ελληνική μουσική
    443 online   ·  210.817 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Κωστής Μαραβέγιας - Maraveyas Ilegal

    Ο Κωστής Μαραβέγιας παρανομεί, ξεπερνώντας τα όρια της έμπνευσης και παρακάμπτοντας το αδιέξοδο της ελληνικής μουσικής εξέλιξης.
    Κωστής Μαραβέγιας - Maraveyas Ilegal
    Γράφει ο John Deos (Deos)
    33 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 14 Απρ 2008
    Τον συναντήσαμε προ δεκαετίας ως κύριο ερμηνευτή στους Χ-Darawish, συγκρότημα ιδιαίτερου ήχου που έσμιγε ακούσματα παραδοσιακά και ανατολίτικα με μια φρέσκια νοοτροπία ελληνικής και ιταλικής μουσικής κουλτούρας, προερχόμενη από τη σύνθεση των μελών.

    Σήμερα, έχοντας στα χέρια το δεύτερο προσωπικό cd του Κωστή Μαραβέγια, αναλύουμε ένα προς ένα τα 11 βήματα που μας οδηγούν σε ένα πλατύ χαμόγελο ότι η ελληνική μουσική μπορεί και ανανεώνεται.

    Για όσους δεν έχουν ακούσει το Maraveyas Ilegal, θα προσομοιώσουμε το κάθε τραγούδι σε συγκεκριμένες εικόνες και καταστάσεις που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το μουσικό τους χαλί.
    Κωστής Μαραβέγιας - Maraveyas Ilegal

    Στη δημιουργία των τραγουδιών ηθικός αυτουργός είναι κυρίως ο Κώστας Μαραβέγιας. Υπάρχουν επίσης συμμετοχές του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, της Βάγιας Παπαποστόλου, του Τάκη Δήμητσα και του Νίκου Αλιμπέρτη, ενώ η Θεοδώρα Τζήμου χρωματίζει με τη φωνή της 3 ιστορίες. "Το Maraveyas Ilegal" εκτός από μουσική πρόταση, αποτελεί σημείο αναφοράς για 5 μουσικούς. Έτσι λοιπόν, το συγκρότημα του Κωστή Μαραβέγια συμπληρώνουν οι Νίκος Παπαβρανούσης (κρουστά), Ιλάν Μανουάχ (σαξόφωνο), Άγγελος Παπαδάτος (μπάσσο) και Γρηγόρης Ντάνης (κιθάρα).
    Κωστής Μαραβέγιας - Maraveyas Ilegal

    1>ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, στην παραλιακή μια ηλιόλουστη μέρα, με τα παράθυρα ανοιχτά, με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα για να πιάσουμε όσο γίνεται (μην τρακάρουμε κιόλας) το τέμπο του τραγουδιού που μας λέει πόσο la vita e bella!

    2>ΔΕ ΜΕ ΠΕΙΘΕΙΣ, στο μπαρ υπό τους ήχους του τανγκό χορεύει λέγοντας στη ντάμα πως "δεν τον πείθει να τον αφήσει, δεν την θέλει κι υποφέρει".

    3>ΔΕ ΖΗΤΑΩ ΠΟΛΛΑ, να παίζει ο πιανίστας στην Άγρια Δύση μέσα στο σαλούν. Ο Λούκυ Λουκ μπαίνει μέσα με τον Ραντανπλάν να γαυγίζει πίσω του, ενώ οι λοιποί θαμώνες γύρω από στρογυλλά πράσινα τραπέζια παίζουν χαρτιά.

    4>ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΜΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ, σε καλοκαιρινό μπαράκι με λατιν ρυθμούς βγαίνει από το χορό και κρατάει την ξύλινη κουπαστή. Βλέποντας φεγγάρι και θάλασσα, τραγουδάει δυνατά πως όσο κι αν ψάξει δε θα βρει γυναίκα να της μοιάζει.

    5>ΑΦΗΝΟΜΑΙ, με μια απαλή κιθάρα μέσα στο υπνοδωμάτιο που από το παράθυρο φωτίζουν μόνο τα αστέρια, της τραγουδά καθώς εκείνη γλυκά κοιμάται "είσαι για μένα ποταμός, είσαι για μένα δρόμος, είσαι των ονείρων μου ο πρώτος ταχυδρόμος"

    6>"ΠΑΡΕ ΧΡΩΜΑ απ'τις πληγές σου, ντύσου κόκκινα, κόψε τα σχοινιά πριν γίνουν συρματόσχοινα", ακούγεται από ένα μικρό ραδιόφωνο στην παραλία κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης, αφήνοντας τη ματιά να χαθεί απέναντι στον ορίζοντα.

    7>ΣΩΠΑ ΣΤΟ'ΠΑ, με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι σε μια κουζίνα γεμάτη υπερένταση, τετ α τετ να εκτυλίσσεται η τελευταία πράξη μιας σχέσης που έχει ήδη τελειώσει.

    8>TOO MUCH, καθώς ξεφυλλίζει άλμπουμ με πρόσφατες φωτογραφίες προσπαθεί να καταλάβει αν πρέπει να γίνουν παρελθόν ή να κρατηθούν στο παρόν. Υπό το φως ενός μικρόυ διακριτκού σποτ και τη φωνή της Θεοδώρας Τζήμου.
    Θεοδώρα Τζήμου
    Θεοδώρα Τζήμου

    9>"ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ, ονειρεύεσαι μηδενικά". Με ευχάριστο ρυθμό στην λέει έμμεσα για τη λατρεία σου στο ευρώ. Το ακούς στην τηλεόραση, όποιο κανάλι και να βάλεις θα παίζει αυτό το βίντεο κλιπ. Να σε ταρακουνήσει και να συνειδητοποιήσεις πώς και που βαδίζεις.

    10>ΓΙΑΛΑΜΙΧΑΛΙ, μια ρυθμική ελληνοαραβική σύλληψη που θα μπορούσε να ακούγεται από κρυφό ηχείο σε ασανσέρ ουρανοξύστη με το τραγούδι να τελειώνει "με ένα γεια" και να ανοίγει η πόρτα βγαίνοντας η συμμορία των 11.

    11>ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΩ, καθώς γλυκοχαράζει, περνάς έξω από την πόρτα της, την βλέπεις κλειστή, θες πολύ να της μιλήσεις. Τι θα κάνεις? "Δε σταματώ, ξημερώνει και φέυγω".

    Την Παρασκευή 21 Μαρτίου είχα την ευκαιρία να δω για πρώτη φορά τον Κωστή ζωντανά σε έναν όμορφο χώρο κοντά στο Μοναστηράκι, στο bar Trova. Η τελευταία φωτογραφία είναι από το κλείσιμο της βραδιάς, με το χαμόγελο της ευτυχίας ζωγραφισμένο στον Κώστα καθώς το είχε ήδη μεταδώσει σε όλο τον κόσμο από κάτω. Όποτε σας δωθεί ευκαιρία να τον δείτε, απλά μην τον χάσετε. Θα αισθανθείτε ανάλαφρα, γαλήνια και θα γεμίσετε ενέργεια.
    Από το live στο bar Trova, στις 21 Μαρτίου 2008
    Από το live στο bar Trova, στις 21 Μαρτίου 2008

    Περισσότερα
    - Κωστής Μαραβέγιας, επίσημο site

    Tags
    Μουσικά Είδη:ελληνική μουσικήΜουσική Γενικά:ραδιόφωνοΚαλλιτέχνες:Κωστής ΜαραβέγιαςΜουσικά Όργανα:κιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #13034   /   14.04.2008, 21:05   /   Αναφορά
    Είναι πολύ χαριτωμένος, εύχομαι να έχει επιτυχία!



    Μπράβο Γιάννη!!!!!!!! Παραθέτεις τα τραγούδια του με μοναδικό τρόπο!!!!!!!!
    #13037   /   15.04.2008, 01:36   /   Αναφορά
    Τον είχα δει μαζί με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και άλλους μουσικούς ζωντανά πριν από μήνες και μου άρεσε πολύ,έχει απίστευτη ενέργεια πάνω στη σκηνή.Το cd το πήρα πρόσφατα και μου άρεσε.Είχα ακούσει τους X-Darawish πριν από 10 χρόνια περίπου,ένα πολύ όμορφο τραγούδι τους που λέγεται "Χάντρα" και λέει στο ρεφραίν "ο,τι αφήσεις λεύτερο να πάει,θα γυρίσει όπου αγαπάει."Αλλά τότε δεν ήξερα ποιός τραγουδούσε.Το Ιταλικό στοιχείο είναι έντονο στις μουσικές του και μου αρέσει πολύ αυτό.

    Πολύ καλή η δημοσίευση σου, Γιάννη!Εκκρεμεί και η συνέντευξη.

    Administrator
    #13038   /   15.04.2008, 02:19   /   Αναφορά
    Καλή επιτυχία στο CD :)



    Ωραία η ιδέα σου Deos για προσομοίωση των τραγουδιών με εικόνες, δείγμα οτι - μάλλον - τα συγκεκριμένα τραγούδια γεννούν συναισθήματα. Ήδη 2-3 που έχω ακούσει είναι όμορφα.



    Όσοι δεν τον έχετε δει live, να το ...δοκιμάσετε.
    #13100   /   17.04.2008, 09:35   /   Αναφορά
    Live είναι υπέροχος, κι εκείνος και το ακκορντεόν του και το κοντραμπάσο του (ο: καθώς και όλη η power ορχήστρα! Λίγες φορές εκπέμπεται τόση θετική ενέργεια σε ζωντανή εμφάνιση, από και προς τη σκηνή! Ευχόμαστε να τον ξανααπολαύσουμε σύντομα, τον Κωστή και καθένα από τους πολύ καλούς μουσικούς που τον συνοδεύουν! :ο)