ελληνική μουσική
213 online   ·  208.897 μέλη

Μαθήματα βιολιού από τον πατέρα Μότσαρτ

vouliakis
Βετεράνος
Chat
07.03.2007, 12:38
Εκδοτικός οίκος στο Σάλτσμπουργκ επανέκδωσε τη θρυλική πραγματεία με τις βασικές αρχές μουσικής εκτέλεσης για βιολί του Λεοπόλντ Μότσαρτ, 237 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της, όπως μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ.

Ο Polzer, εκδοτικός οίκος βιβλίων τέχνης, εξέδωσε 3.000 αντίτυπα μιας έκδοσης της περιεκτικής πραγματείας που γράφτηκε από τον οξυδερκή πατέρα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ γύρω στο 1756.Ομάδα μουσικών και ιστορικών προσάρμοσε επιμελώς το έργο των 334 σελίδων του Λεοπόλντ Μότσαρτ για τον 21ο αιώνα. Ο μουσικολόγος Γκότφριεντ Φραντς Κασπάρεκ μετέφρασε την απαρχαιωμένη γλώσσα των κειμένων "αλλά χωρίς να αλλάξει κατά πολύ το ύφος του Λεοπόλντ", όπως είπε. Ο μουσικός Μάρτιν Χίντερχολτσερ μετέγραψε τον τονισμό και ο βιολονίστας Μπένι Σμιντ διασκεύασε το έργο για σύγχρονη εκτέλεση.

Ο Σμιντ είπε ότι το έργο αυτό, "αιώνιας εγκυρότητας" βοηθά επίσης να κατανοηθούν οι σονάτες για βιολί που έγραψε ο ταλαντούχος γιός του Λεοπόλντ Μότσαρτ και αργότερα μορφή της παγκόσμιας μουσικής.

Ένας λόγος για την επανέκδοση αυτή ήταν ότι η προηγούμενη δεύτερη έκδοση, στα 1769-1770, μπορούσε έως σήμερα να αγοραστεί δύσκολα και με μεγάλη δαπάνη. Η απαρχαιωμένη γλώσσα και το ύφος γραφής αποδείχθηκαν ότι ήταν μεγαλύτερα εμπόδια για τη σύγχρονη αποδοχή, είπε ο Κασπάρεκ. Η νέα έκδοση βασίζεται σε ένα αντίγραφο από το ίδρυμα Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ.

Δύο χιλιάδες αντίτυπα πρόκειται να δοθούν σε μουσικές σχολές στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Η τιμή του είναι 29.50 ευρώ, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο.

Πηγή: pathfinder.gr με πληροφορίες από Α.Π.Ε.


#1   


Αυτά τα διάβασες;