ελληνική μουσική
    764 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει

    Από τις πιο αυθεντικές λαϊκές κι ωραίες φωνές της γενιάς του ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, συνεχίζει την παράδοση του λαϊκού μας τραγουδιού, αν κι οι ερμηνευτικές του δυνατότητες επεκτείνονται και πέρα απ’ αυτό.

    Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει

    Γράφει η Αυγή (kithara-woman)
    16 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 26 Μαρ 2011

    Ένας καλλιτέχνης χαμηλών τόνων και προφίλ, που προτιμάει να κυκλοφορεί νέα δουλειά όταν έχει κάτι να πει. Μετά από αρκετά χρόνια που ο Γεράσιμος Ανδρεάτος είχε να κυκλοφορήσει νέα δουλειά, και συμμετείχε μόνο σε δίσκους συναδέλφων του, κρατάμε τώρα στα χέρια μας την νέα δισκογραφική του δουλειά με τίτλο ''Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει'', στην οποία μας παρουσιάζει δεκατρία νέα τραγούδια.

    Δεκατρία καινούρια τραγούδια ενός πολύ ταλαντούχου νέου μουσικού, του Δημήτρη Παπαδόπουλου, συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, γιού του σπουδαίου μπουζουξή Κώστα Παπαδόπουλου. Τους στίχους μοιράζονται οι Ιωάννα Αντωνοπούλου και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, από τέσσερα τραγούδια ο καθένας και από ένα τραγούδι έχουν γράψει οι  Γιώργος Κλεφτογιώργος, Νίκος Γρίτσης, Φώτης Πετρίδης και Βασίλης Μονδάνος, και ο ίδιος ο συνθέτης.

    Ο κυρίως κορμός του δίσκου είναι λαϊκός, αλλά δεν λείπουν οι μπαλάντες ή και τα πιο έντεχνα κομμάτια. Τραγούδια λαϊκά, σημερινά αλλά με ένα κλασικό άρωμα παλιάς εποχής, με αληθινούς στίχους  που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος απογειώνει με την καθαρή ερμηνεία του.

    Άλλωστε μας έχει αποδείξει και με το παραπάνω, πόσο καλός τραγουδιστής είναι, με μελωδική, καθαρή, και δυνατή  φωνή και μια πολύ σεμνή και διακριτική παρουσία.

    Φωνητικά συμμετέχουν ο Δημήτρης Μπάσης στο τραγούδι ''Το όνειρο'', η Σοφία Παπάζογλου στο τραγούδι ''Το φιλί μας το πρώτο'', και οι δύο σε ντουέτο με τον Ανδρεάτο, όπου οι φωνές τους μπλέκουν πολύ όμορφα. Άλλωστε τόσο ο Μπάσης όσο και η Παπάζογλου έχουν ήδη δείξει τις φωνητικές τους δυνατότητες, και μας έχουν χαρίσει πολύ όμορφα τραγούδια. Η Σοφία Παπάζογλου συμμετέχει φωνητικά, ως β’ φωνή, και σε άλλα δύο τραγούδια. Συμμετέχουν επίσης στο τραγούδι ''Το μαύρο μας το χάλι'', ο Σπύρος Παπαδόπουλος μαζί με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, τον συνθέτη του δίσκου, και οι δυο μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, σε ένα τραγούδι με κοινωνικό-σατιρική διάθεση. Ενδεικτικά, οι ακόλουθοι στίχοι δείχνουν την διάθεση αυτή:

    Σ’ ένα συνέδριο οι Θεοί αποφασίσανε

    τη γη να κάνουν κόλαση

    και τα μυαλά τα Θεικά στον κόσμο στέλνουν ξαφνικά

    την τηλεόραση.

     

    Και στο ρεφραίν:

    Πάτα το δεύτερο κουμπί

    να αλλάξουμε κανάλι

    μήπως και δούμε έγχρωμο

    το μαύρο μας το χάλι.

     

    Η φράση που έδωσε τον τίτλο στο δίσκο  την έχουμε ακούσει στο παρελθόν στο τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα ''Είναι σκοτάδι'', και ανήκει στον στιχουργό Γιώργο Αθανασόπουλο. Το ομώνυμο τραγούδι είναι το πρώτο από τα δεκατρία τραγούδια και ανοίγει το cd.

    Από το πρώτο κιόλας τραγούδι ,η  μελωδική φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου, σε ταξιδεύει σε λαικούς δρόμους. Τα περισσότερα τραγούδια είναι καθαρόαιμα λαικά, όπου το μπουζούκι άλλοτε πρωταγωνιστεί και άλλοτε παίζει έναν πιο διακριτικό ρόλο, μαζί με τον τζουρά και τον μπαγλαμά.

    Στο τραγούδι ''Έρχεσαι μόνος σου'', ένα καθαρόαιμο λαικό, παίζει μπαγλαμά ο Ανδρεάτος.

    Σε κάποια άλλα, τον κύριο ρόλο τον παίζουν ακουστικά όργανα. Το μπουζούκι αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πιάνο και την ακουστική κιθάρα κι άλλες φορές το ακκορντεόν.

    Υπάρχει μια ποικιλία και μια εναλλαγή στο στυλ, κάτι που είναι εμφανές σε όλο το cd. Από τη μια καθαρόαιμα λαικά και από την άλλη ακουστικές μπαλάντες.

    Από τις πολύ καλές στιγμές του cd αυτού, κατά την δική μου άποψη, το ομώνυμο τραγούδι, καθώς και  τα τραγούδια ''Όνειρο'', ''Καθρέφτης'', ''Πάλι πίνω το όνομα σου'' και ''το Μαύρο μας το χάλι''.

    Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών είναι πολύ προσεγμένες. Κάθε όργανο βρίσκεται εκεί που πρέπει να βρεθεί, παίζει το ρόλο του. Τίποτα το περιττό, τίποτα να μην έχει λόγο ύπαρξης. Η ενορχήστρωση είναι του Άκη Μουχλιανίτη και η διεύθυνση παραγωγής του Άγγελου Σφακιανάκη.

    Γενικά, συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε, ότι όλα τα τραγούδια του cd είναι ίδιας δυναμικής. Δεν ξεχωρίζει κάποιο, αλλά ακούγονται όλα εξίσου ευχάριστα. Είναι η φωνή του Ανδρεάτου που μπορεί να απογειώσει και το πιο άχρωμο τραγούδι, πόσο μάλλον αυτά τα τραγούδια που είναι πολύ όμορφα τόσο ως συνθέσεις όσο και στιχουργικά. Είναι ένα cd που θα ακούσεις ευχάριστα από το πρώτο ως το τελευταίο τραγούδι χωρίς να νιώσεις την ανάγκη να προχωρήσεις κάποιο τραγούδι, κάτι που δεν μπορείς να το πεις εύκολα για όλα τα cd.

    Είναι ένα cd που ακούγεται ευχάριστα και κυρίως από όσους αγαπούν τη φωνή του Ανδρεάτου αλλά κυρίως τα κλασικά, καθαρά, λαικά τραγούδια.

    Όμορφο και καλαίσθητο επίσης και το ένθετο που συνοδεύει το cd, που περιέχει τους στίχους και κάποιες φωτογραφίες, καθώς και ένα ευχαριστήριο κειμενάκι του Γεράσιμου Ανδρεάτου.

    ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
    01. Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει
    02. Το όνειρο (συμμετέχει ο Δημήτρης Μπάσης)
    03. Πάλι πίνω τ’ όνομά σου
    04. Δε θέλω, μάτια μου, πολλά
    05. Έρχεσαι μόνος σου
    06. Χιλιάδες σκέψεις
    07. Το φιλί μας το πρώτο (συμμετέχει η Σοφία Παπάζογλου)
    08. Ο καφές
    09. Άντε στο καλό
    10. Το μαύρο μας το χάλι (συμμετέχουν οι Σπύρος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Παπαδόπουλος)
    11. Ο καθρέφτης
    12. Ίσως και να ‘φτασα αργά
    13. Τα βότσαλα

    Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει

    Μουσική: Δημήτρης Παπαδόπουλος

    Στίχοι: Ιωάννα Αντωνοπούλου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Νίκος Γρίτσης, Φώτης Πετρίδης, Βασίλης Μονδάνος, και Δημήτρης Παπαδόπουλος

    Τραγούδι: Γεράσιμος Ανδρεάτος

    Συμμετοχές: Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπαδόπουλος

    Ενορχήστρωση: Άκης Μουχλιανίτης

    Διεύθυνση, επιμέλεια παραγωγής: Άγγελος Σφακιανάκης

    Παραγωγός: Εταιρία Γενικών Εκδόσεων





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #22245   /   26.03.2011, 15:16   /   Αναφορά
    Πραγματικά μια ΥΠΕΡΟΧΗ δουλειά 13 ξεχωριστά διαμάντια ένα κι ένα σε πρόσφατη παρουσίαση του CD στο ραδιόφωνο μας και στην ερώτηση ''Ποιο τραγούδι ξεχωρίσατε'' και τα 13 πήραν ψήφους, αυτό κάτι λέει από μόνο του ο Γεράσιμος εκπληκτικός στις ορμήνιες του . Μπράβο στην κιθαραγούμαν για αυτό το άρθρο!!!
    #22246   /   26.03.2011, 15:48   /   Αναφορά
    Θα συμφωνήσω απόλυτα.Όλα τα τραγούδια είναι εξίσου όμορφα,δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο και είναι πολύ σημαντικό αυτό σε ένα cd να το ακούς από την αρχή μέχρι το τέλος!Είναι και η φωνή του Ανδρεάτου βέβαια που τα αναδεικνύει.



    Σε ευχαριστω πολύ για την ανάγνωση και το σχολιάκι!
    #22247   /   26.03.2011, 18:17   /   Αναφορά
    Είναι η δευτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα τριών και πλέον μηνών , που διαβάζω άρθρο για τον ίδια δίσκο συν μια ραδιοφωνική εκπομπή με αφιέρωμα στον Γεράσιμο Ανδρεάτο που έγινε από τον μουσικό παραγωγό του ΜusicHeaven , AlfaWolf μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Μα και 10 φορές να διάβαζα παρόμοιο άρθρο πάλι λίγες θα ήταν . Σε ευχαριστούμε για το άρθρο kithara-woman . Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα τραγούδια αυτής της κατηγορίας καθώς και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος γιυτό και δεν «χορταίνω» να το διαβάζω.Θα μου επιτρέψετε όμως να πώ ότι ξεχωρίζω το καμηλιέρικο (έχω αδυναμία σαυτά) «Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει», εκ του οποίου και η ονομασία του δίσκου. Ε!!!!!!!!!!! γούστα είναι αυτά, περί ορέξεως άλλωστε ουδείς λόγος .
    #22248   /   26.03.2011, 19:14
    Πάντα ήσουν καλόγουστός Γιάννη :)

    και μιας και ξεκίνησες με προσωπικές επιλογές να καταθεσω και τήν δική μου που ειναι το 07 του cd '' Το φιλί μας το πρώτο'' ένα υπέροχο ντουέτο με την Σοφία Παπάζογλου.:))


    #22249   /   26.03.2011, 19:33   /   Αναφορά
    Συμφωνώ και με τους δύο,υπέροχα τραγούδια!

    Ευχαριστώ για την ανάγνωση και τα σχολια!
    #22250   /   26.03.2011, 20:05   /   Αναφορά
    Νικόλα μου τα δικά σου μουσικά γούστα είναι αναμφισβητήτως καλά . Αυτό άλλωστε φαίνεται και στις ραδιοφωνικές εκπομπές σου . Επικυρώνεται «στη κουβεντούλα μας» και από την επιλογή σου ,για το τραγούδι του « εν λόγω» δίσκου. kithara-woman δεν χρειάζεται να μας ευχαριστείς. Απεναντίας ,όπως προείπα , εμείς ευχαριστούμε.
    #22251   /   27.03.2011, 10:18   /   Αναφορά
    Να 'σαι καλά,reteos..Την καλημέρα μου. :-)
    #22252   /   27.03.2011, 15:30   /   Αναφορά
    Πολύ όμορφο άρθρο..

    Πραγματικά ,ό,τι και να πει κανείς για τη φωνή του Γεράσιμου,είναι λίγο.Αυθεντικά ,ατόφια και μαγική λαική φωνή,χωρίς να έχει να κάνει με το ύφος και το στυλ των τραγουδιών..όσο με αυτή τη ζεστή και μεστή χροιά του.

    #22253   /   27.03.2011, 18:36   /   Αναφορά
    Θα συμφωνήσω.Κάποιοι τραγουδιστές μπορούν να αναδείξουν όλα τα τραγούδια,με την καθαρή φωνή και ερμηνεία τους.Ένας από αυτούς είναι ο Ανδρεάτος.

    Ευχαριστω για την ανάγνωση και το σχολιάκι! -)