ελληνική μουσική
    745 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Καμία Συμπάθεια για τον Διάβολο

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’)

    Τι κι αν “κρύβεται” πίσω από την Wilburική ταυτότητα; Το Ντυλανικό άρωμα αναδύεται!
    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’)
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 23 Μαΐ 2007
    "I see my light come shining, from the west unto the east"

    * Down In The Groove (1988)
    Tracks:
    1) Let's Stick Together 2) When Did You Leave Heaven 3) Sally Sue Brown 4) Death Is Not The End 5) Had A Dream About You Baby 6) Ugliest Girl In The World 7) Silvio 8) Ninety Miles An Hour (Down A Dead End Street) 9) Shenandoah 10) Rank Strangers To Me.

    Τα κομμάτια του Down in the Groove είναι μικρότερα από τα χρονικά όρια που μας έχει συνηθίσει, είναι light και περίπου τα μισά απ’ αυτά, μοιάζουν σαν διασκευές από τους παλιούς του δίσκους. Κινούνται στη Blues/ballad φόρμα, αλλά όταν έχεις μαζί σου τους Eric Clapton, Mark Knopfler, Ron Wood & Henry Spinetti αυτό είναι αναμενόμενο (Αν και δεν πρέπει ούτε να ορκίζομαι σ’ αυτό με τη Disco που φλερτάρουν διάφοροι “εκλεκτοί” κατά καιρούς). Το 'Death Is Not The End' μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα του Pat Garrett & Billy The Kid, το 'Silvio' έχει όμορφο ρεφρέν και το 'Shenandoah' κάνει παραδοσιακά περάσματα. Το 'Rank Strangers To Me' κλείνει το album, αλλά δεν είναι ούτε σαν το 'Dark Eyes' ούτε σαν το 'Buckets Of Rain'. Τα υπόλοιπα είναι ….ανακυκλώσιμα! Το 'Let's Stick Together' –ας πούμε- προτιμώ να το ακούω από τον Bryan Ferry και το 'When Did You Leave Heaven?' είναι εντελώς αδιάφορο.

    Σχόλιο: Θα μπορούσε να είναι καλύτερο. ΘΑ μπορούσε λέω.
    Καλύτερο Τραγούδι: 'Death is not the End'.

    * Oh Mercy (1989)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks:
    1) Political World 2) Where Teardrops Fall 3) Everything Is Broken 4) Ring Them Bells 5) Man In The Long Black Coat 6) Most Of The Time 7) What Good Am I 8) Disease Of Conceit 9) What Was It You Wanted 10) Shooting Star.

    Η πολυαναμενόμενη επιστροφή. Ο Daniel Lanois έκανε θαύματα εδώ στην παραγωγή. Πέταξε έξω από το στούντιο τις γυναικείες χορωδίες, τα σύνθια και τα drum machines (καλό παιδί ο Daniel) και φρεσκάρισε τον ήχο με κιθαρίσματα στολίδια. Το πιο γρήγορο κομμάτι είναι το 'Political World και είναι σπουδαίο. Στο 'Everything Is Broken' ο Dylan ροκάρει όσο ποτέ του και στα 'What Was It You Wanted', 'Man In The Long Black Coat' & 'Most Of The Time' πιάνει απίστευτες μελωδίες.

    Σχόλιο: Είναι το πρώτο πολύ καλό που κάνει μετά από τη χριστιανική του περίοδο.
    Καλύτερο Τραγούδι: 'Political World', 'Everything Is Broken', 'What Was It You Wanted', 'Man In The Long Black Coat' & 'Most Of The Time'

    * Under The Red Sky (1990)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks:
    1) Wiggle Wiggle 2) Under The Red Sky 3) Unbelievable 4) Born In Time 5) T.V. Talkin' Song 6) 10,000 Men 7) 2 X 2 8) God Knows 9) Handy Dandy 10) Cat's In The Well.

    Ανάμεσα στους δύο τελευταίους του δίσκους ο Bob ήταν απασχολημένος και με τους Traveling Wilburys οι οποίοι τον “παρέσυραν” να διώξει όλο του τον πεσσιμισμό και να κάνει μαζί τους καλό Rock'n'roll. Πήρε λοιπόν πάλι τον George Harrison αλλά και τον Elton John, οι οποίοι με την κιθάρα του ο ένας και με το πιάνο του ο άλλος, βοηθάνε πάρα πολύ την “κατάσταση”. Πού και που, ακούγονται και ηλεκτρονικά τύμπανα, αλλά ……που και που! Υπάρχουν εδώ πολύ όμορφα ροκάκια, ('Unbelievable', 'God Knows' & 'Handy Dandy') αλλά και boogies ('Wiggle Wiggle', 'Cat's In The Well' & '10,000 Men'). Το συγκρίνουν με το Selfportrait, αλλά δεν έχει κοινά μαζί του. Εκείνο ήταν διπλό και 70λεπτο και αυτό είναι μονό και 35λεπτο. Εκείνο σε κούραζε μέχρι να φτάσεις στο τέλος και αυτό σε διασκεδάζει. Αφήστε δηλαδή που ο Dylan εδώ γίνεται παραμυθάς. Σαν τον παππού που μαζεύει γύρω του τα εγγονάκια του για να τους διηγηθεί ένα παραμύθι. Και το κάνει αυτό στο ομότιτλο τραγούδι του δίσκου.

    Σχόλιο: Δεν φέρνει κανένα μήνυμα, αλλά δεν πειράζει. Θα σας διασκεδάσει και δεν θα σας κουράσει όπως το 70λεπτο Selfportrait, εκτός και πατήσετε κατά λάθος το play για ….δεύτερη φορά!!!!!!
    Καλύτερο Τραγούδι: 'Under The Red Sky'

    * Good As I Been To You (1992)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks:
    1) Frankie & Albert 2) Jim Jones 3) Blackjack Davey 4) Canadee-I-O 5) Sittin' On Top Of The World 6) Little Maggie 7) Hard Times 8) Step It Up And Go 9) Tomorrow Night 10) Arthur McBride 11) You're Gonna Quit Me 12) Diamond Joe 13) Froggie Went A-Courtin'.

    Απρόσμενη “επιστροφή στις ρίζες”. Εγκαταλείπει όλους του τους συνεργάτες, βουτάει την κιθάρα του και τη φυσαρμόνικα και ηχογραφεί μια ντουζίνα από παλιά τραγούδια folk, έτσι όπως έκανε στον πρώτο του δίσκο. Δεν ξέρω, αλλά μπορεί να άκουσε το μόλις πριν ένα χρόνο (1991) Bootleg Series που κυκλοφόρησε (θα το συναντήσετε παρακάτω) και να επηρεάστηκε. Δεν αποκλείεται. Είναι πάντως όλα όμορφα και ποιος ξέρει πού τα ανακάλυψε.
    Μπορεί να πήρε ένα κασετόφωνο και να γύριζε από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό ηχογραφώντας ότι άκουγε. “Θα πάρω σβάρνα τα στενά, τις πολυκατοικίίίίες…..”

    Σχόλιο: Η κακή δεκαετία του 80 είναι παρελθόν. Μοιάζει σα να αναπνέει κανείς….
    Καλύτερο Τραγούδι: Σχεδόν όλα!

    * World Gone Wrong (1993)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks:
    1) World Gone Wrong 2) Love Henry 3) Ragged & Dirty 4) Blood In My Eyes 5) Broke Down Engine 6) Delia 7) Stack A Lee 8) Two Soldiers 9) Jack-A-Roe 10) Lone Pilgrim.

    Αυτό είναι το Good As I Been To You Vol. 2. Μπράβο Δάσκαλε. Αυτά είναι ωραία πράγματα. Μας έχεις …..εξεπλάγην δηλαδή!!! Αυτά τα τραγούδια πού τα ανακάλυψες πάλι; Ε λοιπόν δεν γίνεται. Πρέπει να πήρες τα βουνά και τα άγρια μονοπάτια με το κασετόφωνο στο χέρι. Και οι ποιητικές σου αναλύσεις επάνω στο δίσκο είναι ….τι να πω δηλαδή! Λες και είσαι ο ….Shakespeare ένα πράμα! Το World Gone Wrong είναι ένα άψογο album. Τεχνικά; Άψογο! Η κιθάρα; Άψογη! Το τραγούδισμα; Άψογο! Βρε μπας και κοίταξες πίσω στη δεκαετία του 80 και βλέποντας αυτά που έκανες αποφάσισες να σοβαρευτείς επιτέλους; Γιατί όλα τα τραγούδια εδώ είναι σοβαρά τραγούδια. Οι χαμένες αγάπες, η φτώχεια, η αδικία και η δυστυχία πρωταγωνιστούν. Δεν “καταπίνεται” αυτό το album με τη μία. Θέλει και δεύτερο και τρίτο άκουσμα.

    Σχόλιο: Περιμένουμε και το επόμενο original album! Μας έβαλες σε αγωνία τώρα. Μπορεί ο κόσμος να gone wrong, αλλά φαίνεται ότι ο Dylan, gone right.
    Καλύτερο Τραγούδι:
    Σχεδόν όλα!

    * MTV Unplugged (1995)
    Tracks:
    1) Tombstone Blues 2) Shooting Star 3) All Along The Watchtowe; 4) The Times They Are A-Changin' 5) John Brown 6) Rainy Day Women # 12 & 35 7) Desolation Row 8) Dignity 9) Knockin' On Heaven's Door 10) Like A Rolling Stone 11) With God On Our Side.

    Ο "Dylan Unplugged" ακούγεται ….κάπως!!! Αφού τη μισή του ζωή unplugged ήτανε. Έχει πάντως σπουδαία μπάντα μαζί του. Tony Garnier (μπάσο), John Jackson (κιθάρα), Bucky Baxter (ντόμπρο), Winston Watson (τύμπανα) & Brendan O'Brien (όργανο). Είναι/ήταν όλοι τους άγνωστοι (μη διάσημοι), αλλά έκαναν ότι μπορούσαν καλύτερο για να πλαισιώσουν τον Μεγάλο και τα κατάφεραν. Όσο για τα τραγούδια, το'All Along The Watchtower', είναι παιγμένο a la ……Hendrix, το 'Knockin' On Heaven's Door' πετάει ευτυχώς τη Reggae και επιστρέφει στο original, το 'Like A Rolling Stone' πετάει δυστυχώς το μαγευτικό riff του οργάνου (Κρίμα! Γιατί όμως; Και είχες όργανο μαζί σου. Να πω ότι δεν είχες….!) Το 'The Times They Are A-Changin' ακούγεται παρωχημένο και δικαιολογημένα βέβαια στη δεκαετία του 90 και το 'Desolation Row' εισπράττει χειροκροτήματα. Το highlight εδώ, είναι το 'Tombstone Blues' που ανοίγει το album.

    Σχόλιο: Ηχογραφήθηκε live στα στούντιο της SONY στη Νέα Υόρκη. Αγοράστε το έστω και μόνο για το ….εξώφυλλο! Ο Dylan δείχνει να το διασκεδάζει.
    Καλύτερο Τραγούδι: 'Tombstone Blues'

    * Time Out Of Mind (1997)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks:
    1) Love Sick 2) Dirt Road Blues 3) Standing In The Doorway 4) Million Miles 5) Tryin' To Get To Heaven 6) Til I Fell In Love With You 7) Not Dark Yet 8) Cold Irons Bound 9) Make You Feel My Love 10) Can't Wait 11) Highlands.

    Αυτό το album είναι τόσο καλό, που είναι το πρώτο καλό που έκανε ποτέ του μετά το Desire. Αυτή τη φορά ο Daniel Lanois διαλέγει 'retro' ενορχηστρωτική ατμόσφαιρα και οι αναπνοές μας, γίνονται πιο βαθιές. Τα τραγούδια είναι όλα όμορφα, ακόμα και το 16λεπτο 'Highlands' που κλείνει το δίσκο. (σε αντιδιαστολή με το 'Sad-Eyed Lady Of The Lowlands', που έκλεινε πριν από χρόνια έναν ….άλλο του δίσκο). Όλα τα τραγούδια αποπνέουν μία μυστικιστική αύρα και δεν ξέρω αν μπορεί να καταφέρει ξανά κάτι τέτοιο. Μα το έχει ξανακάνει. Το έχει ξανακάνει στο John Wesley Harding. Ο παλιός καλός Bob, is back again!

    Σχόλιο:
    Πολύ καλή επιστροφή. Όμορφα τραγούδια, νέος ήχος, νέα φωνή, καταπληκτική και μαγευτική ατμόσφαιρα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
    Καλύτερο Τραγούδι: 'Love Sick'

    * Love And Theft (2001)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks:
    1) Tweedle Dee & Tweedle Dum 2) Mississippi 3) Summer Days 4) Bye And Bye 5) Lonesome Day Blues 6) Floater (Too Much To Ask) 7) High Water (For Charley Patton) 8) Moonlight 9) Honest With Me 10) Po' Boy 11) Cry A While 12) Sugar Baby.

    Καταπληκτικό album. Δεν είναι Οπωσδήποτε Μεγάλο, αλλά το Love And Theft μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στο παλιό υλικό του της δεκαετίας του 60, όσο και στις μουσικές του εξερευνήσεις της δεκαετίας του 70. Ένα πράγμα βεβαιώνεται εδώ: Ότι ο Bob δεν τα παρατάει. Η ιδέα πίσω από το Love And Theft είναι απλή. Παίρνουμε παλιές στανταρισμένες μελωδικές γραμμές που τις έχουμε στα ακούσματά μας (boogie-woogie, Jazz, Blues & country ballads), τους βάζουμε έξυπνα και αινιγματικά στιχάκια που είναι δικά μας, κάνουμε μια βουτιά στα βαθιά για να βρούμε τις ρίζες μας και βγαίνουμε στην επιφάνεια με μια ντουζίνα μαργαριτάρια. Θα υπάρχουν φυσικά και οι ναυαγοσώστες που θα φροντίζουν να πάνε τα πράγματα καλά και τέτοιοι εδώ είναι οι: Larry Campbell (κιθάρα, βιολί, μπάντζο, μαντολίνο), Charlie Sexton (κιθάρα), Tony Garnier (μπάσο), David Kemper (τύμπανα), & Augie Meyers (πλήκτρα). Οι περισσότεροι από αυτούς, ήταν και στη ναυαγοσωστική ομάδα του Time Out Of Mind 4 χρόνια πριν από το Love And Theft. Και γιατί βρε χρυσέ μου δεν το έκανες αυτό τόσα χρόνια; Αφού είσαι μάστορας καλός. Το 'Mississippi' είναι υπέροχο, το 'Moonlight' είναι πανέμορφο Jazz waltz, το 'Po' Boy' είναι από τα καλύτερα country του Dylan και το 'Sugar Baby' που κλείνει, είναι κάτι σαν το 'Dark Eyes'. Δεν υπάρχει άσχημο τραγούδι εδώ.

    Σχόλιο: Roots-Rock! Go on man…..go!!!
    Καλύτερο Τραγούδι: Όλα!

    * Modern Times (2006)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks:
    1) Thunder on the Mountain, 2) Spirit on the Water, 3) Rollin' and Tumblin', 4) When the Deal Goes Down, 5) Someday Baby, 6) Workingman's Blues #2, 7) Beyond the Horizon, 8) Nettie Moore, 9) The Levee's Gonna Break, 10) Ain't Talkin'.

    Το Modern Times έγινε No. 1 στις ΗΠΑ και δεν είχε κατορθώσει να βάλει κανένα album του στην πρώτη θέση από το 1976 που έκανε το Desire. Πήγε επίσης στο No. 1 στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Δανία, στη Νορβηγία και στην Ελβετία, στο No. 2 στη Γερμανία, στην Αυστρία και στη Σουηδία και στο No. 3 στη Βρετανία και στην Ολλανδία. Ο 65χρονος, Dylan έκανε την παραγωγή με το ψευδώνυμο Jack Frost και με το τραγούδι Someday Baby, κέρδισε το Grammy για το καλύτερο Solo Rock Vocal. Το album Modern Times κέρδισε επίσης το Grammy του καλύτερου Σύγχρονου Folk/Americana Album.

    Σχόλιο: Μαζί με τα Time out of Mind & Love and Theft, αποτελεί μία τριλογία εκπληκτική.
    Καλύτερο Τραγούδι: 'Ain't Talkin'.

  • *** LIVE ALBUMS:


  • 1964:
    Live 1964
    1966: Live 1966
    1974: Before The Flood
    1975: Live 1975 *****)
    1976:
    Hard Rain
    1979: At Budokan
    1984: Real Live
    1989: Dylan & The Dead
    1993: The 30th Anniversary Concert Celebration
    2005: Live at The Gaslight 1962

    * Live 1975 (2002, Το Καλύτερο Live album)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks: CD I:
    1) Tonight I'll Be Staying With You 2) It Ain't Me Babe 3) A Hard Rain's A-Gonna Fall 4) The Lonesome Death Of Hattie Carroll 5) Romance In Durango 6) Isis; 7) Mr Tambourine Man 8) Simple Twist Of Fate 9) Blowin' In The Wind 10) Mama You Been On My Mind 11) I Shall Be Released

    CD II: 1) It's All Over Now Baby Blue 2) Love Minus Zero/No Limit 3) Tangled Up In Blue 4) The Water Is Wide 5) It Takes A Lot To Laugh It Takes A Train To Cry 6) Oh Sister 7) Hurricane 8) One More Cup Of Coffee (Valley Below) 9) Sara 10) Just Like A Woman 11) Knockin' On Heaven's Door

    Σχόλιο: Απίστευτα καλό. Μπράβο Bob. Προτιμήστε το!
    Καλύτερο Τραγούδι: Όλα!!!

  • *** ΣΥΛΛΟΓΕΣ:


  • 1967:
    Greatest Hits
    1971: Greatest Hits Vol. II
    1985: Biograph
    1994: Greatest Hits Volume 3
    1997: The Best of…
    2000: The Essential Bob Dylan (*****)

    * The Essential Bob Dylan (2000)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks CD I:
    1) Blowin' in the Wind 2) Don't Think Twice It's All Right 3) The Times They Are A-Changin' 4) It Ain't Me Babe 5) Maggie's Farm 6) It's All Over Now Baby Blue 7) Mr. Tambourine Man 8) Subterranean Homesick Blues 9) Like a Rolling Stone 10) Positively 4th Street 11) Can You Please Crawl Out Of Your Window? 12) I Want You 13) Just Like a Woman 14) Rainy Day Women 15) All Along the Watchtower 16) Quinn the Eskimo (The Mighty Quinn) 17) I'll Be Your Baby Tonight

    CD II: 1) Lay, Lady Lay 2) If Not For You 3) I Shall Be Released 4) You Ain't Goin' Nowhere 5) Knockin' on Heaven's Door 6) Forever Young 7) Tangled Up in Blue 8) Shelter from the Storm 9) Hurricane 10) Changing of the Guards 11) Gotta Serve Somebody 12) Blind Willie McTell 13) Jokerman 14) Tight Connection To My Heart (Has Anybody Seen My Love?) 15) Silvio 16) Everything Is Broken 17) Dignity 18) Not Dark Yet 19) Things Have Changed

    CD III: (**) 1) John Wesley Harding 2) I Threw It All Away 3) Wigwam 4) Watching the River Flow 5) George Jackson 6) On a Night Like This.

    (**) Το CD III υπάρχει μόνο στην "Special limited" κυκλοφορία.

    Σχόλιο: Συλλογή που είναι ότι πρέπει για μία πρώτη επίσκεψη στον Τραγουδοποιό, αλλά και για όσους θέλουν να έχουν μόνο ένα δίσκο του. Πήγε στο #67 και στο #9 (ΗΠΑ & Βρετανία αντίστοιχα).
    Καλύτερο Τραγούδι: Καλύτερο τραγούδι σε συλλογή; Ελάτε τώρα…

  • *** BOOTLEGS:


  • 1991:
    Volumes 1-3 (Rare & Unreleased) 1961-1991 (*****)
    1998:
    Vol. 4: Bob Dylan Live 1966, The "Royal Albert Hall" Concert
    2002: Vol. 5: Bob Dylan Live 1975, The Rolling Thunder Revue
    2004: Vol. 6: Bob Dylan Live 1964, Concert at Philharmonic Hall
    2005: Vol. 7: No Direction Home: (The Soundtrack)

    * The Bootleg Series Volumes 1-3 (1991)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks: CD I:
    1) Hard Times In New York Town 2) He Was A Friend Of Mine 3) Man On The Street 4) No More Auction Block 5) House Carpenter 6) Talkin' Bear Mountain Picnic Massacre Blues 7) Let Me Die In My Footsteps 8) Rambling Gambling Willie 9) Talkin' Hava Negeilah Blues 10) Quit Your Low Down Ways 11) Worried Blues 12) Kingsport Town 13) Walkin' Down The Line 14) Walls Of Red Wing 15) Paths Of Victory 16) Talkin' John Birch Paranoid Blues 17) Who Killed Davey Moore 18) Only A Hobo 19) Moonshiner 20) When The Ship Comes In 21) The Times They Are A-Changin' 22) Last Thoughts On Woody Guthrie.

    CD II: 1) Seven Curses 2) Eternal Circle 3) Suze (The Cough Song) 4) Mama You Been On My Mind 5) Farewell Angelina 6) Subterranean Homesick Blues 7) If You Gotta Go Go Now (Or Else You Got To Stay All Night) 8) Sitting On A Barbed Wire Fence 9) Like A Rolling Stone 10) It Takes A Lot To Laugh It Takes A Train To Cry 11) I'll Keep It With Mine 12) She's Your Lover Now 13) I Shall Be Released 14) Santa-Fe 15) If Not For You 16) Wallflower 17) Nobody 'Cept You 18) Tangled Up In Blue 19) Call Letter Blues 20) Idiot Wind.

    CD III: 1) If You See Her Say Hello 2) Golden Loom 3) Catfish 4) Seven Days 5) Ye Shall Be Changed 6) Every Grain Of Sand 7) You Changed My Life 8) Need A Woman 9) Angelina 10) Someone's Got A Hold Of My Heart 11) Tell Me 12) Lord Protect My Child 13) Foot Of Pride 14) Blind Willie McTell 15) When The Night Comes Falling From The Sky 16) Series Of Dreams

    Σχόλιο: Υπέροχο. Αν εξαιρέσουμε δηλαδή το CD III με το “χριστιανικό υλικό”, είναι πολύ καλό το πακέτο αυτό.
    Καλύτερο Τραγούδι: Ε πού να το βρω ανάμεσα σε 58 τραγούδια; Ηρεμήστε…

  • *** ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:


  • 1967:
    Festival
    1972: The Concert For Bangladesh (*****)
    1978:
    The Last Waltz (*****)
    1988:
    Traveling Wilburys Vol. 1 (*****)
    1990:
    Traveling Wilburys Vol. 3

    Σχόλιο: Τα καλύτερα, τα σημειώνω με αστέρια. Τα Concert For Bangladesh & Last Waltz είναι live και έχω αναφερθεί σ’ αυτά σε παλαιότερα άρθρα μου. Θα τα βρείτε αντίστοιχα: Οι Μεγάλοι Απόντες/George Harrison & Τα Ιστορικά Festivals (στη στήλη μου φυσικά).

    * Traveling Wilburys Vol. 1 (1988)

    Οι Ποιητές της Rock: Bob Dylan (Μέρος Β’) Tracks:
    1) Handle With Care 2) Dirty World 3) Rattled 4) Last Night 5) Not Alone Any More 6) Congratulations 7) Heading For The Light 8) Margarita 9) Tweeter And The Monkey Man 10) End Of The Line.

    Ιστορική μεν, βραχύβια δε η μπάντα αυτή! Δημιουργήθηκε από τους βετεράνους George Harrison (Υπέροχα), Bob Dylan (ξανά υπέροχα), Roy Orbison (προσκεκλημένος), Tom Petty (…ποιος νοιάζεται;) & Jeff Lynne (θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Συμβαίνουν και στις καλύτερες …οικογένειες!!!) οι οποίοι “ανακάλυψαν” ότι (1) ξέρουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο, (2) θέλουν να περνάνε καλά και (3) ότι είναι φίλοι μεταξύ τους. Έφτιαξαν λοιπόν αυτό το 'supergroup' και ηχογράφησαν δύο albums γεμάτα πιασάρικες μελωδίες, με αρκετές δόσεις από τα ηχοχρώματα των Harrison & Dylan. Ο δεύτερος δίσκος που τιτλοφορήθηκε Vol. 3 κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά από τον πρώτο (Vol. 1) με τον Orbison να παίζει ήδη στη Μπάντα του Ουρανού, αλλά δεν ήταν τόσο καλός όσο ο πρώτος με τον οποίο θα ασχοληθώ εδώ. Δεν έκαναν κανένα reunion και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Ο Roy είπαμε ότι τους “άφησε”, ο Bob – όπως έγραψα στο πρώτο μέρος- επέστρεψε στις ρίζες του και ο George δρομολόγησε μαζί με τον Eric Clapton, μία επιτυχημένη περιοδεία στην Ιαπωνία. Ε οι άλλοι δύο τώρα… δε βαριέσαι…
    Καλό δισκάκι λοιπόν το Vol. 1, παρ’ όλο που ο Jeff Lynne “προσθέτει” το δικό του στυλ στην παραγωγή (κάτι που έκανε και στου Harrison τα solo albums), η κεντρική τριάδα Harrison, Dylan & Orbison, “κεντάει” αφήνοντας τους Petty & Lynne στο περιθώριο. Λένε και αυτοί ένα-δύο τραγούδια, αλλά ο δίσκος ηχεί κάπου ανάμεσα στο Cloud 9, του George και στο Desire του Bob. O George συμβάλλει σημαντικά με στίχο, μελωδίες και λογοπαίγνια ('Expectations changeable/Situation's tolerable/But baby you're adorable') στο πολύ καλό 'Handle With Care' που ανοίγει το album. Το 'Heading For The Light' είναι λιγότερα καλό, αλλά εάν σας άρεσε το Cloud 9, θα σας αρέσει και αυτό. Δεν είναι άσχημο. Αυτά τα δύο πάντως, είναι τα λιγότερο Wilburικά, γιατί ενώ ο Bob “κρύβεται” πίσω από την Wilburική ταυτότητα, ο George φαίνεται να είναι λιγότερο προσαρμόσιμος. Αυτό όμως, δεν είναι μειονέκτημα. Το Cloud 9 ας πούμε, είναι ένας υπέροχος δίσκος. Ο Bob λοιπόν (γιατί σ’ αυτόν αναφέρεται το άρθρο), παρ’ όλο που περνάει μία σκοτεινή και ανασφαλή περίοδο, κάνει το 'Tweeter And The Monkey Man', που είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έγραψε ποτέ του. Ευτυχώς δηλαδή που δεν το κράτησε για το Down In The Groove. Μπορεί –θα μου πείτε- να έσωνε το album εάν το έβαζε εκεί, αλλά πάλι νομίζω ότι δεν θα ταίριαζε με τα υπόλοιπα. Ενώ εδώ είναι φίνο. Το 'Tweeter' λοιπόν κινείται στο στυλ του 'Lily, Rosemary And The Jack Of Hearts', αλλά έχει περισσότερο ενδιαφέρον και δεν το βαριέσαι. Το 'Dirty World' είναι χιουμοριστικό και το 'Congratulations'…. ναι δεν μου αρέσει το 'Congratulations'. Κινείται στο ύφος του Street Legal και είναι βαρετό. Όπως και να ‘χει όμως το πράγμα, η συνεργασία αυτή, φαίνεται να έδωσε φτερά στον κουρασμένο Bob. Ήταν το κατάλληλο βήμα, στην κατάλληλη στιγμή, με τους κατάλληλους ανθρώπους και ποιος ξέρει… χωρίς τους Wilburys, ίσως να μην είχε ανεβεί τα σκαλοπάτια του Oh Mercy, για να περάσει τις γέφυρες του Good As I Been To You και του World Gone Wrong και να φτάσει στο εξαιρετικό Time Out Of Mind.

    Σχόλιο: Καλό album. Τα στιχουργικά λογοπαίγνια του George φλερτάρουν με τα αινιγματικά και μυστικιστικά στιχάκια του Bob. Τι κι αν “κρύβεται” πίσω από την Wilburική ταυτότητα; Το Ντυλανικό άρωμα αναδύεται!
    Καλύτερο Τραγούδι: Handle With Care & Tweeter And The Monkey Man

  • ***ΠΡΟΤΑΣΗ:

  • Ανεξάρτητα από το αν σας αρέσει ο Dylan ή όχι, ένα album που επιβάλλεται να έχετε οπωσδήποτε στη συλλογή σας, είναι το Blonde On Blonde.

  • ***ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ:

  • Αναλύσεις πολλών τραγουδιών του Bob Dylan, που έχουμε κάνει με τους φίλους/μέλη του MusicHeaven, Revekka, Astron & Vouliakis, μπορείτε να διαβάσετε στο Forum/Δημιουργοί/Bob Dylan.

  • *** ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΗΓΕΣ:


  • * 1: Encyclopedia of Rock & Roll
    (Rolling Stone)
    * 2: Illustrated Encyclopedia of Rock (Salamander)
    * 3: Bob Dylan: Chronicles, Vol. One (Sinon & Schuster)
    * 4: No Direction Home (Martin Scorchese)
    * 5: Classic Rock And Pop Album Rev and Updat (G. Starostin)
    * 6: Don’t Look Back (D.A. Pennebaker)
    * 7: Masked & Anonymous (Larry Charles)
    * 8: Tarantula (Bob Dylan)
    * 9: Lyrics: 1962 – 2001 (Bob Dylan)
    * 10: …..Orfeus!!!!!

  • *** Ευχαριστώ για την ανάγνωση!






  • Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #8412   /   23.05.2007, 00:22   /   Αναφορά
    Στίχους του Ντύλαν στα ελληνικά έχει μεταφράσει ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης. Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.
    #8413   /   23.05.2007, 00:45   /   Αναφορά
    Αν μου επιτρεπεις μια παραφραση, Χρήστο μου... Στίχους του Μπομπ Ντιλαν, έχει με σχετική επιτυχία διασκευάσει ο Διονύσης Σαββόπουλος εδώ στην Ελλάδα, μα στην ουσία κανείς δεν μπορεί να φτάσει στο ύψος του "ντιλανικού" κειμένου. Χωρίς κανέναν δισταγμό ακόμη και αυτός, ο Τζον Λέννον, έκανε αναφορά συνεχώς για την επιρροή που δέχτηκε και τον θαυμασμό του... Τεραστια προσωπικότητα, που απείχε από τη δίνη της ροκ παραζάλης... Γιατί είναι ποιητής...
    #8414   /   23.05.2007, 03:29
    Δεν πρόκειται πεί παράφρασης αλλά περί πρόσθεσης και επέκτασης;)



    Σωστός σωτήρη, απλα ήθελα να πω ότι κυκλοφορούν και χωρίς μουσική (διασκευασμένα τραγούδια δηλαδή), απλά σε βιβλίο.

    #8415   /   23.05.2007, 16:02   /   Αναφορά
    Orfeus! Πολύ καλή δισκοκριτική! :))))))))))

    Αλλά γιατί τόσο ενάντια στην χριστιανική περίοδο του Ντύλαν;



    #8416   /   23.05.2007, 16:29
    Αν εννοείς "δισκογραφικά":

    Δεν προσφέρει κάτι αυτή η περίοδος.



    Αν εννοείς "θρησκευτικές πεποιθήσεις":

    Είναι δικό του θέμα και δεν με αφορά.



    Αν εννοείς "κήρυγμα":

    Τον εκτιμώ, τον σέβομαι, με έμαθε -μέσα από τα τραγούδια του- να σκέφτομαι και να είμαι καλύτερος άνθρωπος και τον αγαπάω για αυτό, αλλά δεν το δέχομαι.

    Πώς μας το έπαιξε δηλαδή; "προ-παπαροκάς";



    Έχει/είχε να πει πολλά πράγματα, γιατί το μυαλό του δεν έχει ησυχία. Ε το κήρυγμα ας έλειπε. Δεν μπορεί αυτός που μου έλεγε: "Δεν ανήκεις πουθενά παρά μόνο στον εαυτό σου" & "Μην ακολουθείς αρχηγούς" να βγαίνει -τότε- και να μου λέει: "Πρέπει να υπηρετείς κάποιον".



    Εξ άλλου....

    Μόνο τρεις δίσκους -ευτυχώς- έκανε. Άρα ήταν και για αυτόν κάτι περαστικό. Μια γριππούλα ήταν. Πήρε την αντιβίωσή του και συνήλθε!!!

    #8417   /   23.05.2007, 20:01   /   Αναφορά
    Πολύ καλό και το 2ο μέρος!! Να σαι καλά Ορφέα dylan-maniac!
    #8421   /   24.05.2007, 20:20   /   Αναφορά
    Εξαιρετικό και το δεύτερο μέρος Ορφέα!

    Λοιπόν και να μην ξεχνιόμαστε, πολύχρονος, να τα εκατοστήσει ο δάσκαλος!!!

    Σήμερα 24 Μαϊου είναι τα γεννέθλιά του.

    Νομίζω μια ευχή μονάχα του ταιριάζει γάντι: "May you stay Forever Young" :)