ελληνική μουσική
    532 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Are You Lonesome Tonight? - Elvis Presley

    Όλα είναι τόσο ρομαντικά σ αυτό το τραγούδι, που μερικές φορές σου ρχεται να βάλεις τα γέλια. Ειδικά αν είσαι ο Elvis Presley!

    Are You Lonesome Tonight? - Elvis Presley

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 31 Μαΐ 2010

    Το «Are You Lonesome Tonight» γράφτηκε το 1926 από τους Roy Turk και Lou Handman, μέλη της Tin Pan Alley, μιας ομάδας τραγουδοποιών που με βάση τη Νέα Υόρκη κυριαρχούσε στη μουσική των Η.Π.Α. από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

     

    Ο Lou Handman, συνθέτης του «Are You Lonesome Tonight», πέθανε το 1956 και ο Roy Turk, στιχουργός, πέθανε το 1934.
    Και οι δύο δημιουργοί, οι οποίοι είναι μέλη του Songwriters Hall Of Fame, δεν ζούσαν όταν το τραγούδι έγινε επιτυχία από τον Elvis Presley. Εντούτοις, είχαν ήδη προλάβει την –σε μικρότερο βαθμό- επιτυχία του τραγουδιού από άλλους καλλιτέχνες.
    Η πρώτη ηχογράφηση του «Are You Lonesome Tonight?» έγινε τον Ιούνιο του 1926 από την ορχήστρα του Bob Haring (Cameo Dance Orchestra). Οι κόπιες από την εκτέλεση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνιες γι’ αυτό και έχουν τεράστια συλλεκτική αξία.

    Are You Lonesome Tonight? - Elvis PresleyΤον Μάιο του 1927 κυκλοφόρησαν δύο εκτελέσεις του «Are You Lonesome Tonight?»: μία από τον Charles Hart και μία από τον Ned Jakobs.

    Τον Ιούνιο του 1927, η τραγουδίστρια της τζαζ Vaughn De Leath, γνωστή και ως The Radio Girl, ηχογράφησε το «Are You Lonesome Tonight?» σε δίσκο 80 στροφών (!).

    Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, το ξαναηχογράφησε σε συνεργασία με την Colonial Club Orchestra.
    Το τραγούδι ηχογράφησε και ο συνθέτης του τραγουδιού, Lou Handman, με τον ίδιο στο πιάνο και την αδερφή του, Edith, στα φωνητικά.

    Τον Αύγουστο του 1927 κυκλοφόρησε μία εκτέλεση από τον Little Jack Little και άλλη μία από τον ξακουστό τενόρο Henry Burr.

    Τον Οκτώβριο του 1927 ο ηθοποιός Elliott Stewart κυκλοφόρησε δύο εκτελέσεις, μία με το πραγματικό του όνομα και μία με το ψευδώνυμο Harlow Lashley σε διαφορετική εταιρία!

    Την ίδια εποχή το τραγούδι ηχογράφησε ο Lew White, ο Joe Wilbur και η Newport Society Orchestra.
    Το 1935 η οικογένεια Carter (Carter Family), πρωτοπόρος της country μουσικής, ηχογράφησε μία εκτέλεση προσαρμοσμένη στο δικό της ύφος, γι’ αυτό και τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά διέφερε από την αυθεντική.
    Το 1950 το τραγούδι ξαναβγήκε στην επιφάνεια από τον bandleader Blue Barron, με τη συμμετοχή του Bobby Beers στα φωνητικά. Η εκτέλεση αυτή είναι η πρώτη που μπήκε στα αμερικάνικα charts (7 Απριλίου 1950) όπου παρέμεινε 8 εβδομάδες φτάνοντας μέχρι το Νο 19.

    Are You Lonesome Tonight? - Elvis Presley
    Στις 28 Απριλίου -κι ενώ το «Are You Lonesome Tonight» του Blue Barron βρισκόταν ακόμα στα charts- το τραγούδι ξανακυκλοφόρησε, αυτή τη φορά με τη φωνή του Al Jolson. Στην εκτέλεση αυτή, ο Al Jolson τελειώνει τον μονόλογό του με την πρόταση «in the part of a broken clown» (την οποία αργότερα ο Elvis Presley άλλαξε σε «with emptiness all around»).

    Are You Lonesome Tonight? - Elvis PresleyΤο 1959, η Jaye P.Morgan κυκλοφόρησε μία εκτέλεση του «Are You Lonesome Tonight?», που έφτασε μέχρι το Νο 65 των Η.Π.Α.


    Το 1960 ο μάνατζερ του Elvis Presley, Colonel Parker, ζήτησε από τον Elvis να δοκιμάσει να τραγουδήσει το «Are You Lonesome Tonight?» επειδή ήταν το αγαπημένο τραγούδι της γυναίκας του, Marie. Ο Elvis το ηχογράφησε στις 3-4 Απριλίου του 1960 στο RCA Studio B του Nashville με όλα τα φώτα κλειστά ώστε να υπάρχει η κατάλληλη κατανυκτική ατμόσφαιρα (ακόμα και σήμερα όταν ξεναγούν τους τουρίστες σε αυτό το στούντιο, σβήνουν τα φώτα και βάζουν σε ένα παλιό πικάπ το «Are You Lonesome Tonight»!). Μηχανικός ήχου ήταν ο περιζήτητος Bill Porter, βασικός πρωτεργάτης της δημιουργίας του περίφημου «ήχου της Nashville», με πάνω από 500 ηχογραφήσεις στο ενεργητικό του, εκ των οποίων 49 Top 10 επιτυχίες, 11 Νο 1 και 37 χρυσούς δίσκους (!), ενώ συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Elvis Presley.

    (photo 4)
    Η εκτέλεση του Elvis ήταν βασισμένη σ’ αυτήν του Blue Barron και της ορχήστρας του, εκτός από την απαγγελία που είχε χρησιμοποιηθεί από τον Al Jolson. Στη δικιά του απαγγελία ο Elvis Presley χρησιμοποιεί στίχους του… Σαίξπηρ, τον οποίο και υπονοεί όταν λέει «You know someone said that the world's a stage and each must play a part» αφού ο συγκεκριμένος στίχος προέρχεται από το έργο του Σαίξπηρ «As You Like It» (Όπως Σας Αρέσει) και συγκεκριμένα από την 7η Σκηνή της 2ης Πράξης όπου ο μελαγχολικός λόρδος Jaques λέει: «All the world's a stage, and all men and women merely players: they have their exits and their entrances; And one man in his time plays many parts».
    Στο θαυμάσιο αυτό αφηγηματικό μέρος του τραγουδιού, ο Elvis Presley με απότομο τρόπο λέει: «Honey, you lied», μετατρέποντας ένα ζήτημα ερωτικής απογοήτευσης σε ζήτημα τιμής. Όπως στα περισσότερα τραγούδια εκδίκησης, ο τραγουδιστής δεν αισθάνεται πληγωμένος και προσπαθεί απλά να ανταποδώσει, αλλά δείχνει ότι μέσα του καίγεται… Η θεατρική ερμηνεία του Elvis είναι πραγματικά πολύ καλή και μάλλον έρχεται σε αντίθεση με τις μετριότατες επιδόσεις του ως ηθοποιός στη μεγάλη οθόνη.

    Το «Are You Lonesome Tonight» είναι από αυτά τα τραγούδια που αρέσουν ή όχι ανάλογα με τη διάθεση στην οποία βρίσκεται τη συγκεκριμένη στιγμή ο ακροατής. Σε κάποιους μπορεί να φανεί υπερβολικά μελιστάλαχτο και σε άλλους υπερβολικά μελοδραματικό. Οι περισσότεροι όμως πιστεύουν ότι αν δεν έχεις νιώσει τον ηλεκτρισμό του τραγουδιού, κάτι πρέπει να συμβαίνει με εσένα.

    Φαινομενικά το «Are You Lonesome Tonight» θα μπορούσε να ήταν ένα τραγούδι ανεπανόρθωτου κιτς, με αυτό το απαλό γρατζούνισμα των χορδών της κιθάρας, τον συγκρατημένο τόνο της φωνής και την αφήγηση που μοιάζει με παρωδία και που δίνει την εικόνα ότι το τραγούδι περισσότερο χλευάζει παρά σε κάνει να το πάρεις στα σοβαρά. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η γαλήνια ατμόσφαιρα του τραγουδιού είναι ένα έξυπνο εύρημα για να προκαλέσει την σιωπή του ακροατή που καλείται να αφεθεί στη συγκλονιστική ερμηνεία του Elvis Presley.

    Η σοβαρότητα της ενορχήστρωσης χαλιναγωγεί τη φωνή του Elvis και την αφήνει να ξεχυθεί μόλις στον τελευταίο στίχο. Έτσι, ο Elvis εκφράζει ευγενικά την περιφρόνησή του για την κυκλοθυμική ερωμένη του.

    Are You Lonesome Tonight? - Elvis PresleyΌταν ο Elvis άκουσε τη δική του ερμηνεία στο «Are You Lonesome Tonight» δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος. Απογοητεύτηκε τόσο πολύ ώστε πίστευε ότι δεν μπορούσε να ερμηνεύσει το τραγούδι έτσι όπως θα ήθελε και ζήτησε να πετάξουν την ταινία με την ηχογράφησή του στα σκουπίδια! Αντίθετα, ο παραγωγός της δισκογραφικής εταιρίας RCA, Steve Sholes, πίστευε ότι το τραγούδι αυτό θα γίνει επιτυχία και την 1η Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το single έχοντας στη δεύτερη πλευρά το «I Gotta Know».

    Τελικά αυτός που δικαιώθηκε δεν ήταν ο Elvis Presley αλλά ο Steve Sholes, καθώς το τραγούδι με τη γλυκιά και υπνωτική φωνή του Elvis βρήκε ανταπόκριση από τον κόσμο και έγινε ένα από τα singles με τις περισσότερες πωλήσεις το 1960.
    Στις 28 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς το «Are You Lonesome Tonight» ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. όπου παρέμεινε για 6 εβδομάδες. Δύο μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1961, ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες. Αυτό ήταν και το 6ο single του Elvis Presley που έγινε Νο 1 στη Μεγάλη Βρετανία. Το τραγούδι έφτασε επίσης στο Νο 3 της Νορβηγίας και της Σουηδίας, στο Νο 17 της Ολλανδίας ενώ φαίνεται πως δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τους Γάλλους (Νο 91) και τους Ελβετούς (Νο 99).

    Are You Lonesome Tonight? - Elvis PresleyΟ Elvis Presley κατά τη διάρκεια των ζωντανών του εμφανίσεων άλλαζε περιστασιακά κάποιους από τους στίχους δίνοντας χιουμοριστικές διαστάσεις στο τραγούδι, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό το έκανε συνειδητά ή αν γινόταν επειδή απλά ξεχνούσε τους πρωτότυπους στίχους. Πάντως πιο πιθανό φαίνεται ότι ο Elvis ήθελε να κάνει πλάκα στον Colonel Parker, μιας και αυτός του ζήτησε να το τραγουδήσει, και να άλλαζε τους στίχους για να τον πειράξει.

    Μία από αυτές τις χιουμοριστικές εκδοχές ηχογραφήθηκε ζωντανά στις 26 Αυγούστου του 1969 στο International Hotel του Las Vegas και κυκλοφόρησε έντεκα χρόνια αργότερα (το 1980) από την RCA. Η εκτέλεση αυτή έγινε γνωστή ως «Laughing version» και συμπεριλαμβάνεται στο Box set «Elvis Aaron Presley».

    Σ’ αυτή την «Laughing version», ο Elvis αλλάζει τους στίχους «Do you gaze at your doorstep and picture me there» (παρατηρείς το κατώφλι σου και με φαντάζεσαι εκεί) σε… «Do you gaze at your bald head and wish you had hair» (παρατηρείς το φαλακρό κεφάλι σου κι εύχεσαι να είχες μαλλιά)!

    Λέγεται λοιπόν ότι καθώς ο Elvis Presley τραγουδούσε το «Are You Lonesome Tonight», αντίκρισε στο κοινό δύο κορίτσια που προσπαθούσαν να τραβήξουν την περούκα από έναν τύπο που καθόταν μπροστά τους και τότε άρχισε να αυτοσχεδιάζει απαγγέλλοντας τους παραπάνω στίχους. Κατά μία άλλη εκδοχή, ένας τύπος που καθόταν στην μπροστινή σειρά είχε ζεσταθεί τόσο πολύ που έβγαλε την περούκα του και την ανέμιζε μπροστά στο πρόσωπό του για να δροσιστεί, ενώ άλλοι λένε ότι μία γυναίκα από το κοινό χόρευε και πηδούσε πάνω-κάτω σαν τρελή και ξαφνικά έφυγε η περούκα της!

    Όποιο από τα παραπάνω και να είναι η αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι ο Elvis Presley βρήκε πολύ αστείο το γεγονός και ξέσπασε στα γέλια. Το γέλιο του Elvis ήταν τόσο έντονο που συνεχίστηκε και στους επόμενους στίχους. Όταν μάλιστα έφτασε στο στίχο που λέει: «You know someone said that the worlds a stage, and each must play a part», και βλέποντας την ειρωνεία του στίχου «You read your line so cleverly and never missed a cue» (Μαθαίνεις εύκολα τις ατάκες και ποτέ δεν τις ξεχνάς) σε σχέση με το περιστατικό, ο Elvis δεν μπορούσε πλέον να κρατηθεί και ξέσπασε ξανά σε γέλια.

    Ο δημοφιλής τραγουδιστής με το ζόρι ξαναβρήκε την ηρεμία του αφού συνέχισε να γελάει ζητώντας από τις Sweet Inspirations, που έκαναν τα δεύτερα φωνητικά, να το τραγουδήσουν μήπως και συνέλθει! Αλλά η εξαιρετική ψυχραιμία των Sweet Inspirations και ιδιαίτερα της soprano τραγουδίστριας Cissy Houston (η μητέρα της Whitney Houston), που συνέχιζε απτόητη να τραγουδάει και να πιάνει τις ψηλές νότες, και η σοβαρότητα των μουσικών (με επικεφαλής τον κιθαρίστα James Burton) που προσπαθούσαν να τηρήσουν ευλαβικά το ρυθμό, έκαναν τον Elvis για άλλη μια φορά να βάλει τα γέλια και να μην μπορεί πια να ελέγξει τον εαυτό του.

    Το κοινό απόλαυσε τον αυθορμητισμό του Elvis και στο τέλος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ ο Elvis ακούγεται να λέει «14 years right down the drain, 14 years baby», σαν να λέει δηλαδή ότι μετά από αυτό το σκηνικό πάνε χαράμι τα 14 χρόνια καριέρας του! Χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ιδανικός τίτλος γι’ αυτή την εκτέλεση θα ήταν «Are You Laughing Tonight»!

    Are You Lonesome Tonight? - Elvis PresleyΤο 1983 η εκτέλεση αυτή μπήκε στο Top 30 της Μεγάλης Βρετανίας και το περίεργο είναι ότι αρχικά στο δίσκο δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι περιέχει κάποια άλλη εκτέλεση πέραν της κανονικής. Αυτοί που αγόρασαν το δίσκο και τον άκουσαν στο σπίτι τους σίγουρα θα έμειναν έκπληκτοι! Κι επειδή το γέλιο είναι μεταδοτικό, δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσετε την εκτέλεση και να μην βάλετε τα γέλια! Άλλη μία αστεία εκτέλεση περιλαμβάνεται στο δίσκο «Elvis In Concert» του 1977 ενώ στο ντοκιμαντέρ «This Is Elvis» (1981) χρησιμοποιήθηκαν σκηνές με τον Elvis να ερμηνεύει το τραγούδι για να φανεί η φυσική επιδείνωση λίγο πριν το θάνατό του.

    Το αμερικάνικο μουσικό περιοδικό Billboard κατέταξε το «Are You Lonesome Tonight?» του Elvis Presley στο Νο 81 των καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών.
    Μετά τον Elvis Presley ακολούθησαν δεκάδες καλλιτέχνες που ερμήνευσαν το τραγούδι.
    Το 1960 οι Mr Saks & The Blue Strings, γνωστοί και ως Tommy & Tom Toms, ηχογράφησαν μία ορχηστρική εκτέλεση του τραγουδιού.

    Τον Ιανουάριο του 1962 ο Frank Sinatra ηχογράφησε μία εκτέλεση του τραγουδιού, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «All Alone».
    Τον Μάρτιο του 1962 η Αγγλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Helen Shapiro κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Tops With Me».

    Το Νοέμβριο του 1964 οι Lettermen κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «She Cried», ενώ την ίδια χρονιά το ηχογράφησε και ο Al Martino.

    Το 1965 ο Ιταλός τραγουδιστής Michele Maisano κυκλοφόρησε σε single μία ιταλική εκτέλεση του τραγουδιού, με τίτλο «Ti Senti Sola Stasera».

    Τον Αύγουστο του 1967 ο Σουηδός τραγουδιστής Sven Hedlund ηχογράφησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Sven Hedlund Sings Elvis!».

    Την ίδια χρονιά το ηχογράφησε και η Doris Day για το δίσκο «The Love Album», που όμως κυκλοφόρησε το 1994.
    Τον Μάιο του 1972 η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της country, Dottie West, κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «I’m Only A Woman».

    Are You Lonesome Tonight? - Elvis PresleyΤο 1973 ο Donny Osmond κυκλοφόρησε μία εκτέλεση του «Are You Lonesome Tonight?», που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο EP.
    Την ίδια χρονιά, το τραγούδι κυκλοφόρησε και από τον Euson, ο οποίος το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ «Favourites Of The Fifties».
    Το 1976 ο Johnny Farago κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Pour Les Fans D’ Elvis Seulement».
    Την ίδια χρονιά το δανέζικο συγκρότημα Bamses Venner συμπεριέλαβε στο δίσκο «Maelk Og Vin» μία εκτέλεση με τίτλο «Er Du Langsome I Nat».
    Τον Οκτώβριο του 1977 ο Merle Haggard κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «My Farewell To Elvis».
    Το 1979 ο Ral Donner συμπεριέλαβε μία εκτέλεση του τραγουδιού στο άλμπουμ «1935-1977 I’ve Been Away For Awhile Now».
    Το 1981 ο Βέλγος τραγουδιστής Will Tura ηχογράφησε το τραγούδι στα φλαμανδικά, με τίτλο «Ben Je Eenzaam Vannacht». Η εκτέλεση αυτή συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Liedjes Die Ik Graag Had Gezongen 1960-1965».
    Το 1983 ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός John Schneider (γνωστός από την τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1980 «Ντιουκς») κυκλοφόρησε μία εκτέλεση του «Are You Lonesome Tonight», στην οποία συμμετέχει και η Jill Michaels. Η εκτέλεση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «If You Believe», έφτασε στο Νο 57 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών στην κατηγορία country.
    Το 1984 ο Αμερικανός ηθοποιός Val Kilmer ερμήνευσε μία παρωδία του τραγουδιού για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας «Άκρως Τρελό Κι Απόρρητο» (Top Secret!).
    Το 1987 οι Little Tony και Bobby Solo συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ «Cantando Cantando» την ιταλική εκτέλεση του τραγουδιού («Ti Senti Sola Stasera»).
    Το 1988 ο Leon Redbone συμπεριέλαβε μία εκτέλεση του «Are You Lonesome Tonight?» στο άλμπουμ «No Regrets».
    Την ίδια χρονιά, το δανέζικο συγκρότημα Cliffters κυκλοφόρησε μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «The Cliffters 25 Ar Efter – Live At Montmartre».
    Το 1989 η Ιταλίδα τραγουδίστρια Mina κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, την οποία συμπεριέλαβε στο άλμπουμ «Uiallalla».
    Το 1990 η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Connie Francis κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Where The Hits Are». Όπως αποκάλυψε η ίδια, είχε αποφασίσει να ηχογραφήσει το τραγούδι από το 1960. Μία μέρα εκείνης της χρονιάς, καθώς κοιτούσε τους δίσκους της έπεσε το βλέμμα της στο δίσκο του Al Jolson με το «Are You Lonesome Tonight?». Η 22χρονη τότε τραγουδίστρια είπε στον πατέρα της ότι θα μπορούσε να το πει κι η ίδια και να το κάνει Νο 1. Συμφώνησε λοιπόν με τον παραγωγό Don Costa, γνωστό από τη συνεργασία του με τον Frank Sinatra, να κάνει την ενορχήστρωση και ήταν ενθουσιασμένη όσο ποτέ άλλοτε. Καθώς ήταν στο αυτοκίνητο και πήγαινε προς τη Νέα Υόρκη για να κάνει την ηχογράφηση, άκουσε έκπληκτη το ολοκαίνουργιο single του Elvis Presley που δεν ήταν άλλο από το… «Are You Lonesome Tonight?»! Έτσι, τα όνειρα της Connie Francis έληξαν άδοξα…  
    Το 1992 το «Are You Lonesome Tonight» συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας «Μήνας Του Μέλιτος Στο Las Vegas» (Honeymoon In Las Vegas), όπου το ερμηνεύει ο Bryan Ferry.
    Το 1993 οι U2 ερμήνευσαν το τραγούδι σε μία συναυλία τους στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
    Το 1995 ο Tiny Tim κυκλοφόρησε μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού, την οποία συμπεριέλαβε στο άλμπουμ «Live In Chicago With The New Duncan Imperials».
    Το 1997 ο Sammy “Sax” Mintzer κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Sensuous Sax – A Tribute To The King».
    Τον Δεκέμβριο του 1998 ο Orion (Jimmy Ellis) ηχογράφησε ζωντανά το «Are You Lonesome Tonight?» σε συναυλία που έδωσε στο Nashville Nightlife Theatre, οκτώ μόλις μέρες πριν από τη δολοφονία του. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Final Performance – A Tribute To Elvis» καθώς και στο «Jimmy Ellis Sings Elvis – The Last Recordings».
    Το 1999 η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Megan Mullally συμπεριέλαβε μία εκτέλεση στο άλμπουμ «The Sweetheart Break-In».
    Τον Ιούνιο του 1999 οι Hound Dogs κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση του τραγουδιού, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «A Tribute To Elvis Presley – The Boy Who Would Be King».
    Τον Ιανουάριο του 2000 οι Mavericks κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στην επανέκδοση του άλμπουμ «Super Colossal Smash Hits of the 90's: The Best of The Mavericks».
    Το 2002 η Norah Jones ηχογράφησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Elvis Lives Special».
    Την ίδια χρονιά, το ηχογράφησε ο Βέλγος τραγουδιστής Helmut Lotti (άλμπουμ «My Tribute To The King») και η Καναδή τραγουδίστρια Anne Murray («Country Croonin’»).   
    Το 2004 το συγκρότημα Rootbound συμπεριέλαβε μία εκτέλεση του τραγουδιού στο άλμπουμ «Rootbound».
    Το Μάρτιο του 2005 η Αγγλίδα τραγουδοποιός Barb Jungr κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Love Me Tender».
    Τον Οκτώβριο του 2005 ο Αμερικανός τρομπετίστας Chris Botti κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «To Love Again: The Duets». Στην εκτέλεση αυτή συμμετέχει ο Σκοτσέζος τραγουδιστής και κιθαρίστας των Blue Nile, Paul Buchanan.
    Τον Ιανουάριο του 2006 ο Barry Manilow συμπεριέλαβε μία εκτέλεση του τραγουδιού στο άλμπουμ «The Greatest Songs Of The Fifties».
    Την ίδια χρονιά το γερμανικό συγκρότημα Cagey Strings κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Oldies Vol.5».
    Τον Αύγουστο του 2007 ο Shawn Camp και ο Billy Burnette κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Bluegrass Elvises, Volume 1».
    Την ίδια χρονιά, το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία «Μπαμπάς Για Γκολ» (The Game Plan), όπου το τραγουδάει ο Αμερικανός ηθοποιός και πρώην παλαιστής Dwayne Johnson.
    Το Σεπτέμβριο του 2009 ο Micah Hinson κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «All Dressed Up And Smelling Of Strangers».
    Το «Are You Lonesome Tonight?» ερμήνευσαν επίσης οι Suede, ο Jerry Lee Lewis και η California Dreamlike Orchestra, ενώ ο κωμικός Sam Kinison έκανε μία παρωδία που προβλήθηκε από την εκπομπή «The Tonight Show». Συγκεκριμένα, ο Kinison ξεκίνησε να τραγουδά μία φυσιολογική εκτέλεση του «Are You Lonesome Tonight?», αλλά στο σημείο του μονόλογου απήγγειλε τους στίχους με εξαιρετικά θυμωμένο στόμφο και έπειτα επέστρεψε στην κανονική ερμηνεία δίνοντας ένα φυσιολογικό τέλος.  
    Το 2005, η αυθεντική εκτέλεση του Elvis Presley κυκλοφόρησε σε CD single με το αυθεντικό flip side «I Gotta Know» και με bonus track την… Laughing version!

     

    ARE YOU LONESOME TONIGHT - Elvis Presley

    Are you lonesome tonight
    Do you miss me tonight
    Are you sorry we drifted apart
    Does your memory stray to a bright sunny day
    When I kissed you and called you sweetheart
    Do the chairs in your parlor seem empty and bare
    Do you gaze at your doorstep and picture me there
    Is your heart filled with pain, shall I come back again
    Tell me dear, are you lonesome tonight

    I wonder if you're lonesome tonight
    You know someone said that the world's a stage
    And each must play a part
    Fate had me playing in love you as my sweet heart
    Act one was when we met, I loved you at first glance
    You read your line so cleverly and never missed a cue
    Then came act two, you seemed to change and you acted strange
    And why I'll never know
    Honey, you lied when you said you loved me
    And I had no cause to doubt you
    But I'd rather go on hearing your lies
    Than go on living without you
    Now the stage is bare and I'm standing there
    With emptiness all around
    And if you won't come back to me
    Then they can bring the curtain down

    Is your heart filled with pain, shall I come back again
    Tell me dear, are you lonesome tonight

     

     

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #20201   /   31.05.2010, 14:57   /   Αναφορά
    Ένα μελαγχολικό και πολύ όμορφο τραγούδι, με μια ξεχωριστή γλυκήτητα, αλλά και πικράδα που αποπνέει η μελωδία του, οι στίχοι του, η ερμηνεία του Presley. Μπράβο CHE, για το ενημερωτικό και εξαιρετικό σου άρθρο.
    #20202   /   31.05.2010, 19:57   /   Αναφορά
    Ε όχι και να βάλω τα γέλια! Τα κλάματα ίσως...



    Πολύ ωραίο άρθρο CHE!!!
    #20210   /   02.06.2010, 08:55
    Για μια ακόμη φορά εντυπωσιακή ερεύνα και παρόυσίαση!

    θα γίνω μονότονος αλλά το αξίζεις και με το παραπάνω!

    Συγχαρητήρια ή όπωs θα έλεγε ο Cliff Richard.......congratulations!


    #25075   /   28.07.2012, 11:12   /   Αναφορά

    "Οι περισσότεροι όμως πιστεύουν ότι αν δεν έχεις νιώσει τον ηλεκτρισμό του τραγουδιού, κάτι πρέπει να συμβαίνει με εσένα."


    Κρατάω αυτή τη φράση, νοιώθοντας όντως, πως το κομμάτι, παρ' όλο που στην προηγούμενη περιγραφή σου:


    "Σε κάποιους μπορεί να φανεί υπερβολικά μελιστάλαχτο και σε άλλους υπερβολικά μελοδραματικό." ή και μελαγχολικό θα συμπλήρωνα, παρ' όλ' αυτά,


    έχει έναν ανεξήγητο ηλεκτρισμό...


    Το όλον της μελωδίας ίσως, ακόμη και στην ερμηνεία του Herry Bur, μαγνητίζει από τη μια, σκιρτά από την άλλη τον ακροατή.


    Για τον Elvis Presley; ασχολίαστος...


    Το κομμάτι πάντως στιχουργικά, δε λέει πολλά πράγματα...


    Η μελωδία του είναι αυτή που συγκινεί, αφήνοντας περιθώρια υψηλών ερμηνευτικών προσεγγίσεων.


    Υπέροχη παρουσίαση του άρθρου !!!


    Ενισχύοντας και ενισχυόμενος από το σχόλιο του "Συμπέθερου", Καλή συνέχεια CHE !!!