ελληνική μουσική
    643 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Χρήστος Δασκαλόπουλος - Η Ψυχή του Βιολιού

    Ο δεύτερος δίσκος της σειράς Δια χειρός Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας αυτή τη φορά είναι αφιερωμένος στον βιολιστή Χρήστο Δασκαλόπουλο.

    Χρήστος Δασκαλόπουλος - Η Ψυχή του Βιολιού

    Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou)
    52 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 06 Μαρ 2011

    «Η έκδοση ενός CD είναι πλέον για τον μουσικό, τον ερμηνευτή, τον δημιουργό ένα κλείσιμο ενός κύκλου και ταυτόχρονα άνοιγμα ενός νέου κύκλου. Αισθάνομαι ότι η έκδοση αυτή για μένα ήρθε την κατάλληλη στιγμή, να αποτυπώσω τις εμπειρίες μου όπως ακριβώς τις αισθάνομαι και τις βιώνω και να δουλέψω σε φόρμες πιο ιδιαίτερες στα πλαίσια της φυσιολογικής μουσικής εξέλιξης, μέσα από το μεγάλο “σχολείο” της εμπειρίας. Το “σχολείο” ήταν και είναι για μένα αυτή η παρέα κυρίως των φίλων αλλά και συναδέλφων μουσικών που αποτελούν την ορχήστρα Εστουδιαντίνα. Τους ευχαριστώ όλους για την συνεργασία και την στήριξη, τον φίλο Ανδρέα Κατσιγιάννη για την πολύτιμη βοήθειά του και εύχομαι η δεύτερη δεκαετία της ορχήστρας να είναι ακόμα πιο δημιουργική και ελπιδοφόρα για όλους μας.

    Καλή ακρόαση

    Χρήστος Δασκαλόπουλος»

    Τρία χρόνια σχεδόν μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου της σειράς «Δια χειρός Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας» , από τον ακορντεονίστα Δήμο Βουγιούκα με τίτλο «Φωνές του αέρα», ο Χρήστος Δασκαλόπουλος, βιολιστής της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, καταθέτει τη δική του άποψη σε παραδοσιακά κομμάτια και με τη συνοδεία πολλών μελών της ορχήστρας  παρουσιάζουν το cd «Η ψυχή του βιολιού» με τα παρακάτω κομμάτια:

     

    1) Φωτιές

    2) Χορός της Χαλκιδικής

    3) Τσιφτετέλι – Χιτζάζ ντολάπ

    4) Ρουμάνικη – Χόρα 1

    5) Ρουμάνικη – Χόρα 2

    6) Ταξίμι – Ραστ

    7) Καρσιλαμάς Μικράς Ασίας

    8) Αϊβαλιώτικο

    9) Συρτό Κυκλάδων

    10) Ταξίμι μινόρε

    11) Ζεϊμπέκικο – Μπαμ

    Χρήστος Δασκαλόπουλος - Η Ψυχή του Βιολιού

    Όλα τα κομμάτια είναι παραδοσιακά σε διασκευή του Χρήστου Δασκαλόπουλου.

    Εκτός από τον Χρήστο Δασκαλόπουλο στο δίσκο παίζουν οι μουσικοί:

    Κατσιγιάννης Αντρέας : Σαντούρι (1,5,9) – Λαούτο: (7,8,9) – Σάζι (2)

    Μπάιπας Νίκος : Κανονάκι (3)

    Κουσκουρίδας Σταύρος: Κλαρίνο (7)

    Μέρμηγκας Νίκος: Πολίτικο λαούτο (λαύτα) (1,3)

    Μόσιος Αποστόλης: Κιθάρα (8)

    Βουγιούκας Δήμος: Ακορντεόν (1,5,7,8,11) – πιάνο (4,5)

    Καραμανιώλας Γιάννης: Κόντρα μπάσσο (1,7,8,11)

    Μερετάκης Κώστας: Κρουστά (1,2,3,7) (Ταραμπύκα,Ρεκ,Ζίλιες, Μπεντίρ, Νταούλι)

    Παπάς Αντρέας: Κρουστά (8,9) (Ταραμπούκα, Ζίλιες, Μπεντίρ)

    Σοφράς Θανάσης: Κόντρα μπάσσο (8)

    Παραουλάκης Νίκος : Νέι (2)

    Ευαγγέλου Γιώργος: Κιθάρα (7)

    Μπεκιαρόπουλος Παντελής: Μπουζούκι (1)

    Πουρνάρας Γιάννης: Μπουζούκι (11)

    Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο studio Sierra με ηχολήπτη τον Άκη Πασχαλάκη. Επιπρόσθετες ηχογραφήσεις έγιναν στο studio Κυριαζής με ηχολήπτη τον Ηλία Λάκκα και στο Βόλο στο studio Α440 με ηχολήπτη τον Γιώργο Ζαγόρη. Οι μίξεις και το  mastering έγιναν στο studio Sierra με ηχολήπτη τον Παναγιώτη Πετρονικολό. Τα κομμάτια 1 & 11 είναι ηχογραφήσεις που έγιναν στο παρελθόν από την Εστουδιαντίνα.

    Δεν είμαι βέβαιος για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αντικειμενικότητα στην τέχνη και στα γούστα των ανθρώπων. Δηλώνω εξαρχής φίλος της ορχήστρας, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είμαι αντικειμενικός… Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια στην οποία εκτός από το ταλέντο και την δεξιοτεχνία του Δασκαλόπουλου, δεσπόζει αυτός ο χαρακτηριστικός κι αγαπημένος ήχος της Εστουδιαντίνας, που περισσότερα από δέκα χρόνια μας ταξιδεύει στα παράλια της Μικράς Ασίας, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας, στις χώρες της Μεσογείου αλλά και στα έντεχνα και σύγχρονα μονοπάτια του ελληνικού τραγουδιού….Μακάρι λοιπόν αυτή η προσπάθεια που γίνεται «Δια χειρός Εστουδιαντίνας» να έχει και συνέχεια και να ακολουθήσουν κι άλλες εκδόσεις με τους δεξιοτέχνες-σολίστες της ορχήστρας τόσο με διασκευές όσο και με νέες τους δημιουργίες…

    Ο εμπνευστής, δημιουργός και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Εστουδιαντίνας Ανδρέας Κατσιγιάννης σημειώνει στο ένθετο:

    «Η Εστουδιαντίνα δίνει πάλι το παρόν μέσα από αυτή την ιδιαίτερη έκδοση. Συνεχίζοντας τη σειρά “δια χειρός” ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και δημιουργώντας με μόνο σύμμαχο τις ιδέες της και τις δυνάμεις της, καλωσορίζει την δεύτερη έκδοση της σειράς με τίτλο “Η ψυχή του βιολιού”.

    Σε ρόλο πρωταγωνιστή είναι ο σπουδαίος βιολιστής και μέλος της ορχήστρας Χρήστος Δασκαλόπουλος.

    Ο Χρήστος Δασκαλόπουλος πηγαίος μουσικός με την δύναμη του αυτοδίδακτου και την γνώση της σπουδής, ευαίσθητος και ιδιαίτερος παίχτης, παρουσιάζει μια σειρά κομματιών με κύριο άξονα το Αιγαίο, την Μικρά Ασία και την Καππαδοκία αλλά και με μια ιδιαίτερη αναφορά στα Βαλκάνια.

    Με τον ήχο του βιολιού και την συνοδεία ολόκληρης ή επιμέρους τμήματος της Εστουδιαντίνας έχει την ευκαιρία ο ακροατής να απολαύσει την δεξιοτεχνία του σολίστα αλλά και να ταξιδέψει μέσα από τους μουσικούς διαλόγους που αναπτύσσονται μεταξύ της Εστουδιαντίνας και του βιολιστή Χρήστου Δασκαλόπουλου.

    Καλή ακρόαση

    Ανδρέας Κατσιγιάννης"





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε