ελληνική μουσική
    537 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Γιώργος Κατσαρός

    Ελάχιστοι δυστυχώς σήμερα γνωρίζουν την ιστορία και το έργο του ανθρώπου που έζησε και δημιούργησε στις ΗΠΑ επί 8 δεκαετίες, η οποία μοιάζει με θρύλο. Το άρθρο που ακολουθεί το αποθέτω σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του αλησμόνητου Γιώργου Κατσαρού, που πέθανε το καλοκαίρι του 1997 σε ηλικία 102 ετών.
    Γράφει το μέλος Yiannis (yiannisyiannis)
    10 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 11 Ιούν 2003
    Ο Κατσαρός γεννήθηκε το 1895 στην Αμοργό και το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Θεολογίτης. Το παρατσούκλι Κατσαρός του το κόλλησαν στην Αμερική, εξαιτίας της χαρακτηριστικής σγουρής κόμης του, την οποία διατηρούσε πλούσια μέχρι το θάνατό του.

    Το 1907 η φτώχεια τον αναγκάζει να κατέβει στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται για λίγα χρόνια και κατόπιν μεταναστεύει στην Αμερική. Εκεί εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα και απετέλεσε τον σημαντικότερο ρεμπέτη δημιουργό του πρώτου κύματος της μετανάστευσης. Ο Κατσαρός έχαιρε μεγάλης εκτίμησης όχι μόνο από τους Έλληνες της Αμερικής, αλλά και από όλο τον κόσμο. Οι μοναδικές ερμηνείες του, τον έκαναν να ξεχωρίζει, ενώ το καταπληκτικό παίξιμο της κιθάρας του, τον έκανε ξακουστό σε όλη την υφήλιο. Μερικές μόνο από τις προσωπικότητες που πήγαιναν να τον ακούσουν είναι ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ο Αλ Καπόνε, ο Αντρέας Σεγκόβια, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ρούσβελτ τον είχε καλέσει στο λευκό οίκο το 1942.

    Η γνωριμία του Κατσαρού με τον ισπανό μάγο της κιθάρας Αντρέα Σεγκόβια.

    Ο Κατσαρός στα σόλα του έπαιζε κιθάρα με ένα δικό του ιδιόρρυθμο τρόπο. Ενώ έπαιζε τη μελωδική γραμμή με τις κάτω χορδές, ταυτόχρονα χρησιμοποιούσε τις μπάσες χορδές της κιθάρας με τρόπο που θύμιζε έντονα το ίσο κράτημα στη βυζαντινή μουσική ή το μπάσο κοντίνιουο στη μουσική μπαρόκ. Κάποτε λοιπόν πίσω στο 1930, ενώ δούλευε ο Κατσαρός σε ένα μαγαζί στο Σαν Φρανσίσκο, μπαίνει μέσα μια παρέα, ένας εκ των οποίων ήταν καρφωμένος συνεχώς στα δάχτυλα του Κατσαρού, που έπαιζε κιθάρα. Όταν τέλειωσε το πρόγραμμα τον κάλεσε στο τραπέζι του και συστήθηκε σαν Αντρέας Σεγκόβια. Ο Κατσαρός έμεινε άναυδος, τι να πει κανείς για τον Σεγκόβια; Αναμορφωτής της κλασσικής κιθάρας, ο οποίος την εισήγαγε για πρώτη φορά στη συμφωνική ορχήστρα και την μετέτρεψε από συνοδευτικό σε σολιστικό όργανο. Συνθέτης, δημιουργός και ίσως ο μεγαλύτερος δεξιοτέχνης κλασσικής κιθάρας που έχει γεννηθεί μέχρι σήμερα. Όμως εξίσου άναυδος είχε μείνει και ο πολύς Σεγκόβια από το παίξιμο του Κατσαρού, που όμοιό του δεν είχε ξανασυναντήσει. Ταπεινοί και πηγαίοι άνθρωποι και οι δύο (χαρακτηριστικό των αυθεντικών μεγάλων μουσικών), έγιναν από τότε φίλοι στενοί και σε όποιο μέρος έδινε συναυλίες ο Σεγκόβια, πάντα έστελνε εισιτήρια Α! θέσης για να παραβρεθεί και να τον παρακολουθήσει ο Κατσαρός.

    Πέρα όμως από τις μουσικές του κατακτήσεις, ο Κατσαρός ήταν πραγματικά κι ένας μεγάλος Έλληνας. Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, Ινδία, Αυστραλία και παντού όπου είχε Έλληνες κι έδινε συναυλίες για τον απόδημο Ελληνισμό. Βασικό του μέλημα ήταν η διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας, της θρησκείας και των παραδόσεων. Με άλλα λόγια η διάσωση της πνευματικής μας κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα μέρη που έδινε συναυλίες, έλεγε ότι θα παίξει για 2-3 βραδιές παραπάνω χωρίς χρήματα, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν έσοδα για χτίσιμο εκκλησιών. Η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε ήταν ο ¶γιος Γεώργιος στη Νέα Υόρκη. Για να δώσω ένα μέτρο της προσπάθειάς του, μόνο για την περιοχή του Σικάγου, μέχρι σήμερα, με πρωτοβουλία του Κατσαρού, έχουν κτιστεί 25 ναοί. Βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος ο Γιώργος Κατσαρός, τόνιζε πάντα την αξία της πίστης και της προσευχής.

    Το 1995 έγινε στη Θεσ/νίκη το πρώτο παγκόσμιο συμβούλιο απόδημου Ελληνισμού. Παρόν κι εκεί ο αιωνόβιος γέροντας, με την αγέρωχη και λεβέντικη κορμοστασιά του, ένας ζωντανός θρύλος, παραβρέθηκε και μίλησε στους αποδήμους, που είχαν την μοναδική ευκαιρία να αντλήσουν συμπεράσματα και συμβουλές από την 100ετή εμπειρία του.

    Τον Ιούλιο του 1997, ο Γιώργος Θεολογίτης ή Κατσαρός ξεκίνησε το απέραντο ταξίδι, για να συναντήσει αυτόν που τόσο αγάπησε και τίμησε όσο ζούσε, το Μεγαλοδύναμο Θεό.

    Τα λόγια του, τα τραγούδια του και οι χορδές της κιθάρας του, θα πάλλονται στις καρδιές μας και θα θυμόμαστε πάντα με μεγάλη αγάπη και σεβασμό, τον υπερήφανο Έλληνα που μεγαλούργησε χωρίς να ξεπουλήσει κανένα από τα ιδανικά του. Ας γίνει φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενεές.

    Υ.Γ. Για όσους δεν έχουν έρθει σε επαφή, αλλά θα ήθελαν να γνωρίσουν ή και να μελετήσουν το έργο του Γιώργο Κατσαρού, θα χαρώ να τους στείλω e-mail με τραγούδια του σε μορφή mp3 ή midi και παρτιτούρες σε μορφή pdf.

    Tags
    Καλλιτέχνες:Γιώργος ΚατσαρόςΓιώργος ΘεολογίτηςΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:παρτιτούρες



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #169   /   11.06.2003, 11:59   /   Αναφορά
    Yianni..ευχαριστούμε που μας φέρνεις σε επαφή με αυθεντικούς καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει πολλά στο χώρο της μουσικής και που που με τη μουσική τους μίλησαν, όπως το σημείωμα της μποτιλιας στο πέλαγος της μνήμης όλων εκείνων των ανθρώπων που η μετανάστευση τους κράτησε μακριά από την πατρίδα τους.
    #170   /   11.06.2003, 14:17
    Gate, η ευχαρίστηση είναι δική μου, όταν έχω την ευκαιρία να ανταλλάσσω απόψεις και πληροφορίες, με ανθρώπους που αγαπούν την αυθεντικότητα.

    #178   /   11.06.2003, 23:59   /   Αναφορά
    O Katsaros sigoura katatassetai anamesa stous megalous tou rempetikou tragoudiou!!! Eixe enan diko tou xarakthristiko tropo ton opoio den ton sunantas se kanenan apo tous allous ekfrastes autou tou eidous mousikhs....! Katafere, mh akolou8wntas thn pepathmenh, na dwsei thn dikh tou apopsh se auth thn mousikh thn opoia uphrethse mexri to telos!

    Nomizw pws o Katsaros xairei ths ektimhshs olwn oswn asxolountai me to rempetiko tragoudi kai mazi tou ekleise alla kai anoi3e ena megalo kefalaio ths mousikhs auths!!!
    #8537   /   07.06.2007, 23:09   /   Αναφορά
    Γιάννη,

    ευχαριστούμε για το κατατοπιστικότατο και (σχεδον) συγκινητικό αρθρο.

    ...κάτι μάθαμε και σήμερα.

    Καλή Συνέχεια
    #25134   /   05.08.2012, 10:17   /   Αναφορά

    Αγαπητέ φίλε Γιάννη,


    Θα είμουν ευγνώμων αν μπορούσες να μου στείλεις μερικά τραγούδια με καθαρό ήχο του Γιώργου Κατσαρου σε mp3, ως και  σχετικές παρτιτούρες για να μελετήσω τον τρόπο παιξίματός του.


    Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων,


    sotargy@gmail.com

    #28426   /   10.02.2014, 10:23   /   Αναφορά


    Πολύ ενημερωτικό το άρθρο για έναν κορυφαίο της μουσικής.
    Είμαι και εγώ ένας θαυμαστής του Γ. Κατσαρού και είμαι στα πρώτα βήματα εκμάθησης σαξόφωνου.
    Μια αίτια για να αρχίσω την ενασχόληση μου με αυτό το καταπληκτικό όργανο ήταν και ο Γ. Κατσαρός.
    Παρακαλώ αν είναι δυνατόν να μου στείλετε στο e-mail μου firegdriver@yahoo.gr παρτιτούρες από κάποιες από τις αξέχαστες  μελωδίες που έπαιξε με το σαξόφωνο του .
    Ευχαριστώ

    #29274   /   16.09.2015, 17:50   /   Αναφορά
    καλησπερα Γιαννη θα ηθελα να μου στειλεις μερικες παρτιτουρες ωστε να μελετησω τον τροπο παιξιματος του..σε ευχαριστω προκαταβολικα..
    kotsios321@yahoo.gr
    #29537   /   29.12.2016, 12:33   /   Αναφορά
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ !! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΕ MP3 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ !!
    #29885   /   12.03.2020, 00:59   /   Αναφορά
    kalispera gianni
    Xilia euxaristo gia tin katapliktiki douleia.
    Endiaferomai k go gia partitoures tou katsarou gia kithara.
    K pali euxaristo