ελληνική μουσική
    344 online   ·  210.844 μέλη
    Στη χώρα των Βάσκων, αποκαλούν «Amalur» τη «μάνα γη». Στη μουσική χώρα του Haig Yazdjian, το «Amalur» είναι ο πέμπτος καρπός της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Αρμένιου στην καταγωγή, εκ Συρίας ορμώμενου και ελληνικής υπηκοότητας δεξιοτέχνη στο ούτι, εξαιρετικής ευαισθησίας μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή.
    «Amalur» - Haig Yazdjian
    Γράφει ο Σωτήρης (beatlus)
    20 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 23 Οκτ 2007
    Στη χώρα των Βάσκων, αποκαλούν «Amalur» τη «μάνα γη». Στη μουσική χώρα του Haig Yazdjian, το «Amalur» είναι ο πέμπτος καρπός της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Αρμένιου στην καταγωγή, εκ Συρίας ορμώμενου και ελληνικής υπηκοότητας δεξιοτέχνη στο ούτι, εξαιρετικής ευαισθησίας μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή. Όπως φάνηκε στην προηγούμενη εργασία του, «Yeraz» εν έτει 2004, ένας κύκλος έκλεισε και ένας άλλος άνοιξε με τη φετινή κυκλοφορία του «Amalur». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον προσωπικό ήχο του Yazdjian.

    Με έντονα αρμένικα και αραβικά παραδοσιακά στοιχεία στην απαρχή («Talar», 1996), εμπλουτισμένα με ξεκάθαρες Jazz ιχνηλασίες και αυτοσχεδιασμούς κατά την πορεία («Garin», 1998, «Beast on the moon», 1999), μέχρι και το «Yeraz», στο «Amalur» ο δημιουργός επιχειρεί ένα βήμα παραπέρα.

    Με εφόδια την ώριμη γνώση του ακούσματος που πραγματεύεται και της εξέλιξής του, ο Yazdjian εμπιστεύεται την εμπειρία του Jazz τρόπου, δική του αλλά και των πολύχρονα μόνιμων συνεργατών του. Ετσι, το «Amalur» χαρακτηρίζεται από μία σειρά καινοτομιών. Εξηλεκτρισμένος ήχος (ο Haig χρησιμοποιεί και σε πρώτη δισκογραφική καταγραφή το ηλεκτρικό ούτι (!) που έχει κατασκευάσει), με σαφή Jazz κατεύθυνση, ethnic-pop, funky χρώματα (ενδεικτικά αναφέρουμε το θαυμάσιο «Rudolstad») και… περισσότερα τραγούδια.

    Haig Yazdjian
    Haig Yazdjian
    Ο ίδιος ερμηνεύει –το γεγονός δικαιολογεί ξεχωριστό ενδιαφέρον- για πρώτη φορά στα ελληνικά, στίχους των Ηλία Κατσούλη, Ιριδας Λουκά, Νίκου Μωραΐτη, φιλοξενεί την Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία τιμά τον Yazdjian με μια απόδοση επιπέδου στο «Έρημος» και αφιερώνει μια εξαιρετική σύνθεση στον διάσημο συμπατριώτη του Ara Dinkjian, από τους «Night Ark». Την οποία, τελικά αναλαμβάνει να χαρακτηρίσει με ταξίμι στο ούτι, ο ίδιος ο Ara Dinkjian. Μια στιγμή μοναδική, κατά τη γνώμη μας η κορυφαία του cd…

    Το «Amalur» αποτελεί φυσική συνέχεια της μουσικής πορείας και δημιουργίας του Haig Yazdjian και «χαράς ευαγγέλιο» για τους ακροατές, υπό την έννοια ότι εδώ πιστοποιείται και η συνέπεια ενός καλλιτέχνη ως προς τον εαυτό του, μα και το κοινό του. Η αιωρούμενη υπόσχεση, δηλαδή, πως το προσωπικό ταξίδι συνεχίζεται με τόλμη, προς τον ορίζοντα που έχει οραματιστεί και με μοναδικό συμβιβασμό αυτόν της αισθητικής… Επίσης, «αναφορά πορείας» γίνεται, όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη ή λόγος. Άλλωστε, η διαρκής επαφή με το κοινό του εκπληρώνεται και με το γνώριμο τρόπο, σε όσους είχαν την τύχη τόσα χρόνια να συνευρεθούν με τον Haig Yazdjian και τις μελωδίες του, είτε στο «Café Asante», νυν «Αλάβαστρον» , είτε οπουδήποτε αλλού (και στο εξωτερικό…) έχει εμφανιστεί.

    Το συμπέρασμα;

    Το πλήρωμα του χρόνου έφερε το νέο ήχο του Haig μέσω του «Amalur» και της «μάνας γης», τη μουσική, σε ένα τοπίο κορεσμένο από επαναλήψεις και έλλειψη ιδεών. Τα παρόν «Amalur», πραγματικό χάρισμα, ένα δώρο ήχων και δημιουργίας. Η συνέχεια, με προσδοκίες, αναμενόμενη… Εις το επανιδείν!

    Υ.Γ. Αν μπορεί να αναφερθεί δίκην «αδυναμίας» μια επισήμανση; Με σεβασμό προς τους στιχουργούς, που εμπιστεύτηκαν τα λόγια τους στον Yazdjian, κατά την προσωπική μας άποψη στις μελωδίες του Haig αρμόζει ατόφια ποίηση για να αποδοθεί το εύρος της έκφρασής τους…

    Στο «Amalur», έπαιξαν οι μουσικοί:

    Haig Yazdjian : Ούτι, ηλεκτρικό ούτι, ρουμπάμπ
    Ara Dinkjian: Ούτι
    Νίκος Σιδηροκαστρίτης: Ντραμς
    Βαγγέλης Καρύπης: Κρουστά
    Πέτρος Βαρθακούρης: Μπάσο (και ηλεκτρικό μπάσο, κιθάρα)
    Χάρης Λαμπράκης: Νέυ
    Θέμης Νικολούδης: Βιολί
    Ιωάννης Κιριμκιρίδης: Πιάνο (και ηλεκτρικό πιάνο, πλήκτρα)
    Παντελής Στόικος: Τρομπέτα
    Πάνος Δημητρακόπουλος: Κανονάκι
    Δημήτρης Θεοχάρης: Πιάνο
    Γιώργος Κοντογιάννης: Λύρα
    Δημήτρης Γιαννόπουλος: Σαξόφωνο
    Νίκος Παραουλάκης: Νέυ
    Vahan Galstyan: Ζουρνά, σέβι

    Tags
    Μουσικά Είδη:JazzΜουσικά Όργανα:ΜπάσοΟύτιΠιάνοΚαλλιτέχνες:Ara DinkjianHaig YazdjianΕλευθερία Αρβανιτάκη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #10031   /   23.10.2007, 11:48   /   Αναφορά
    Mπραβο Σωτηρη!Παρα πολυ καλη δημοσιευση!Ανυπομονουμε να πιασουμε στα χερια μας αυτο τον πολυ αξιολογο δισκο,τοσο για τις εκφραστικοτατες μελωδιες που εχει συνθεσει ο Haig οσο και για τους πολυ αξιολογους και δεξιοτεχνικους συντελεστες αυτου του δισκου.

    Η Amalur αποτελει οπως αναφερεις μια φυσικη συνεχεια της πολυ καλης πορειας του,αποτελει ομως και καινοτομο σταδιο αφου ο ηχος αλλαζει περιλαμβανοντας περρισοτερα ηλεκτρικα στοιχεια.Απ'αυτο το γεγονος φαινεται οτι ο καλλιτεχνης δεν μενει στασιμος και ψαχνεται συνεχως αναζητωντας καινουργια ηχοχρωματα.Αυτο ειναι ισως και το στοιχειο που τον κραταει συνδεδεμενο με το κοινο του.

    Ενας πολυ αξιολογος και ευρηματικος δισκος απο εναν συνθετη και ουτιστα δεξιοτεχνη που εχει προσφερει πολλα στη ελληνικη μουσικη σκηνη και εχει να προσφερει ακομα πολλα περισσοτερα!!!





    Και παλι μπραβο!!!!!!
    #10032   /   23.10.2007, 12:03   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρον Σωτήρη,σ'ευχαριστούμε!
    #10033   /   23.10.2007, 13:06
    Σωτήρη μπράβο για την δημοσίευση!!!

    Είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης και ο καινούργιος του δίσκος

    του επίσης!!!

    Ήθελα περισσότερες πληροφορίες γι αυτόν και μόλις μου

    τις έδωσες,να σαι καλά!!


    #10035   /   23.10.2007, 14:41   /   Αναφορά
    darbukaboy, margo, ilio, καταρχήν ευχαριστώ για τα σχόλια, μα νιώθω πως οφείλω -τρόπο τινά- ένα ευχαριστώ στον ίδιο τον Haig, γιατί η δουλειά του, που αποτελεί και καθρέπτη της ψυχής του είναι αυτή που αβίαστα γεννά την επιθυμία να καταπιαστεί κανείς με την τέχνη του και να ενσκύψει πάνω στα μηνύματά της.

    Εχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά τον Haig, ωστόσο -ειλικρινά- δεν είναι η προσωπική μας γνωριμία που με κάνει να ασχοληθώ με το "Amalur" ή άλλο μέρος της δουλειάς του. Αντίθετα, είναι η υψηλού επιπέδου αισθητική και το καλλιτεχνικό απόσταγμα του Haig, που με κάνουν να αισθάνομαι ακόρεστο ενδιαφέρον και έντονη επιθυμία να παρακολουθώ την πορεία του...

    Επίσης, εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να προαναγγείλω τη συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε ο Haig, στο σάιτ μας, θα δημοσιευτεί εντός του Νοεμβρίου και πιστεύω πως θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού, ο λόγος ενός καλλιτέχνη και ανθρώπου με ευαισθησία μεγάλου... εστιακού βάθους.
    #10037   /   23.10.2007, 18:12
    Σωτήρη μας όπως πάντα, σ'ευχαριστούμε για το πολύ ομορφο άρθρο σου. Ειλικρινά, θαυμάζω τον Ηaig (μαζί με τον Άραν) και πιστεύω προσωπικά πως είναι ένας τρομερά ευαίσθητος άνθρωπος και δάσκαλος μεγάλος. Δεν ήξερα οτι έχεις ή έχετε πάρει συνέντευξη. Θα είναι πολύ ενδιαφέρων. Είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που αγοράζω τον δίσκο του χωρίς δεύτερη σκέψη. Σ'ευχαριστώ επίσης γιατί, έχωντας ακούσει την πρώτη και δεύτερη δουλειά του, δεν γνώριζα τους τίτλους!! Τώρα θα πάρω 3cd's σε 1!! Πάλι σε έξοδα με βάζεις βρε Σωτήρη μου...αστειεύομαι! Περιμένουμε την συνέντευξη....

    #10039   /   23.10.2007, 23:15   /   Αναφορά
    Άκουσα τον haig στην Κύπρο, στο jazz festival, και τον συστήνω ανεπιφύλακτα. Ο ίδιος και οι μουσικοί που έπαιξαν είναι υπεύθυνοι που έζησα μια υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά
    #10042   /   24.10.2007, 11:46
    Ω!!!Εξαιρετικά νέα Σωτήρη!!!Περιμένουμε με αγωνία

    την συνέντευξη!!!