ελληνική μουσική
    731 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Μίλτος Πασχαλίδης: Ζωντανή Συνέντευξη

    Ο Μίλτος Πασχαλίδης στα πλαίσια των «Ζωντανών Συνεντεύξεων» που διοργανώνονται στον ΙΑΝΟ, χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά στο κοινό του, δίνοντας συνέντευξη στον διοργανωτή Μιχάλη Γελασάκη και τραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια

    Μίλτος Πασχαλίδης: Ζωντανή Συνέντευξη

    Γράφει η aphroditeermidi
    6 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 26 Οκτ 2009

     

    “Παρά λίγο σέντερ φορ της ΑΕΚ”!

    Ο Μίλτος Πασχαλίδης απαντώντας στις ερωτήσεις του Μ. Γελασάκη, μίλησε για τη πορεία του στο χώρο, για τα τραγούδια του αλλά και για την άλλη μεγάλη αγάπη του, εκτός της μουσικής...την ΑΕΚ!

    Σε αντίθεση με άλλους συναδέρφους του, δεν φανταζόταν τον εαυτό του από μικρός ως καλλιτέχνη αλλά αντιθέτως, το όνειρό του ήταν να γίνει ... “σέντερ φορ της ΑΕΚ”! Ξεκίνησε τη πορεία του ως τραγουδοποιός στην Κρήτη, με τα συγκροτήματα Χαίνηδες και Νεάρχου Παράπλους, η οποία περίοδος όπως λέει ήταν “υπέροχη, διαρκώς μεθυσμένη από ρακί!”.

    Φεύγοντας από τη Κρήτη και ερχόμενος στην Αθήνα είχε την αίσθηση της μοναχικότητας αφού μέχρι και στο πρώτο του δίσκο τα όργανα τα έπαιζε μόνος του καθώς οι γνωστοί του ήταν στην Κρήτη. Ενώ με τη συμμετοχή του στα γκρουπ αισθανόταν μεγάλη προστασία. “Στο γκρουπ η θετική κριτική πολλαπλασιάζεται, ενώ οι κραδασμοί της αρνητικής κριτικής απορροφώνται”. Μόνο μετά το 1998 και το δίσκο “Κακές Συνήθειες” αρχίζει να συνειδητοποιεί οτι μπαίνει στο χώρο, μέσα από την ανταπόκριση του κόσμου. “Σε κάποιους αρέσει αυτό που κάνω, ας συνεχίσω”, σκέφτηκε.

    Μίλτος Πασχαλίδης: Ζωντανή Συνέντευξη

    Ανάμεσα στο πολλά που μοιράστηκε με το κοινό, μίλησε ακόμα, για το τρόπο που γράφει τραγούδια. “Η ιδέα είναι μια στιγμή αλλά από εκεί και πέρα η εργασία είναι καθαρά γραφείου. Από τις 700 καλές ιδέες που είχα στη ζωή μου έχω κάνει μόνο 50-60 τραγούδια. Είναι πολύ σκληρή η αναμέτρηση με το λευκό χαρτί και χρειάζεται μεγάλο θάρρος να πετάς οριστικά, στα σκουπίδια. Δεν πρέπει να αγαπάμε κάτι μόνο επειδή είναι δικό μας γιατί όλα θα μας φαίνονται αριστουργήματα. Δεν μου είναι καθόλου εύκολο να γράφω τραγούδια. Είναι οδυνηρό, θα προτιμούσα να τα γράφουν άλλοι και να τα τραγουδάω. Η στιγμή που γράφω στίχους είναι πάρα πολύ επώδυνη γιατί είναι μια καταβύθιση σε πράγματα που θέλω να ξεχάσω. Παρ όλα αυτά, το κάνω γιατί πλέον αισθάνομαι την αναγκαιότητα. Όταν ξεκίνησα δεν έγραφα από αναγκαιότητα, αλλά επειδή δεν είχα υλικό. Τώρα γράφω για να μην πληρώνω τον ψυχίατρο αλλά να κάνω δωρεάν ψυχοθεραπεία, γράφοντας τραγούδια!”

    Ως έντονα σκεπτόμενος και ενεργός ο ίδιος, θεωρεί οτι “Σήμερα δεν γράφονται πολιτικά τραγούδια με την έννοια που μάθαμε από το Θεοδωράκη ή το Μικρούτσικο, διότι ζούμε σε ένα εικονικό καθεστώς ελευθερίας. Δεν είναι προφανής ο εχθρός, δεν μπορείς να γράψεις “Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες”... Βέβαια το αίτημα είναι ίδιο αλλά δεν μπορείς να το πεις με τις ίδιες λέξεις ή την ίδια φόρμα”.

    Ο Θάνος Μικρούτσικος θεωρεί οτι ο Πασχαλίδης "έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στους τραγουδοποιούς της δεκαετίας 80-90. Η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι δύσης και ανατολής και έχει αυτό το χαρακτηριστικό εντονότερα από τους άλλους. Ως παραδοσιακός "Χαίνης", περιέχει το κρητικό και μεσογειακό και -ακόμα σε στιγμές που ο ίδιος δεν κατανοεί-, αυτό βγαίνει ως μελωδική γραμμή αλλά και στο τραγούδι του. Χρησιμοποιεί όμως και τις ροκ μπαλάντες της Δύσης με αποτέλεσμα να διαμορφώνει το μουσικό του λόγο με αυτά τα 2 στοιχεία παρόντα".

    Θάνος Μικρούτσικος
    Θάνος Μικρούτσικος

    Ο Kώστας Θωμαϊδης σχολίασε οτι η εποχή που ο Πασχαλίδης ήταν μέλος του συγκροτήματος Χαίνηδες τον έχει επηρεάσει ιδαίτερα και αυτό φαίνεται ακόμα και στα σπασίματα της φωνής του. Για την μουσική του: “Αυτό που είναι γοητευτικό είναι ότι παντρεύει τον ηλεκτρονικό με τον ακουστικό ήχο (ηλεκτρικές κιθάρες, keyboards, μαζί με ακορντεόν). Η φωνή του συνδυάζει δύναμη αλλά και τρυφεράδα. Ο Μίλτος έχει ψυχή και αυτό αποδεικνύεται πάνω στο πάλκο. Έχει σπάσει το τζάμι και γίνεται ένα με το κόσμο”.

    Ο Κώστα Θωμαΐδης μιλά για τον Μίλτο Πασχαλίδη, δίπλα στον Μιχάλη Γελασάκη
    Ο Κώστα Θωμαΐδης μιλά για τον Μίλτο Πασχαλίδη, δίπλα στον Μιχάλη Γελασάκη

    Ο Οδυσσέας Ιωάννου μίλησε για την “ποδοσφαιρική τους φιλία” που ξεκίνησε το 1992, αλλά και για την καλλιτεχνική του υπόσταση. “Εκείνο που τον διαχωρίζει από τους υπόλοιπους τραγουδοποιούς της γενιάς του, είναι τα γερά πατήματά του στο δημοτικό τραγούδι, στη παράδοση, τα εφόδια που πήρε στη Κρήτη. Τα χαρίσματά του είναι οτι είναι εξαιρετικός μελωδός αλλά και τραγουδιστής και ίσως αυτό είναι ευχή και κατάρα γιατί τελικά δεν δίνει τραγούδια σε άλλους, αλλά τα ερμηνεύει ο ίδιος.

    Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου έστειλε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό, μιλώντας για την..σταδιοδρομία του Πασχαλίδη ως ηθοποιού, στην ταινία “Όνειρο σε άσπρο φόντο” στην οποία συμμετείχε αλλά έγραψε και την μουσική (ένα από τα τραγούδια είναι και το “Παραμύθι με λυπημένο τέλος”). Χαρακτηρίζει τον φίλο του “παραμυθά”, με μια “διαβολεμένη ικανότητα να ενώνει το κοινό με τη σκηνή”.

    Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου μιλά για τον Μίλτο Πασχαλίδη μέσα από βίντεο
    Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου μιλά για τον Μίλτο Πασχαλίδη μέσα από βίντεο

    Τα ευχάριστα νέα που μάθαμε, είναι οτι ο επόμενος δίσκος του θα κυκλοφορήσει περίπου στις γιορτές. Όπως λεει, αν τα χρόνια που έζησε στη Κρήτη ήταν ταινία, ο δίσκος αυτός θα είναι το soundtrack! Είναι ένα μωσαϊκό τραγουδιών αφού περιέχει παραδοσιακά, ορχηστρικά και επανεκτελέσεις με συμμετοχές ανθρώπων που μεγάλωσε στη Κρήτη, όπως ο Ψαραντώνης. Αναμένουμε!

    Ερμίδη Αφροδίτη

    (φωτογραφίες: Θωμαΐς Καρά)

     

    Το MusicHeaven είναι χορηγος επικοινωνίας στις Ζωντανές Συνεντεύξεις. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19090   /   26.10.2009, 00:40   /   Αναφορά
    Ηχογράφησε κάποιος τη μετάδοση απο το IANOS RADIO ;; Τη θέλω..
    #19091   /   26.10.2009, 00:54
    Μπράβο..!!Πολύ καλό άρθρο και πολύ ενδιαφέρον..Από τους αγαπημένους μου καλλιτεχνες..αν και ΑΕΚτζης..:p

    #19092   /   26.10.2009, 02:01   /   Αναφορά
    Πολυ ωραίο άρθρο!!



    Πολυαγαπημένος καλλιτεχνης.Ως συνηθως,δεν κατάφερα να πάω...Τον έχω δει βέβαια σε άπειρα live.



    Ευχάριστα τα νέα με το νέο cd!Το περιμένω!
    #19093   /   26.10.2009, 08:19   /   Αναφορά
    filenada to arthro sou einai teleio!!!

    kai miltos apisteyti fonara!!!!!perasame yperoxa!
    #19094   /   26.10.2009, 10:16   /   Αναφορά
    Sygxaritiria gia to poli kalo arthro kai pou mas kratate enimerous kai emas tou eksoterikou.

    Sas euxaristo
    #19095   /   26.10.2009, 14:25   /   Αναφορά
    http://www.youtube.com/watch?v=ykiUQQnkcgI



    sta eipa ola.. apo tin vradia ston iano
    Administrator
    #19096   /   26.10.2009, 17:03   /   Αναφορά
    Ήμουν κι εγώ εκεί, οπότε ας γράψω τη γνώμη μου.



    Σαν σύνολο, ως τραγουδοποιός και ερμηνευτής μαζί, ο Πασχαλίδης σίγουρα είναι καλός.



    Όμως δεν τον πολυθαυμάζω, ούτε τον θεωρώ - ακόμα - μέσα στους κορυφαίους της γενιάς του.



    Κι αυτό διότι στους μεμονωμένους τομείς της τραγουδοποιίας που εγώ θεωρώ σημαντικούς, δεν έχει κάτι που να με τραβάει πολύ. Ούτε φωνάρα μπορούμε να πούμε οτι είναι, ούτε και ως συνθέτης μας έχει αφήσει τραγούδια-διαμάντια, παρά το γεγονός οτι αρκετά είναι πολύ καλά.



    Όμως ο Πασχαλίδης είναι αφοπλιστικά ειλικρινής, σεμνός και άμεσος και αυτό με έχει κερδίσει. Από τότε που είχε πει σε μια συνέντευξη οτι "εμείς γράφουμε τραγουδάκια, μεγάλα τραγούδια έγραφαν οι Beatles κλπ", άρχισα να τον παρακολουθώ περισσότερο. Πρόσεξα τον στίχο του και μου άρεσε και αυτός.



    Μετά άρχισε να μου αρέσει και η ερμηνεία του, ίσως το πιο δυνατό του σημείο πάνω στη σκηνή.



    Του εύχομαι καλή συνέχεια, νέα καλά τραγούδια και να χαίρεται την κόρη του μια και πρόσφατα έγινε πατέρας.



    Αφροδίτη ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία να έρθεις στον Ιανό, να ηχογραφήσεις τη συνέντευξη και να μας στείλεις το ρεπορτάζ, δεχόμενη ως μόνο έπαθλο απλά μια McFarland και ξηρούς καρπούς.
    #19108   /   30.10.2009, 16:56
    Τον Πασχαλίδη τον είχα ακουστά από τους Χαΐνηδες.. Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα θερμός με αυτό το συγκρότημα, για αυτό και αντιμετώπιζα τον Πασχαλίδη με κάποια επιφυλακτικότητα. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι προσφέρει συνέχεια μουσική και καλούς στίχους. Είναι χρόνια στη δισκογραφία και κάθε του δουλειά είναι εξίσου καλη. Θεωρώ τον Πασχαλίδη κάθε χρόνο και καλύτερο.