ελληνική μουσική
    741 online   ·  210.849 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Οι παύσεις στη μουσική

    Ένα μάθημα μουσικής σχετικό με τις παύσεις, για μέσου επιπέδου μαθητές, σε απλή γλώσσα και με πολλά παραδείγματα.

    Οι παύσεις στη μουσική

    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 26 Νοέ 2010

    Το μάθημα είναι μια ευγενική προσφορά της μουσικής σχολής Τομπάζη, την οποία ευχαριστούμε θερμά και γι' αυτό το μάθημα. Τα υπόλοιπα μαθήματα θα τα βρείτε στη στήλη Διδασκαλία - Μαθήματα Μουσικής

     

    Τα σύμβολα εκείνα που τοποθετούνται στο πεντάγραμμο και διακόπτουν (σιωπούν) την πορεία του κομματιού μας ονομάζονται παύσεις. Σε κάθε αξία φθογγοσήμου αντιστοιχεί και μια ανάλογη παύση. Ο πιο κάτω πίνακας μας παρουσιάζει αναλυτικά τις νότες με τις αντίστοιχες παύσεις τους.

    Οι παύσεις στη μουσική

    Η παύση ολοκλήρου σημειώνεται κάτω από την τέταρτη γραμμή.

    Η παύση μισού σημειώνεται πάνω από την τρίτη γραμμή.

     

     

    Οι παύσεις μπορούν να γραφτούν και παρεστιγμένες όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

    Οι παύσεις στη μουσική

    Οι παύσεις μπορούν να γραφούν και δις παρεστιγμένες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις παρεστιγμένες παύσεις.

    Για να σημειώσουμε μια παύση που διαρκεί περισσότερο από ένα μέτρο χρησιμοποιούμε μια παχιά οριζόντια γραμμή που πάνω της σημειώνουμε τον αριθμό των μέτρων για τα οποία θα ισχύει η παύση.

    Οι παύσεις στη μουσική

    Στο παραπάνω παράδειγμα βλέπουμε τέσσερα μέτρα με  παύσεις ολοκλήρου οι οποίες έχουν αντικατασταθεί  με μια οριζόντια γραμμή και τον αριθμό τέσσερα.

     

    ΚΟΡΩΝΑ (FERMATA)

    Όταν κάποιος φθόγγος έχει πάνω του σημειωμένο το σύμβολο της κορώνας σημαίνει ότι πρέπει να παραταθεί η διάρκεια του ήχου. Η διάρκεια μιας κορώνας εξαρτάται από το γούστο του εκτελεστή και δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια.

    Οι παύσεις στη μουσική

    Η κορώνα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε κάποια παύση, όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα και σημαίνει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή παράταση της διάρκειας της παύσης.

    Οι παύσεις στη μουσική

    Η κορώνα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στην διαστολή του μέτρου. Σε αυτή την περίπτωση στο σημείο εκείνο πρέπει να γίνει διακοπή της ροής μετρήματος του μουσικού κομματιού.

    Οι παύσεις στη μουσική

    Στα προηγούμενα παραδείγματα χρησιμοποιήθηκε αδόκιμος ορισμός όσον αφορά για την τοποθέτηση της κορώνας πάνω από τη νότα. Η κορώνα μπορεί να τοποθετηθεί και κάτω από τη νότα. Αυτό εξαρτάται από τη φορά των στελεχών, όπως ακριβώς είχαμε δει και στην σύζευξη διαρκείας.

    Έτσι έχουμε, λοιπόν, στέλεχος προς τα κάτω η κορώνα πάνω από την νότα και στέλεχος προς τα πάνω η κορώνα κάτω από τη νότα, όπως φαίνεται καθαρά και στο παρακάτω παράδειγμα.

    Οι παύσεις στη μουσική

    Συγγραφέας: Γιώργος Τομπάζης
    Tompazis.gr





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε