ελληνική μουσική
    719 online   ·  210.832 μέλη
    Αυτή είναι η ιστορία του μεγαλύτερου σε διάρκεια single, που ανέβηκε ποτέ στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας...
    All Around The World - Oasis
    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 08 Ιούλ 2008
    ALL AROUND THE WORLD - Oasis

    It's a bit early in the midnight hour for me
    to go through all the things that I wanna be
    I don't believe in everything I see
    you know I’m blind so why do you disagree

    take me away, cause I just don't want to stay
    and the lies you make me say
    are getting deeper everyday
    these are crazy days but they make me shine
    time keeps rolling by

    all around the world, you've got to spread the word
    tell them what you heard
    we're gonna make a better day.
    All around the world, you've got to spread the word
    tell them what you heard
    you know it’s gonna be o.k.

    So what you gonna do when the walls come falling down?
    You never move you never make a sound
    so where you gonna swim with the riches that you found?
    if you're lost at sea well I hope that you've drowned

    take me away, cause I just don't want to stay
    and the lies you make me say
    are getting deeper everyday
    these are crazy days but they make me shine
    time keeps rolling by

    all around the world, you've got to spread the word
    tell them what you heard
    we're gonna make a better day.
    All around the world, you've got to spread the word
    tell them what you heard
    you know it's gonna be o.k.

    Na-na-na-na-na-na-na ..................

    all around the world, you've got to spread the word
    tell them what you heard
    we're gonna make a better day.
    All around the world, you've got to spread the word
    tell them what you heard
    you know it's gonna be o.k.
    (χ2)

    it's gonna be o.k. (χ4)

    all around the world, you've got to spread the word
    tell them what you heard
    we're gonna make a better day.
    All around the world, you've got to spread the word
    tell them what you heard
    you know it's gonna be o.k.
    (χ2)

    na-na-na-na-na-na-na-na .....

    And I know what I know
    And I know what I know
    yes I know what I know
    it's gonna be o.k.
    (χ4)

    Please don't cry I never said bye... (χ2)
    na-na-na-na-na-na-na-na.......
    so please don't cry I never said bye (χ4)
    na-na-na-na-na-na-na-na.......

    All Around The World - Oasis
    Το ‘‘All Around The World’’ κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου 1998 και είναι το τρίτο single του πολυσυζητημένου δίσκου “Be Here Now”, ο οποίος είναι ο τρίτος δίσκος του βρετανικού ροκ συγκροτήματος των Oasis. Στην πραγματικότητα το τραγούδι γράφτηκε πριν καν κυκλοφορήσει ο πρώτος δίσκος τους και ήταν από τα πρώτα που έγραψε ο Noel Gallagher (κιθαρίστας και δημιουργός των τραγουδιών των Oasis). Υπάρχουν μάλιστα καταγεγραμμένες οι πρόβες του συγκροτήματος στο Boardwalk Club όπου προκύπτει ότι προετοίμαζαν το τραγούδι από το 1992.

    Το ‘‘All Around The World’’ δεν περιλήφθηκε στον πρώτο δίσκο των Oasis, ‘‘Definitely Maybe’’, επειδή δεν είχαν το budget να κάνουν την ενορχήστρωση του τραγουδιού. Ο Noel Gallagher, παρά το γεγονός ότι του άρεσε πολύ το τραγούδι, προτίμησε να περιμένει έως ότου το συγκρότημα να μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος που απαιτούσε η παραγωγή του ώστε να πραγματοποιηθεί με τον υπερβολικό τρόπο με τον οποίο επρόκειτο να κυκλοφορήσει τελικά.

    Το τραγούδι, λοιπόν, προορίστηκε να μπει στο “(What’s the story) Morning Glory?”, το δεύτερο δίσκο των Oasis, όμως ούτε εκεί περιλήφθηκε καθώς ο Noel Gallagher είχε γράψει για το δίσκο αυτό το επίσης επικό ‘‘Champagne Supernova’’. Τελικά, το ‘‘All Around the World’’ ηχογραφήθηκε από τον Νοέμβριο του 1996 έως τον Απρίλιο του 1997 και μπήκε στον τρίτο δίσκο του συγκροτήματος, το ‘‘Be Here Now’’ που πούλησε πάνω από 8.000.000 αντίτυπα. Την παραγωγή του κομματιού ανέλαβε ο Owen Morris και ο Noel Gallagher.

    All Around The World - OasisΤο single, με εξώφυλλο μία φωτογραφία από την παραλία του Bournemouth στο Dorset της Αγγλίας, κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου 1998. Μόλις έξι μέρες μετά την κυκλοφορία του single, το ‘‘All Around the World’’ εκτόπισε από την κορυφή το ‘‘Never Ever’’ των All Saints και ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης, ανέβηκε στο Νο 1 της Ιρλανδίας ενώ έφτασε και ως το Νο 15 των Η.Π.Α.

    Η διάρκεια του τραγουδιού είναι 9 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε διάρκεια single που ανέβηκε ποτέ στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας. Τα ‘‘να-να-να’’ στο τέλος του τραγουδιού διαρκούν 2 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα, δηλαδή σχεδόν όσο ένα κανονικό τραγούδι. Το single αυτό είναι το τελευταίο που κυκλοφόρησαν οι Oasis με τη δισκογραφική εταιρία Creation Records αλλά και το τελευταίο που είχε τρία b-sides.
    Η Meg Matthews και η Patsy Kensit, οι τότε σύζυγοι των Noel και Liam Gallagher, έκαναν τις δεύτερες φωνές. Τα φωνητικά που ακούγονται στο τελευταίο μέρος του τραγουδιού, είναι παρόμοια με αυτά που ακούγονται στο κλασικό ‘‘Hey Jude’’ των Beatles.

    All Around The World - OasisΦυσαρμόνικα στο τραγούδι έπαιξε ο Mark Feltham. Ο Feltham είναι γνωστός στη Μεγάλη Βρετανία όχι τόσο από τις επιδόσεις του στη μουσική όσο για τις επιδόσεις του στο… κρίκετ καθώς ήταν επαγγελματίας παίκτης από το 1983 έως το 1996 παίζοντας στις ομάδες Middlesex County Cricket Club και Surrey County Cricket Club.

    Οι Oasis είχαν δεχθεί κατά καιρούς επικριτικά σχόλια για τις ενίοτε υπερβολικές παραγωγές τους. Το ‘‘All Around The World’’ είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα δικαίωναν τις επικρίσεις και θα αποδεικνυόταν η ‘‘ενοχή’’ του συγκροτήματος. Τα στοιχεία αυτά είναι, εν ολίγοις:
    1. Η μεγάλη διάρκεια του τραγουδιού
    2. Η καλλωπιστικού χαρακτήρα χρήση ατμοσφαιρικών έγχορδων και πνευστών, και
    3. Το διάρκειας δύο λεπτών ορχηστρικό μέρος που κορυφώνεται στο τέλος.

    Αν και για άλλη μια φορά η μεγαλοπρεπής παραγωγή προσέδωσε υπερβολικές διαστάσεις στο τραγούδι, οι κριτικές που δέχθηκε όταν κυκλοφόρησε, ήταν θετικές. Η μελωδία του έχει ένα στυλ παραδοσιακού βρετανικού τραγουδιού που το καθιστά ιδανικό για να το τραγουδάνε ‘‘όλοι μαζί’’. Σ’ αυτό συμβάλει και η μείωση της έντασης του συνδυασμού κιθάρας και εγχόρδων πριν από κάθε ρεφρέν. Επιπλέον, το τραγούδι, όπως και άλλα των Oasis, έχει αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο -σαν θόρυβος- της κιθάρας, που όμως συμβάλλει στη δημιουργία του επικού ύφους του τραγουδιού, ειδικά στο σημείο που ο Liam Gallagher τραγουδά ‘‘it’s gonna be O.K.’’. Αυτά τα τελευταία λεπτά του τραγουδιού δημιουργούν μία αίσθηση ευφορίας και σε κάνουν να πιστεύεις ότι πράγματι όλα θα πάνε καλά.

    Το ‘‘All Around The World’’, ενσωματώνοντας τόσο τις φιλοδοξίες των Oasis όσο και την παραδοσιαρχία τους, έχει στοιχεία από αρκετά τραγούδια του συγκροτήματος, όπως τα ‘‘Whatever’’, “Acquiesce’’, “Live Forever” και “Stop Crying Your Heart Out”, όπου και προβάλλεται η πεποίθηση ότι ‘‘όλα θα πάνε καλά’’ (‘‘it’s gonna be O.K.’’), που επαναλαμβάνεται και στο ‘‘All Around The World’’.

    Το video του τραγουδιού έχει την ίδια πλουσιοπάροχη αισθητική με το τραγούδι. Με το συγκρότημα να βρίσκεται σε ένα κίτρινο διαστημόπλοιο, και να ταξιδεύει σε έναν κόσμο παρόμοιο με αυτόν του ‘‘Yellow Submarine’’, οι Oasis αποτίνουν φόρο τιμής στους Beatles.
    Τη σκηνοθεσία του video έκαναν οι Jonathan Dayton και Valerie Faris. Γι’ αυτό το σκοπό, χρειάστηκαν 24 σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων οι οποίοι δούλευαν επί 6 μήνες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    All Around The World - Oasis
    Οι Jonathan Dayton και Valerie Faris έχουν σκηνοθετήσει video clip για τους Red Hot Chili Peppers (Californication, Tell Me Baby, κ.α.), R.E.M., Ramones, Janet Jackson, Offspring, Britney Spears, Travis κ.α. Επίσης, σκηνοθέτησαν διαφημιστικά (Volkswagen, SONY Playstation 2, Ikea, Apple Computer, MasterCard, Mercedes, Mitsubishi, Old Navy, Puma, Toyota κ.α.) ενώ το 2006 γύρισαν την πρώτη τους ταινία με τίτλο ‘‘Little Miss Sunshine’’, η οποία ήταν και υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας!
    Έχουν κερδίσει πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων 2 Grammy και 9 MTV Video Music Awards, καθώς και βραβεία για τα διαφημιστικά τους και τη σκηνοθεσία τους στο ‘‘Little Miss Sunshine’’. Για τη σκηνοθεσία τους στο ‘‘All Around The World’’ ήταν υποψήφιοι για βραβείο Grammy. Η Valerie Feris δήλωσε μάλιστα, σε συνέντευξή της στους New York Times, ότι σκέφτεται τα μουσικά βίντεο σαν διαφήμιση τραγουδιών.
    All Around The World - Oasis
    Το 2001 το συγκρότημα Hear’say, το οποίο σχηματίστηκε από τους νικητές του reality show ‘‘Popstars’’ του ITV, κυκλοφόρησε ένα single με τίτλο ‘‘Pure and simple’’, το οποίο ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας και που έχει μια παράξενη ομοιότητα με το ‘‘All Around The World’’. Ο Noel Gallagher αρνήθηκε να λάβει νομικά μέτρα και να διεκδικήσει αποζημίωση καθώς το θεωρούσε υποκριτικό να κάνει κάτι τέτοιο τη στιγμή που και ο ίδιος δανειζόταν ιδέες από τραγούδια άλλων καλλιτεχνών. Άλλωστε με αυτά τα καλλιτεχνικά ‘‘δάνεια’’ κατάφερνε ο ήχος των Oasis να είναι ίδιος με των συγκροτημάτων της δεκαετίας του 1960.

    Παρεμπιπτόντως, το ‘‘Pure and simple’’ των Hear’say είναι διασκευή όχι του ‘‘All Around The World’’ αλλά του ομώνυμου τραγουδιού ενός βραχύβιου συγκροτήματος ονόματι Girl Thing, το οποίο το 1999 είχε γνωρίσει τη μοναδική του επιτυχία με το ‘‘Last One Standing’’ και στα τέλη του 2000 κυκλοφόρησε το ‘‘Pure and simple’’ χωρίς να γνωρίσει επιτυχία. Οι Girl Thing είχαν άδοξο τέλος. Όταν οι Hear’say ανέβηκαν στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας με το δικό τους ‘‘Pure and simple’’, η δισκογραφική εταιρεία των Girl Thing διέκοψε το συμβόλαιό τους και, λίγο αργότερα, το συγκρότημα διαλύθηκε. Παρόλα αυτά πρόλαβαν να δηλώσουν μεγάλες fun των Oasis κι ίσως αυτός είναι ο λόγος που το ‘‘Pure and simple’’ έχει την ίδια ακολουθία συγχορδιών με το ‘‘All Around the World’’, με αποτέλεσμα να υπάρχει ομοιότητα στον ήχο.

    All Around The World - OasisΠρόσφατα η εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών AT&T χρησιμοποίησε αποσπάσματα από το ‘‘All Around the World’’ ως μουσικό υπόβαθρο για τη διαφημιστική της εκστρατεία, ενώ η εταιρεία διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic επέλεξε το ίδιο τραγούδι ως ένα από αυτά που θα ακούνε οι τολμηροί ταξιδιώτες της κατά τη διάρκεια της τρίωρης βόλτας τους στο διάστημα.
    [photo08]Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως τόσο τα χαρισματικά φωνητικά του Liam Gallagher όσο και ο παθιασμένος τρόπος με τον οποίο παίζουν μουσική τα υπόλοιπα μέλη των Oasis, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός μεγαλοφυούς τραγουδοποιού όπως ο Noel Gallagher, καθιστούν το θριαμβολογικά στομφώδες, λαμπρό και δυνατό –παρά τις υπερβολές του- ‘‘All Around The World’’, ένα από τα καλύτερα τραγούδια του συγκροτήματος αλλά και της δεκαετίας του 1990. Στα χέρια οποιουδήποτε άλλου, εκτός των αδερφών Gallagher, θα είχε μετατραπεί σε ένα σιροπιαστό, σαχλοσυναισθηματικό και γλυκερό ανοσιούργημα.
    Οι Oasis, φανερά επηρεασμένοι από τους Beatles, με τραγούδια σαν το ‘‘All Around The World’’ μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο των βασιλιάδων της σύγχρονης βρετανικής Pop που αντιπροσωπεύουν τη γενιά που έζησε τα γκρίζα χρόνια της πρωθυπουργίας του John Major. Αρκεί να ξεπεράσουν τη θαμπή τους παρουσία των τελευταίων ετών…



    Κείμενο: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

    Tags
    Μουσικά Είδη:PopΜουσική Γενικά:συνέντευξηΚαλλιτέχνες:Britney SpearsNoel GallagherOasisRamonesRed Hot Chili PeppersGrammyΕταιρίες:SONY



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #15260   /   08.07.2008, 18:41   /   Αναφορά
    poli wraia ola ayta parolo pou den eimai gun twn oasis pisteyw pws opoios ta diavasei tha ta vrei poli endiaferwn
    #15277   /   09.07.2008, 16:02   /   Αναφορά
    Νόμιζα ότι το Bohemian Rhapsody είχε τα πρωτεία..
    #21183   /   14.11.2010, 03:23   /   Αναφορά
    Οι Oasis είναι κατά τη γνώμη μου από τα πιο υποτιμημένα συγκροτήματα. Τα τελευταία άλμπουμ τους (αν και δεν φτάνουν definitely maybe και morning glory) ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που κυκλοφορούν εκεί έξω μα στην Ελλάδα δεν τους δόθηκαν η προσοχή που τους άξιζε. Το all around the world έκλεισε τον πρώτο κύκλο των oasis και την ίδια την britpop. Όλο το Be here now έχει τον χαρακτηριστικό "επικό" ήχο του κομματιού.
    #21881   /   14.02.2011, 11:15
    Στην Ελλάδα ποτέ δεν δίνεται σημασία στην καλή μουσική. Οι περισσότεροι ακούνε ό,τι τους πλασάρει το Mad και το Μtv... Αν και θα συμφωνίσω σε αυτό που είπες για το τέλος της britpop, (Σήμερα η Pop έχει παγκοσμιοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό που αγγίζει το 100%), το dig out your soul μου άρεσε πάρα πολύ (το τελευταίο τους άλμπουμ).

    #21899   /   17.02.2011, 12:05   /   Αναφορά
    Pooooo pollh endiaferon to arthro!den to hxera eilikrina.an ki akouw oasis ki mou aresoun pollh, nomiza pws htan to wonderwall to top single tous.Thanks gia thn enhmerwsh ki to arthro einai pollh endiaferon ki grafei pragmata ta opoia den ta hxera kan!bravo eilikrina!!!!!!