ελληνική μουσική
    657 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Solo με ηλεκτρική κιθάρα: Βασικέs αρχέs

    Βασικέs αρχές για solo με ηλεκτρική κιθάρα. Για αρχάριους.
    Solo με ηλεκτρική κιθάρα: Βασικέs αρχέs
    Γράφει ο AΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΡΗΣ (anagnar)
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 04 Απρ 2008
    Μια βασικη εξοικειωση που πρεπει να εχετε ειναι να γνωριζετε τιs νοτεs στην κιθαρα.

    Για αρχη μπορειτε να επιλεξετε μια ευκολη θεση τηs λα πεντατονικηs, χρησιμοποιωνταs την λογικη "δυο νοτεs για καθε χορδη".

    Ξεκινωνταs απο την μι μπασσο χορδη στο 5ο ταστο έχετε ΛΑ, στο 8ο ταστο ΝΤΟ, απο κατω στην λα χορδη στο 5ο ταστο έχετε ΡΕ, στο 7ο ταστο ΜΙ, απο κατω στην ρε χορδη στο 5ο ταστο έχετε ΣΟΛ, στο 7ο ταστο ΛΑ, απο κατω στην σολ χορδη στο 5ο ταστο έχετε ΝΤΟ, στο 7ο ταστο ΡΕ, απο κατω στην σι χορδη στο 5ο ταστο έχετε ΜΙ, στο 8ο ταστο ΣΟΛ και απο κατω στην μι καντινι χορδη εχετε στο 5ο ταστο ΛΑ και στο 8ο ταστο ΝΤΟ.
    Πεντατονική Λα κλίμακα
    Πεντατονική Λα κλίμακα
    Δοκιμαστε να παιξετε την κλιμακα ωστε να μαθετε την θεση και να ακουσετε τον ηχο τηs. Στη συνεχεια καθωs παιζετε την κλιμακα, προσπαθηστε καθε φορα να λετε και τη νοτα που παιζετε, ωστε σταδιακα να τιs μαθετε απεξω (μιλαμε για 5 νοτεs που επαναλαμβανονται).

    Για να παιξετε μια μελωδια (solo) πανω απο ενα ακορντο και να εχει και καποιο ενδιαφερον αποτελεσμα, θα πρεπει ουσιαστικα να "κολακευσετε" αυτο το ακορντο με νοτεs που περιεχονται σε αυτο. Αρα χρειαζομαστε μια βασικη γνωση του πωs κατασκευαζονται τα ακορντα. Δε θα μπω σε λεπτομερειεs όμως, διοτι απο μονο του ειναι ενα πολυ ενδιαφερον κεφαλαιο. Ας αναφερω ενδεικτικα όμως οτι ενα λα μινορε ακκόρντο περιεχει 3 βασικεs νοτεs, που ειναι η ΛΑ,η ΝΤΟ και η ΜΙ. Επίσης ενα ρε μινορε κατασκευαζεται αρχικα απο 3 βασικεs νοτεs, που ειναι η ΡΕ, η ΦΑ και η ΛΑ.

    Τωρα παίξτε σε ένα ρυθμό αυτα τα δυο ακορντα και γράψτε τα σε καποιο π.χ μαγνητοφωνο. Βάλτε το να παίζει και αρχιστε χρησιμοποιωνταs την κλιμακα στην θεση που γνωριζετε να φτιαχνετε φρασειs. Για το ακορντο λα μινορε θα τιs ξεκινατε απο καποια απο τιs νοτεs του ακορντου, μετά θα ακολουθειτε οποια πορεια θελετε πανω απο την κλιμακα και θα καταληγετε ξανα σε καποια νοτα του ακκορντου. Όταν απο την συνοδεια θα ακουτε οτι αλλαζει το ακκορντο και πηγαινει σε ρε μινορε θα ακολουθειτε την ιδια λογικη.

    Για αρχη ξεκινηστε με ογδοα, μην παιζετε πολλα, περισσοτερο ακουστε τι συμβαινει οταν αλλαζετε ακορντα και πωs ακουγεται η μουσικη σε σχεση με τιs νοτεs που επιλεγετε.

    Αυτα για αρχη... Ευχαριστω και καλη τυχη.

    Tags
    Μουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:μάθημα κιθάρας



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #12809   /   04.04.2008, 13:06   /   Αναφορά
    ωραίο κείμενο απλό για αρχή περιμένουμε συνέχεια
    #12810   /   04.04.2008, 13:56   /   Αναφορά
    Πολυ καλη ιδεα! Ειναι πολυ χρησιμο για οποιον μπορει να ενδιαφερεται και ειναι αυτοδιδακτος. Μια αλλη ιδεα ειναι (δεν ξερω αν υπαρχει ηδη) να γραφει οποιος θελει ασκησουλες για ξεκλειδωμα των δαχτυλων, οπως αυτη που προτεινεις προς το τελος. Για ακουστικη κιθαρα υπαρχει τιποτα?? Επειδη τα μελη του musicheaven τα πιανουν ευκολα, να δημοσιευετε συχνα για να μην πεφτει το ενδιαφερον! Επισης, ετσι οπως πας, το βλεπω να χανεις τη δουλεια σου, χε χε, θα γινουν ολοι αυτοδιδακτοι..!
    #12811   /   04.04.2008, 14:01   /   Αναφορά
    Πολύ καλό κείμενο. Ουσιαστικά είναι η πρώτη προσέγγιση του solo, δεν ξέρω αν μπορεί όμως κάποιος να το κάνει πράξη χωρίς τη βοήθεια κάποιου πιο έμπειρου!
    #12819   /   05.04.2008, 05:50   /   Αναφορά
    Πολύ ωραία η ιδέα σου με τα μαθήματα!

    Θα βοηθήσει πολύ κόσμο νομίζω!

    Σου αξίζουν συγχαρητήρια!!!

    Την καλημέρα μου!
    #12879   /   07.04.2008, 12:37
    Ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια και να πω και ενα ευχαριστω στους Ανθρωπους της MUSICHEAVEN που ντυσανε το κειμενο με την πανεμορφη κιθαρα και το κατατοπιστικο σχεδιαγραμμα για την πεντατονικη.Καλημερα.

    #27189   /   29.04.2013, 18:07

    αφου εισαι πολυ καλος στην κιθαρα θα βγαζεις και καλες ασκησεις καλα δεν τα λεω;;{#emotions_dlg.thumbup}


    #12828   /   05.04.2008, 12:12   /   Αναφορά
    Πολύ καλό! Το δοκίμασα και δουλεύει!!!
    #12875   /   07.04.2008, 10:30
    Καλημερα,χαιρομαι ιδιαιτερα που το δοκιμασες και ακομη περισσοτερο για τα αποτελεσματα..Κατι που εχει ενδιαφερον και θα εξιταρει πολυ τον ηχο σου ειναι οταν αλλαζει το ακορντο καικαταληγεις σε νοτα του νεου ακορντου να το κανεις με σηκωμα (BEND)π.χΒρισκεσαι στο λα μινορε και συγκεκριμενα παιζεις την νοτα μι που ανηκει στο ακορντο ερχεται το ρε μινορε και απλα σηκωνεις την μι ωστε να ακουστει φα(σηκωμα ημιτονιου) το οποιο ανηκει στο ακορντο ρε μινορε...Το ιδιο δοκιμασε το σε ολες τις συνδεσεις που μπορεις να κανεις μεταξυ των ακορντων..(με σηκωμα τονου,ημιτονιου και με αναποδο σηκωμα).Αν τα bends ειναι κατι που δεν κανεις ως τωρα ισως ηρθε ο καιρος να ξεκινησεις...ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ.

    #12829   /   05.04.2008, 12:59   /   Αναφορά
    Θα ήταν πολύ μπερδευτικό να ανέφερες και τα blue χρωματικά ημιτόνια σε κάθε βαθμίδα....???
    #12877   /   07.04.2008, 12:08
    Καλημερα ,Νομιζω πως καλυτερα ειναι στο συγκεκριμενο ζητημα αν θελουμε σε πρωτη φαση να το προεκτεινουμε να κανουμε τα τριφωνα ακορντα τετραφωνα και να δουμε το λα μινορε ως λα-ντο-μι-σολ και το ρε μινορε ως ρε-φα-λα-ντο ωστε να χρησιμοποιησουμε και αυτες τις νοτες(την 7η) για να συνδεουμε τα ακορντα,οπωσδηποτε οι χρωματικες νοτες και οι BLUE νοτες ακουγονται πολυ ωραια και φυσικα σου ανοιγουν τον δρομο για να περασεις απο ενα ακορντο σε ενα αλλο με ιδιαιτερο τροπο οποτε αν καποιος ενδιαφερεται μπορει να το ενσωματωσει στο παιξιμο του...Ευχαριστω για το σχολιο.

    #13910   /   25.05.2008, 02:22   /   Αναφορά
    Πολύ καλή η δημοσίευση σου!Απλή και κατανοητή.Γενικά πολύ καλή η ιδέα να υπάρχουν τα συγκεκριμένα θέματα,κυρίως για τα παιδιά που μαθάινουν χωρίς δάσκαλο.Πολύ χρήσιμο.

    Θα μπορούσαμε όλοι να βοηθήσουμε,αλλά δεν ξέρω τον τρόπο,να γράψω κάτι ωστε να μην μπερδέψει αντι να βοηθήσει και επίσης να βάλω μια εικόνα έτσι όπως έχεις βάλει.Υποθέτω με τη βοήθεια scanner.
    #27188   /   29.04.2013, 18:04   /   Αναφορά

    με βοηθησε πολυ να κανω εξακηση τωρα την κιθαρα την παιζω στα δαχτυλα