ελληνική μουσική
    585 online   ·  210.844 μέλη

    Είχα πολλά χρόνια να ακούσω μουσικές που οι μουσικοί και οι τραγουδιστές να μην προσπαθούν να αναδείξουν τον εαυτό τους, αλλά τη μουσική τους!

    Πολίτικη ζυγιά

    Γράφει ο ΚΡΑΒΑΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (gkravar)
    7 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 01 Απρ 2010

    Κατ΄αρχήν πρόκειται για διπλό cd. Οι ατέλειες της ζωντανής ηχογράφησης είναι ελάχιστες και αμελητέες.

    Αυτό που θέλω να πω για την δουλειά αυτή είναι ότι είχα πολλά χρόνια να ακούσω μουσικές που οι μουσικοί και οι τραγουδιστές να μην προσπαθούν να αναδείξουν τον εαυτό τους αλλά την μουσική τους.

    Μερικά από τα τραγούδια είναι γνωστά στον πολύ κόσμο και μερικά –κυρίως ορχηστρικά- τελείως άγνωστα.

    Τα γνωστά τραγούδια έχουν ακουστεί πολλές φορές με διάφορους τρόπους και από διάφορους καλλιτέχνες. Εγώ τα προτιμώ από την εκτέλεση σε αυτό τo cd , έχοντας την αίσθηση ότι αναδεικνύει την ουσία και το βάθος της μουσικής. Παρ΄ όλο ότι οι μουσικοί είναι δεξιοτέχνες από τις νότες τους και τα τραγουδίσματά τους δεν πετάς τίποτα.

    Από τα άγνωστα ορχηστρικά ξεχώρισα ιδιαίτερα το 6ο  κομμάτι από το πρώτο cd (Νιαβέντ Σεμάι).

    Το καλύτερο τραγούδισμα που έχω ακούσει σε ποντιακό τραγούδι (δεδομένου ότι δεν είμαι φίλος του είδους) στο δεύτερο cd το 9ο τραγούδι, από την Κατερίνα Παπαδοπούλου.

    Τελειώνοντας, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σου αρέσει το συγκεκριμένο είδος μουσικής για να χαρείς αυτή την μουσική, αρκεί μόνο να σου αρέσει η καλή μουσική.

    Καλή επιτυχία, και εις άλλα….

    το σεντούκι που ανοίξατε έχει μεγάλο θησαυρό!!

     

     

     

    πολίτικη ζυγιά

    Κονσέρτο στην Ουτρέχτη (15.13.07)

    Πολίτικη ζυγιά

    Ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που δόθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το Δεκέμβριο του 2007.

    Ο Χρίστος Τσιαμούλης είναι αναγνωρισμένος δεξιοτέχνης στο ούτι με συνεργασίες στην Ελλάδα κα στο εξωτερικό. Είναι «βαθύς» γνώστης της βυζαντινής, της παραδοσιακής αλλά και της ανατολικής μουσικής, έμπειρος καθηγητής όλων αυτών των αντικειμένων και με αξιόλογο συγγραφικό έργο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Δυνάμεων του Αιγαίου.

    Σε αυτό το δίσκο παρουσιάζει αγαπημένα τραγούδια και σκοπούς (οργανικά κομμάτια) παιγμένα με τον τρόπο της πολίτικη ζυγιάς.

    Για την Ελληνική μουσική παράδοση, ζυγιά είναι το ζευγάρι δυο οργάνων  που αλληλοσυμπληρώνονται. Η πολίτικη λύρα και το ούτι αποτελούν δύο από τα πιο αντιπροσωπευτικά όργανα της πολίτικης μουσικής. Εν προκειμένω ο Χρίστος Τσιαμούλης παίζει ούτι, ενώ ο Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη και ποντιακή λύρα.

    Στο διπλό cd περιλαμβάνονται έργα που ανήκουν στο ρεπερτόριο:

    α) της λόγιας μουσικής της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα έργα Ελλήνων συνθετών της Πόλης, όπως πχ. το Μαχούρ Σεμάι του λυράρη Νικολάκη (τέλος 19ου-αρχές 20ου αιώνα) αλλά και έργα των Τούρκων συνθετών, όπως το Νιαβέντ Σεμάι του Μεσούτ Τζεμίλ (1902-1963).

    β) της παραδοσιακής μουσικής της Κων/λης , όπως τα τραγούδια Καροτσέρης, Από ξένο τόπο, Έχε γειά, κ.λ.π.

    γ) παραδοσιακά από άλλες περιοχές :  τραγούδια από τη Μακεδονία, την ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία, την Μ.Ασία, τη Σμύρνη, τον Πόντο, τα οποία είναι κατά κάποιο τρόπο συγγενή με την Πολίτικη παράδοση, όπως για παράδειγμα τα τραγούδια Τι είχα ΄γω και σ΄αγαπούσα, Απόψε τα μεσάνυχτα, Μήλο μου κόκκινο, κ.λ.π.

    δ)το τραγούδι Θάλασσα, λυπήσου του Παναγιώτη Τούντα (1866-1942) που είναι ο διασημότερος συνθέτης της Σμυρναίικης σχολής και ε) το «ταμπαχανιώτικο» τραγούδι το μερακλίδικο πουλί του Κρητικού δεξιοτέχνη του μπουλγαρί ( Κρητικού ταμπουρά) Στέλιου Φουσταλιέρη.

    Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή της Κατερίνας Παπαδοπούλου, η οποία είναι μια από τις κορυφαίες νέες τραγουδίστριες του παραδοσιακού τραγουδιού.


    κυκλοφορεί από την MBI


     

     

    Υ.Γ. επειδή το σχόλιο μου δείχνει να υπερθεματίζει για την αξία της συγκεκριμένης δουλειάς, θέλω να διευκρινίσω ότι ούτε κανέναν από τους συντελεστές γνωρίζω προσωπικά και ότι αν δεν είχα  καλή γνώμη απλά δεν θα έγραφα κανένα σχόλιο.

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19876   /   01.04.2010, 12:14   /   Αναφορά
    Τυχαίνει να έχω ακούσει και τη δουλειά, αλλά και να γνωρίζω την μουσική πορεία των συντελεστών. Από τις περιπτώσεις εκείνες που πολλές πως... πάντα κάτι υπάρχει για να αξίζει!
    #19877   /   01.04.2010, 12:40   /   Αναφορά
    Ως προσφυγικής καταγωγής αυτά τα ακούσματα είναι πολύ οικία σε μένα. Είναι ελπιδοφόρο πως νέοι άνθρωποι θητεύουν σε αυτό το είδος και ακόμα περισσότερο το γεγονός πως υπάρχει μεγάλο και νεαρής ηλικίας κοινό που ακούει αυτές της μουσικές.



    #20236   /   05.06.2010, 19:00   /   Αναφορά
    Και εμένα μου αρέσουν αυτά τα ακούσματα λόγο καταγωγής !!!

    Συγχαρητήρια για το άρθρο!!!!!!!!!