ελληνική μουσική
    734 online   ·  210.849 μέλη
    Οι Active Member (Άκτιβ Μέμμπερ) είναι ένα δημοφιλές ελληνικό Hip-Hop/low bap συγκρότημα γνωστό για την πολιτικού περιεχομένου στιχουργική του.
    Active Member
    Γράφει το μέλος Τζουβάρας Γιάννης (tzouv)
    5 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 07 Μαρ 2008
    Πρόκειται για το συγκρότημα που κυκλοφόρησε τον πρώτο ελληνικό Hip-Hop δίσκο (1993, Διαμαρτυρία). Σήμερα αποτελείται από τον B.D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης) και την Sadahzinia (Γιολάντα Τσιαμπόκαλου).

    Διαδρομη

    1992-1994: Το ξεκίνημα, Freestyle Productions, Διαμαρτυρία
    Οι Active Member δημιουργήθηκαν στις 20 Ιουνίου του 1992, αμέσως μετά τη συναυλία των Public Enemy στο Κατράκειο από τον B.D. Foxmoor μαζί με τον DJ MCD (Δημήτρης Κρητικός). Την επόμενη χρονιά ο B.D. Foxmoor δημιούργησε τη Freestyle Productions, μια ομάδα παραγωγής, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον πρώτο ελληνικό Hip-Hop δίσκο, το ντεμπούτο των Active Member Διαμαρτυρία, δίσκος που ηχογραφήθηκε από τον B.D. Foxmoor χωρίς να έχει ιδιαίτερα τεχνικά μέσα και χωρίς καθόλου ακαδημαïκές μουσικές γνώσεις. Μέσα στο 1993 εισχώρησαν στο συγκρότημα ο Xray (Νικήτας Κλιντ) και ο Real D (Δημήτρης Κωνσταντόπουλος) με τον B.D. Foxmoor να συγκεντρώνει και να οργανώνει έναν πυρήνα ανθρώπων, τους Radicals, για να στηρίξουν την όλη προσπάθεια καθώς εκείνη την εποχή το Hip-Hop με ελληνικό στίχο δεν ήταν κάτι συνηθισμένο στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας. Ο B.D. Foxmoor κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, I'm Still an Active Member για να ακολουθήσει το 1994 ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, Στην ώρα των των σκιών.


    1995-2002: Συμβόλαιο στην Warner, Το μεγάλο κόλπο, Low Bap

    Το 1995 οι Active Member τράβηξαν το ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιρειών και υπογράφοντας συμβόλαιο στην με την Warner έγιναν το πρώτο ελληνικό Hip-Hop συγκρότημα που υπέγραφε συμβόλαιο με πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία. Μέσα σε λίγους μήνες κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική δουλειά των Active Member, που τους έκανε και ευρύτερα γνωστούς, Το μεγάλο κόλπο. Το μεγάλο κόλπο περιείχε τα γνωστά κομμάτια Άκου μάνα και Πρόσφυγας. Τότε ο B.D. Foxmoor και οι Active Member αποφάσισαν να βαφτίσουν το Hip-Hop που εκπροσωπούσαν κάπως αλλιώς, προκειμένου να το διαφοροποιήσουν από το hip hop που κυκλοφορούσε στις Η.Π.Α.. Το ονόμασαν, λοιπόν, Low Bap, προσδιορίζοντας ότι σημαίνει την άμεση σχέση που έχει ο λόγος με τη ζωή. Τη χρονιά αυτή αποχωρεί από το συγκρότημα ο DJ MCD.

    Το 1996 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος των Active Member μέσω της Warner, Από τον τόπο της φυγής, με το τραγούδι που ξεχώρισε από αυτόν, Για τ' αδέρφια που χαθήκανε νωρίς, να κυκλοφορεί την επόμενη χρονιά ως CD single, αποτελώντας έτσι το πρώτο τους single. Το single αυτό περιείχε και το remix Vardarismix που συμμετέχουν οι Μπάμπης Παπαδόπουλος και ο Πάνος Τόλιος, τότε μέλη των θεσσαλονικιώτικων ροκ συγκροτημάτων Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά αντίστοιχα. Μέσα στο 1997 αποχωρεί από το συγκρότημα ο Real D και το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύει τους Deadlock [1].

    Active Member Το 1998 κυκλοφορεί το άλμπουμ Μύθοι του βάλτου, που θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα κορυφαία της ελληνικής hip hop σκηνής [2]. Τη χρονιά αυτή κυκλοφορεί και ο δίσκος Umicah, μια συνεργασία του Xray, με το low bap συγκρότημα Prohja. Τον Αύγουστο του 1998 οι Active Member ξεκίνησαν στον Rock FM την ραδιοφωνική εκπομπή «Ονειρολόγιο» που κράτησε 73 συνεχόμενες εκπομπές. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε ο B.D. Foxmoor με δισκογραφική δουλειά εκτός του συγκροτήματος, κυκλοφορώντας τον 2ο προσωπικό του δίσκο Στη χάση και στη φέξη.

    Μετά από 1 χρόνο δισκογραφικής απραξίας, το 2000 οι Active Member επανέρχονται με την κυκλοφορία στην αρχή του έτους του 6ου τους στούντιο άλμπουμ Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες το οποίο ακολούθησε η κυκλοφορία την ίδια χρονιά του διπλού CD Live/Remix. Με το πρώτο CD να περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις των Active Member και το δεύτερο remix κομματιών τους, είτε από τους ίδιους, είτε από άλλους καλλιτέχνες όπως η Sadahzinia, οι Βαβυλώνα και οι Brigada.

    Την 1η Οκτώβρη 2001 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου, το πρώτο, κομμάτια του οποίου, ηχογραφήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα στα στούντιο Roll Over και Mark Angelo του Λονδίνου και στο Twin Peaks της Ουαλλίας, στο τελευταίο σε συνεργασία με τον μουσικό και ηχολήπτη Adam Fuest, ο οποίος έχει υπάρξει ηχολήπτης σημαντικών καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων των Pink Floyd, του David Bowie και των Cure.

    Από τον Απρίλιο του 2002 η ραδιοφωνική εκπομπή «Ονειρολόγιο» συνεχίστηκε στον Εν Λευκώ FM με την εκπομπή – σελίδα 74· ώσπου διακόπηκε οριστικά λόγω ιδεολογικών προβλημάτων με το σταθμό, αν και είχε υψηλή ακροαματικότητα, ύστερα από 6 μήνες. Το καλοκαίρι του 2002 ο Xray ανακοινώνει την απόφασή του να αποχωρήσει από το συγκρότημα για προσωπικούς λόγους, αφήνοντας έτσι το συγκρότημα να έχει μόνο μέλος τον B.D. Foxmoor., συμμετέχει όμως στο άλμπουμ των Active Member Πέρασμα στ' ακρόνειρο που κυκλοφορεί στις 12 Δεκεμβρίου όπως και στο CD single προ-άγγελο της κυκλοφορίας αυτής 02/12/02 που κυκλοφόρησε την 1η Οκτώβρη. Το Πέρασμα στ' ακρόνειρο ηχογραφήθηκε κι αυτό κατά ένα μέρος στην Ελλάδα, στο στούντιο Πέρασμα του B.D. Foxmoor, και κατά το υπόλοιπο μέρος στο στούντιο Twin Peaks της Ουαλλίας. Πέρα όμως από τον Adam Fuest και διάφορους έλληνες low bap καλλιτέχνες, στο άλμπουμ περιέχονται συνεργασίες και με διάφορους ξένους καλλιτέχνες, όπως το ιταλικό συγκρότημα Assalti Frontali, τον άγγλο Winston Irie, την ομάδα DJ από την Ουαλία Optimas Prime και τον τσελίστα Hugh McDowell, πρώην μέλος του αγγλικού συγκροτήματος Electric Light Orchestra.


    2003 μέχρι σήμερα

    Το 2003 ο B.D. Foxmoor ανασυγκροτεί τους Active Member, μαζί με τον DJ Booker και την Sadahzinia, η οποία συμμετείχε σε άλμπουμ και σε συναυλίες του συγκροτήματος από το 1994. Με έναν μονάχα δίσκο να απομένει στο συμβόλαιο των Active Member με τη Warner, o B.D. Foxmoor ιδρύει τον Απρίλιο του 2003 μαζί με τη Sadahzinia το ανεξάρτητο label 8ctagon. Τη χρονιά αυτή ο B.D. Foxmoor και η Sadahzinia κυκλοφορούν μέσω της 8ctagon το 4ο προσωπικό άλμπουμ του καθενός, Αφοβία και Η Βουή και τα καμώματα αντίστοιχα, επίσης ο B.D. Foxmoor κυκλοφορεί το 12" βινύλιο No Man’s Land σε συνεργασία με τον βρετανό ράπερ Rodney P. Από τις 17 Νοεμβρίου, ξαναξεκινάει η ραδιοφωνική εκπομπή «Ονειρολόγιο» από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ 100,3 FM, όντας επίσης προσβάσιμη μέσω internet σε όλο τον κόσμο.

    Το 2004 οι Active Member κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο με τη νέα τους σύνθεση και τον τελευταίο τους μέσω της Warner, με τίτλο Fiera. Σε αυτόν τον δίσκο περιέχεται και το τραγούδι συνεργασία του B.D. Foxmoor με τον Rodney P No Man's Land ως bonus κομμάτι της 8ctagon.

    Το 2005 ο B.D. Foxmoor κυκλοφορεί τον 5ο του προσωπικό δίσκο Wasted in Hiphopoly και στις 11 Οκτωβρίου του 2005 κυκλοφορεί ο 10ος στούντιο δίσκος των Active Member και 1ος μέσω της 8ctagon, με τίτλο Blah-Blasphemy και αποτελείται από ένα CD και ένα DVD με το DVD να περιέχει 3 βίντεο κλιπ αλλά και την συναυλία των Active Member που έγινε στις 28 Μαΐου 2005 στο Ρόδον και ήταν μια από τις τελευταίες πριν αυτό κλείσει.

    Το 2006 κυκλοφόρησε ο 5ος προσωπικός δίσκος της της Sadahzinia Πετρανάσα. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων η Διαμαρτυρία, ο εξαντλημένος, ιστορικός πια, πρώτος δίσκος των Active Member. Στις 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος των Active Member Blah-Blasphemy 2 ως διπλό βινύλιο και αποτέλεσε προπομπό της ολοκληρωμένης νέας κυκλοφορίας τους, Σκιεράτσα, το συλλεκτικό boxset που κυκλοφόρησε στις 4 Δεκεμβρίου και περιείχε σε CD τα 3 νέα άλμπουμ του συγκροτήματος: Blah-Blasphemy 2, Βαθύσκιωτα και Άπνοια. Μια εβδομάδα μετά στις 11 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησαν και ως ξεχωριστά CD. Σε αυτήν την κυκλοφορία το συγκρότημα αποτελείται μονάχα από τους B.D. Foxmoor και Sadahzinia.


    Άλλες δραστηριότητες

    Η καθιέρωση του ετήσιου Low Bap Festival από το 1997 που έχει κέντρο τη Δυτική Αττική και επεκτείνεται στην επαρχία με ειδικές συναυλίες. Το φεστιβάλ, εκτός από τα live βοηθάει στην επικοινωνία του κοινού με τους Active Member και τα άλλα σχήματα του Low Bap καθώς και στην ενημέρωσή του για την ιστορία του Hip-Hop, με στόχο να αφομοιώνονται οι κώδικες και να αποβάλλονται τα στερεότυπα. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 7 επίσημα Low Bap Festival, καθώς και πολλά άλλα μικρότερης εμβέλειας στην επαρχία.
    Οι Active Member είχαν ήδη μια στοιχειώδη «προϋπηρεσία» από το 1993 έως το 1995 με ένα Fanzine, το “Radicalistic”, και έτσι, μεταξύ άλλων ξεκίνησαν την κυκλοφορία του έντυπου «Ονειρολόγιο». Μέσα στις σελίδες του «Ονειρολογίου» έβρισκαν χώρο το Low Bap και οι σκέψεις δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων. Το περιοδικό διανεμόταν δωρεάν μέσω δισκοπωλείων και βιβλιοπωλείων και από την έδρα της Freestyle Productions, στο Πέραμα. Ήδη συζητιούνται πολλά πράγματα για νέες εκδόσεις.
    Το Χρέωσέ τα στη φωτιά είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Περιέχει όλους τους στίχους του B.D.Foxmoor (ως το 2000) καθώς και ανέκδοτες φωτογραφίες. Ήδη το βιβλίο έχει κάνει τέσσερις εκδόσεις. Το Χρέωσέ τα κι αυτά στη φωτιά κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις ΚΨΜ και περιέχει όλους τους στίχους του B.D. Foxmoor της περιόδου 2000-2006.
    Στις 5 Φεβρουαρίου του 2001, άνοιξαν στο Πέραμα το πρώτο hip hop δισκάδικο στην Ελλάδα, το "Intro".
    Active Member έχουν ετοιμάσει το soundtrack μιας ταινίας μεγάλου μήκους με τον τίτλο "Bar", καθώς και τη μουσική για μια μικρής διάρκειας ταινία με το τίτλο «Το τσιμέντο δε λυπάται». Επίσης, έχουν αναλάβει την μουσική επένδυση της βραβευμένης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινίας «Πες στη Μορφίνη ακόμα τη ψάχνω».
    Το Δεκέμβριο του 2002 άνοιξαν στο Πέραμα ένα βιβλιοπωλείο με το όνομα «Χρονορωγμή».
    Η Freestyle Productions και κατ' επέκταση ο B.D.Foxmoor και οι Active Member έχουν συμμετάσχει στην κυκλοφορία 75 δισκογραφικών δουλειών και projects από το 1993. Έχουν εμφανιστεί ζωντανά περισσότερες από 400 φορές στην Ελλάδα, καθώς και στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Γερμανία.

    Δισκογραφία

    Άλμπουμ
    Διαμαρτυρία (Freestyle Productions, 1993 – LP)
    Στην ώρα των σκιών (Freestyle Productions, 1994 – LP)
    Το μεγάλο κόλπο (WEA, 1995 – LP, CD)
    Από τον τόπο της φυγής (WEA, 1996 – 2LP, CD)
    Μύθοι του βάλτου (WEA, 1998 – LP)
    Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες (WEA, 2000 – CD)
    Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου (WEA, 2001 – 2LP, CD)
    Πέρασμα στ' ακρόνειρο (WEA, 2002 – CD)
    Fiera (WEA, 2004 – CD)
    Blah-Blasphemy (8ctagon, 2005 – CD+DVD)
    Σκιεράτσα (8ctagon, 2006 – BoxSet περιορισμένης κυκλοφορίας με 3CDs)
    Blah-Blasphemy 2 (8ctagon, 2006 – 2LP, CD)
    Βαθύσκιωτα (8ctagon, 2006 – CD)
    Άπνοια (8ctagon, 2006 – CD)

    Singles, EP
    Άκου μάνα (WEA, 1995 – 12” single promo)
    Πρόσφυγας (WEA, 1996 – 12” single promo)
    Για τ’ αδέρφια που χαθήκανε νωρίς (WEA, 1997 – CD single)
    02/12/02 (WEA, 2002 – CD single)

    Ζωντανές ηχογραφήσεις, συλλογές
    Live/Remix (WEA, 2000 - 2CD)
    Απ' το "Μεγάλο Κόλπο" στη "Fiera" (WEA, 2005 - CD)

    Συμμετοχές
    Τραγούδια έγραψα για φίλους (Polygram, 1998 – CD). Δίσκος-αφιέρωση στον Διονύση Σαββόπουλο, συμμετοχή με το «Δέντρο».
    Low Bap Sessions - Vol.1 (Freestyle Productions/WEA, 1999 - CD). Συλλογή με συγκροτήματα της Freestyle Productions, συμμετοχή με το «Θα 'χω φύγει μακριά (Μέδουσα mix)».

    Πηγές
    B.D. Foxmoor, 2000, "Χρέωσέ τα στη φωτιά", Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα", Αθήνα, ISBN 960-393-198-5
    Τερζίδης, Χρήστος, 2003, "Το Hip Hop δε σταματά - Hip Hop Don't Stop", Εκδόσεις ΟΞΥ, Αθήνα, ISBN 960-8324-46-9
    Επίσημη Ιστοσελίδα συγκροτήματος Deadlock/Δελτία Τύπου
    Κριτική Album: Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες, του Σωτήρη Κουσούρη, Avopolis.gr
    Επίσημη ιστοσελίδα Low Bap Foundation/Collaborations
    Επίσημη ιστοσελίδα Low Bap Foundation/News
    Βικιπαίδεια




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #12239   /   07.03.2008, 02:42   /   Αναφορά
    Πραγματικα πολυ αξιολογο σχημα με πολυ ισχυρο μουσικο στιγμα και χαμηλο προφιλ γεγονος το οποιο του δινει τη δυνατοτητα να προσφερει κατι γνησιο και αναλοιωτο στο ειδος που πρεσβευει.Απο την αρχη της πορειας του εως και σημερα δινει σε καθε δουλεια και κατι διαφορετικο,κατι καινουργιο συμβαλωντας μ'αυτο τον τροπο στην προοδο της low bap σκηνης στη χωρας μας και οχι μονο.
    #12240   /   07.03.2008, 09:55   /   Αναφορά
    Φοβεροί! Αν και έχουν αναδιαμορφοποιηθεί πολλές φορές... Υπέροχα τραγούδια με δυνατό στίχο! Μπράβο Γιάννη! Πολύ καλό το "αφιέρωμα"... Περιεκτικότατο! :ο)
    #12249   /   07.03.2008, 15:59
    Πραγματι οι στιχοι τους ειναι πολυ "δυνατοι"

    Ωραιο αρθρο

    #12241   /   07.03.2008, 11:07   /   Αναφορά
    Πολύ καλό το αφιέρωμα, μπράβο!



    #12243   /   07.03.2008, 13:15   /   Αναφορά
    τους ακουω οταν θελω να ηρεμισω . . . νυχτα τις περισσοτερες φορες! Η μουσικη τους πραγματικα σε ταξιδευει . . .

    Μπραβο για τον χρονο σου και για το αποτελεσμα . . .
    #12247   /   07.03.2008, 15:13   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρον! Τους είχα ακουστά αλλά μου έδωσες ερέθισμα για να ακούσω τη μουσική τους!
    #12255   /   07.03.2008, 16:49   /   Αναφορά
    Μ'αρεσουν ειναι πολυ σουπερ!!!!Πολύ ωραιο το κειμενο........!!!:)
    #12259   /   07.03.2008, 19:35   /   Αναφορά
    eixa akousei oti o xray den eixe apoxorisei gia prosopikous logous apo to sugkrotima alla oti eixa ideologikes diafores metaksi tous kai o xray apoteixistike apo to sigkrotima kai eftiakse tis rodes me tous omoideates tou
    #12279   /   08.03.2008, 23:11   /   Αναφορά
    ΟΙ ACTIVE MEMBER ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ HIP-HOP ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ. ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΦΑΣΗ.

    #12396   /   14.03.2008, 09:58   /   Αναφορά
    Σοβαρό συγκρότημα με κύρος.

    #12397   /   14.03.2008, 09:58   /   Αναφορά
    Σοβαρό συγκρότημα με κύρος.

    #12400   /   14.03.2008, 10:56   /   Αναφορά
    εχω ακουσει καποια απο τα τραγουδια τους,αλλά πιστευω οτι δν μπορουν και πολλοι να κατανοησουν τους στιχους γι αυτο και εντυπωσιαζονται περισσοτερο αλλιως θα ηταν ενα απλο συνηθισμενο χαζοσουξαδεκι της εποχης.δν ειναι τραγουδια που συνηθιζει να ακουει κανεις γι αυτο και ευκολα ταυτιζεται μ αυτα κι ας μν καταλαβαινει τι εννοει ο ποιητης.
    #12556   /   24.03.2008, 10:24   /   Αναφορά
    Αν και οι Active Member είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που συνηθιζω να ακούω, μου αρέσουν πάρα πολύ.
    #13159   /   19.04.2008, 10:18   /   Αναφορά
    Είναι ένα πολύ μα πολύ αξιόλογο συγκρότημα...!!!!

    Με πάρα πολύ δυνατό στίχο !!!
    #13287   /   24.04.2008, 19:05   /   Αναφορά
    Πηγα προχθες στην συναυλια τους στην Λεμεσο

    Ηταν Αψογοι. Μια χορταστικη συναυλια παρολο το στριμωγμα
    #13427   /   01.05.2008, 09:37   /   Αναφορά
    Οι active member είναι αυτό που λέμε "σύγχρονο πολιτικό τραγούδι" και γι' αυτό απουσιάζουν παντελώς από τους δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς που βολεύονται στην πλειοψηφία τους με γλυκανάλατα "ερωτικά" και "light" τραγουδάκια της οκάς...
    #13429   /   01.05.2008, 13:06   /   Αναφορά
    Ωραίο άρθρο φίλε μπράβο!!!
    #13448   /   02.05.2008, 00:29   /   Αναφορά
    ωραιο το αρθρο. οπως κ το συγκροτημα . ειναι το μονο συγκροτημα hip hop που ακουω !
    #14288   /   03.06.2008, 15:26   /   Αναφορά
    Βασικά απ ότι ξέρω, οι active member είναι low bap και όχι hip-hop... Νομίζω!
    #20755   /   23.08.2010, 19:42
    Το low bap "μουσικά" δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά από το hip-hop.Το εφηύρε ο BD Foxmoor για να διαχωριστεί από τους υπόλοιπους.Σημαίνει να υποστηρίζεις το λόγο σου με τη ζωή σου και το αντίστροφο.

    #20754   /   23.08.2010, 19:40   /   Αναφορά
    BD Foxmoor : Ο μεγαλύτερος χιπ-χοπ καλλιτέχνης όλων των εποχών