ελληνική μουσική
    693 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Θάνος Παπανικολάου - Σαν Μια Σκιά

    Θυμάστε πριν χρόνια ποιός είχε κερδίσει στην εκπομπή «ΝΑ η ευκαρία» την πρώτη θέση και δύο ή τρία χρόνια μετά τον ακούσαμε να τραγουδάει «Είμαι καλά και σ’ αγαπώ...»;
    Θάνος Παπανικολάου - Σαν Μια Σκιά
    Γράφει η Μεγαλουδη Μαρια (mariametokapelo)
    14 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 23 Φεβ 2008
    Ή μηπώς θυμάστε καλύτερα το «Πέρασαν σχεδόν δυό χρόνια» με εκείνη την φοβερή διαπίστωση στο ρεφρέν ότι «είναι αλλιώτικο να χάνεις την αγάπη»; Μήπως είστε κι εσείς από εκείνους που χιλιοτραγούδησαν το « Όλα αυτά που φοβάμαι»;. Υπέυθυνος και υπόλογος για τα παραπάνω είναι ένα πρόσωπο: Ο Θάνος Παπανικολάου ο οποίος μετά από πραγματικούς κόπους ετών ,έρχεται να συστηθεί και επισήμως με τον 1ο του προσωπικό δίσκο με γενικό τίτλο «Σαν μια σκιά».

    Ξεκίνησε σαν τραγουδοποιός λοιπόν πριν αρκετά χρόνια δίνοντας τα τραγούδια του σε άλλους. Μια καλή ημέρα όμως με την υποστήριξη του Γιάννη Κότσιρα{ ο οποίος υπογράφει και την παραγωγή του δίσκου} ηχογραφεί 14 τραγούδια όπου και το κάθε τραγούδι είναι μια διαφορετική ιστορία. Ο δίσκος ανοίγει με το τραγούδι «Πέρασε». Ένα τραγούδι καθημερινό. Θα το θεωρήσω ως ιδανικό για πρωινό ξύπνημα. Είναι αρκετά ηρεμιστικό αν είστε κολλημένοι κάπου στη μ έση της Πανόρμου ή της Κατεχάκη καθ’ οδόν για τη δουλειά αφού θα μπορούσε κάλλιστα να σας αποτρέψει από το να διαπληκτιστείτε με τον μπροστινό «κολλημένο» που βρέθηκε ξαφνικά να χώνεται για να προσπεράσει. Επίσης νομιζώ ότι όταν η παράξενη μέρα θα περάσει θα ζωγραφίστει ένα μικρό δειλό χαμογελάκι στα χείλη σας κι ας μην έχετε προλάβει να πιείτε καφέ....

    Παρακάτω ο δίσκος συνεχίζει με διαρκείς ενναλλαγές μεταξύ της ατμοσφαιρικής μπαλάντας και των έντονων ροκ συγκινήσεων γενικά. Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι η αμεσότητα των στίχων και η περιήγηση στο όνειρο. Προσωπικά θα σταθώ στο «Βυθό». « Και θα ‘ μαι εδώ/μ’ ένα παράπονο που παέι μακριά/και κουβαλάει τη δική μου σκιά/μες το δικό σου βυθό....». Αυτο που εντυπωσιάζει είναι το πως κάτι τόσο απλό είναι τόσο βαθύ. Νομίζω πως ο τρόπος που έχει δέσει ο Θάνος Παπανικολάου αυτό το στίχο ο κάθε στιχουργός θα ζήλευε λιγάκι...

    Επίσης να μιλήσουμε και για τα highlights του δίσκου με πρώτο και καλύτερο την φωνητική συμβολή του μέγα Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο «Τα φώτα ανάβουν στη σκηνή» και όπου λύρα παίζει ο δεξιοτέχνης Μάνος Πυροβολάκης. Είναι ένα τραγούδι που απευθύνεται και σε νέους και σε φτασμένους και δοκιμασμένους καλλιτέχνες που αποκαλύπτει ίσως το μεγάλο όνειρο του Θάνου...Επίσης στα «Όποτε μπορείς» και «Πίσω απ’ τα μάτια σου» ακούμε στις δεύτερες φωνές τους Γιάννη Κότσιρα και Ευριδίκη αντίστοιχα.

    Γενικά η λογική αυτού του δίσκου είναι απλή. Μιλάει κατευθείαν στην καρδιά με τα λόγια της μεταφρασμένα σε αμέμπτου ηθικής τραγούδια. Με μουσικές που μπορεί να μην ξαφνιάζουν ενορχηστρωτικά τουλάχιστον αλλά σου αφήνουν μια καλή εντύπωση. Είναι ένας γλυκός δίσκος. Κι αυτό είναι κάτι που λείπει από τη νεότερη δισκογραφία αλλά και σχεδόν έχει εκλείψει από την ελληνική μουσική. Ο ρομαντισμός είναι διάχυτος και μπαίνει σαν άπλετο φως. Η πιό καλλιτεχνική στιγμή είναι ακραίφνης το τραγούδι «Μάνα». Καλλιτεχνική με την έννοια ότι είναι υψηλής ποίησης ο στίχος του και στις δύο εκδοχές του{μία full και μία ακουστική} είναι άκρως ατμοσφαιρικό σε σημείο που μπορεί να φέρει δάκρυα στα μάτια... Αν ψάξετε και την παράλληλη δισκογραφία του Θάνου Παπανικολάου θα δείτε ότι δεν είναι ούτε τρίγωνος ούτε τετράαγωνος. Είναι μια σφαίρα που κλείνει μέσα της κάτι από το μέλλον της ελληνικής μουσικής και σίγουρα ένα απο τα όπλα που θα χρεαστούν για την απάλειψη της μουσικής «κατάντιας» που συχνά γίνεται λόγος. Ψαξτε το.....

    Θάνος Παπανικολάου - Σαν Μια Σκιά

    Tags



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #12049   /   23.02.2008, 00:12   /   Αναφορά
    Γλυκός, ευγενικός, ταλαντούχος!



    Αξίζει πολλά!!!!!!!!!!
    #12052   /   23.02.2008, 15:50   /   Αναφορά
    "......Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι η αμεσότητα των στίχων και η περιήγηση στο όνειρο. Προσωπικά θα σταθώ στο «Βυθό». « Και θα ‘ μαι εδώ/μ’ ένα παράπονο που παέι μακριά/και κουβαλάει τη δική μου σκιά/μες το δικό σου βυθό....». Αυτο που εντυπωσιάζει είναι το πως κάτι τόσο απλό είναι τόσο βαθύ. Νομίζω πως ο τρόπος που έχει δέσει ο Θάνος Παπανικολάου αυτό το στίχο ο κάθε στιχουργός θα ζήλευε λιγάκι..."



    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



    Για πολύ, πάρα πολύ γέλιο, ο στίχος "Και θα ‘ μαι εδώ/μ’ ένα παράπονο που παέι μακριά/και κουβαλάει τη δική μου σκιά/μες το δικό σου βυθό....». που παρατίθεται παραπάνω, και χαρακτηρίζεται ως άμεσος( ! ! ! ) και ως ..περιηγητικός στο όνειρο ( ! ! ! ).



    Αλλά, για πολύ περισσότερο γέλιο, είναι το τελείωμα της συντάκτριας, στο παραπάνω απόσπασμα, ότι "...αυτό το στίχο ο κάθε στιχουργός θα ζήλευε λιγάκι..." .





    #12062   /   23.02.2008, 21:05
    Αν δεν ακούσεις όλο το τραγούδι δε μπορείς να καταλάβεις...Λυπάμαι πολύ...

    #12060   /   23.02.2008, 20:17   /   Αναφορά
    Να πω την αλήθεια δεν τον θυμαμαι...:( πάντως το κείμενο ειναι πολύ καλό!
    #12063   /   23.02.2008, 23:41   /   Αναφορά
    Εγω εχω μια απορια?Τι τον "εχει"η συντακτρια του αρθρου>?και γραφει τοσα για ενα αγνωστο καλλιτέχνη?Και γιατι μας παροτρυνει στο τελος "Ψαξτε το..." τι χασαμε για να το ψαξουμε να το βρούμε?????Τα τραγουδια που ειναι διαμαντια αληθινα λαμπουν παντοτινα και διακρινονται απο μακρια!!!!(Δε χρειαζεται να το ψαξουμε....μη κανετε το κοπο)
    #12066   /   24.02.2008, 10:55
    Τίποτα δεν τον "έχω".Απλά ο λόγος που εγώ ασχολούμαι να γράφω "δισκοκριτική" για οποιονδήποτε καλλιτέχνη είναι κυρίως για να ψάχνεστε και λίγο πέρα από όσα σας παίζουν τα ραδιόφωνα....Απο εκεί και πέρα περί ορέξεως....κολοκυθόπιτα!!

    Administrator
    #12067   /   24.02.2008, 11:06
    Και πολύ καλά κάνεις Μαρία. Ευχαριστούμε για το κείμενο :)

    #17043   /   09.11.2008, 20:39
    Θα ήθελα να πω στην/στον eliso και στον/στην ari (αν και κάπως καθυστερημένα το ξέρω )

    ότι … όταν ο ήλιος βγαίνει το πρωί κάποιοι ακόμα κοιμούνται !!

    γι’ αυτό καλύτερα να τους ξυπνάς και να τους λες! νάτος ο ήλιος τον ξέρεις ??

    αν δεν τον ξέρεις, εσύ χάνεις ,, γι’ αυτό και η Μαρία, μας λέει εδώ

    γι’ εσάς που ξυπνάτε αργά και ο ήλιος είναι εκεί που δεν μπορείτε να τον δείτε

    κατάμουτρα ,,,,, τουλάχιστον να ξέρετε το όνομα του !!




    #12071   /   24.02.2008, 18:56   /   Αναφορά
    Αν δεν δουμε και μεσα εδω (στο musicheaven ειμαστε!!!!!!) καποια προταση για νεα μουσικη, που θα τη δουμε βρε παιδια εσεις που αντιδρατε???? Εγω χαιρομαι που εστω το εμαθα...τωρα αν θα το ψαξω ειναι οντως θεμα της δικης μου κολοκυθοπιτας!! Ευχαριστουμε Μαρια! :)
    #12164   /   02.03.2008, 19:10   /   Αναφορά
    Δεν είναι άγνωστος και κυρίως δεν είναι υπερεκτιμημένος από την αρθρογράφο.... Πραγματικά αν ακούσετε τα δικά μου αγαπημένα τραγούδια του Θάνου, τραγουδησμένα από την Πρωτοψάλτη παρακαλώ, δηλαδή σίγουρα όχι τυχαία, θα καταλάβετε οτι είναι τουλάχιστον πολύ ταλαντούχος! Το > στο δίσκο > όπως και το> στον τελευταίο της δίσκο, είναι δύο υπέροχα κομμάτια που μαρτυρούν σπουδαία καλλιτεχνική φλέβα και δημιουργική ωριμότητα που σίγουρα θα ζήλευαν πολλοί. Κι αυτά είναι λίγα μπροστά στα τραγούδια του που κυκλοφορούν... Και στη σκηνή...τα σπάει!Αυτά!

    #12165   /   02.03.2008, 19:13   /   Αναφορά
    Το κανα πάλι το θαύμα μου το technofreak! Τα τραγούδια που αναφέρω είναι το "κύκνειο άσμα" στο δίσκο "να σε βλέπω να γελάς" και το "απέραντο κενό" στον "στ'ωραιότερο σημείο".... sorry...
    #12170   /   03.03.2008, 14:51
    Μπράβο αυτό ακριβώς εννοώ με την προτροπή ψάξτε τον!!Κι εγώ τον είδα ζωντανά οτάν ήρθαν με το Γιάννη Κότσιρα και πέρυσι το καλοκαίρι και λίγο μετά την Πρωτοχρωνιά σρη Λευκωσία!!

    #12187   /   04.03.2008, 16:28   /   Αναφορά
    O Θανος Παπανικολαου γραφει υπεροχα, εχει ωραια φωνη, υπεροχη σκηνικη παρουσια.. ολα αυτα σου διχνουν πως αυτο που κανει το αγαπαει και αγαπαει οσους εχουν βαλει στην καρδια τους τα τραγουδια του.. Δεν ειναι τυχαιο που ειχε πει καποτε πως θελει να τον μαθει ο κοσμος μεσα απο τα τραγουδια του καλυτερα απο τους δικους του ανθρωπους.

    Ολοι εχετε σιγοτραγουδισει, ακουσει και βροντοφωναξει τραγουδια που εγραψε εκεινος και δεν ειναι λιγα..

    Συμφωνω απολυτα σε αυτα που ειπε η Μαρια για τον Θανο.

    ψαξτε το!!! και δεν θα το μετανιωσετε. εγω τουλαχιστον δεν το εκανα...



    Μπραβο Μαρακι... εκανες πολυ καλη δουλεια...
    #12236   /   06.03.2008, 20:47   /   Αναφορά




    Καλά έκανες Μαρία...πάρα πολύ καλά έκανες...Αυτό που χρειάζονται καλλιτέχνες στο επίπεδο του Θάνου είναι άνθρωποι, που θα πιάνουν άλλους ανθρώπους και θα τους λένε "ψάξτε το!!" Δεν είναι τυχαίο που έχει την ιδιότητα να κερδίζει με τα τραγούδια του τον θαυμασμό με το πρώτο άκουσμα...Δεν είναι τυχαίο που συνεργάστηκαν μαζί του τόσο σπουδαίοι καλλιτέχνες...Δεν είναι τυχαίο που δεν παίζεται πάνω στην σκηνή...Ο Θάνος είναι μεγάλο ταλέντο...Ανοίγει την ψυχή του και την καταθέτει στα τραγούδια του...Και μόνο αυτό αν σκεφτεί κανείς αξίζει να το ψάξει...
    #14211   /   01.06.2008, 14:30   /   Αναφορά
    ... ο Θάνος Παπανικολάου ... είναι εξαιρετικός δημιουργός & ερμηνευτής συγχρόνως ... άδικα κολλήσατε στο ''ψάξτε το'' ! Θεωρώ πως πολύ καλά τοποθετήθηκε στο κείμενο η συγκεκριμένη φράση γιατί εκ των πραγμάτων ...... ( και δεν είμαι εγώ η ειδική πάνω σ' αυτό το θέμα ) δεν ακούστηκε και δεν έγινε προβολή από κανένα μα κανένα μέσω ενημέρωσης η συγκεκριμένη δουλειά ! Είναι κρίμα γιατί είναι πραγματικά αξιόλογος καλλιτέχνης ... υποκλίνομαι στο έργο του ... και εύχομαι η συνέχεια να είναι αυτή που του αξίζει !