ελληνική μουσική
    901 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Στης καρδιάς μου τ' ανοιχτά...

    Είκοσι έξι εξαιρετικά τραγούδια συνθέτουν τη νέα δισκογραφική δουλειά, με τίτλο«Στις καρδιάς μου τ’ ανοιχτά», του ταλαντούχου τραγουδοποιού Παντελή Θαλασσινού, ο οποίος, παρά τις «προκλήσεις των καιρών», επιμένει να μένει πιστός στο ποιοτικό ιδιαίτερο μουσικό ύφος, που μας έχει συνηθίσει ευχάριστα με τις δουλειές του και το οποίο συνδυάζει κυρίως την μπαλάντα με τα παραδοσιακά χρώματα, αφήνοντας ένα άκουσμα γεμάτο εικόνες και μυρωδιές φερμένες σαν από άλλη εποχή…
    Γράφει το μέλος gate
    43 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 12 Ιούν 2003
    Πρόκειται για ένα διπλό cd με 26 τραγούδια, 20 σε μουσική του ίδιου και 5 άλλων συνθετών, όπως του Δημήτρη Αποστολάκη, του Πάρη Περισυνάκη, του Βασίλη Καρόζα και σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, του Κώστα Φασουλά, του Βαγγέλη Βελώνια, της Κατερίνας Ντίνου, του Ανδρέα Νεοφυτίδη και του Γιώργου Αρμένη , καθώς και μία επανεκτέλεση στο «Ξενιτεμένο μου πουλί» του Χρήστου Λεοντή.

    Ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία της νέας του δουλειάς είναι καταρχήν οι συμμετοχές των Χρόνη Αηδονίδη, Μανώλη Λιδάκη, Νίκο Κουρουπάκη και Δημήτρη Υφαντή, καθώς και το γεγονός ότι ακούγονται και συνθέσεις 4 δημιουργών που κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στη δισκογραφία.

    Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε και μια ακόμη ιδιαιτερότητα της δουλειάς αυτής του Παντελή Θαλασσινού, που ίσως σηματοδοτεί και μια νέα τάση, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό στο μουσικό μας σκηνικό. Πρόκειται για την δημιουργία τραγουδιών που φαίνεται ότι ανήκουν σε ένα νέο είδος μουσικής, που καταχρηστικά, παράτολμα αλλά και μάλλον αδόκιμα, ίσως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως «σύγχρονη - παραδοσιακή μουσική» ή αλλιώς «σύγχρονο ποιοτικό τραγούδι με παραδοσιακό χρώμα». Ένας όρος που από την αντίφαση της έννοιάς του προδίδει, αν μη τι άλλο, την πρόθεσή του να παντρέψει τα γνωστά σε όλους μας ακούσματα της παραδοσιακής μας μουσικής, με τη σύγχρονη ενορχήστρωση και τη φρεσκάδα του νέου ποιοτικού τραγουδιού. Δε μιλάμε απλώς για διασκευές και επανεκτελέσεις παραδοσιακών μουσικών μοτίβων αλλά για την εξέλιξη της παράδοσης. Ο Παντελής Θαλασσινός δεν αναπλάθει ή αντιγράφει μοτίβα του παρελθόντος, αλλά αντίθετα κατορθώνει να δημιουργεί ένα νέο ιδιαίτερο χρώμα, που έχει τη νοσταλγία και τη γοητεία της παράδοσης αλλά και τη φρεσκάδα του σύγχρονου ακούσματος. Με τέτοιες καινοτομίες, σαν και αυτές του Παντελή Θαλασσινού, που ανέκαθεν βέβαια υπήρχαν στο έργο του, πολλώ μάλλον όμως στην καινούρια του δουλειά, κυρίως με τα τραγούδια «Αχ κορμί ζωγραφιστό» και το «Κατερίνα Καρδερίνα» που ερμηνεύει μοναδικά ο Χρόνης Αηδονίδης, σπάει το στερεότυπο που θέλει την παραδοσιακή μουσική ως μουσειακό είδος και αποδεικνύεται ότι η παραδοσιακή μουσική μπορεί να προσφέρει νέες εντυπωσιακές μουσικές διόδους, εφόσον οι δυνατότητες που παρέχει αξιοποιηθούν, μέσω της καλλιτεχνικής ευαισθησίας δημιουργών, όπως του Παντελή Θαλασσινού.


    Για περισσότερες πληροφορίες για τη νέα δισκογραφική δουλειά του Παντελή Θαλασσινού μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του flash και συγκεκριμένα τη διεύθυνση: http://flashfiles.flash.gr/entertainment/Rid128/15208.asp, όπου σε εκτενές αφιέρωμα παρέχει τη δυνατότητα να ακούσουμε και αποσπάσματα από τα τραγούδια του νέου άλμπουμ αλλά και να παρακολουθήσουμε σε video στιγμιότυπα από τις ηχογραφήσεις του ομώνυμου τραγουδιού του δίσκου, καθώς και του τραγουδιού «Στα βήματά του να πατάς» που ερμηνεύει εξαιρετικά ο Μανώλης Λιδάκης.

    Για περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο τον Παντελή Θαλασσινό, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του : http://www.pantelisthalassinos.gr/







    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #294   /   18.11.2003, 18:55   /   Αναφορά
    Είσαι στροφή σ΄ενα μακρόσυρτο ζεϊμπέκικο

    Είσαι το κλάμα σε νυχτερινή μπαλάντα

    Είσαι στα χείλη μου στριφτό τσιγάρο σέρτικο

    και στο μυαλό μου καρφωμένη. Όπως πάντα...

    και πως να μην είσαι με την τόσο καθάρια θέση σου απέναντι στη βυζαντινή μουσική αλλά και την εξαίσια άποψη σου για το έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

    Θαυμάσια η μουσικοκριτική σου για τον καινούργιο δίσκο του Παντελή Θαλασσινού, αλλά και η ικανότητα σου να ξεχωρίζεις τα ολόζώντανα τραγούδια μέσα απ τα ζωντανά, του διπλού cd. Tα λόγια σου προιδεάζουν τον αναγνώστη για την ευαισθησία που θ΄ανταμώσει "εκει στης καρδιας μου τ' ανοιχτά" και τον προκαλεί να σε προσκαλέσει τραγουδιστά : "ελα να παμε απ' την Πέτρα ως το Μόλυβο, ξυπόλητοι..."!

    Νάσαι καλά να γράφεις πάντα με της καρδιάς το χέρι

    ΙΣΤΟΧΑΣΤΗΣ

    #373   /   22.12.2003, 16:33
    istoxastis ... μάλλον εγώ πρέπει να ευχηθώ σε σένα να γράφεις πάντα τέτοιους ταξιδιάρικους στίχους...