ελληνική μουσική
    533 online   ·  210.834 μέλη
    Συνέντευξη στην Μαρία Νώτη

    «Αυτό το κάτι που ζητάς, αυτό το κάτι που νιώθεις όταν πονάς
    αυτό το κάτι είναι η στιγμή της χαράς, αυτό το κάτι που λέγεται ζωή
    αυτό το κάτι που ξέρει μόνο ένα παιδί
    »

    Αυτό το κάτι που ήξερε από παιδί ο Νίκος Ξύδης είναι ότι η μουσική είναι όλη του η ζωή. Λόγια του ίδιου στη συνέντευξη που αποκλειστικά παραχώρησε στο MusicHeaven, και που αποδεικνύονται στην πραγματικότητα μέσα από την ως τώρα διαδρομή του και προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. "Αυτό το κάτι", έμπνευση του καλλιτέχνη στην ηλικία των 15 χρόνων, φανερώνει το πηγαίο ταλέντο του και την επιθυμία του να δώσει στην ελληνική μουσική "πρωτοποριακές" δημιουργίες, που άξια αντιπροσωπεύουν το δυναμικό του χαρακτήρα του, αλλά και τα πολλά και καλά μουσικά στοιχεία που κληρονόμησε από τη μητέρα του Ελένη Βιτάλη.

    Ο Νίκος Ξύδης εγκαινιάζει στο MusicHeaven, μια νέα ενότητα, αυτή των συνεντεύξεων καλλιτεχνών που θεωρούμε ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους και πιστέψτε με ο Νίκος μας έκανε πολύ καλό ποδαρικό! Έπεται ανάλογη, πολύ αξιόλογη συνέχεια.

    Ο Νίκος μας δέχτηκε μαζί με τη σύζυγό του, Βαλέρια Κουρούπη, στο σπίτι του και στούντιο του στα Γλυκά Νερά Αττικής...
    Γράφει το μέλος Maria (MariahN)
    9 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 26 Σεπ 2003
    - Νίκο τι είναι η μουσική για σένα;
    - Η μουσική είναι όλη μου η ζωή?Είναι τρόπος ζωής, τρόπος έκφρασης ίσως και κάτι παραπάνω?
    - Πες μας λίγα λόγια για τις μουσικές σου σπουδές.
    - Από μικρός ήθελα να γίνω ντράμερ! Οι γονείς μου όμως επέμεναν ότι έπρεπε να μάθω πρώτα κάποιο μελωδικό όργανο και αργότερα τύμπανα για να μου κάνουν το χατήρι? Έκανα λοιπόν τέσσερα χρόνια κλασσικό πιάνο και μετά ταυτόχρονα τύμπανα, ηλεκτρική κιθάρα και τζαζ πιάνο. Τύμπανα με τον Νίκο Αντύπα, κιθάρα με το Γιώτη Σαμαρά και το Γιάννα Σπάθα και τζαζ πιάνο με το Θέμη Ρούσσο. Επίσης έχω κάνει σπουδές Βυζαντινής μουσικής καθώς και σπουδές ηχοληψίας.
    - Μαθαίνουμε πως έχεις ταξιδέψει στην Ινδία και πως εκεί έμαθες πολλά γύρω από τα παραδοσιακά όργανα της χώρας.
    Ναι. Έχω πάει δύο φορές στην Ινδία. Εκεί ασχολήθηκα και έμαθα πολλά για τα ινδικά παραδοσιακά όργανα, τα οποία και χρησιμοποίησα στην πρώτη δισκογραφική μου δουλειά "Το φως με ταξιδεύει". Γενικά με έχει επηρεάσει πολύ η Ινδική μουσική. Ίσως επειδή την ακούω από μικρός.
    - Πως εμπνέεσαι για να γράψεις ένα τραγούδι;
    - Άλλοτε από ένα γεγονός που συμβαίνει σε μένα ή σε κάποιον άλλο, και εγώ το παρατηρώ και άλλοτε από κάποια εικονική κατάσταση. Δηλαδή φαντάζομαι μια ιστορία, ένα σενάριο και γράφω πάνω σ' αυτό.
    - Γράφεις μόνος σου όλα τα τραγούδια;
    - Ναι μόνος μου. Και συνήθως γράφω ταυτόχρονα τη μουσική με το στίχο. Παίρνω την κιθάρα μου και ξεκινάω με τη μουσική και έτσι έρχεται και ο στίχος.
    - Πόσο σε επηρέασε η οικογένειά σου στην ενασχόληση σου με τη μουσική;
    - Η οικογένειά μου με επηρέασε αρκετά γιατί ασχολούνται και οι δύο με τη μουσική (ο πατέρας του Βαγγέλης Ξύδης και η μητέρα του Ελένη Βιτάλη), αλλά δεν προσπάθησαν με κάνουν μουσικό με το ζόρι. Μάλιστα η μητέρα μου δεν ήθελε! Δεν ήθελε να γίνω "απομίμηση" μουσικός, επειδή και οι ίδιοι είναι μουσικοί. Ήθελαν να μεγαλώσω πρώτα και σε ηλικία 10 χρόνων περίπου να αποφασίσω. Τους άρεσε η ιδέα να γίνω μουσικός, αλλά έπρεπε να αποφασίσω μόνος μου.
    - Το ταλέντο υπήρχε όμως;
    - (Γέλια) Δεν ξέρω?Η επιθυμία υπήρχε.
    - Πως χαρακτηρίζεις τη μουσική που γράφεις?
    - Σχιζοφρενική! "Ξύδικη"?(γέλια). Δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω.. Μ' αρέσουν όλα τα είδη μουσικής, ροκ, λαϊκό, ρεμπέτικο, ποπ κλπ. Και όταν ξεκινάω να γράψω δε βάζω όρους στην έμπνευσή μου. Δε σκέφτομαι: θα γράψω ροκ γιατί είμαι ροκάς ή θα γράψω λαϊκό γιατί είμαι Έλληνας. Υπάρχει κάτι μέσα μου και αυτό μου βγαίνει. Δεν μπορώ λοιπόν να εντάξω τη μουσική μου σε κάποιο είδος και δεν θέλω να την εντάξω. Έχω γράψει από βαριά ζεϊμπέκικα μέχρι σκληρά ροκ τραγούδια.
    - Σου αρέσει δηλαδή να πειραματίζεσαι σε διάφορα είδη μουσικής.
    - Κυρίως αυτό μ' αρέσει.
    - Πιστεύεις ότι η μουσική πρέπει να διαχωρίζεται σε κατηγορίες?
    - Να διαχωρίζεται ναι. Να μην χωρίζεται όμως. Άλλο το ροκ σαφώς και άλλο το λαϊκό. Αλλά αυτό δε σημαίνει δεν μπορούν να συνυπάρξουν και ούτε ότι το ροκ είναι καλό και το λαϊκό δεν είναι. Ή ένα χορευτικό τραγούδι δεν είναι καλό επειδή είναι "εύκολο στο αυτί".
    - Υπάρχει εμπορικό και μη εμπορικό, ποιοτικό τραγούδι?
    - Υπάρχει καλό και κακό τραγούδι. Υπάρχουν τραγούδια πολύ εμπορικά που είναι και πολύ καλά, όπως υπάρχουν και μη εμπορικά, υποτίθεται έντεχνα, τα οποία εγώ προσωπικά τα θεωρώ απαράδεκτα.
    - Η ελληνική μουσική σκηνή βρίσκεται σε καλό δρόμο;
    - Νομίζω από άποψη καλλιτεχνών βρίσκεται σε καλό δρόμο. Από άποψη εταιρειών και παραγωγών όχι. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική δισκογραφία αυτοκαταστρέφεται.
    - Γιατί;
    - Διότι ο μόνος γνώμονας είναι το κέρδος και όχι να προβάλουμε την τέχνη. Εγώ θέλω απλά να ζήσω από τη μουσική. Κάποιοι άλλοι θέλουν να βγάλουν λεφτά, να πλουτίσουν.
    - Θα θυσίαζες την ποιότητα που προσπαθείς να δώσεις μέσα στη και από τη μουσική σου για να φτάσεις ψηλά?
    - Σε καμία περίπτωση. Η επιτυχία είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Για μένα επιτυχία είναι ευτυχία και όταν γράφω είμαι ευτυχισμένος. Αν αναγκαστώ να γράψω ένα τραγούδι που δε μ' αρέσει δεν θα είμαι ευτυχισμένος. Όταν γράφω τραγούδια που μ' αρέσουν είμαι ευτυχισμένος. Άρα έχω πετύχει αυτό που θέλω! Για μένα δεν έχουν σημασία τα χρήματα ή η δόξα.
    - Ο χαρακτήρας του καλλιτέχνη πρέπει να μένει ακέραιος και να μην υποχωρεί στο λεγόμενο "star system"?
    - Ο χαρακτήρας του καλλιτέχνη δεν μπορεί να επηρεάζεται από το "star system". Αυτοί που επηρεάζονται νομίζω το έχουν μέσα τους. Το "καλλιτεχνιλίκι" ήταν ένα όχημα για να φτάσουν σε πιο ταπεινούς σκοπούς. Αυτοί αγαπάνε περισσότερο αυτό το σύστημα και όχι το τραγούδι.
    - Πόσο σε επηρεάζει και πόσο σε βοηθάει η ηρεμία της προσωπικής σου ζωής σ' αυτό που κάνεις?
    - Για μένα προέχει η ηρεμία της προσωπικής ζωής και μετά όλα τ' άλλα. Όχι μόνο με επηρεάζει, με βοηθάει, με ορίζει. Ορίζει τι τραγουδάω, τι γράφω, πως και πόσο θα δουλέψω, με τι όρεξη και έμπνευση.
    - Έχεις δεχθεί αρνητικές κριτικές και αν ναι πόσο σ΄ έχουν επηρεάσει στη δουλειά σου?
    - Έχω διαβάσει κατά καιρούς κάποιες αρνητικές κριτικές οι οποίες δε με αγγίζουν. Όταν η κριτική προέρχεται από κάποιον μη ειδικό δεν μπορώ να τη θεωρήσω σοβαρή. Κυρίως οι αρνητικές κριτικές γίνονται από, επιτρέψτε μου, αποτυχημένους συνθέτες ή μουσικούς παραγωγούς, οι οποίοι γράφουν εκ του ασφαλούς, γιατί όσο πιο "σκληρά" θα γράψουν, τόσο περισσότερο θα πουλήσουν. Δέχομαι οποιαδήποτε κριτική από αυτόν που έχει αγνά κίνητρα, που ακούει αντικειμενικά, χωρίς προκατάληψη, που ξέρει ότι για να δημιουργήσεις μια δουλειά δίνεις το αίμα της ψυχής σου. Σίγουρα θα με προβλημάτιζε η αρνητική κριτική ενός αναγνωρισμένου καλλιτέχνη ή της γυναίκας μου, αλλά όχι κάποιου που δεν είναι σχετικός με το χώρο. Αυτού του είδους αρνητικές κριτικές, δεν με αγγίζουν.

    - Μίλησέ μας για την πρώτη δισκογραφική σου δουλειά. Ετοιμάζεις κάποια νέα αυτό τον καιρό;
    - Ο πρώτος μου δίσκος κυκλοφόρησε το 1999 σε ηλικία 22 χρόνων, με τίτλο "Το Φως Με Ταξιδεύει" σε στίχους, μουσική, ερμηνεία, ενορχήστρωση δική μου και παραγωγή μαζί με τον πατέρα μου στο στούντιό μου. Στο δίσκο αυτό υπάρχει το τραγούδι "Ακούω Τις Αντιρρήσεις Σου", ένα τραγούδι που μου εμπιστεύτηκε ο Σταμάτης Σπανουδάκης, καθώς και το "Αυτό το κάτι" που αργότερα τραγούδησα με διαφορετική ενορχήστρωση, με τη μητέρα μου στο δίσκο της "Προσκήνιο", μια ζωντανή ηχογράφηση από το Αερικό. Επίσης έχω ερμηνεύσει το τραγούδι "Πολεμάω", σε στίχους του Αρη Δαβαράκη και μουσική του Kiki Lesendric, που ακούγεται στους τίτλους της τηλεοπτικής σειράς του MEGA "Στη Σκιά Του Πολέμου".
    Η νέα δισκογραφική μου δουλειά ετοιμάζεται και θα είναι περισσότερο ρυθμική και "ηλεκτρική" σε σχέση με την προηγούμενη. Τα τραγούδια είναι κυρίως ερωτικά και υπάρχουν κάποια ντουέτα με τη Βαλέρια.

    - Η μητέρα σου σε βλέπει ως καλλιτέχνη; Τι σου λέει;
    - Η γνώμη της μητέρας μου είναι περίεργη (γέλια). Όχι όπως συνήθως κάνουν οι άλλοι γονείς, λένε δηλαδή στα παιδιά τους "χρειάζεσαι προσπάθεια ακόμα" και στους άλλους "το παιδί μου είναι πολύ καλό", αλλά το αντίθετο. Σε μένα λέει ότι είμαι πολύς καλός και να συνεχίσω έτσι καλά και στους έξω λέει πως χρειάζομαι δουλειά ακόμα!

    - Θα θέλαμε να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου ως μουσικό.
    - Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Δημήτρη Παπαδημητρίου που έχει πει, ίσως όχι δημόσια, αλλά σε μένα, "τραγουδογράφω". Αυτό κάνω εγώ, αυτό είμαι. Δηλαδή δεν είμαι ούτε τραγουδιστής, ούτε συνθέτης, ούτε στιχουργός. Είμαι όλα αυτά μαζί. Έτσι αντιμετωπίζω τη μουσική.

    - Ποια είναι τα σχέδια σου γι΄ αυτό το χειμώνα;
    Φέτος το χειμώνα εμφανίζομαι στις "Γραμμές" μαζί με τη μητέρα μου, τον Αντώνη Μιτζέλο, τους Εκείνος και Εκείνος και τη σύζυγό μου Βαλέρια Κουρούπη. Επίσης θα εμφανίζομαι και στην "|Αρχιτεκτονική", για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το συγκρότημά μου και τη Βαλέρια.

    - Νίκο τελειώνοντας θα μου λύσεις μια απορία; Βλέπω σχεδόν σ' όλο το σπίτι αλλά και στο στούντιο φωτογραφίες των BEATLES. Να ρωτήσω αν έχεις επηρεαστεί από τη μουσική τους ή είναι περιττό;
    Όσο δεν πάει! (γέλια)..Οι BEATLES έχουν γράψει ποπ τραγούδια με ανατολίτικα στοιχεία ή ροκ χρησιμοποιώντας κλασσική ορχήστρα. Κι αυτό είναι κάτι μαγικό για μένα.

    Μαρία Νώτη
    Σεπτέμβριος 2003





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    Η γνώμη σας;


    Πιστεύετε πως ένας τραγουδοποιός μπορεί να πειραματίζεται σε πολλά είδη μουσικής;

    Αν έχει πείρα και ακούσματα, ναι
    Οχι, γιατί ο καλλιτέχνης χάνει την ταυτότητα του
    Πρέπει πάντα να το επιδιώκει



    Δημοσκόπηση | Αρχείο δημοσκοπήσεων

    _VOTES: 39

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #4702   /   21.05.2006, 20:05   /   Αναφορά
    wraia douleia.

    #6486   /   01.12.2006, 16:41   /   Αναφορά
    Εν αναμονή του καινούργιου του CD που βγαίνει εντός των ημερών....
    #6609   /   13.12.2006, 16:19
    . . . παιδιά το cd βγήκε και είναι φοβερό . . . μπράβο μπράβο !



    Νίκος Ξύδης : ραδιο-φωνικά !