ελληνική μουσική
    678 online   ·  210.830 μέλη
    Ιστορικές Μπάντες: Animals

    Ενότητες
    Βιογραφία
    Animals
    Eric Burdon & The Animals
    Animals Reunion
    Eric Burdon & War
    Eric Burdon Band
    Αναφορές, Βιβλία & Βιβλιογραφία
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 03 Νοέ 2007

    Βιογραφία

    Άδικα ξεχασμένοι!!! Τους θυμόμαστε και τους αναφέρουμε όποτε συζητάμε για την περίφημη “Βρετανική Εισβολή”. Όλοι όμως ξέρουμε ότι ηχογράφησαν το 'House Of The Risin' Sun', αλλά δεν ξέρω αν ξέρουμε όλοι ότι πυροδότησαν την ηλεκτρική βόμβα που άφησε την Ευρώπη άναυδη, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60.

    Μερικοί γνωρίζουν και τους War, με τους οποίους συνεργάστηκε για ένα διάστημα ο Eric Burdon, αλλά αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους Animals.

    "We gotta get out of this place if it's the last thing we ever do"

    Δημιουργήθηκαν στο Newcastle της Βρετανίας το 1963. Εάν το Liverpool υπερηφανεύεται για τους Beatles και το Λονδίνο για τα “κακά παιδιά” από το Dartford, η πόλη των ανθρακωρύχων στη Βόρεια Αγγλία, μπορεί άνετα να καμαρώνει για τους Animals. Όλα τα ιδρυτικά τους μέλη γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Newcastle από οικογένειες της εργατικής τάξης. Στα πρώτα τους βήματα, ονομάστηκαν Alan Price Combo. Ας τους δούμε έναν- έναν:

    * Alan Price: (19 Απριλίου 1942, County Durham - πλήκτρα)

    Ιστορικές Μπάντες: Animals
    Ο Alan ήταν εφοριακός υπάλληλος. Ταλαντούχος και σπουδαίος αυτοδίδακτος μουσικός. Ήταν το ένα από τα δύο βασικά συστατικά του περίφημου "Animal Sound". Αποχώρησε από τη μπάντα την άνοιξη του 1965 και ίδρυσε τους Alan Price Set. Όταν στα 1966 ο Bob Dylan επισκέφθηκε το Λονδίνο, ζήτησε –εκτός από τους Beatles και τον Donovan - να συναντήσει και τον Alan. Η αιτία για αυτή την επιθυμία του Dylan, ονομάζεται "House Of The Rising Sun" και θα τη συναντήσουμε πιο κάτω. Ο Alan αντικαταστάθηκε στα πλήκτρα από τον Dave Rowberry (27 Δεκεμβρίου 1943, Newcastle).

    * Eric Burdon: (5 Απριλίου 1941, Newcastle - φωνή)

    Ιστορικές Μπάντες: Animals
    Ο Eric είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του στη φωτογραφία και δούλευε κατά περιόδους, ως ταχυδρόμος και διακοσμητής. Η βροντερή του φωνή, αποτελούσε το έτερον ήμισυ του ανεπανάληπτου "Animal Sound". Στα 1966 όταν οι Animals διαλύθηκαν, διατήρησε το όνομα, πρόσθεσε μπροστά το όνομά του και έφτιαξε τους Eric Burdon & the Animals. Μ’ αυτούς, πήγε μέχρι το 1968 και στη δεκαετία του 70 συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τους War. Αργότερα ακολούθησε και ακολουθεί ακόμα σόλο καριέρα με την Eric Burdon Band, προσλαμβάνοντας κάθε φορά και για κάθε δίσκο που ηχογραφούσε/ηχογραφεί, διαφορετικούς μουσικούς. Ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ και στις γυναίκες. Αν τώρα σ’ αυτά προσθέσουμε και τις διαφωνίες του με τον Alan για την ηγεμονία της μπάντας, θα καταλάβουμε εύκολα την αποχώρηση του τελευταίου.

    * Bryan “Chas” Chandler: (18 Δεκεμβρίου 1948, Newcastle - μπάσο)

    Ιστορικές Μπάντες: Animals
    Δεν έδειξε και κανένα σπουδαίο ταλέντο στο μπάσο, αλλά τουλάχιστον “μυριζότανε” τα ταλέντα από μακριά. Αποχώρησε το 1966, έγινε γνωστός σαν μάνατζερ του Jimi Hendrix και αντικαταστάθηκε από τον Danny McCulloch. (18 Ιουλίου 1945, Λονδίνο)

    * Hilton Valentine: (21 Μαΐου 1943, North Shields - κιθάρα)

    Ιστορικές Μπάντες: Animals
    Ο πατέρας του Hilton εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν ο Hilton ήταν 15 ετών και στα 16 του, πέθανε η μητέρα του. Στα 17 του, υιοθετήθηκε από τους γονείς ενός φίλου του και ο ίδιος δήλωσε: “Διάλεξα τους γονείς μου”. Στα τέλη του 1966 από συνεχή χρήση LSD, κατελήφθη από την ιδέα ότι ήταν ο Ιησούς Χριστός. Τελικά, αποχώρησε και αυτός από τη μπάντα το 1966, έγινε βοηθός του “Chas” στο …..μανατζεριλίκι και αντικαταστάθηκε από τον Vic Briggs (14 Φεβρουαρίου 1945, Twickenham)

    * John Steel: (4 Φεβρουαρίου 1941, Gateshead - τύμπανα)

    Ιστορικές Μπάντες: Animals Ο Steel δούλευε σαν σκιτσογράφος και πλασιέ. Αποχώρησε από τη μπάντα τον Φεβρουάριο του 1966 και αντικαταστάθηκε από τον Barry Jenkins. (22 Δεκεμβρίου 1944, Leicester)

    Οι Alan Price Combo, ήταν φανατικοί θαυμαστές του Rythm ‘n’ Blues και οι διασκευές που έκαναν στα τραγούδια των Ray Charles, Bo Diddley, Chuck Berry, Bill Haley & Bill Doggett, τους έκαναν γρήγορα αγαπητούς στο κοινό του Newcastle. Όταν έπαιζαν στο Club a Go-Go πολύ δύσκολα έβρισκε κάποιος θέση για να καθίσει …...όρθιος!!! Άλλαξαν το όνομά τους σε Animals εξ αιτίας μιας συνομιλίας δύο θαυμαστών τους που έλεγαν ότι όταν η μπάντα παίζει, θυμίζει αγέλη αγρίων ζώων. Εκείνη την εποχή το βασικό τους μειονέκτημα, ήταν ότι δεν είχαν καλλιτεχνικό πράκτορα και έκαναν πρόταση στον ιδιοκτήτη του Club a Go-Go να αναλάβει αυτό το ρόλο λέγοντάς του: “Είμαστε ικανοί να βγάλουμε πολλά λεφτά” για να εισπράξουν την απάντηση: “Έχετε χάσει τελείως το μυαλό σας”. Όταν ήρθε όμως από το Λονδίνο, ο Graham Bond για να τους ακούσει και ενθουσιάστηκε μαζί τους, ο ιδιοκτήτης έσπευσε να υπογράψει μαζί τους συμβόλαιο. Με δικές του ενέργειες, οι Animals ηχογράφησαν μερικά δοκιμαστικά τραγούδια και τους έκλεισε συναυλίες για όλο το 1963 μέχρι που άνοιξαν οι πόρτες του Λονδίνου και αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί. Στις αρχές του 1964, ήταν από τις δημοφιλέστερες μπάντες στα Λονδρέζικα clubs αλλά το 1965 άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Το βασικό πρόβλημα ήταν η προβολή του Eric Burdon, και η επισκίαση του Alan Price.

    Αυτό λοιπόν που είναι στην ουσία αδίκως ξεχασμένο, όπως έγραψα και στην εισαγωγή μου, είναι ότι ο περίφημος "Animal Sound" δεν οφείλεται τόσο στον Eric Burdon, αλλά στο φανταστικό παίξιμο των πλήκτρων από τον οργανίστα της μπάντας Alan Price που μαζί με τον Rod Argent των Zombies οδήγησαν το Rock μακριά από τα κιθαριστικά κλισέ. Όχι δηλαδή ότι ο Chas ήταν κακός μπασίστας ή ότι ο Hilton ήταν κακός κιθαρίστας, αλλά θέλω να πω ότι θα μπορούσε να παίζει και κάποιος άλλος μπάσο, ή και κάποιος άλλος κιθάρα. Ο Alan όμως, ήταν μοναδικός και αναντικατάστατος. Σαφώς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη βροντερή φωνή του Eric που –τουλάχιστον- στη Βρετανία του 1964 δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί κανείς. Η αλήθεια δυστυχώς, είναι ότι ΚΑΙ η μπάντα, αλλά ΚΑΙ ο ίδιος ο Eric έκαναν σχεδόν τα πάντα για να δυσφημήσουν τους εαυτούς τους. Οι original Animals διήρκεσαν ελάχιστα. Ο Price με την αποχώρησή του, τους στέρησε το βασικό συστατικό του ήχου τους, που ήταν τα πλήκτρα του. Ηχογραφούσαν –ως επί το πλείστον- διασκευές, επειδή δεν διέθεταν ικανή τραγουδοποιία. Ο Burdon δεν προσπάθησε ποτέ να ανταγωνιστεί –στα σοβαρά- το συνθετικό ντουέτο του Liverpool ή τα “κακά παιδιά” από το Dartford και τα ελάχιστα τραγούδια που έκανε, ήταν παραλλαγές άλλων ηχογραφημένων τους τραγουδιών. Κλασικό παράδειγμα το 'I'm Going To Change The World', που ήταν η Β’ πλευρά ενός single και που κλέβει το κιθαριστικό riff από το 'It's My Life' της Α’ πλευράς.

    Στα τέλη του 1966 ο Eric με τη νέα μπάντα Eric Burdon & The Animals, δείχνει κάποιες δυνατότητες στην τραγουδοποιία ('Sky Pilot' & 'Year Of The Guru'), αλλά κινείται στα όρια της ψυχεδέλειας και σκιάζει –αδίκως- την ιστορία και την προσφορά της original μπάντας. Η σόλο καριέρα του Burdon υπήρξε – και είναι- ταραχώδης. Συνεργάζεται με τους War, κάνει προσωρινά reunions με τους original Animals, κάνει solo albums σχηματίζοντας διαφορετικές μπάντες κάθε φορά, πειραματίζεται με στυλ και τεχνολογίες και πολλά από αυτά που κάνει, είναι παροιμιωδώς αποτυχημένα. Άσχετα όμως με τα Ζενίθ και τα Ναδίρ του, η ηχογραφήσεις της περιόδου 1964-65, είναι ιστορικές. Τραγούδια όπως τα "House Of The Rising Sun", "Don't Let Me Be Misunderstood", "We 've Gotta Get Out Of This Place", "Let The Good Times Roll", "It's My Life", αλλά και λιγότερο γνωστά όπως τα "Worried Life Blues" & "I Believe To My Soul", είναι θησαυροί.

    Η καριέρα των Animals, ήταν πολύ μικρή σε χρόνο και δεν πρόλαβαν να κάνουν πολλά πράγματα. Έκαναν όμως κάτι πάρα πολύ μεγάλο. Πυροδότησαν την ηλεκτρική βόμβα που άφησε την Ευρώπη άναυδη, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60. Η ηχογράφηση του "House Of The Rising Sun", δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Έχω αναφερθεί σ’ αυτό στο άρθρο μου “Οι Ποιητές της Rock/Bob Dylan”, αναφέρθηκα πριν και θα αναφερθώ ξανά πιο κάτω γιατί ….δεν γίνεται διαφορετικά! Mε τις θηριώδεις καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες των Alan Price & Eric Burdon στη σύνθεσή τους, οι Animals έφτιαξαν τον συγκλονιστικότερο λευκό R & B ήχο που είχαν ποτέ την τύχη να ακούσουν οι κάτοικοι του πλανήτη και αυτό είναι ΤΟ σημαντικό.

    Παρ’ όλο που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να επιβιώσουν σαν μπάντα, πρέπει να τους αναγνωρίζουμε αυτό που έκαναν και όχι να τους κρίνουμε για όσα δεν έκαναν.

  • *** ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (Animals):


  • 1964:
    Animals
    1965: Animals On Tour
    1965: Animal Tracks
    1966: Animalisms

  • *** ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (Eric Burdon & the Animals)


  • 1967:
    Winds Of Change
    1968: The Twain Shall Meet
    1968: Every One Of Us
    1968: Love Is

  • *** ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (Animals Reunion)


  • 1976:
    Before We Were So Rudely Interrupted
    1983: Ark

  • *** ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (Eric Burdon & War):


  • 1970:
    Eric Burdon Declares "War"
    1970: The Black Man's Burdon
    1976: Love Is All Around

  • *** ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (Eric Burdon Band)


  • 1974:
    Sun Secrets (Eric Burdon Band)
    1975: Stop (Eric Burdon Band)
    2004: My Secret Life (Eric Burdon Band)

    Επόμενο: Animals






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #10198   /   03.11.2007, 00:24   /   Αναφορά
    Ορφέα, have a beer. Πολύ καλό το αφιέρωμα...

    (Κάτι που σου ξέφυγε από το βιογραφικό είναι πως ο Bryan “Chas” Chandler μας άφησε χρόνους στις 17 Ιουλίου του 1996.)



    #10199   /   03.11.2007, 00:38
    Όντως μου ξέφυγε Παναγιώτη. Αφού το συμπλήρωσες όμως εσύ, είναι οκ!



    Cutty + cola? :)

    #10200   /   03.11.2007, 04:06   /   Αναφορά
    εκείνη την εποχή, μάλλον δυο ήταν τα "αδικημένα" συγκροτηματα, με βάσι το οτι προβάλλονταν bealtes και stones. το ένα απο αυτά ήταν οι animals. το άλλο οι kinks. δεν ξέρω αν συμφωνής, orfeus, αλλα εν παση περιπτώσει περιμένω κείμενο και για του kinks :)
    #10201   /   03.11.2007, 12:40
    Το άρθρο για τους Kinks ετοιμάζεται.

    Μετά την "παρεμβολή" του Macca, θα είναι η επόμενη "Ιστορική Μπάντα".


    #10202   /   03.11.2007, 12:42   /   Αναφορά
    Μπράβο Orfeus! Εξαιρετικά όλα σου τα αφιερώματα σε όλους όσους έχουν αφήσει το στίγμα τους. Είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες!
    #10203   /   03.11.2007, 14:53   /   Αναφορά
    αγαπητε ορφεα επειδη ο πατερας μου ηταν φαν των ΑΝΙΜΑΛΣ εχω ολη την δισκογραφια τους.θα ηθελα να σου συμπληρωσω(απο την υπερ-πληρης δημοσιευση) καποιους δισκους του μπαρτον που δεν γραφεις



    JIMMY WITHERSPOON-ERIC BURDON: QUILTY! 1971 MGM RECORDS

    ERIC BURDON: SURVIVOR 1977

    Aν ζουσε ο πατερας μου θα σε λατρευε.εχω ολους αυτους τους δισκους σε βινυλιο και αυθεντικους,μεγαλη τυχη.

    να σαι παντα καλα
    #10741   /   12.12.2007, 21:00
    μαλλον σου εχουν ξεφυγει πολλα...απο ερικ μπαρτον ...και πριν κανεις καποιο σχολιο

    σε καποιον που ειναι τοσο επιμελης στις δουλειες του ..μαθε ,διαβασε ,ρωτα ,νεο παιδι εισαι,,και για την ιστορια της δισκογραφιας του ερικ με σχεδον ολες τις συνεργασιες του,μεχρι και την τελευταια δουλεια του.....



    1965 - Animals - Original hits - 65 - 67

    1965 - Animals - Tracks

    1966 - Animals - Animalism - @224

    1966 - Animals - Animalization

    1966 - Animals - Inside Looking Out - 1965 - 1966 Sessions @vbr

    1967 - Animals - Deluxe BBC Files (1964-1967) [@320] {Bootleg - CD-R}

    1967 - Animals - Eric Is Here

    1967 - Animals - Winds Of Change

    1968 - Animals - Every One Of Us

    1968 - Animals - Every One Of Us (1968) [320]

    1968 - Animals - Live At The Club A Go Go 192

    1968 - Animals - Love Is

    1968 - Animals - Love Is (@320)

    1968 - Animals - The Twain Shall Meet - [320]

    1968 - Animals - The Twain Shall Meet(Psych@320)

    1968 - Animals - Twain Shall Meet

    1970 - Eric Burdon Declares War - @320

    1971 - Black Man's Burdon(@320)

    1974 - Sun Secrets

    1976 - & War - Love is All Around

    1976 - Animals - Before We Were So Rudely Interrupted - [@320]

    1977 - Survivor

    1979 - & Jimmy Witherspoon - Black & White Blues

    1979 - Black & White Blues

    1980 - Sun Secrets & Stop

    1982 - Comeback

    1983 - Animals - Ark - @128

    1983 - Live In Poughkeepsie (Bootleg)

    1984 - Rip It To Shreds! - @160

    1987 - & The Animals - The Rhythm And Blues Collection 1987 @vbr

    1987 - The Animals - The Singles Plus () [@320] {Early Non-NR EMI CD}

    1987 - The Animals - The Singles Plus 1987 @256

    1988 - I User To Be An Animal

    1988 - Wicked Man

    1990 - Animals & Sonny_Boy_Williamson

    1993 - Access All Areas (with Brian Auger Band)

    1994 - Eric Burdon - Crawling King Snake

    1995 - & Rory Gallagher & Lindley

    1996 - Legend

    1997 - The Animals greatest hits House Of The Rising Sun

    1998 - & Brian Auger Band - Access All Areas [live]

    2001 - & Brian Auger

    2004 - & The Animals - The Twain Shall Meet - @vbr

    2004 - My Secret Life - 2004

    2005 - Athens Traffic Live (320)εγραψες

    2005 - Eric Burdon , SYNDIKAT (VBR)

    2006 - Soul of A Man - - VBR



    ορφεα ζωγραφισες παλι...

    #10204   /   03.11.2007, 20:26   /   Αναφορά
    Εγώ δεν τους ήξερα...Πολυ καλη δουλεια!
    #10213   /   05.11.2007, 11:14   /   Αναφορά
    egw den nomizw oti einai mia "ksexasmenh mpanta"

    isa isa pisteuw oti einai enas thrilos pou estise

    gera ta themelia tou rock!

    o prwtos diskos pou eixa agorasei htan twn animals

    kai den nomizw na htan tuxaio!

    polu wraio arthro pantws!

    mpravisimo!!
    #10274   /   10.11.2007, 12:06   /   Αναφορά
    Πάρα πολύ καλό το κείμενο για τους Animals.Είμαι τα πλήκτρα των ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ (Hammond,πιάνο) ,ο συνθέτης αρκετών τραγουδιών, και ανήκω στην πενταμελή ομάδα των "original" OLYMPIANS που έβγαλε τις μεγάλες επιτυχίες.Διαβάζοντας την ιστορία των Animals ένοιωσα οτι διάβαζα την ιστορία των ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ.Τα ίδια προβλήματα κατέστρεψαν και το δικό μας συγκρότημα.Πάντα όμως είμαι θαυμαστής της μουσικής των Alan Price και Eric Burton ανεξάρτητα από τις ανθρώπινες μικρότητες του καθενός.

    'Αλκης Κακαλιάγκος

    www.kakaliagos.gr
    #10285   /   11.11.2007, 17:32
    Γεια σου Άλκη... σ' ευχαριστώ!



    :)

    #10286   /   11.11.2007, 17:34   /   Αναφορά
    Thank you all!!!



    :)
    #13706   /   11.05.2008, 19:16   /   Αναφορά
    Τα άρθρα του Orfeus είναι τέλεια τι να πω ! Πάλι μπράβο....
    #13925   /   25.05.2008, 20:49   /   Αναφορά
    Δεν θα έλεγα ότι είναι ξεχασμένοι.... Όλοι γνωρίζουμε τραγούδια τους που έχουν αφήσει εποχή και τους θυμόμαστε! Πάντως, πολύ καλή δουλειά για ένα από τα πιο ανατρεπτικά bands των 60's...
    #17319   /   13.12.2008, 21:59   /   Αναφορά
    Πολύ καλό το αφιέρωμα όμως ο Eric έκανε πολύ καλή δουλειά και με τους WAR!
    #17325   /   15.12.2008, 10:49
    Πολύ καλό το αφιέρωμα όμως ο Eric έκανε πολύ καλή δουλειά και με τους WAR!




    Η δουλειά του Eric με τους War αναφέρεται στο άρθρο λεπτομερέστατα. Να συμπεράνω λοιπόν ότι ΔΕΝ το διάβασες ολόκληρο;


    #18821   /   08.08.2009, 02:44   /   Αναφορά
    Ρε παιδιά γιατί δεν βρίσκω τίποτα στα τορρεντς όταν ψάχνω για animals discography??



    Τις λίγες φορές που το έψαξα και όσο μπορώ δηλαδή γιατί δεν είμαι και πολύ γνώστης του download δεν βρήκα τίποτα..
    #19862   /   30.03.2010, 13:45
    Εγώ, πάντως, που δεν είμαι "παιδί των 60ς" αλλά "παιδί των 80ς", έμαθα τους ANIMALS από το THE NIGHT, που βγήκε το 1982 !!! Εκεί ο Eric Burdon και η παρέα του έκαναν μια φιλότιμη & αξιοπρεπέστατη προσπάθεια να παρακολουθήσουν ΚΑΙ τα "μουσικά δρώμενα" των 80ς !!!! Το τραγούδι αυτό [πολύ καλό κατ' εμέ] το ανακάλυψα σε μια πορτοκαλί κασέτα με τίτλο ΗΒΗ STAR CLUB, όπου περιέχονταν οι τραγούδια που προέκυψαν ... κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού !!! Ειδικότερα, σε κάθε συσκευασία ΗΒΗ που αγόραζες, περιεχόταν κι ένα κουπόνι με ονόματα καλλιτεχνών, στο οποίο ψήφιζαν οι καταναλωτές τα ονόματα της αρεσκείας τους. Από τους 10 πρώτους στην ψηφοφορία επιλέχθηκε ένα τραγούδι τους και όλα μαζί μπήκαν στην πορτοκαλί κασέτα - φετίχ για τα σχολικά μας πάρτι !!! Ήταν, λοιπόν, δυνατόν να μην ψηφιστούν ΚΑΙ οι ANIMALS ??? Φυσικά κι όχι .... Το βίντεο του THE NIGHT - από το οποίο εμείς οι τόοτε μικροί μάθαμε τους παλαιότερούς μας ANIMALS - μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω:



    http://www.youtube.com/watch?v=IIrHLvTJEjg