ελληνική μουσική
    777 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    H Ηλεκτροακουστική Μουσική στο Ινστιτούτο Goethe

    Στην ηλεκτροακουστική μουσική και τους μουσικούς πειραματισμούς είναι επικεντρωμένο το διήμερο των εκδηλώσεων (13 και 15 Νοεμβρίου) που διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μια διάλεξη αλλά και η 1η Μαραθώνια Συναυλία Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του ΕΣΣΗΜ.

    Το θέμα της διάλεξης την Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 20:30 είναι "Ωρα ακρόασης: Η ηλεκτροακουστική μουσική στη Γερμανία. Από τον Ruttmann και τον Stockhausen στον Brummer". Ο ομιλητής Hartmut Joerg, υπεύθυνος του IDEAMA στο Κέντρο Τέχνης και Τεχνολογίας των Νέων Μέσων (ZKM) της Καρλσρούης, αναφέρεται στην ιστορία της ηλεκτροακουστικής μουσικής στη Γερμανία από τους πρώιμους πειραματισμούς του Ruttmann (1929) μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες, δίνοντας ηχητικά παραδείγματα.
    Πέμπτη 13 Νοέ 2003
    Τα μουσικά παραδείγματα των Herbert Eimert, Karlheinz Stockhausen, Mauricio Kagel, Josef Anton Riedl και πολλών άλλων προέρχονται από το Διεθνές Ψηφιακό Αρχείο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (IDEAMA) που ίδρυσαν από κοινού το 1990 το ZKM και το Πανεπιστήμιο του Stanford.

    Το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 19:00 πραγματοποιείται η 1η Μαραθώνια Συναυλία του ΕΣΣΗΜ στην Αθήνα, ένας φόρος τιμής στην πρωτοπορία, τη νέα γενιά και τις σύγχρονες τάσεις της ελληνικής ηλεκτροακουστικής μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικτά έργα για όργανα και ηλεκτροακουστικό ήχο, έργα για μαγνητοταινία καθώς και "live electronics" και φέρουν την υπογραφή των ακόλουθων συνθετών:

    Μιχάλης Αδάμης, Νικόλας Βαλσαμάκης, Στέφανος Βασιλειάδης, Στέλιος Γιαννουλάκης, Ακης Δαούτης, Κωστής Δρυγιανάκης, Στέλιος Εφεντάκης Γιάννης Καλαντζής, Δημήτρης Καμαρωτός, Δημήτρης Καραγεώργος, Κώστας Καραθανάσης, Βασίλης Κόκκας, Παναγιώτης Κόκορας, Μάρκος Λέκκας, Απόστολος Λουφόπουλος, Θεόδωρος Λώτης, Ανδρέας Μινιέστρης, Κώστας Μόσχος, Βασίλης Ρούπας, Νίκος Σταυρόπουλος, Ηλίας Χατζόγλου, Tim Ward.

    Αξιοσημείωτο είναι πως η νέα γενιά Ελλήνων συνθετών ηλεκτροακουστικής μουσικής εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά στη διεθνή σκηνή του είδους, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ. Η συναυλία αυτή στο Ινστιτούτο Goethe είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση του ΕΣΣΗΜ, που ιδρύθηκε το 2002 στην Κέρκυρα.


    (Αναδημοσίευση του κειμένου από το www.cultureguide.gr)




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε