ελληνική μουσική
    719 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Μουσική = Ποσότητα... Τι κρίμα!

    Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που άνοιγες το ραδιόφωνο και είχες να διαλέξεις ανάμεσα σε 5 το λιγότερο σταθμούς...
    Μουσική = Ποσότητα... Τι κρίμα!
    Γράφει το μέλος ELENH1982
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 22 Οκτ 2007
    Τώρα πλέον ανοίγεις το ραδιόφωνο και ακούς τον βομβαρδισμό απο ραδιοφωνικά σποτάκια - αστείας διάρκειας - το καθένα. Πρέπει να κάνεις 2 ολόκληρες στροφές στο κύκλο όλων των συχνοτήτων για να βρείς κάτι ποιοτικό και αξιόλογο. Παλιά τραγούδια είναι ακατόρθωτο να πετύχεις πέρα απο 2 ραδιοφωνικούς σταθμούς που δυστυχώς είναι σα να παίζουν κάθε μέρα το ίδιο πρόγραμμα...

    Η ευκολία των cds και των mp3 έχει αφήσει στο περιθώριο την έννοια του παλιού, καλού ραδιοφώνου.

    Όταν τα μισά ελληνικά τραγούδια που παίζονται είναι ότι ακούγεται στα μπουζούκια και τα άλλα μισά είναι τραγούδια βγαλμένα απο εκπομπές "Παρατράγουδα", όταν όλα τα ξένα προγράμματα παίζουν 10 ανακυκλώσιμα τραγούδια είναι δυνατόν να μην υποστηρίξει κανείς την τεχνολογία των cds;

    Είναι κρίμα να χαθεί η μαγεία του ραδιοφώνου!

    Αυτή η αμεσότητα που προσφέρει στον ακροατή και αυτή η προσμονή για το επόμενο τραγούδι δεν βρίσκεται πουθενά. Και πόσον μάλλον στις μέρες μας που όλοι είμαστε ώρες ατελείωτες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, να μην έχουμε μια καλή συντροφιά που θέλεις να την αναζητάς ξανά και ξανά.

    Ραδιόφωνο στις μέρες μας ίσον ποσότητα και δυστυχώς ποσότητα είναι τα πάντα πιά...

    Tags
    Μουσική Γενικά:ραδιόφωνο



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #10004   /   22.10.2007, 00:24   /   Αναφορά
    Έχεις δίκιο και μεγάλο μάλιστα... Τα ίδια λέω κι εγώ και είμαι απλά κολλημένη σ' ένα σταθμό κι ότι ακούω απ' τα cd επειδή έχω τρέλα με κάποιους συγκεκριμένους καλλιτέχνες.



    Είναι κωμικοτραγικό να ξέρεις ποιούς και πόσες φορές θα ακούσεις την ημέρα, πλέον όλοι σχεδόν οι σταθμοί είναι ίδιοι...
    #10005   /   22.10.2007, 01:52   /   Αναφορά
    Έχεις απόλυτο δίκιο!!!! Γι' αυτό και εγώ έχω πάψει να ακούω πλέον ραδιόφωνο. Μόνο έρασπορ και σπορ fm. Από τραγούδια επιλέγω εγώ τι θα ακούσω και τι θα αγοράσω και όχι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι εταιρίες δίσκων.
    #10046   /   24.10.2007, 18:30
    Kai egw to idio kanw...ftiaxnw mp3 disks gia na akouw sto amaji

    #10009   /   22.10.2007, 11:21   /   Αναφορά
    tromero arthto mpravo!

    exeis megalo dikio alla

    oso pairnoun ta xronia i texnologia

    anaptysetai kai i mousiki exei kai ayti

    epireaseis apo ti texnologia

    kai emeis prepei na sumvivastoume me aytes

    tis allages!

    to radiofwno pleon einai ena tipota gia olous

    radiofwno vriskeis kai sto dromo pou leme!
    #10017   /   22.10.2007, 17:19   /   Αναφορά
    Θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους.Η μαγεία του ραδιοφώνου,όπως λες,δεν υπάρχει.

    Μερικά χρόνια έβρισκα πολύ μαγευτικό το να μου δοθεί ευκαιρία να έκανα εκπομπή στο ραδιόφωνο και να μοιράζομαι με τους ακροατές αγαπημένες μου μουσικές.Τώρα είμαι σίγουρος ότι και να συνέβαινε αυτό δεν θα μπορούσα να κάνω εγώ κουμάντο στις μουσικές επιλογές και σίγουρα θα έφευγα.Δεν ακούω σχεδόν καθόλου ραδιόφωνο πια,δεν αντέχω τα σποτάκια και τις ''φτιαχτές''αισθησιακές φωνές που έχουν γεμίσει και οι σταθμοί που άκουγα.Εξαφανίζονται οι καλόι παραγωγοί,που δεν θα επέτρεπαν να κάνουν σκουπιδαριό την εκπομπή τους, ή μάλλον τους εξαφανίζουν.
    #10018   /   22.10.2007, 17:43   /   Αναφορά
    Νομίζω πως δεν έχεις άδικο αλλά εμένα δεν μου αρέσει να γενικεύω τα πράγματα.Πιστεύω πως υπάρχουν σταθμοί που μπορούν να σου κρατήσουν συντροφιά με ωραία μουσική και υπάρχουν επίσης ραδιοφωνικοί παραγωγοί που έχουν γνώσεις απο μουσική.Ακούω πολύ ραδιόφωνο και περνάω ευχάριστες στιγμές.Αν θέλετε στείλτε μου μύνημα να σας πω ποιούς σταθμούς ακούω.Θα μείνετε ευχαριστημένοι.Μην απογοητεύεστε, πάμε καλά.
    #10020   /   22.10.2007, 19:13   /   Αναφορά
    Σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο. Όταν διάβαζα το άρθρο σκεφτόμουν ότι θα μπορούσα να το έχω γράψει εγώ. Όπως το λες, ποσότητα εις βάρος της ποιότητας. Άλλωστε όλα τα πράγματα έτσι δεν είναι σήμερα; Και ακόμα, απουσία ποικιλίας, χρωμάτων, ιδεών... Όλα γίνονται ένα. Μαζικότητα. Τελικά, έχουν καταφέρει να κάνουν το ραδιόφωνο τηλεόραση...



    Δυο παρατηρήσεις μόνο.

    Αν και συμφωνώ ότι πάει να χαθεί η μαγεία του ραδιοφώνου, δε νομίζω ότι αυτό είναι απόρροια της τεχνολογικής αλλαγής (mp3, playlists κλπ). Άλλοι είναι οι λόγοι, καθαροί εμπορικοί. Από την μία όψη, η τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να γίνεις κάνεις σήμερα ραδιόφωνο από το σπίτι σου (π.χ. MusicHeaven Radio). Μαγεία; Επιστημονική φαντασία για μια γενιά πριν από μας. Απόλυτη αίσθηση ελευθερίας ταυτόχρονα. Από την άλλη, πάνε οι "πειρατές" και οι αληθινοί εραστές του ραδιοφώνου. Είμαστε περισσότεροι, αλλά όλο και πιο ίδιοι (παραγωγοί και ακροατές εννοώ). Οι αληθινοί "μάγκες" του ραδιοφώνου παραμένουν αυτοί που ήταν και πριν 15-20 χρόνια, στην απελευθέρωση της ραδιοφωνίας. (Αν διαφωνείτε, ενστάσεις δεκτές).



    Πάντως, νομίζω ότι η μαγεία τελικά δεν χάνεται. Ναι, η ποιότητα υποβαθμίζεται, αλλά η αναζήτηση της "βελόνας" δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι συνήθεια που δεν φεύγει με τίποτα. Παραμένει η καλύτερη παρέα. Όρεξη να έχεις να ψάχνεις χρειάζεται μόνο...
    #10024   /   22.10.2007, 22:44   /   Αναφορά
    Πάντως παρόλα αυτά πιστεύω ότι οδήγηση χωρίς ραδιόφωνο είναι σαν μακαρόνια χωρίς τυρί, γενικά το ραδιόφωνο ως μέσο είναι λογικό να εξελιχτεί και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και ανάγκες της εποχής του δηλαδή πολύ μάνατζμεντ και διαφήμιση, λαιφσταιλάδικο πνεύμα και τρέντυ νοοτροπία, αλλά η ποιότητα παραμένει πιο ψαγμένη και κρυμμένη ίσως αλλά παραμένει, απλά θέλει πολύ ψάξιμο και υπομονή
    #10025   /   22.10.2007, 23:16   /   Αναφορά
    Έχεις δίκιο Ελένη. Κι εγώ αναπολώ τις παλιές καλές στιγμές που άκουγες ραδιόφωνο και το ευχαριστιόσουν. Τώρα μόλις βρίσκω έναν σταθμό να μου αρέσει, σύντομα συνειδητοποιώ ότι παίζει συνεχώς τις ίδιες "επιτυχίες". Δεν έχουν κάτι να σου προσφέρουν και να σε διασκεδάσουν.
    #10026   /   22.10.2007, 23:33   /   Αναφορά
    Ελένη επί τις ουσίας έχεις δίκιο. Ωστόσο όμως υπάρχουμε και εμείς οι εργαζόμενοι στα ραδιόφωνα που ματώνουμε καθημερινά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το ραδιόφωνο ως μέσω, έχει άμεση σχέση με το παραγόμενο από τη μουσική βιομηχανία προϊόν και βεβαίως από την αγοραστική τάση των πολλών. Καλό θα ήταν λοιπόν, μαζί με τους διάφορους σταθμούς να κατευθύνεις τα βέλη σου και προς αυτούς που επιλέγουν, προωθούν και παράγουν τραγούδια και παρατράγουδα.
    #10034   /   23.10.2007, 13:44   /   Αναφορά
    Eιναι μια πικρη αλλα υφισταμενη αληθεια το γεγονος οτι η ποσοτητα παρα η ποιοτητα κυριαρχει σημερα.Ωστοσο δεν πιστευω οτι το cd ειναι εκεινο που φταιει διοτι απλα η εφευρεση και κατ'επεκταση η χρηση του συνεπεσε με την απαρχη της ευρειας αναπτυξης της μουσικης βιομηχανιας.Βεβαια πριν ακομα χρησιμοποιηθει το cd τα πραγματα ηταν σαφως καλυτερα αφου τα τραγουδια τοτε ηταν λιγοτερα και πιοτικοτερα.Κατα τη γνωμη μου το στοιχειο που επληξε την ποιοτητα της μουσικης βιομηχανιας ειναι η ανακαλυψη της συμπιεσμενης μορφης αναπαραγωγης μουσικης,το γνωστο μας mp3.Aφοτου αρχισε να χρησιμοποιειται αυτη η μορφη μουσικης,αρχισαν με τη σειρα τους να αυξανονται και τα τραγουδια τα οποια χωρουσαν σε μεγαλες ποσοτητες σε cd.Ετσι μαζι με την εγκρατη αναπτυξη της καλης ποιοτικης μουσικης,εκτοξευτηκε και η αναπτυξη της ''πλαστικης'' μουσικης βιομηχανιας η οποια ''τρυπωσε'' και στο ραδιοφωνο αποκτωντας μεγαλη απηχηση σε μικρο χρονικο διαστημα λογω του ευκολου στοιχου και της χιουμοριστικης-απλης μουσικης η οποια μπορουσε ευκολα να αποτυπωθει στη μνημη του ακροατη.

    Ωστοσο παρ'ολη την απογοητευτικη κατασταση που επικρατει στα ραδιοκυματα,υπαρχουν ορισμενοι σταθμοι (μετρημενοι στα δαχτυλα ενος χεριου) οι οποιοι υποστηριζουν και αναπαραγουν την καλη,ποιοτικη μουσικη που εχουμε πραγματικα αναγκη ως μια βαλβιδα διαφυγης απο την καθημερινοτητα.
    #10043   /   24.10.2007, 12:04   /   Αναφορά
    Δυστυχώς και το ραδιόφωνο έχει υποκύψει στα κελεύσματα των καιρών, στην εμπορευματοποίηση και το μάρκετινγκ. Η ποιότητα έχει περάσει πια σε δεύτερη μοίρα. Μήπως το ίδιο δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και με τις εφημερίδες που συναγωνίζονται ποια θα δώσει περισσότερα CD και DVD αμφιβόλου συνήθως ποιότητας; Για την τηλεόραση, ας μη μιλήσω καλύτερα, όποιος έχει μάτια βλέπει και αυτιά ακούει...
    #10089   /   27.10.2007, 14:34   /   Αναφορά
    Συμφωνώ απολυτα μαζί σου Ελένη.Παμε απο το κακό στο χειρότερο
    #10219   /   05.11.2007, 19:48
    Ποιο κακο???ειμαστε ηδη στο χειροτερο!!!!