ελληνική μουσική
    623 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Γνωρίστε τον Νίκο Πλατύραχο και την Ονειρογραφία

    Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στον Ιανό η παρουσίαση του νέου άλμπουμ του Νίκου Πλατύραχου με τίτλο Ονειρογραφία.

    Γνωρίστε τον Νίκο Πλατύραχο και την Ονειρογραφία

    Γράφει η Μάρω Χρυσανθοπούλου (marochr)
    5 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 09 Δεκ 2011

    Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη Legend και περιλαμβάνει ορχηστρικά θέματα και τραγούδια που ερμηνεύουν οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Βασιλιάγκος, Βίκυ Καρατζόγλου, Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού, Μαρία Φαραντούρη και Ψαραντώνης.

    Ένας συνθέτης που μέχρι στιγμής είχε στο ενεργητικό του μόνο ορχηστρικά έργα, μας παρουσιάζει συνθέσεις πάνω σε στίχους που υπογράφουν οι: Γιάννης Πλατύραχος, Παναγιώτης Μακρής, Θέμης Μουμουλίδης, Κώστας Παπαγεωργίου και ο Νίκος Πλατύραχος.

    Αξίζει να σημειωθεί πως στο δίσκο συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε δ/νση του συνθέτη και η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε δ/νση Μίλτου Λογιάδη.

    Γνωρίστε τον Νίκο Πλατύραχο και την Ονειρογραφία
    Η δουλειά αυτή περιλαμβάνει τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια, τα οποία βαδίζουν στο συνολικό δρόμο που προτείνει ο συνθέτης και ακολουθούν τη  λογική του ονείρου. Πρόκειται για μια μυστική περιπλάνηση εμπνευσμένη από εικόνες και μουσικές του κόσμου, που άφησαν βαθύ το ίχνος τους, συγκίνησαν και τελετούργησαν το δικό τους μύθο μέσα στο χρόνο. Η προσωπική σφραγίδα του συνθέτη φαίνεται από την αναδυόμενη κινηματογραφική απόχρωση.

    Track list

    1. Μεσημεριανό – ορχηστρικό
    2. Καμηνάλια – Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού
    3. Ragtime – ορχηστρικό, σφύριγμα: Κώστας Θωμαϊδης
    4. Το τραγούδι του Μάνου – Γιώργος Νταλάρας
    5. Τσάμικος – ορχηστρικό
    6. Ανατολή – Κώστας Βασιλιάγκος
    7. Έχει ο Θεός – Ελευθερία Αρβανιτάκη
    8. Θαλασσινό – ορχηστρικό
    9. Τα φώτα σβήνουν στην οθόνη – Μαρία Φαραντούρη
    10. Το δάκρυ του Ψηλορείτη – Ελευθερία Αρβανιτάκη
    11. Των ονείρων τα παιδιά – Βίκυ Καρατζόγλου
    12. Ονειρογραφία
    13. Το δάκρυ του Ψηλορείτη – Ψαραντώνης

    Από όλο το δίσκο, προσωπικά, ξεχώρισα όλα τα ορχηστρικά κομμάτια, καθώς και το πολύ όμορφο χασάπικο «Έχει ο Θεός», με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τα βαλσάκια «Ανατολή», με τον Κώστα Βασιλιάγκο και «Το τραγούδι του Μάνου», ένα τραγούδι-αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι που ερμηνεύει εξαιρετικά ο Γιώργος Νταλάρας. Ιδιαιτέρως ξεχωρίζει και το «Καμηνάλια», με τον Γιώργο Νταλάρα και την Ασπασία Στρατηγού, ένα περίεργο -στιχουργικά- τραγούδι, αλλά με μια μουσική που το κάνει ονειρικό. Διαβάζοντας την παρουσίαση του δίσκου στο www.ogdoo.gr από τον Θανάση Γιώγλου, ο συνθέτης μας λύνει όλες τις απορίες για το στιχουργικό κομμάτι του συγκεκριμένου τραγουδιού.

    Γνωρίστε τον Νίκο Πλατύραχο και την Ονειρογραφία

    Ο δίσκος κλείνει με τον Ψαραντώνη, σε ένα μοιρολόι που μας έχει συστήσει νωρίτερα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, αλλά που με την ερμηνεία του Ψαραντώνη παίρνει ίσως το πραγματικό του μέγεθος. Οι στίχοι ανήκουν στον πατέρα του Νίκου Πλατύραχου, Γιάννη Πλατύραχο:

    «Ο ύπνος σ’ ανακοίμισε ανάμεσα στα ρόδα
    Μούδε και δάκρυα σε ξυπνούν, μούδε και μοιρολόγια

    Ύπνε, που μου το κοίμισες ανάμεσα στα ρόδα
    Το θρήνος μου δεν το ξυπνά μούδε τα μοιρολόγια

    Άλλη δεν έχω απαντοχή στον άδειο κόσμο απού ‘μαι
    Έλεος κάμε, πάρε με, να μην ξεχνριστούμε.
    »


    Σε γενικές γραμμές, ενδεχομένως ο δίσκος να φανεί αρχικά λίγο υποτονικός. Χωρίς κρεσέντο, χωρίς ορμές, χωρίς γωνίες, με ήχους που κυλούν, κάπου ανάμεσα στη γη και τα σύννεφα... Έτσι όπως είναι και τα όνειρα όμως... Με αυτό το σκεπτικό, νομίζω πως ο συνθέτης πετυχαίνει το σκοπό του. Και ο τίτλος «Ονειρογραφία» είναι ο πιο εύστοχος γι’ αυτή τη δουλειά.

     

    Στιγμές από την παρουσίαση στον Ιανό (25/11/2011)

    Στην παρουσίαση του δίσκου παρόντες ήταν πολλοί φίλοι και συνεργάτες του Νίκου Πλατύραχου που μίλησαν με θερμότατα λόγια για τον ίδιο και τη νέα του δουλειά. Ο Γιώργος Μονεμβασίτης για την «θαλπωρή, τρυφερότητα, ευγένεια και ευαισθησία της μουσικής του, που σε ταξιδεύει σε κόσμους ονειρικούς». Ο Μίλτος Λογιάδης είπε για την Ονειρογραφία πως «είναι ένα cd γεμάτο χρώμα, τόσο από τις εξαίρετες και πολύ διαφορετικές ερμηνείες των τραγουδιστών όσο και από το περιεχόμενο των τραγουδιών που κινούνται από το Ragtime μέχρι το κρητικό μοιρολόι». Ο Νίκος Ξυδάκης μίλησε για τη γνωριμία και τη συνεργασία του με τον Νίκο Πλατύραχο μέσω του Μίλτου Λογιάδη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που εξελίχθηκε σε φιλία, για τη μουσική του που «υιοθετεί την ηχητική καλαισθησία του Χατζιδάκι αλλά την χαρακτηρίζει και μία έντονη αίσθηση ελευθερίας γι’ αυτό και κινείται με ευκινησία σε μία ποικιλία μουσικών στυλ». Ο Νότης Μαυρουδής έκανε μία εκτενή αναφορά στη βαθιά κρίση της δισκογραφίας, λέγοντας ότι «η ελληνική δισκογραφία πλουτίζεται με το υλικό του Πλατύραχου γιατί είναι υλικό ψυχής που αφορά όλους μας, μας ξαναθυμίζει τις καλές στιγμές της ελληνικής τραγουδοποιίας όταν η αγορά του δίσκου ήταν σημείο κατάθεσης εμπνευσμένων ιδεών».  Τέλος ο Κώστας Θωμαΐδης -που όπως είπε έκανε σε αυτό το άλμπουμ το πρώτο του σφυριχτικό σόλο - είπε πως δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός ο τίτλος του άλμπουμ αφού «από την πρώτη κιόλας δισκογραφική του δουλειά, ο Νίκος έκανε ταξίδι στο όνειρο».

    Ο συνθέτης ευχαρίστησε όλους για την αγάπη και την υποστήριξή τους και χωρίς πολλά λόγια -αφού όπως είπε οι δίσκοι γίνονται, για να μεταφέρουν τα συναισθήματα που δεν μπορεί να μεταφέρει ο λόγος- έδωσε το έναυσμα για τη ζωντανή παρουσίαση της Ονειρογραφίας. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ασπασία Στρατηγού και ο Κώστας Βασιλιάγκος μαζί με τους  μουσικούς και τον Νίκο Πλατύραχο στο πιάνο, χάρισαν στους παρευρισκόμενους στιγμές συγκίνησης.

    Η εκδήλωση έκλεισε με ρακές και μαντινάδα- πρόποση από τον πατέρα του Νίκου, Γιάννη Πλατύραχο που υπογράφει στιχουργικά δύο από τα κομμάτια του άλμπουμ.

    Ελευθερία Αρβανιτάκη
    Ελευθερία Αρβανιτάκη

    Ασπασία Στρατηγού
    Ασπασία Στρατηγού

    Κώστας Βασιλιάγκος
    Κώστας Βασιλιάγκος

    Ο συνθέτης με τον πατέρα του, Γιάννη Πλατύραχο
    Ο συνθέτης με τον πατέρα του, Γιάννη Πλατύραχο

    Νίκος Πλατύραχος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μιχάλης Γκανάς
    Νίκος Πλατύραχος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μιχάλης Γκανάς

    Νότης Μαυρουδής, Ασπασία Στρατηγού
    Νότης Μαυρουδής, Ασπασία Στρατηγού

    Μίλτος Λογιάδης, Κώστας Θωμαϊδης, Νίκος Πλατύραχος, Γιώργος Μονεμβασίτης, Πέτρος Δραγουμάνος
    Μίλτος Λογιάδης, Κώστας Θωμαϊδης, Νίκος Πλατύραχος, Γιώργος Μονεμβασίτης, Πέτρος Δραγουμάνος

    Φωτογραφίες από την παρουσίαση στον Ιανό: Παναγιώτης Μποζίκης

    Πηγές: http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1531&Itemid=125





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #23793   /   10.12.2011, 10:29   /   Αναφορά
    Στην πορεία του χρόνου άλλαξε η πηγή που ανέφερα, το σωστό Link είναι αυτό:

    http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1531&Itemid=125

    Ευχαριστώ!