ελληνική μουσική
    789 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου - Άλκης Αλκαίος

    Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου είναι κι από μόνοι τους διαμάντια, εκφράζουν συναισθήματα και λένε μεγάλες αλήθειες...
    Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου - Άλκης Αλκαίος
    Γράφει η Χρύσα (Tropaiatissa)
    9 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 15 Δεκ 2007
    Από τα τέλη του 2006 ο Μιχάλης Κουμπιός και ο Γιώργος Νταλάρας ξεκίνησαν την παραγωγή της σειράς δίσκων «Άξιος Λόγος», που είναι αφιερωμένοι στους στιχουργούς. Μετά από τον επιτυχημένο δίσκο «Σπάει το ρόδι» με τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες ο δεύτερος δίσκος της σειράς, με τίτλο «Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου», τους στίχους του οποίου υπογράφει ο Άλκης Αλκαίος.

    Ο δίσκος περιέχει 13 τραγούδια, μελοποιημένα από συνθέτες που έχουν σημειώσει μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες, και ερμηνευμένα από εξ’ ίσου σπουδαίους τραγουδιστές.


    Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου είναι κι από μόνοι τους διαμάντια, εκφράζουν συναισθήματα και λένε μεγάλες αλήθειες:

    «Οι έρωτες πεθαίνουν από πλήξη…» (“Οι τροβαδούροι”)

    «…η νύχτα ενώνει λωποδύτες και αγγέλους / στον τοίχο γράφει “είμαστε όλοι μετανάστες”» (“Πλατεία ασωμάτων”)

    «…στα δίχτυα του έρωτα όσοι έχουνε πιαστεί / μόνο στα λάθη τους θα μείνουνε πιστοί» (“Τα ενυδρεία του έρωτα”)

    «...ποτέ μου δε σ’ απόκτησα / ποτέ δε θα σε χάσω» (“Εναέρια τρένα”)

    «Μη με φοβάσαι -δωσ' μου το χέρι / είναι ο έρωτας το πιο γλυκό μαχαίρι» (“Μη με φοβάσαι”)

    «…θα ‘ταν δηλητήριο η ζωή δίχως της αγάπης σου το φίλτρο» (“Το φίλτρο”)


    Ο ήχος που κυριαρχεί στο δίσκο είναι σύγχρονος ηλεκτρικός, όλα τα τραγούδια είναι μελοποιημένα πάνω στο κλασσικό συνθετικό ύφος των συνθετών τους, και ταιριάζουν απόλυτα στις φωνές των “τροβαδούρων”, που στα περισσότερα είναι οι ίδιοι οι συνθέτες.
    Μερικά τραγούδια του δίσκου που ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους το καθένα, είναι η «Πλατεία ασωμάτων», όπου γίνεται η –μετά από 13 χρόνια– δισκογραφική συνάντηση του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα με τον Γιώργο Νταλάρα, τα «Εναέρια τρένα», στα οποία για πρώτη φορά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μελοποιεί στίχους που δεν είναι δικοί του, το «Ντόμινο», ένα πολύ ωραίο λαϊκό τραγούδι από τον Σωκράτη Μάλαμα, το «Ταξί» του Διονύση Τσακνή με τη συμμετοχή της Ασπασίας Στρατηγού να χρωματίζει το τραγούδι με την ξεχωριστή φωνή της, το «Μη με φοβάσαι», μια πολύ ωραία μπαλάντα του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε μια πολύ συγκινητική ερμηνεία από τον Μπάμπη Στόκα, η «Εχεμύθεια» του Νίκου Ζούδιαρη, όπου συναντάμε την Αρλέτα να τραγουδά καινούριο τραγούδι μετά από αρκετό καιρό, η «Ελεύθερη πτώση» του Δημήτρη Ζερβουδάκη, ένα τραγούδι με λαϊκό ήχο, το «Φίλτρο» του Μιχάλη Κουμπιού, με ένα πιο παραδοσιακό ηχόχρωμα (είναι χαρακτηριστική η ποντιακή λύρα), ερμηνευμένο από τον Γιώργο Νταλάρα.



    Τα τραγούδια του δίσκου:

    1. Οι τροβαδούροι – Βασίλης Καζούλης, Βαγγέλης Γερμανός, Μιλτιάδης Πασχαλίδης
    (Μουσική: Μιλτιάδης Πασχαλίδης
    2. Πλατεία ασωμάτων – Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Γιώργος Νταλάρας
    (Μουσική: Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας)
    3. Τα ενυδρεία του έρωτα – Φίλιππος Πλιάτσικας
    (Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας)
    4. Κάτι περιμένω (Βραδιά όπερας) – Νίκος Πορτοκάλογλου
    (Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου)
    5. Εναέρια τρέναΑλκίνοος Ιωαννίδης
    (Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης)
    6. Ντόμινο – Σωκράτης Μάλαμας
    (Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας)
    7. Το ταξίΔιονύσης Τσακνής, Ασπασία Στρατηγού
    (Μουσική: Διονύσης Τσακνής)
    8. Μη με φοβάσαι (Βραδιά μπαλέτου) – Μπάμπης Στόκας
    (Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου)
    9. ΕχεμύθειαΑρλέτα
    (Μουσική: Νίκος Ζούδιαρης)
    10. Νόστος – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
    (Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
    11. Πιο πέρα από τα μάτια (Το πάρκο της Ζυρίχης) – Χρήστος Θηβαίος
    (Μουσική: Χρήστος Θηβαίος)
    12. Ελεύθερη πτώση – Δημήτρης Ζερβουδάκης
    (Μουσική: Δημήτρης Ζερβουδάκης)
    13. Το φίλτροΓιώργος Νταλάρας
    (Μουσική: Μιχάλης Κουμπιός)


    Ο δίσκος είναι ένα Βιβλίο-CD, με σκληρό εξώφυλλο στο οποίο δεσπόζει η φωτογραφία του στιχουργού. Το βιβλίο περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, φωτογραφίες των δημιουργών και τραγουδιστών, κείμενα του Θάνου Μικρούτσικου και της Μάρως Δούκα για τον Άλκη Αλκαίο, καθώς επίσης και πίνακες - σχόλια του Δημήτρη Μπάγκα, να πλαισιώνουν τα 13 τραγούδια.


    Στο δίσκο παίζουν σπουδαίοι μουσικοί όπως οι Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Κώστας Παρίσης, Φοίβος Ζαχαρόπουλος, Βασίλης Διαμαντής, Ανδρέας Σιδεράκης, Στέργιος Γαργάλας, Δημήτρης Μαργιολάς, Κώστας Μερετάκης, Μανώλης Πλατάκης, Αντώνης Ανδρέου, Βάσω Δημητρίου, Πητ Γιατράκος, Θωμάς Κωνσταντίνου, Σωτήρης Λεμονίδης, Ιωάννα Μητσόγλου, Νίκος Σακελλαράκος, Γιώργος Καλούδης, Απόστολος Δημητρακόπουλος, κ.ά., ενώ σε πολλά τραγούδια συναντάμε και τους ερμηνευτές ανάμεσα στους μουσικούς.
    Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τους Στέργιο Γαργάλα, Πάνο Κατσιμίχα, Πητ Γιατράκο, Γιώργο Καλούδη, Σωτήρη Λεμονίδη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δημήτρη Μαργιολά, Κώστα Παρίση, Νίκο Ζούδιαρη, Βάσω Δημητρίου, και Απόστολο Δημητρακόπουλο. Επίσης, συμμετέχουν με φωνητικά οι Σταύρος Σιόλας, Μάκης Δημάκης, Βασιλική Καρακώστα, Μαρία Σπυροπούλου και Στάθης Ραφτόπουλος.
    Εξώφυλλο
    Εξώφυλλο
    Οπισθόφυλλο
    Οπισθόφυλλο




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #10787   /   15.12.2007, 13:30   /   Αναφορά
    Ο σπουδαιότερος σύγχρονος στιχουργός, μαζί με τον Τριπολίτη. Γιατί το μεγαλύτερο προσόν ενός στιχουργού δεν είναι οι στίχοι του, αλλά πού τους δίνει για να "περάσουν" καλύτερα και πιο ατόφια τα μηνύματα που στέλνει...

    Πολύ καλοί μουσικοί, πολύ καλά τραγούδια, ο,τι πρέπει για κάτι τέτοιες "περίεργες¨μέρες...

    Πολύ καλή η παρουσίαση...!
    #10788   /   15.12.2007, 14:58   /   Αναφορά
    Ενώ τον δίσκο του Παπαδόπουλου τον πήρα χαμπάρι αφού είχε βγει στα δισκοπωλεία, τώρα ήμουν ψιλιασμένος από νωρίς. Είναι γεγονός πως περίομενα πώς και πώς τον δίσκο, μιας και ο Αλκαίος (κοινότυπο έχει καταντήσει ληθινό) είναι από τους καλύτερους έλληνες στιχουργούς και τον αγόρασα λίγες μέρες μετά την κυκλοφορεία του με τη χαρά του παιδιού που του φέρνει δώρο ο Άγιος Βασίλης.



    Ο δίσκος όμως δεν ανταπορκίθηκε στις προσδοκίες μου. Πέρα από τις σπουδαίες συμμετοχές κι ερμηνίες, κάθε φορά του τον ακούω μου μένει μια γευση από τη μετριότητα. Από τη μια, ο Αλκαίος δεν έχει καταθέσει και τα καλύερά του κείμενα, συγκριτικά βεβαίως με ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν (σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις) πραγμα που σαφώς μας γενά μεγάλες προσδοκίες. Σαν να μην είναι ο Αλκαίος που έγραφε πριν ή σαν να μην ήθελε να δώσει από τα καλά της σοδειάς του. Δεν ξέρω.



    Από την άλλη οι συνθέτες- τραγουδοποιοί μάλλον δεν έπιασαν καλά το νόημα, πλην ελαχίστων εαξαιρέσεων. Έχω την εντύπωση πως η μουσικές με τις οποίες έντυσαν τα κείμενα Αλκαίου δεν έχουν να κάνουν και τόσο με αυτά, τουτ' έστιν δεν κολλά η μουσική με τον στίχο. Ειδικά σε δύο περιπτώσεις, στο Ταξί του Τσακνή και στο Κάτι περιμένω του Παπαδημητρίου φαίνεται ξεκάθαρα. Κακή στιγμή; Μπορεί. Ήταν ανάγκη να έρθει στον δίσκο του Αλκαίου; Ίσως η παραγωγή να ήταν λίγο απρόσεκτη...



    Όπως και να΄χει ο δίσκος περιέχει και καλά τραούδια. Ξεχώρησα την Ελέυθερη πτώση του Ζερβουδάκη, το Νόστο του Μαχαιρίτσα (πού την έκρυβε αυτή τη ζεςστασιά ο τύπος ρε παιδιά;) και το μή φοβάσαι του Παπαδημητρίου με ερμηνία Στόκα.



    Αυτά. Μάτια και αυτιά ανοιχτά παιδιά γιατί περιμένουμε και το αντίστοιχο από Μάνο Ελευθερίου.



    Νταλαρόφιλη, το άρθρο σου καλό και περιεκτικό. Μπράβο. (ανεξάρτητα από την διαφορετική άποψη επί του θέματος)



    :)
    #10789   /   15.12.2007, 15:00
    Παιδιά σορρυ. Aiolos_m έγραψε παραπάνω και ξέχασε να αποσυνδεθεί από τον υπολογιστή της Fler.



    Φιλιά από Θεσσαλονίκη;)

    #10790   /   15.12.2007, 17:23   /   Αναφορά
    Πάρα πολύ καλή παρουσίαση dalarofili!!!!!!!!!Μπράβο :-)
    #10792   /   15.12.2007, 18:36   /   Αναφορά
    Τροβαδούροι, Νόστος, Πλατεία Ασωμάτων αλλα και φίλτρο τα καλύτερα κομμάτια σε ένα δίσκο που μόνο που ακούς φωνές και λόγια σαν και αυτα που βρίσκονται εκεί, αξίζει να τον έχεις!
    #10804   /   16.12.2007, 12:39   /   Αναφορά
    Aντιρρήσεις για τα:



    1. "Μετά από τον επιτυχημένο δίσκο «Σπάει το ρόδι» με τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου": Επιτυχημένος εμπορικά οκ (αν και δεν έκανε μεγάλες πωλήσεις για το τα ονόματα που συμμετείχαν, με αγκομαχητά έγινε χρυσός κτλ. ) επιτυχημένος ως προς τα τραγουδια που έμειναν να ακούγονται δεν θα το έλεγα, αν βάλουμε πχ ως μέτρο σύγκρισης το ραδιόφωνο ή και το πόσο συζητήθηκε ή πόσο τον ακούμε μόνοι μας...



    2. "13 τραγούδια, μελοποιημένα από συνθέτες που έχουν σημειώσει μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες, και ερμηνευμένα από εξ’ ίσου σπουδαίους τραγουδιστές.": Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Στο 90% ειναι τραγουδοποιοι που μελοποιησαν και τραγουδησαν. Έχει μεγάααλη διαφορά. Και αυτό φάνηκε στις συνθετικές αδυναμιες τους.



    3. "στα δίχτυα του έρωτα όσοι έχουνε πιαστεί / μόνο στα λάθη τους θα μείνουνε πιστοί» (“Τα ενυδρεία του έρωτα”)



    «...ποτέ μου δε σ’ απόκτησα / ποτέ δε θα σε χάσω» (“Εναέρια τρένα”)



    «Μη με φοβάσαι -δωσ' μου το χέρι / είναι ο έρωτας το πιο γλυκό μαχαίρι» (“Μη με φοβάσαι”)



    «…θα ‘ταν δηλητήριο η ζωή δίχως της αγάπης σου το φίλτρο» (“Το φίλτρο”)΅:



    Κατα τη γνώμη μου έδωσες τους χειρότερους και πιο κοινότοπους στίχους του δίσκου και του Αλκαίου μάλλον. Υπάρχουν αρκετοί (όχι δυστυχώς, σε αυτό το δίσκο) στίχοι καλύτεροι τους. (Βέβαια είναι υποκειμενικό αυτό συμφωνω)



    4. Ο δίσκος είναι ένα Βιβλίο-CD:

    Όπως και στην προηγούμενη έκδοση έτσι και τώρα ο δίσκος είναι cd και όχι βιβλίο.Είναι cd όπως όλα τα άλλα, απλά με ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δουλειά ως προς το εσωτερικό του. όλα αυτά που περιέχει, βρίσκονται και σε δεκάδες άλλα cds με κανονικό σχήμα. Αρα ΟΧΙ βιβλίο.



    5. Ως προς τα τραγούδια γενικά, είναι χλιαρά, εκτός δυο-τριων εξαιρέσεων (Παπαδημητρίου-Πορτοκάλογλου, Θηβαίος, Ζουδιαρης-Αρλέτα).





    #10805   /   16.12.2007, 12:41
    Στο 3. διορθωση: Υπάρχουν αρκετοι (αλλα όχι δυστυχώς πολλοί) σε αυτό το δίσκο καλύτεροί τους.

    #10969   /   27.12.2007, 04:38   /   Αναφορά
    Αξιόλογη η παρουσίαση σου, Dalarofili μου!



    Μετά την ανάγνωση του κειμένου και των σχολίων, σίγουρα η περιέργεια μεγάλωσε. Με την πρώτη ευκαιρία θα αγοράσω και θα ακούσω το δίσκο.



    Πολλά φιλιά!
    #11997   /   20.02.2008, 09:51   /   Αναφορά
    ο δίσκος αυτός είναι κάτι διαφορετικό απο τα όσα έχουμε ακούσει. η συνάντηση μεγάλων καλλιτεχνών υπο την στιχουργική δεινότητα του Αλκαίου αφήνει μια πολύ ωραία αίσθηση.



    ένα θα πω...

    νύχτα σαββάτου με σαξόφωνα ιδρωμένα, η νύχτα φερνει τα τραγούδια και τα παίρνει...