ελληνική μουσική
    513 online   ·  210.821 μέλη

    Βρισκόμαστε στο 1992. Ένα τραγούδι που μιλάει για μία γυναίκα που χρησιμοποιεί τους άντρες ως επιβήτορες σαρώνει τα charts όλου του κόσμου!

    All That She Wants - Ace Of Base

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 23 Απρ 2010

    Το ‘‘All That She Wants’’ κυκλοφόρησε το 1992 και περιλαμβάνεται στο δίσκο των Ace Of Base ‘‘The Sign’’. Μιλάει για μία νέα γυναίκα η οποία χρησιμοποιεί τους άντρες ως επιβήτορες προκειμένου να μείνει έγκυος (ίσως και για να πάρει τα υψηλά επιδόματα που δίνει στις ανύπαντρες μητέρες η Κοινωνική Πρόνοια). Το τραγούδι είχε αρχικό τίτλο ‘‘Mister Ace’’ και γράφτηκε από τους Jonas Berggren, Linn Berggren και Ulf Ekberg (όλοι μέλη του σουηδικού συγκροτήματος της Pop, Ace Of Base - η Jenny Berggren, το τέταρτο μέλος του συγκροτήματος, δεν ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του τραγουδιού).

    All That She Wants - Ace Of Base

    Όταν το συγκρότημα ηχογράφησε το demo, που περιείχε και το τραγούδι αυτό, επισκέφτηκε όλες τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες στη Στοκχόλμη. Κανένας δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Μάλιστα κάποιος μάνατζερ τους εξήγησε ότι τα τραγούδια τους ήταν πολύ προφανή και υπερβολικά απλά. Το επόμενο βήμα ήταν η Κοπεγχάγη. Εκεί, όμως, ο παράγοντας τύχη έπαιξε σημαντικότατο ρόλο. Η κασέτα με το demo του συγκροτήματος είχε κολλήσει στο κασετόφωνο του παραγωγού Denniz Pop με αποτέλεσμα κάθε μέρα να μην μπορεί να ακούσει τίποτε άλλο παρά μόνο το demo των Ace Of Base! Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα το είχε βαρεθεί ή θα του είχε κολλήσει στο μυαλό. Ευτυχώς για τους Ace Of Base συνέβη το δεύτερο. Έτσι, ο Denniz Pop, ο οποίος δούλευε για λογαριασμό της Mega Records, αποφάσισε να κάνει την παραγωγή στους Ace Of Base.

    All That She Wants - Ace Of Base

    Ο Denniz Pop δεν ήταν τυχαίος. Ο γεννημένος στις 26 Απριλίου του 1963 Σουηδός Dag Krister Volle, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ήταν D.J. και μουσικός παραγωγός ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από τη δουλειά του στο “Hello Africa’’ του Dr.Alban. Ακούγοντας το ‘‘Mister Ace’’ των Ace Of Base αποφάσισε να κάνει κάποιες αλλαγές τόσο στους στίχους, όσο και στη μουσική και την ενορχήστρωση. Το τραγούδι μετονομάστηκε σε ‘‘All That She Wants’’ και απέκτησε έναν ήχο που συνδυάζει την dub-reggae με την Pop, και που αποτέλεσε το σήμα-κατατεθέν των Ace Of Base.

    Η τελική εκδοχή του τραγουδιού έκανε πρεμιέρα στα σκανδιναβικά ραδιόφωνα τον Οκτώβριο του 1992. Λίγο αργότερα έγινε η  πρώτη επιτυχία του συγκροτήματος ανεβαίνοντας στους πίνακες επιτυχιών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο: Νο 1 σε Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κολομβία, Μεξικό, Φινλανδία και Χιλή, Νο 2 σε Ιρλανδία, Νορβηγία και Σουηδία, Νο 3 στη Νέα Ζηλανδία και Νο 4 στην Ολλανδία.

    All That She Wants - Ace Of Base

    Κι ενώ οι Ace Of Base θα έπρεπε να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, μία υπόθεση από το παρελθόν έφερε το συγκρότημα στο προσκήνιο αλλά αυτή τη φορά για αρνητικούς λόγους. Συγκεκριμένα, στις 27 Μαρτίου του 1993 η σουηδική εφημερίδα Expressen αποκάλυψε ότι ο Ulf Ekberg ήταν κάποτε μέλος ενός συγκροτήματος που λεγόταν Commit Suiside και το οποίο ερμήνευε τραγούδια με ρατσιστικό περιεχόμενο. Επιπλέον, αποκάλυπτε ότι ο Ulf υπήρξε μέλος του ακροδεξιού κόμματος Sverigedemokraterna. Ο Ulf παραδέχτηκε ότι μεγάλο μέρος του άρθρου ήταν αληθινό αλλά αρνήθηκε ότι ήταν ρατσιστής.

    Οι αποκαλύψεις δεν έβλαψαν τη σταδιοδρομία του συγκροτήματος. Στις 22 Μαΐου του 1993 το ‘‘All That She Wants’’ ρίχνει από την κορυφή το ‘‘Five Live’’ των George Michael, Queen και Lisa Stansfield, και ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας για 3 εβδομάδες ενώ παρέμεινε συνολικά 16 εβδομάδες στα charts. Πούλησε πάνω από 600.000 αντίτυπα και ήταν το τρίτο σε πωλήσεις single το 1993 (πίσω από τον Meat Loaf και τους UB40).

    Εντούτοις, παρά τη μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού και τις σκληρές προσπάθειες της Mega Records να εξασφαλίσει μία συμφωνία για τη διανομή του στις Η.Π.Α., η απάντηση από την άλλη όχθη του Ατλαντικού ήταν πάντα η ίδια: ‘‘Αυτό το συγκρότημα δεν πρόκειται ποτέ να κάνει επιτυχία στις Η.Π.Α.’’. Όμως ο Clive Davis, ο ιδρυτής της Arista Records και ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Whitney Houston, σκέφτηκε διαφορετικά και έδωσε το O.K. Στο τέλος του 1993 το ‘‘All That She Wants’’ έφτασε στο Νο 2 των Η.Π.Α. και έγινε πλατινένιο. Μάλιστα είναι ένα από τα υψηλότερα σε πωλήσεις τραγούδια που έφτασαν στο Νο 2 των Η.Π.Α. καθώς παρέμεινε επί τρεις μήνες στα τρία πρώτα χωρίς να καταφέρει τελικά να ανέβει στην κορυφή, αν και πούλησε πάνω από 1.000.000 αντίτυπα! Την επόμενη χρονιά, οι Ace Of Base ήταν υποψήφιοι για τρία βραβεία Grammy μεταξύ των οποίων και στην κατηγορία ‘‘Best New Artist’’.

    All That She Wants - Ace Of Base

     

    Το ‘‘All That She Wants’’ ακούστηκε σε διάφορα επεισόδια τηλεοπτικών σειρών (South Park, Green Wing, The Starting Line κ.α.) ενώ γνώρισε και άλλες εκτελέσεις από Rock και underground συγκροτήματα μέχρι punk!

    Ο Denniz Pop, μετά την επιτυχία που γνώρισε ως παραγωγός των Ace Of Base, συνεργάστηκε με τους Backstreet Boys, την Britney Spears και άλλους. Όμως στις 30 Αυγούστου του 1998, κι ενώ ήταν μόλις 35 ετών, πέθανε από καρκίνο του προστάτη. Στη μνήμη του οι Backstreet Boys αφιέρωσαν το ‘‘Show Me The Meaning Of Being Lonely’’.

    Ο Ulf Ekberg προσπάθησε πολύ να αποτινάξει από πάνω του τον χαρακτηρισμό του ρατσιστή. Το 1997 στο documentary “Our Story’’ ο Ulf δήλωσε: ‘‘Είπα σε όλους ότι λυπάμαι πραγματικά για ό,τι έκανα. Εκείνο το βιβλίο της ζωής μου το έκλεισα. Δεν θέλω καν να μιλάω γι’ αυτό. Εκείνη η εποχή δεν υπάρχει πλέον για μένα’’.

    Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι Ace Of Base ετοίμαζαν το νέο τους δίσκο. Είναι αμφίβολο, όμως, αν θα επαναλάβουν την τεράστια επιτυχία που είχαν με το «All That She Wants»…

     

    ALL THAT SHE WANTS

    She leads a lonely life
    She leads a lonely life

    When she woke up late in the morning
    Light and the day had just begun
    She opened up her eyes and thought
    O' what a morning
    It's not a day for work
    It's a day for catching tan
    Just laying on the beach and having fun
    She's going to get you

    All that she wants is another baby
    She's gone tomorrow boy
    All that she wants is another baby
    All that she wants is another baby
    She's gone tomorrow boy
    All that she wants is another baby

    All that she wants - all that she wants

    So if you are in sight and the day is right
    She's a hunter you're the fox
    The gentle voice that talks to you
    Won't talk forever
    It's a night for passion
    But the morning means goodbye
    Beware of what is flashing in her eyes
    She's going to get you

    All that she wants...

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19981   /   23.04.2010, 00:27   /   Αναφορά
    Ευχαριστούμε για την παρουσίαση CHE !!! Πολύ ωραίο κείμενο, αν και το τραγούδι δεν θα έλεγα ότι μού άρεσε ποτέ [μάλλον αδιάφορο έφτανε στα αυτιά μου]. Ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή, το θυμάμαι να παίζεται "κατά κόρον" στα σαλονικιώτικα μπαράκια, τα οποία κατακλύζονταν, ως επί το πλείστον, από φοιτηταριό !!!



    Για το τραγούδι - αν και τόοοτε το είχα ακούσει πολλές φορές - δεν ήξερα τίποτα, καμία πληροφορία ... ευχαριστώ που έμαθα κάποια πράγματα γι' αυτό ....
    #19988   /   23.04.2010, 09:50   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια!Πολύ διαφωτιστικό άρθρο για ένα μοναδικό τραγούδι!Από τα ομορφότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί και κατά την γνώμη μου αυτό το τραγούδι συμπυκνώνει απόλυτα την αίσθηση εκείνης της εποχής.
    #19992   /   23.04.2010, 14:49   /   Αναφορά
    Είναι το αγαπημένο μοτ συγκρότημα και παρ'όλα αυτά δεν ήξερα την ιστορία του Manager και αυτό με τους Backstreet Boys, Μπράβο Che ;)



    " Στο τέλος του 2003 το ‘‘All That She Wants’’ έφτασε στο Νο 2 των Η.Π.Α. και έγινε πλατινένιο. "



    Υποθέτω εννοείς 1993.



    Πάντως επανέλαβαν την επιτυχία αυτή εξίσου με τα Wheel of Fortune, The Sign, Don't Turn Around (διασκευή) και πολλά μετ'επειτα, αλλα δεν είμαι αντικειμενικός οπότε δε συνεχίζω :P
    CHE
    #19993   /   23.04.2010, 14:53
    Πράγματι, εννοούσα το 1993. Ευχαριστώ για την επισήμανση καθότι μερικές φορές μού ξεφεύγουν κάτι λαθάκια.

    :-)

    Administrator
    #19997   /   24.04.2010, 00:00
    Δεν πειράζει, γι' αυτό είμαστε κι εμείς :)

    #19995   /   23.04.2010, 16:23   /   Αναφορά
    Ένα απίστευτο τραγούδι που με γυρνάει σχεδόν είκοσι χρόνια πίσω.

    Ποιος θα μου το ελεγε τότε ότι θα περάσουν τοσα χρόνια και θα το ξαναθυμηθούμε.

    Μπράβο Κωνσταντίνε
    #20001   /   25.04.2010, 10:04
    Να δω πότε θα σε πείσουμε να ντύσεις και με ήχο αυτές τις απίστευτες ίστορίες που απαιτούν έρευνα αλλά και αγάπη για τη μουσική!

    Μπράβογια την έρευνα και την παρούσιαση!

    #25076   /   28.07.2012, 13:41   /   Αναφορά

    http://www.youtube.com/watch?v=kGk86oT7pSw


    ...δώρο μεταχρονολογημένο στον "sympetheros"...


    ..........................


    Πέραν της καθαρής ερμηνείας και του ρυθμού, το τραγούδι, με τους στίχους του, το σκέφτηκα σε ελληνική βερσιόν, από Άντζελα ή Λευτέρη και λοιπούς αοιδούς...


    Χαμός θα γινότανε...


    Τελικά έπεισε περί του μη ρατσιστή ο Ulf Ekberg ;;;


    Νομίζω εδώ του ανήκουν οι στίχοι...(;)


    Ενημέρωση = ΑΡΙΣΤΑ


    Καλή Συνέχεια CHE !!!