ελληνική μουσική
    631 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Το ελληνόφωνο Metal

    Μια συνοπτική παρουσίαση της ελληνόφωνης μεταλλικής σκηνής.

    Το ελληνόφωνο Metal

    Γράφει ο musichell
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 17 Ιούν 2010

    Είναι πολύ πιθανόν κάποιος που δεν ασχολείται με το Heavy Metal στην Ελλάδα να έχει ακούσει το τραγούδι ''κάνω μια ευχή'', μια Metal μπαλάντα απ το συγκρότημα που χρησιμοποίησε τον ελληνικό στίχο μαζί με την επική Heavy Metal μουσική του...ο λόγος για τους Εξόριστους του Δημήτρη Κατή φυσικα. Ο ομώνυμος δίσκος τους καθώς και ο δίσκος ''Λυτρωτής'' είναι κλασικοί πλέον για τους λάτρεις του παραδοσιακού αγνού Heavy Metal.

    Το ελληνόφωνο Metal

    Πνευματικά τέκνα των Εξόριστων είναι οι Καταραμένοι,  με έναν φονικό συνδιασμό power Metal και Punk ορμής και κοινωνικούς στίχους άφησαν μια χούφτα διαμαντάκια πριν διαλυθούν.Οι δίσκοι τους ''κάνε το αντίθετο'' και ''Άδικο'' είναι γεμάτοι απο δυνατές μελωδίες και ψυχή.

    Το ελληνόφωνο Metal

    Στην ίδια συνομοταξία ανήκουν και οι Medussa με τον πολύ καλό δίσκο ''θα ρθω ξανα'' απο όπου ξεχωρίζει το pure Heavy Metal τραγούδι ''προσευχή''.

    Το ελληνόφωνο Metal

    Επίσης οι Fade Sense απ' τον Πύργο παρουσίασαν την δική τους άποψη για το epic-doom Metal μέσα απο τον δίσκο ''Έλευσις''. Βάρβαρα φωνητικά και επικές συνθέσεις χαρακτηρίζουν το στύλ τους. Ξεχωρίζει το ομόνυμο τραγούδι του δίσκου. Οι Εκτός Μάχης μέσα απ τους 3 δίσκους τους συνδιάζουν το progressive Metal με ροκ στοιχεία. Οι Nitro ταλαντέυονται μεταξύ ροκ και μεταλ με τον δίσκο τους ''δολοφονική επιρροή'' να έχει έντονη αν και οχι αμειγώς μεταλλική υπόσταση.

    Το ελληνόφωνο Metal

    Σε πιο ακραία μονοπάτια οι Fiendish Nymphe απ τους οποίους προήλθαν οι Δαιμονία Νύμφη μέσα απ τον δίσκο ''Αεναον'' ντύνουν την αρχαιοελληνική θεματολογία τους με ατμοσφαιρική black Metal μουσικη. Δεν είναι ολα τα τραγούδια με ελληνικό στίχο όμως ένα απο αυτά το ''η Σύβιλλα του Ελικώνα'' είναι μοναδικό σε ατμόσφαιρα (σκοτεινή φυσικά..).

    Οι Moral πλασάρονται ως οι έλληνες Him...Gothic Metal αλα ελληνικά,ο δίσκος τους ''αγάπη ανεκπλήρωτη'' χαρακτηρίζεται απο δυναμική παραγωγή αλλά δεν πείθει γενικά. Στον χώρο του thrash Metal οι Indico μπορεί να μην έχουν κατασταλάξει στο ύφος τους όμως το τραγούδι ''μπυροποσία'' είναι ένας thrash ύμνος... Στο ίδιο στύλ θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τους γνωστούς  Ολέθριο Ρήγμα με το πανκ-Metalcore τους. Υπάρχουν βέβαια αρκετά συγκροτήματα σε αυτή την υποκατηγορία όπου τα όρια μεταξύ πανκ, hardcore και Metal δεν είναι ευδιάκριτα.

    Τέλος οι μεταλλικές επιρροές είναι εμφανείς σε καλλιτέχνες όπως Αρτέμης & Ευθύμης και Deadlock απ τον χώρο του Rap Metal. Επίσης οι πρώτοι δίσκοι του Γιώργου Τσίγκου και Μαύρων Κύκλων γέρνουν περισσότερο πρός το μέταλ όπως επίσης και ο δίσκος ''ρεκβιεμ΄΄των Γενια του χάους και ο δίσκος ''μεθάω στις ρωγμες του ονείρου'' του σπουδαίου Σταμάτη Μεσημέρη!

    Να μην παραλείψω και ένα παρακλάδι που περιλαμβάνει συγκροτήματα με χιουμοριστικό στίχο και μεταλλική μουσική όπως οι Ανώριμοι, Αμόλα calouband, πλοκάμι του καρχαρία, n-karcade.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #20353   /   17.06.2010, 13:10   /   Αναφορά
    πολύ ωραία cat!!! έτσι για να μαθαίνουμε για τη χώρα μας αυτά που δε μας δείχνουν...
    #20354   /   17.06.2010, 13:46   /   Αναφορά
    Ενδιαφέρουσα δημοσίευση, περιεκτική και κυρίως διαφωτιστική. Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε νέα για τη μουσική, πόσο μάλλον όταν αφορά την ελληνική σκηνή. Πολλοί άνθρωποι - ανάμεσα τους και εγώ - δεν έχουν κάν ακούσει τα ονόματα των συγκροτημάτων που αναφέρονται στο άρθρο. Συνεπώς αξίζει να πούμε ένα 'μπραβο' στο συντάκτη της δημοσίευσης για τον κόπο που κατέλαβε, για να μας παραδώσει ένα τόσο κατατοπιστικό κείμενο.

    #20355   /   17.06.2010, 14:32   /   Αναφορά
    απλό και περιεκτικό οπως ανέφεραν πιο πανω η ελλαδα εχει να παρουσιάσει πολλα στο συγκεκριμένο χωρο και οχι μονο.Καλο ειναι και εμεις οι Ιδοι να αγαπαμε και να στηριζουμε το χωρο και τη μουσικη που αγαπαμε
    #20356   /   17.06.2010, 15:12   /   Αναφορά
    Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τα σχόλια!Stay heavy!!!
    #20367   /   19.06.2010, 22:10   /   Αναφορά
    Συγκροτημένη και ενημερωτική η ανάρτησή σου cat. Όντως συγκροτήματα που δεν ήξερα, εκτός από τον Κατή και τους Εξόριστους. Πιτσιρικάς άκουγα πολύ ξένο χέβι, αλλά μάλλον δεν ήξερα τα σωστά συγκροτήματα. Μια μέρα λοιπόν που διάβασα στίχους απ'αυτά που άκουσα ναι, φρίκαρα και δεν ξανάκουσα. Από την άλλη όμως υπάρχουν σίγουρα συγκροτήματα όπως π.χ. οι Metallica, οι Sacred Reich, οι RATM, οι Pain of Salvation και άλλα που δεν γνωρίζω που αξίζουν πολλά! Έχουν να σου δώσουν και στίχο με φιλοσοφημένες σκέψεις και νοήματα και ο "θόρυβός" τους είναι μελωδικός όσο παράταιρο ή περίεργο και αν ακούγεται αυτό.



    Υ.Γ. οι Αρτέμης και Ευθύμης, όντως τα σπάνε
    #20368   /   19.06.2010, 22:57   /   Αναφορά
    Ευχαριστω για το σχόλιο Πέτρο.Όσων αφορά τους στίχους στο μέταλ είναι μια κουβέντα που θα μπορούσε να γίνει σε κάποιο άλλο topic.Συμφωνώ για τα συγκροτυτήματα που αναφέρεις όμως γενικά αυτό που προσέχω κυρίως είναι η μουσική,οι στίχοι έρχονται σε δεύτερη θέση για εμένα..

    Α!Το άρθρο μου αυτό το έχω δημοσιεύσει και στο forum εμπλουτισμένο με videos για όποιον ενδιαφέρεται....

    http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=21396
    #20369   /   19.06.2010, 22:59
    Όσον

    συγκροτήματα