει τίποτα αν αρχίσεις τώρα μαθήματα.

Τίποτα στη ζωή δεν έχει ηλικία. ’ρχισε να μαθαίνεις πίανο (το αποθημένο σου) και μη σε νοιάζει αν είναι νωρίς ή αργα. Να ενδιαφέρεσαι μόνο αν αυτό που κάνεις σε γεμίζει.
#17   
mariachi
Φθασμένος
Chat
26.02.2007, 12:08
Μπουζούκι!!!!!!!!
#18   
melody-music
Βασική Νότα
Chat
26.02.2007, 14:37
αφού θες να παράγεις γιατί σου βγαίνει κ να μάθεις κ καποιο όργανο γιατι απλά σου αρέσει μπορείς να πας σε ένα ωδείο να κάνεις θεωρία και να πάρεις το πτυχίο της αρμονίας που έχει υποχρεωτικό πιάνο μέσης τάξης.και να κάνεις κ κιθάρα σαν ξεχωριστό όργανο....ο χρόνος φοίτησης για το υποχρεωτικό αρμονίας είναι 2 χρόνια.Για τη θεωρία ο χρόνος εξαρτάται απο εσένα. εγώ έκανα ένα εξάμηνο για να την τελειώσω.με ιδιάιτερο.γιατι σε τμήμα θες 3 χρόνια
επειδή το θέμα αυτό είναι τεράστιο και θα έγραφα για δεκα μέρες για οποιαδήποτε απορία πες μου. μπορεί να ξέχασα κιόλας κάποιες λεπτομέρειες... δεν θυμάμαι τώρα...οπότε ξαναρώτα αν κάτι δεν κατάλαβες απο αυτά που σου απάντησα.

#19   
melody-music
Βασική Νότα
Chat
26.02.2007, 14:48
επίσης θα έπρεπε να ξέρατε όλοι εσείς που ασχολείστε με τη μουσικη οτι ο χρόνος φοίτησης (εκτός απο τα θεωρητικα που ορίζει το υπουργείο) για τα μουσικά όργανα είναι αποκλειστικά στη διάθεση του μαθητή για το πόσα χρόνια θα κάνει... εγω με επίμονο διάβασμα και πολύ μεράκι απο το μηδέν έκανα 2 χρόνια για να φτάσω στη μέση τάξη... ξέρω κ περίπτωση που απο το μηδέν έφτασε σε ένα χρόνο στη μέση... και ξέρετε οτι για να φτάσεις στη μέση τάξη είναι 6 χρόνια φοίτησης.... όλα είναι σχετικά... για το πτυχίο της αρμονίας π.χ. έχει υποχρεωτικά τουλάχιστον 2 χρόνια... εγώ στον ένα ήμουν έτοιμη να δώσω και είχα τελειώσει κ τα υποχρεωτικά και καθόμουν ένα χρόνο και έκανα άλλα μαθήματα. μην αναρωτιέστε πως γίνεται... αφτί, αντίληψη και πολύ μεγάλη όρεξη για διάβασμα (και ελεύθερος χρόνος...πολύς ελεύθερος χρόνος..) ήμουν μικρη τότε
#20