ελληνική μουσική
    252 online   ·  210.815 μέλη

    Άνοιξε το 1991 και ήταν ίσως ο πρώτος χώρος που συνέδεσε την πορεία του με την πολύμορφη μουσική παράδοση Ανατολής και Δύσης.

    Τσάι στη Σαχάρα

    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 13 Δεκ 2008

    Από τα πρώτα κιόλας live η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θερμή. Τη σκηνή του μοιράστηκαν έλληνες και ξένοι μουσικοί που οι μουσικές τους ανησυχίες είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ο Ψαραντώνης, ο κιθαρίστας του φλαμένκο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο πολιτογραφημένος Έλληνας Ρος Ντέιλι, ο Σουδανός Amin Alagaboo με τα αφρικάνικα κρουστά του, η Μαρίζα Κώχ, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Γιώργος Μάγκας, ο Νότης Μαυρουδής, ο Νίκος Γράψας, ο Νίκος Τουλιάτος, η Lamia Bedioyi από την Τυνησία, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Αρλέτα, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός και αρκετοί άλλοι καταξιωμένοι συνθέτες και ερμηνευτές.

    Μέσα από το Τσάι στη Σαχάρα επίσης βρήκαν δισκογραφική διέξοδο μουσικοί και σχήματα που η δουλειά τους πρωτοδοκιμάστηκε στη σκηνή του. Ο Αχιλλέας Περσίδης «Νότιος ήχος», το μουσικό σχήμα «Ομαδική απόδραση», οι Romani,
    οι «Συνήθεις ύποπτοι» κ.α.

    Στο χώρο του επίσης φιλοξενήθηκαν εκθέσεις ζωγραφικής εκλεκτών ζωγράφων, ποιητικές, λογοτεχνικές και θεατρικές βραδιές.

    Επίσης ήταν η πρώτη μουσική σκηνή που οργάνωσε και καθιέρωσε σε συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα τα «Κυριακάτικα πρωινά για παιδιά» με μουσική και θέατρο για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Τσάι στη Σαχάρα σταμάτησε την λειτουργία του τον Ιούνιο του 2002 και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου 3 χρόνων παρέμεινε κλειστό αναζητώντας νέους ιδιοκτήτες που θα συνέχιζαν την μικρή του ιστορία, σεβόμενοι όμως το ύφος και την καλλιτεχνική άποψη που είχε ο χώρος από τότε που ξεκίνησε.

    Στις 12 Μαρτίου 2006 το Τσάι στη Σαχάρα επαναλειτούργησε με νέους ιδιοκτήτες που έκαναν την ιστορία του χώρου να λάμψει ξανά προσφέροντας ανανεωμένη διακόσμηση και ανανεωμένη καλλιτεχνική άποψη.

    Στο πρόγραμμα του με γενικό τίτλο «Χάριν της παρέας» φιλοξενήθηκαν αμέσως σημαντικοί καλλιτέχνες γνωστοί στο χώρο από παλαιοτέρα όπως ο Ψαραντώνης και η Σωτηρία Λεονάρδου, αλλά και νέοι ταλαντούχοι όπως ο Λεωνίδας Μαριδάκης με το συγκρότημα του «Αβάδιστα», οι Alter Ego, o Γιάννης Μιχαηλίδης με τις «Πρώτες γιορτές» κ.α.

    Τσάι στη Σαχάρα

    Συνεχίζοντας την ιστορία του το Τσάι στη Σαχάρα ξεκίνησε τη φετινή περίοδο τον περασμένο Οκτώβρη και έως τώρα φιλοξένησε σημαντικούς καλλιτέχνες όπως τον Παντελή Θαλασσινό παρέα με τον Γιάννη Νικολάου, τον Πασχάλη Τόνιο με καλεσμένους την Ελένη Δήμου, τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Βασίλη Λέκκα κ.α, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζει να παρουσιάσει ένα πλούσιο και πολυποίκιλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ελπίζοντας να έχει συνοδοιπόρους όλους όσους το στηρίζουν έως τώρα, καλλιτέχνες, φίλους και αναζητητές της εναλλακτικής ψυχαγωγίας.

    Το Τσάι στη Σαχάρα αυτή τη περίοδο φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας της καλλιτέχνιδας ΑΘΗΝΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο
    «Ταξίδια στις γειτονίες του κόσμου».

    Ο χώρος δεν είναι μεγάλος η χωρητικότητα του είναι μόλις 100 ατόμων. Λειτουργεί μέσα σε περιβάλλον ζεστής παρεϊστικης ατμόσφαιρας. Με την αισθητική του να νιώθει κανείς «σα το σπίτι του» και να αφήνει τα συναισθήματα του ελεύθερα να τον οδηγήσουν στην αγωγή της ψυχής. Στη ΨΥΧΑγωγία.

    Οι άνθρωποι του Τσάι στη Σαχάρα σας περιμένουν να πάτε να τους γνωρίσετε:

    Είναι καταρχήν ο υπεύθυνος του ΒΑR, ο συμπαθέστατος σεφ και μπάρμαν ΤΖΩΡΖΗΣ, στο σέρβις οι χαμογελαστές λατινοαμερικάνες ΤΕΡΕΖΑ & ΜΑΡΙΝΑ, ενώ στον ήχο είναι τα υπομονετικά καλά παιδιά ΓΙΑΝΝΗΣ & ΡΟΜΙΝΑ.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #17317   /   13.12.2008, 09:51   /   Αναφορά
    Το "Τσάι Στη Σαχάρα" βρίσκεται αρκετά κοντά στη γειτονιά μου [οδός Λαοδικείας στα Ιλίσια], με αποτέλεσμα να το έχω επισκεφθεί κάμποσες φορές για τις "ζωντανές" μουσικές παραστάσεις του .... Πράγματι, πολύ ωραίος χώρος, που αποπνέει ζεστασιά. Σε τούτο συμβάλλει το γεγονός ότι το εν λόγω μαγαζί, με τη διαμόρφωση και την αισθητική του, σού δίνει την αίσθηση όχι ότι βρίσκεσαι σε μπαρ / νυκτερινό κέντρο κλπ, αλλά ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ !!! Έτσι, φεύγεις από εκεί κι έχεις την αίσθηση ότι ... φεύγεις όχι από μπαρ, αλλά από κάποια φιλική συγκέντρωση που έλαβε χώρα στο σπίτι κάποιου φίλου ή συγγενούς. Να σημειώσω, επίσης, ότι στα "συν" του μαγαζιού είναι και ο λιτός / διακριτικός φωτισμός του ....



    Οι καλύτερες στιγμές μου σε αυτό το μαγαζί .... Φυσικά η λάιβ παράσταση της ΑΡΛΕΤΑΣ, και, μάλιστα, μόλις λίγους μήνες πριν επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας της [Αρλέτα .... περαστικάαααα !!!! Σε περιμένουμε ξανά στο "Τσάι ..." για να μάς χαρίσεις όμορφες στιγμές όπως μόνο εσύ ξέρεις ... ] .... Η "επί σκηνής" σύμπραξη των κυριών του ελληνικού ροκ ΛΗΔΑΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ και ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΛΕΖΟΥ .... Οι ECHO TATOO με τις ροκ αναζητήσεις τους και την ΕΥΗ ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ - WATSON να κερδίζει τις εντυπώσεις κλπ κλπ κλπ ......



    Τέλος, το "Τσαι στη Σαχάρα" είναι ένα "κλασικό παράδειγμα" σχετικά με το τι συμβαίνει με τις μικρές μουσικές σκηνές της Αθήνας : έκλεισε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ξανάνοιξε, ξαναέκλεισε .... Είναι ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ να στηρίξουμε τέτοιους χώρους ώστε να μην χαθούν δια παντός από τη ζωή μας ...... Εγώ, προσωπικά, όσο μένουν "ζωντανοί" τέτοιου είδους χώροι ψυχαγωγίας - σε πείσμα του χρόνου, της κακογουστιάς και της μαζικής διασκέδασης που μάς περιβάλλει - νιώθω αισιόδοξος για ένα καλύτερο αύριο .....







    #19637   /   16.02.2010, 04:14   /   Αναφορά
    Είναι ο χώρος που με έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές στις προσωπικές μου μουσικές παραστάσεις, και οφείλω απο αυτό το βήμα να εκφράσω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.