ελληνική μουσική
    629 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Το πιάνο του Mozart επέστρεψε στη Βιέννη!

    Για πρώτη φορά από τον θάνατό του το 1791, το πιάνο του Mozart στο οποίο έγραψε τα τελευταία του έργα, επέστρεψε φέτος στη Βιέννη.

    Το πιάνο του Mozart επέστρεψε στη Βιέννη!

    Δευτέρα 12 Νοέ 2012

    Το υπέροχο αυτό όργανο (ένα fortepiano), όπου ο Mozart έπαιζε σχεδόν κάθε μέρα επί 9 χρόνια, παρέμεινε για δύο εβδομάδες, στο σπίτι του δημιουργού που πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο στη Βιέννη και κατείχε εξέχουσα θέση στο κονσέρτο που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του.

    Ο Mozart αγόρασε το όργανο αυτό από τον Anton Walter, τον πιο διάσημο Βιενέζο κατασκευαστή πιάνων της εποχής του, στα 1782. Ο ταλαντούχος δημιουργός έγραψε σε αυτό περισσότερα από 50 έργα για πιάνο, πολλά από τα οποία σε ένα διαμέρισμα στο Vienna's Domgresse. Μαζί με την γυναίκα του την Constanze, έζησαν σε ένα μεγάλο διαμέρισμα στη σκιά του Sr Stephen's Cathedral, όπου και παντρεύτηκαν στο απόγειο της φήμης του ως συνθέτης και σολίστ.

    Προς το τέλος της δεκαετίας, έχασε την οικονομική του δύναμη κυρίως λόγω του Αυστρο-Τουρκικού πολέμου. Ο αριστοκράτης που τον είχε υπό την προστασία του, δεν μπορούσε πια να τον συντηρεί. Χάνοντας τους οικονομικούς του πόρους, ο σημαντικός αυτός καλλιτέχνης σχεδόν εκδιώχτηκε στην εξοχή παίρνοντας μαζί του και το πιάνο. Μετά το θάνατό του, η Constanze χάρισε το όργανο αυτό στον μεγαλύτερο γιό του Carl Thomas, ο οποίος αργότερα το δώρισε στο Cathedral Music Association και το Mozarteum στο οποίο θα γιόρταζε ο συνθέτης τα 100στά γεννέθλιά του. Το πιάνο αποτελεί πλέον μέρος της μόνιμης έκθεσης στην οικογενειακή οικεία του Mozart στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας. Έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις (μόλις 1x2.23 μέτρα), είναι ψηλότερο από τα σύγχρονα πιάνα για κονσέρτα και ζυγίζει μόλις 85 κιλά.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε