ελληνική μουσική
    764 online   ·  210.833 μέλη

    Όταν μιλάμε για τους Anathema μας έρχονται στο μυαλό στίχοι, μουσική που βγάζουν μία μελαγχολία, θλίψη, πόνο και κάνουν την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά.

    Anathema

    Γράφει το μέλος Γιώτα (rompa)
    3 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 27 Νοέ 2008

    Τα τραγούδια είναι εμποτισμένα με βαθιά συναισθήματα και αυτή είναι η μαγεία τους και η επιβλητικότητά τους. Τι και αν το ύφος έχει αλλάξει αρκετά από τότε που εμφανίστηκαν στη μουσική σκηνή, το συγκρότημα έχει φανατικούς οπαδούς και έχει καταφέρει να χαράξει τη δική του πορεία.


    Όλα ξεκίνησαν το 1991 που το συγκρότημα με την εξής σύνθεση: Darren White (φωνητικά), Vincent Cavanagh (κιθάρα), Duncan Patterson (μπάσο), Daniel Cavanagh (κιθάρα), John Douglas (ντραμς), Ruth Wilson, κυκλοφορεί το demo “All faith is Lost”, το οποίο τους εξασφαλίζει ένα συμβόλαιο για 4 άλμπουμ με την PeaceVille Records. Νωρίτερα είχαν ηχογραφήσει και άλλο demo και είχαν κάνει περιοδείες με μπάντες όπως τους Paradise Lost με το όνομα “Pagan Angel”.
    Το πρώτο τους EP κυκλοφορεί το 1992 και ονομάζεται “Crestfallen” και ακολουθεί το ντεμπούτο άλμπουμ τους Serenades. Ο ήχος είναι death/doom Metal και το κομμάτι που ξεχωρίζει είναι το “Sweet Tears”.

    Anathema

    Στο επόμενο άλμπουμ ,το “Eterinty”, μετά την αποχώρηση του Darren White, έχουμε πλέον στα φωνητικά τον Vincent Cavanagh, ο οποίος εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος. Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται και αλλαγή στον ήχο η οποία επιβεβαιώνεται και στα δύο επόμενα άλμπουμ, το “Judgement” και το “Alternative 4”. Τραγούδια που ξεχώρισαν από αυτά είναι τα: “Angelica”, “Fragile Dreams”,”Lost Control”. Ο τίτλος “Alternative 4” φαντάζει περίεργος αλλά στην πραγματικότητα είναι επηρεασμένος από ένα βιβλίο του Leslie Watkins με τίτλο “Alternative 3”που ο μπασίστας Duncan Patterson είχε διαβάσει. Το βιβλίο διαπραγματεύεται θεωρίες συνομωσιών και τα τραγούδια του δίσκου έχουν να κάνουν με την πίστη και την εμπιστοσύνη, γι’αυτό και έγινε ο συσχετισμός και η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, έχουμε πολλές αποχωρήσεις και αλλαγές στο συγκρότημα.


    AnathemaΈνα χρόνο μετά, το 1999, κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ με τίτλο “Judgement” από τη δισκογραφική εταιρεία Music For Nations. Μετά την αποχώρηση του Duncan Patterson, που είχε αναλάβει το στιχουργικό κομμάτι των 2 προηγούμενων άλμπουμ, ο Danny Cavanagh είναι τώρα ο στιχουργός και μάλιστα το“Judgement” είναι αφιερωμένο στη μητέρα των αδερφών Cavanagh, που είχε πεθάνει την προηγούμενη χρονιά. Τα μέλη του γκρουπ είναι πλέον μετά τις ανακατατάξεις, οι Vincent Cavanagh, Danny Cavanagh, John Douglas, Dave Pybus, ο νέος τους μπασίστας, η Lee Douglas,η κοπέλα που τραγουδά στα “Parisienne Moonlight” και “Don't Look Too Far”, αδερφή του John και ο Dario Patti. Τα κομμάτια χαρακτηρίζονται εναλλακτικά progressive/blues Rock και αξίζει να αναφερθούν κάποιοι τίτλοι “Parisienne Moonlight”, “One Last Goodbye”, “Forgotten Hopes”, “Deep”.


    Φθάνοντας στο 2001, έχουμε την κυκλοφορία του “A Fine Day to Exit”. Κυκλοφορεί ένα videoclip για το κομμάτι “Pressure”, το οποίο ήθελαν να το προωθήσουν ως single, αλλά δεν παίζεται παραμόνο σε μία εκπομπή του VH1. Αξίζει να αναφερθεί κανείς στο τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ, το “Temporary Peace”, το οποίο φαινομενικά τελειώνει με ένα ήχο κυμάτων μετά από 6 περίπου λεπτά. Ακολουθεί μετά από 2 λεπτά περίπου ένας δίλεπτος μονόλογος ενός ανθρώπου που δίνει την αίσθηση ότι περπατάει στην παραλία και αν αφήσουμε το cd να παίζει ανακαλύπτουμε ένα κρυμμένο κομμάτι με ακουστικές κιθάρες, το “In the Dog's House”. Τη χρονική αυτή περίοδο, γίνονται ξανά κάποιες ανακατατάξεις στο δυναμικό του συγκροτήματος με πιο σημαντική την για ένα χρόνο αποχή του Danny Cavanagh, ο οποίος παίζει με τους “Antimatter”.


    O Danny επιστρέφει το 2003 και το συγκρότημα κυκλοφορεί το τελευταίο του –μέχρι τώρα- άλμπουμ “A Natural Disaster” . Τι σημαίνει “Natural Disaster” για τον Danny; «Σημαίνει πολλά. Όταν μία σχέση αποτυγχάνει, όπως ένα διαζύγιο, τα παιδιά επηρεάζονται. Είναι μία άσχημη περίοδος. Αυτό είναι Natural Disaster. Η ζωή κάνει περίεργες στροφές και όταν αυτό συμβαίνει, δεν είναι κάποιος υπεύθυνος. Πρόκειται για μία αλληλουχία επιλογών, προσωπικοτήτων και προβλημάτων. Ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθούμε και σε παγκόσμια θέματα, όπως την πολιτική και τον πόλεμο.» “Closer”, “Are You There?”, “A Natural Disaster”, “Pressure” και “Flying” είναι τα κομμάτια που ξεχωρίζουν.

    Τα κομμάτια είναι όλα γραμμένα από τον Danny και έχουν να κάνουν με προσωπικές εμπειρίες. «Θα έλεγα ότι είναι το πρώτο άλμπουμ που έχει γραφτεί από ένα άτομο για συγκεκριμένα πράγματα. Προέρχεται από μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου. Δε μπορώ να πω λεπτομέρειες. Είναι κάτι προσωπικό…..Είναι εμπνευσμένο από την πραγματικότητα, συγκεκριμένα πράγματα που συνέβησαν και τη γνωστική διαδικασία που πέρασα….Ο λόγος που κάναμε αυτό το άλμπουμ ήταν για να ξεφορτωθώ αυτά τα τραγούδια. Έπρεπε όλα αυτά τα κομμάτια που συνδέονται μεταξύ τους να πάνε στο ίδιο άλμπουμ. Δεν υπήρχε λόγος να τα κρατήσουμε για κάποιο επόμενο.» Στο άλμπουμ αυτό, έχουμε την συμμετοχή των τριών αδερφών Cavanagh (Vincent, Danny, Jamie), του Les Smith στα πλήκτρα, του John Douglas στα drums και της αδερφής του Lee (και της Anna Livingstone) στα γυναικεία φωνητικά.Τα πρόσωπα αυτά είναι και τα σημερινά μέλη του συγκροτήματος. Πολύ ενδιαφέρον υλικό μπορεί κανείς να βρει στο DVD “Were you there?” που κυκλοφόρησε το 2004 και περιέχει κυρίως live από την Κρακοβία.

    Anathema


    «Η «βαρύτητα» για μένα μπορεί να είναι τα φωνητικά στο “One Last Goodbye” ή η ουσία του “Natural Disaster”. Είναι αληθινά πράγματα της ζωής. Και η πραγματικότητα μπορεί να είναι σκληρή.» λέει ο Danny όταν καλείται να σχολιάσει το Metal ύφος της μπάντας, που παρά τις όποιες αλλαγές στα τόσο χρόνια δράσης της έχει κρατήσει το Metal κοινό της πιστό.
    Η δισκογραφική τους εταιρεία κλείνει και οι Anathema δεν ανήκουν πλέον σε κάποια δισκογραφική εταιρεία. Τα κομμάτια για το νέο τους άλμπουμ, η ημερομηνία κυκλοφορίας του οποίου έχει μετατεθεί πολλές φορές, έχουν ετοιμαστεί και κάποια υπάρχουν στο site τους στο internet. Ο τίτλος της νέας πολυαναμενόμενης δουλειάς τους θα είναι πιθανότατα “Horizons” σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του Danny.


    Επειδή η σχέση τους με το ελληνικό κοινό είναι ιδιαίτερη, ας ελπίσουμε ότι με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ θα έρθουν και προς τα μέρη μας . Μέχρι τότε, αναμονή...

     

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:MetalRock



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #17208   /   27.11.2008, 12:45   /   Αναφορά
    Παίζουν αυτό το Σάββατο, 29/11, στο fuzz club...
    #17209   /   27.11.2008, 15:49
    Ναιιιιιιιιιι , το ξέρω !!!! Όταν έγραφα τα παραπάνω ούτε καν υποψιαζόμουν τον ερχομό τους αφού ήταν καλοκαίρι ακόμα και δεν είχε ακουστεί τίποτα .

    #17214   /   28.11.2008, 04:18
    Θα ειμαι εκει το Σαββατο να τους δω για πρωτη φορα!!!!

    #17215   /   28.11.2008, 08:59   /   Αναφορά
    A Dream of Wolves in the Snow . . . τραγουδι που βρισκεται στο πρωτο Lp των Cradle of filth . . . ατμοσφαιρικο οσο ποτε . . . με φωνητικα που ξεχωριζουν . . .

    -Darren white -. . .

    Επισης ο Les Smith . . . περασε κι από τα δυο groupS . . . γενικότερα δυο groups που στηριζαν το ενα το αλλο τοτε στις . . . μερες της . . . κασέτας(tape traiding) . . .

    #17216   /   28.11.2008, 09:04   /   Αναφορά
    Επισης θεωρω τον Duncan Patterson,υπεύθυνο κατά ένα μεγάλο ποσοστό . . . για τον ήχο των anathema . . . έναν ηχο . . .ΜΟΝΑΔΙΚΟ !



    Υ.Γ . . . Αlternative 4 . . . συνθεση του Duncan . . . οοοοοολοκληρο το Album !

    #17217   /   28.11.2008, 20:14
    Alternative 4 ....

    Εκεί είναι το αγαπημένο μου " Fragile Dreams" και όχι μόνο ... "Inner Silence" , "Lost Control" ...Τι να πεις !!! Ο Duncan Patterson είναι "υπεύθυνος" και για τους Antimatter !! We love Duncan

    #17260   /   04.12.2008, 14:57   /   Αναφορά
    rompa απο το κείμενο είμαι σχεδόν σίγουρος οτι ξέχασες μια παράγραφο ολόκληρη...

    Η πιο σκοτεινή περίοδος των Anathema βρίσκεται μέσα στο The Silent Enigma (που για κάποιο λόγο, η δισκάρα αυτή, δεν αναφέρεται καν εδώ).



    Στα φωνητικά για πρώτη φορά ο Vincent Cavanagh, σε μια semi-brutal προσέγγιση ώστε μην ξενίσει πάρα πολύ σε σχέση με την βοθρίλα του White (ούτως ή άλλως καταλάβαμε τι φωνή έχει στη συνέχεια με το Eternity…), και τα κομμάτια όλα βουτηγμένα στην χολή που έσταζε το μπάσο του Duncan Patterson που εκείνη την περίοδο τράβαγε προσωπικά ζόρια οπότε και έγραψε τα δέοντα για το δίσκο...

    Το εξώφυλλο είναι λεπτομέρεια από την ελαιογραφία του J.Wright "Lady In Milton's Comus" και σε βάζει στο πνεύμα, με το φως να παλεύει για ανάσα πίσω από το σκοτάδι, ενώ οι τίτλοι των κομματιών σε ψυλλιάζουν για το τι θα ακούσεις σε λίγο πριν καν βάλεις το δίσκο να παίξει.



    "Restless Oblivion"

    "Shroud of Frost"

    "...Alone"

    "Sunset of the Age"

    "Nocturnal Emission"

    "Cerulean Twilight"

    "The Silent Enigma"

    "A Dying Wish"

    "Black Orchid"



    Ακούστε τα The silent Enigma & A dying Wish και η κατάθεση ψυχής του Patterson θα βρεθεί σερβιρισμένη, κρύα και παγωμένη “στο πιάτο”, μαζί με εσωστρέφεια και μαυρίλα για γαρνιτούρα αυτού του πνευματικού doom/death metal εδέσματος για κάθε gourmet εγκέφαλο…



    Όσο για την εμφάνιση στο Fuzz…Η καψούρα που έχει το κοινό στην Ελλάδα με τους Anathema είναι ολοφάνερη σε κάθε εμφάνιση του group. Για μένα είναι ευχάριστο να βλέπω σε κάθε συναυλία(δεν έχω χάσει ούτε μια από το 98) καινούριες 14-17χρονες φάτσες με μπλουζάκια Maiden, Iced Earth και Nightwish (άντε και Paradise Lost και CoF στην καλύτερη). Είμαι οπαδός Anathema αλλά από τους απογοητευμένους πλέον… Στο ακουστικό που έγινε τώρα δεν πήγα εκ πεποιθήσεως, όχι γιατί πίστευα ότι θα τρέξει κάστανο, αλλά νοιώθω ότι με κοροϊδεύουν πλέον… Μα σε καινούρια εταιρία, να κυκλοφορούν ακουστικές εκτελέσεις παλιότερων κομματιών τους, μετά από 5 χρόνια δισκογραφικής μούγκας, και αλλεπάλληλων ακουστικών(!) live, με (dejavu) παλιά κομμάτια και διασκευές…!?

    Υπάρχει Θεός(?) και βλέπει… Και πάλι το αγόρασα… Ανάθεμα τους…