ελληνική μουσική
    725 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Tina Turner - Μια μεγάλη καριέρα

    Μερικές φορές τα λόγια περιττεύουν για κάποιες φωνές όπως της Tina Turner.

    Tina Turner - Μια μεγάλη καριέρα

    Τετάρτη 06 Ιούν 2012

    Με τη γνώριμη βραχνάδα στη φωνή, τα απίστευτα πόδια και τα ατίθασα μαλλιά, η Τίνα Τάρνερ δεν έχει χάσει ίχνος από την εκρηκτικότητά της. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, πολλοί δοκίμασαν να τη σταματήσουν, ακόμη και με μπουνιές, όπως είχε κάνει ο σύζυγός της Αϊκ, όμως τελικά κανείς δεν κατάφερε να τη δαμάσει. Οσοι την είδαν επί σκηνής μοιράστηκαν τη φλόγα της, ενώ όσοι την αγάπησαν, κάηκαν από το πάθος της.  Είναι μία Αμερικανίδα τραγουδιστρία και ηθοποιός της οποίας η καριέρα  διήρκεσε περισσότερα από 50 χρόνια.  Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και τα επιτεύγματά της στην ροκ μουσική έχουν οδηγήσει πολλούς να την αποκαλούν τη «βασίλισσα του Rock 'n' Roll».

    Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου του 1939 στο Νάτμπους του Τένεσι με το όνομα Αννα Μέι Μπούλοκ (ΗΠΑ).Οι αγρότες γονείς της την παράτησαν γρήγορα μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της στα χέρια της γιαγιάς της. Οταν η τελευταία πέθανε, η Τίνα ταξίδεψε στο Σεν Λούις για να ξανασυναντήσει τη μητέρα της. Εκεί άνοιξε ένας νέος κόσμος από R&B nightclubs για τη 16χρονη Τίνα. Εκείνη ήταν που επέμεινε να ανέβει στη σκηνή, όταν γνώρισε τον νεαρό τραγουδιστή Αϊκ Τάρνερ και το συγκρότημά του Kings of Rhythm. Το ταλέντο της διαπιστώθηκε αμέσως. Πολύ γρήγορα η νεαρή τραγουδίστρια «βαφτίστηκε» Τίνα Τάρνερ και το συγκρότημα του τραγουδιστή που έμελλε να γίνει σύζυγός της μετονομάστηκε σε The Ike & Tina Turner Revue.

    Αν και ο Αϊκ θεωρούταν έξοχος μουσικός, έξυπνος επιχειρηματίας και εγκέφαλος του συγκροτήματος, η Τίνα τον περιέγραφε ως βίαιο άντρα, εξαρτημένο από τα ναρκωτικά, που δεν δίσταζε να δέρνει τη γυναίκα του δημοσίως. Παρά τις επιτυχίες «Proud Mary»και «Nutbush city limits», το συγκρότημα πέρασε σε μια σκοτεινή περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και ο Αϊκ κατηγόρησε γι’ αυτό τη γυναίκα του.

    Επειτα από αρκετά χρόνια μιζέριας και μια απόπειρα αυτοκτονίας, η δημοφιλής τραγουδίστρια δεν άντεξε άλλο τον… ψυχρό πόλεμο και το 1976 εγκατέλειψε τον σύζυγό της. Εχοντας στην τσέπη της μόνο 36 σεντς, βρήκε καταφύγιο σε κάποιους φίλους της και στράφηκε στον βουδισμό. Το διαζύγιό τους επισημοποιήθηκε το 1978. Οταν πέθανε ο Αϊκ το 2007, η βασίλισσα της ροκ εντ ρολ εξέδωσε μονάχα την εξής ανακοίνωση: «Ο Αϊκ και η Τίνα δεν είχαν καμία επικοινωνία τα τελευταία τριάντα χρόνια. Κανένα άλλο σχόλιο»

    Η φλόγα της αναζωπυρώθηκε το 1984 και αυτό ήταν το πιο δυναμικό comeback στην ιστορία της ροκ. Το τραγούδι «What's love got to do with it» αναρριχήθηκε στα τσαρτ, ενώ το άλμπουμ που ακολούθησε με τίτλο «Private dancer» πούλησε σχεδόν 20.000.000 αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Την επόμενη χρόνια ήταν η σειρά του «We don't need another hero» και ακολούθησε το ντουέτο της με τον Μπράιαν Ανταμς «It's only love».
    Κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Τίνα Τάρνερ τραγούδησε μεταξύ άλλων με τον Ροντ Στιούαρτ, τον Ελτον Τζον, τον Μικ Τζάγκερ, τον Ντέιβιντ Μπόουι, τον Ερικ Κλάπτον και τον Ερος Ραματζότι.

    Πούλησε συνολικά πάνω από 180.000.000 αντίτυπα, απέσπασε οχτώ βραβεία Γκράμι, είδε τη φωτογραφία της επί τέσσερις συναπτές δεκαετίες στα εξώφυλλα του περιοδικού «Rolling Stone». 

    Στην απονομή των μουσικών βραβείων Γκράμι ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την Μπιγιονσέ και έκλεψε την παράσταση.

    Η Tina Turner εμφανίστηκε πίσω στη σκηνή, τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009 για μια μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου αποδεικνύει, παρά τα εξήντα οκτώ χρόνια της τοτε οτι, δεν έχει χάσει το ταλέντο της που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες Rock divas όλων των εποχών.

    Πηγές: Wikipedia, Espresso


    Tags
    Μουσικά Είδη:RockΚαλλιτέχνες:Tina Turner



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #25002   /   21.07.2012, 18:52   /   Αναφορά

    "Λίγα" λόγια και καλά...


    Ένα όμορφο "ρεζουμέ", για ένα τεράστιο θέμα, την Tina Turner, που μέσα σε λίγες γραμμές, δίνει, όσα γρήγορα μπορεί ή πρέπει να μάθει, ένας αναγνώστης.


    Καλή συνέχεια fotinithanati και συνέχισε να γράφεις, επιμελούμενη το θέμα σου κάθε φορά, γιατί αυτή είναι η άσκηση, αυτή είναι η χαρά του συγγραφέα, αυτή κ' η απόλαυση του αναγνώστη !!!


    Καλή Συνέχεια !!!