ελληνική μουσική
    500 online   ·  210.819 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Η επιστολή του Γιάννη Γλέζου προς τα κόμματα

    Ο δημιουργός (συνθέτης, ποιητής) πρέπει να μπορεί να ζει από τα πνευματικά του δικαιώματα και μόνο.

    Η επιστολή του Γιάννη Γλέζου προς τα κόμματα

    Γράφει ο ΦΑΙΔΩΝ ΑΛΚΙΝΟΟΣ (faidonalkinoos)
    39 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 09 Απρ 2010

    Το πνευματικό δικαίωμα είναι εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση των αγώνων των δημιουργών και δεν μπορεί κανείς να το απεμπολήσει εξ ονόματος οποιασδήποτε δήθεν «ελευθερίας της επικοινωνίας ή της πρόσβασης» γιατί είναι το ίδιο σαν να θέλεις να καταργήσεις το οκτάωρο του εργαζομένου εξ ονόματος της ελευθερίας του εργοδότη ή του πελάτη.

    Είναι επίσης και ατομικό δικαίωμα και δεν μπορείς να το καταργήσεις εξ ονόματος της απαίτησης των πολλών γιατί θα ήταν το ίδιο σαν να αποφάσιζε η πλειοψηφία να φυλακίζει τους ξένους ή τους ομοφυλόφιλους επειδή έτσι της αρέσει.

    Μ’ άλλα λόγια, το πνευματικό δικαίωμα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, παγκόσμια κατοχυρωμένο,
    ανεξαρτήτως της βούλησης της πλειοψηφίας (για να μην αναφέρουμε τίποτα και για το συνταγματικά
    κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας).

    Ο δημιουργός (συνθέτης, ποιητής) πρέπει να μπορεί να ζει από τα πνευματικά του δικαιώματα και μόνο.

    Θέλετε σώνει και καλά να υποχρεωθεί να γίνει μέρος της Κοινωνίας του Θεάματος και να υποδύεται τον
    showman σε παραστάσεις και σε κέντρα διασκέδασης ή να πουλάει μπλουζάκια με το όνομα του στις
    συναυλίες, προκειμένου να βγάζει ένα μεροκάματο;
    Από τους δημιουργούς το 0, 001% είναι εκατομμυριούχοι.
    Οι άλλοι πώς θα ζήσουν όταν το Ίντερνετ τους καταληστεύει;

    Δεν έφτανε η εκμετάλλευση τους απ’ τις δισκογραφικές εταιρείες, θα πρέπει τώρα να υφίστανται την εκμετάλλευση και των χρηστών και με την υποστήριξη μάλιστα των προοδευτικών κομμάτων; Έλεος!

    Και για να μην νομίζετε ότι αυτά τα γράφουν κάποιοι παλαιολιθικοί ρομαντικοί διαβάστε χθεσινή δήλωση του βρετανικού συγκρoτήματος ροκ «Piano Magic» που είναι τώρα στην Ελλάδα για δύο παραστάσεις:

    «Το Ίντερνετ είναι επαναστατικό μέσο. Και το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι λίγη παιδεία για τους χρήστες ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε όλοι ο Jay–Z (δηλαδή εκατομμυριούχοι). Για ανεξάρτητες μπάντες σαν εμάς θα πρέπει να πληρώνουν για να κατεβάζουν τη μουσική μας. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ. Είναι απλό».

    Είναι απλό και αναρωτιόμαστε γιατί θαμπώνεστε κι εσείς από τους σύγχρονους τρόπους εκμετάλλευσης
    των δημιουργών (εκτός από το αυταπόδεικτα παράνομο downloading με την πώληση του πολιτιστικού
    αγαθού χωρίς καμιά καταβολή δικαιωμάτων), όπως π.χ. γιατί δεν καταλαβαίνετε ότι η ανταλλαγή αρχείων «from peer to peer” είναι η καινούργια μεταβάπτιση του κρέατος σε ψάρι απ’ τους παπάδες της τεχνολογίας για να κάνουν τη δουλειά τους, αναμάρτητοι και ανενόχλητοι: κάποιος αγοράζει ένα δίσκο νόμιμα (τι είναι αυτό;) και τον ανταλλάσει μέσω του Ίντερνετ μ’ έναν άλλο δίσκο ενός φίλου του, κι αυτό μπορεί να γίνει με άλλους δέκα δίσκους μεταξύ γνωστών και άγνωστων ή με εκατοντάδες ή και χιλιάδες άλλους δίσκους. Αυτό λέγεται «ανταλλαγή αρχείων», όμως θα μπορούσαν και οι κλέφτες διαμαντιών να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα κλεμμένα μέσω Ίντερνετ και κανείς να μην τους πειράζει γιατί θα τα ονομάζανε «ανταλλαγή αρχείων».

    Λίγη στοιχειώδης λογική και εντιμότητα χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι και το «peer to peer» (όσον αφορά τουλάχιστον σε δίσκους και φιλμ) είναι παράνομο και κλοπή των διαμαντιών της πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Ας μην κολακεύουν λοιπόν τα κόμματα (και μάλιστα της αριστεράς!) τους χρήστες επειδή είναι περισσότεροι απ’ τους δημιουργούς (άρα έχουν περισσότερους ψήφους) γιατί έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και ότι γυρίζει μπούμερανγκ η ανηθικότητα και στους δράστες και τους υποστηρικτές τους και ας μην αφήνετε την πρωτοβουλία μόνον στους δεξιούς να προστατεύουν τους δημιουργούς (όπως κάνει ο Σαρκοζί στην Γαλλία) γιατί τότε όχι μόνον τους απομακρύνετε από σας αλλά τους στρέφετε και εναντίον σας, και δεν είναι μικρή η επιρροή τους στην κοινή γνώμη. Και μην ξεχνάτε ποτέ:

    χωρίς Δημιουργούς δεν υπάρχει Τέχνη, χωρίς Τέχνη δεν υπάρχει Πολιτισμός, χωρίς Πολιτισμό δεν υπάρχει Δημοκρατία και χωρίς Δημοκρατία δεν θα υπάρχετε ούτε και εσείς, τα κόμματα.

    Αν επικρατήσει η λαϊκίστικη (άρα αντιδημοκρατική) αντίληψη ότι τα δικά τους είναι δικά μας, τότε θα επικρατήσει ο Νόμος της Ζούγκλας και η επικράτηση του ισχυρότερου που θα εξαφανίσει στο τέλος και τους δημιουργούς και εσάς, με αποτέλεσμα τους νέους μελλοντικούς Δικτάτορες της Μαζοκρατίας που θα την κολακεύουν προσφέροντας της τεχνολογικά λιλιά για να παίζει σπίτι της μαζί με δωρεάν χάμπουργκερ και θεάματα, προκειμένου να την κυβερνάνε ανενόχλητοι (ήδη αυτό γίνεται στην Δικτατορία των ΜΜΕ).

    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ !

    Γιάννης Γλέζος
    Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΣΕ





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε