ελληνική μουσική
    547 online   ·  210.833 μέλη

    Οι περιοδείες των Mano Negra είχαν κάτι το ιδιαίτερο. Άλλωστε οι Mano Negra ήταν φτιαγμένοι αποκλειστικά για συναυλίες που έμεναν αξέχαστες. Ήταν σα να ταξίδευε ένας ολόκληρος θίασος με κεφάτους ηθοποιούς.

    Mano Negra

    Γράφει η mariannalappa
    5 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 01 Φεβ 2010

    Επηρεασμένος από τη βρετανική πανκ, και ιδιαίτερα από τους The Clash, ο Manu Chao μαζί με άλλους μουσικούς δημιούργησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το ισπανο-αγγλόφωνο ροκαμπίλυ συγκρότημα Hot Pants. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα ντέμο με τον τίτλο "Mala Vida"  το 1984, που κέρδισε λίγη προσοχή. Ώσπου να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ το 1986, η εναλλακτική σκηνή του Παρισιού είχε ξεφτύσει, και ο Manu, ο αδερφός του Antoine και φίλοι του, έφτιαξαν τους Los Carayos, αλλάζοντας λίγο τον ήχο τους. Οι Los Carayos ήταν πάντα στα δεύτερα πλάνα του Manu Chao και κυκλοφόρησαν συνολικά τρία άλμπουμς.

    Το 1987, οι αδερφοί Chao και ο ξάδερφός τους Santiago Casariego, ίδρυσαν τους Mano Negra (το μαύρο χέρι), όπως ονομαζόταν κατά το 1882 μία αναρχική ομάδα, που κατηγορούνταν για τρομοκρατία και εγκλήματα. Φαίνεται ότι τα μέλη του συγκροτήματος υιοθέτησαν αυτό το όνομα με σκοπό να ταράξουν τα νερά με όπλο την κοινωνική στιχουργική τους και το εκρηκτικό μουσικό μίγμα. Με μια μικρή εταιρία αρχικά, το συγκρότημα κυκλοφόρησε μία νέα έκδοση του "Mala Vida", που έγινε γρήγορα επιτυχία στη Γαλλία. Σύντομα μετακινήθηκαν προς τη Virgin, και το πρώτο τους άλμπουμ Patchanka κυκλοφόρησε το επόμενο έτος. Αν και το συγκρότημα δεν κέρδισε ποτέ μια βάση στην αγγλική αγορά, η αύξηση της δημοτικότητάς του στον υπόλοιπο κόσμο ακολούθησε γρήγορα, φτάνοντας στη θέση #5 σε Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία. Από το 1992 το συγκρότημα κέρδισε φήμη στη Νότια Αμερική, με την περιοδεία του Cargo.

     

    Mano Negra - Mala Vida

    Ρωγμές άρχισαν να αυξάνονται μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας αυτής, και στα τέλη του 1994, πολλοί άφησαν το συγκρότημα. Την επόμενη χρονιά οι Mano Negra κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ, Casa Babylon, ο Manu Chao μετακίνησε την έδρα του συγκροτήματος στη Μαδρίτη, αλλά οι νομικές διαμάχες με τα προηγούμενα μέλη, τον οδήγησαν στο να διαλύσει τους Mano Negra το 1995. Ο ίδιος δήλωσε τότε ότι ο λόγος που διαλύθηκαν οι Mano Negra ήταν επειδή το κάθε μέλος τους θέλησε να αποκτήσει προσωπική ζωή, κάτι που μέχρι τότε δεν επέτρεπε το φορτωμένο πρόγραμμα των ζωντανών εμφανίσεών τους.

    Ο ήχος των Mano Negra χαρακτηρίζεται από μία πρόσμιξη μουσικών, όπως η reggea, η Ska, το Rock 'n' roll, η Punk, η salsa και ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, μεταφέροντας όμως πάντα μια τρομερή φρεσκάδα και ενέργεια, κάτι που φαίνεται από τον τίτλο του πρώτου άλμπουμ "Patchanka" (πάρτυ), κι από μία ευδιάκριτη ανεπισημότητα που επιτρέπει στο ακροατήριο να αναμειχθεί και να αισθανθεί κοντά στον ήχο τους. Οι στίχοι τους μετέφεραν τα προβλήματα της καθημερινότητας τόσο της Γαλλίας, όσο και του κόσμου γενικότερα. Προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού, της πείνας κ.ά. Αυτό όμως που έκανε διάσημους τους Mano Negra ήταν τα τρομερά live τους, καθώς και ο τρόπος που περιφρονούσαν το star system της εποχής. Το συγκρότημα, παρ' ότι γνώριζε τρομερή επιτυχία στη Ευρώπη, περιόδευε στη Λατινική Αμερική μ' ένα φορτηγό πλοίο μέσα από τρομερές αντιξοότητες.

    Mano Negra

    Όλοι η Ευρώπη αγάπησε τους Mano Negra. Το ίδιο συνέβη και στη Λατινική Αμερική. Οι περιοδείες των Mano Negra είχαν κάτι το ιδιαίτερο. Άλλωστε οι Mano Negra ήταν φτιαγμένοι αποκλειστικά για συναυλίες που έμεναν αξέχαστες. Ήταν σα να ταξίδευε ένας ολόκληρος θίασος με κεφάτους ηθοποιούς. Το κοινό μαγευόταν από την πρώτη στιγμή από τους Mano Negra.


    ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

    Ο πρώτος τους δίσκος με την πολυεθνική κυκλοφορεί το 1988 με την ονομασία Patchanka, όπως είχαν ονομάσει οι ίδιοι το ιδιότυπο στυλ μουσικής που έπαιζαν. Το 1989 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος, με την ονομασία Puta's Fever. Το 1991 κυκλοφορούν το King of the Bongo, ενώ από τουρνέ στην Ιαπωνία προέκυψε το live CD Hell of Patchanka. Το Casa Babylon είναι και ο τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος, ηχογραφήθηκε το 1994 και έχει έντονο Latin στοιχείο.

     


    ΠΗΓΕΣ:

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85_%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%BF

    http://www.in2life.gr/features/faces/articles/151767/Face.aspx

    http://www.topapi.gr/oldversion/934a.html

    http://www.galaxy92.gr/pages/content.asp?CntID=168&catID=35

    http://www.Rocking.gr/article-print-4822.php


    Tags
    Μουσικά Είδη:LatinPunkRockSkaΚαλλιτέχνες:The Clash



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19581   /   01.02.2010, 20:55   /   Αναφορά
    Καταρχήν να σε ευχαριστήσω που έβαλες αυτό το μικρό αφιέρωμα στο πλέον αγαπημένο μου συγκρότημα.Θα ήθελα κι εγώ να έκανα ένα εκτενές αφιέρωμα ειδικότερα στους Mano Negra αλλά και γενικότερα στη Γαλλική κι ακόμα περισσότερο στην Ισπανική σκηνή μιας και υπάρχουν πολύ αξιόλογα γκρουπ και κάποια απ'αυτά άρκετά επηρεασμένα απ'τους Mano Negra.Δυστυχώς η έλλειψη χρόνου,αλλά κυρίως η όχι και τόσο καλή γνώση μου στους υπολογιστές,δε μου επιτρέπουν,αυτή τη στιγμή τουλάχιστον κάτι τέτοιο.

    Θα ήθελα με τη σειρά μου να προσθέσω κάποια πράγματα.

    Καταρχήν το πρώτο γκρουπ του Manu Chao ήταν οι Joint de Culasse και μάλιστα είχαν βγάλει ένα δίσκο το 1982 με διασκευές σε ροκαμπίλυ τραγούδια με τίτλο Superboum rock and roll.Οι Hot Pants ήρθαν μετά κι έβγαλαν ένα δίσκο που λέγεται Loco mosquito.Μετά ήταν οι Hot chicas με τον ομώνυμο δίσκο,μετά οι Los Carayos και εν τέλει οι Mano Negra όπου πραγματικά έπαιζαν 24 ώρες μουσική.Στην περιοδεία Cargo δεν ήταν απλά μουσικοί.Στο πλοίο ήταν σα μούτσοι,κάνοντας ό,τι δουλειές χρειαζόταν κι όπου σταμάταγαν έκαναν θέατρο του δρόμου και το βράδυ συναυλίες.Κάποιες φορές έκαναν και δύο συναυλίες την ίδια μέρα.

    Στον τελευταίο δίσκο το Casa Babylon είχαν ήδη αποχωρήσει κάποια μέλη και προστέθηκαν κάποια άλλα.Ήταν λογικό γιατί είχαν πάθει overdose κι ο μόνος που δεν είχε διάθεση να σταματήσει ήταν o Manu Chao.Ο τελευταίος δίσκος ηχογραφήθηκε στη Νάπολι και πολλοί λένε οτι στην ουσία είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος του.Δεν παίχτηκε ποτέ ζωντανά.Κατ'εμέ είναι ο καλύτερος τους.Δεν είναι τυχαίο οτι ο Manu στις εμφανίσεις του τα περισσότερα που παίζει από Mano Negra είναι απ'αυτόν το δίσκο.

    Επίσης να προσθέσω οτι το live απ'την Ιαπωνία λέγεται In the hell of Patchinko,όπου Patchinko είναι ένα τοπικό παιχνίδι της Ιαπωνίας.

    Όπως επίσης οτι ενδιάμεσα από τους δίσκους που ανέφερες είχαν βγάλει και ένα EP με τίτλο Bande originalle du livre.

    Το DVD OUT OF TIME MAN που κυκλοφόρησε πρίν 4 χρόνια περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τί ήταν oi Mano Negra όπως επίσης και το βιβλίο Manu Chao μουσική κι ελευθερία.



    Και πάλι σε ευχαριστώ για την αφορμή που μου έδωσες.

    Να σαι'καλά.
    #19582   /   01.02.2010, 23:19
    Δε χρειάζεται να με ευχαριστείς! Και για μένα οι Mano Negra είναι ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, γι' αυτό και αποφάσισα να γράψω γι' αυτούς.

    Σημαντικές και ενδιαφέρουσες είναι βέβαια και οι πληροφορίες που πρόσθεσες εσύ.

    #19586   /   03.02.2010, 19:56
    10/7/10 Manu Chao στο rockwave λένε οι φήμες.Ελπίζω να αληθεύει............

    #19588   /   03.02.2010, 22:07
    Μακάρι... Κι εγώ το ελπίζω εννοείται! Αν όντως έρθει, θα είναι φοβερά!