ελληνική μουσική
    718 online   ·  210.848 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Διονύσης Κυπριώτης - Πάω για Ιθάκη

    Μόλις κυκλοφόρησε μια ενδιαφέρουσα λαϊκή δουλειά ενός ερασιτέχνη μουσικού, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους επαγγελματίες του χώρου. Τραγουδούν ο Μιχάλης Δημητριάδης και η Εβελίνα Αγγέλου.

    Διονύσης Κυπριώτης - Πάω για Ιθάκη

    Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou)
    52 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 16 Νοέ 2012

    Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Τραγανό Ηλείας στις 6/10/1961. Το 1979 πέτυχα στην Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιά (6ος στη σειρά), παίρνοντας 2 υποτροφίες. Από τότε ζω στον Πειραιά μέχρι και σήμερα, διατηρώντας λογιστικό-φοροτεχνικό γραφείο από το 1986. Είχα ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική από παιδάκι ακούγοντας τα τραγούδια που έπαιζε το κρατικό ραδιόφωνο (επί το πλείστον λαϊκά). Κατάφερα στον Πειραιά και έμαθα κιθάρα και αργότερα μπουζούκι (ερασιτεχνικά). Από την αρχή σχεδόν που έπιασα τα όργανα στα χέρια μου, προσπαθούσα να βγάζω δικές μου μελωδίες. Έτσι έχω γράψει κάποια τραγούδια περίπου 30 μέχρι τώρα.

    Καλή μου επιτυχία.
    Διονύσης Κυπριώτης
    08/10/12

    Μια ενδιαφέρουσα λαϊκή δουλειά κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, με τίτλο «Πάω για Ιθάκη» σε μουσική του ερασιτέχνη μουσικού Διονύση Κυπριώτη, η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα πονήματα επαγγελματιών του χώρου. Ο δίσκος εκδόθηκε σε παραγωγή του συνθέτη του, και διανέμεται από τον «Καθρέφτη ήχων αληθινών».  Εννέα τραγούδια σε στίχους Βασίλη Λάμπρου, Θόδωρου Ποάλα, Νίκου Παπαδόπουλου, αλλά και του ίδιου του Κυπριώτη, με κύριους τραγουδιστές τους Μιχάλη Δημητριάδη και Εβελίνα Αγγέλου και τις συμμετοχές των Μανώλη Καϊτατζή και Γιώργου Ρωμοσιού. Η επιμέλεια της παραγωγής έγινε από τον Κώστα Χατζηδουλή.

    Συζητώντας πριν από ένα χρόνο με τον Μιχάλη Δημητριάδη, στα πλαίσια μιας συνέντευξης για το Ogdoo.gr , αναφερθήκαμε γενικότερα στην εικόνα του λαϊκού τραγουδιού στη σημερινή εποχή:

    Καινούργια καλά τραγούδια θα βγούνε τώρα με την κρίση; Μου έλεγε πρόσφατα ο Χρήστος ο Νικολόπουλος πως θα γυρίσουμε πίσω στα θέματα της δεκαετίας του ΄60.

    Πιστεύω πως έτσι ακριβώς είναι. Δεν γίνεται διαφορετικά. Νομίζω πως θα γραφτούνε πολύ ωραία τραγούδια, υπάρχουν πολύ ωραίες φωνές. Είναι στο χέρι μας. Διότι κακά τα ψέματα, θεωρώ ότι η τελευταία ωραία δεκαετία ήταν το 1990-2000, στην οποία θυμάμαι σπουδαίους δίσκους και ωραία τραγούδια. Θεωρώ ότι τη δεκαετία 2000-2010 μείναμε πολύ πίσω και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Τώρα όμως από μόνος του ο καθένας θα βρει το δρόμο του και θα βγούνε πράγματα τα οποία θα είναι σταθμός για την ελληνική δισκογραφία. Έχω αυτό το προαίσθημα . Κι έτσι πρέπει να κάνουμε. Διότι δεν μπορεί να τα κρατάει ο καθένας στο ντουλάπι του. Υπάρχουν σπουδαίοι δημιουργοί, οι οποίοι δεν έχουν πού να δώσουν αυτά τα τραγούδια και ποιος να τα εκδώσει. Νομίζω όμως πως αργά ή γρήγορα θα βρεθεί ο δρόμος….

    Μετά λοιπόν τον «Σημαιοστολισμό» που κυκλοφόρησε πέρσι, ο Μιχάλης Δημητριάδης συμμετέχει σε έναν ακόμα σημαντικό λαϊκό δίσκο, για τον οποίον ακόμα και αν τον άκουγα χωρίς να ξέρω τους συντελεστές του, θα έλεγα πως κάπου υπάρχει ο γνωστός ερευνητής Κώστας Χατζηδουλής. Τόσο το ύφος των τραγουδιών, όσο και ο ήχος και φυσικά η παρουσία του Μιχάλη Δημητριάδη, με τον οποίον στο παρελθόν υπήρξαν σταθεροί συνεργάτες, έχουν μια «αύρα» Χατζηδουλή… Κλασικά λαϊκά τραγούδια, επηρεασμένα σαφώς από το παρελθόν- και το σημειώνω εντελώς θετικά αυτό- με αξιόλογες ερμηνείες και λιτή ενορχήστρωση. Ευδιάκριτα τα φωνητικά του πολύ καλού νέου τραγουδιστή Γιώργου Ρωμοσιού, τον οποίον, έχω ακούσει να τραγουδά ζωντανά και, πιστεύοντας πως το αξίζει, θα ήθελα κάποια στιγμή να τον ακούσω και σόλο…

    Μοναδικό μειονέκτημα του δίσκου η συσκευασία του, που δεν έχει καν ένα υποτυπώδες φυλλάδιο, με στίχους και φωτογραφίες.

    Την επιμέλεια της ορχήστρας είχε ο Σπύρος Ιωαννίδης, ο οποίος έπαιξε μπουζούκι και μπαγλαμά. Μαζί του οι Κώστας Κωνσταντίνου, μπάσο, Παντελής Μπενετάτος, πιάνο, Σπύρος Παναγιωτόπουλος, κρουστά και Γιώτης Σαμαράς, κιθάρα. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο «Συν 1» από τον Βαγγέλη Καλαρά με βοηθό τον Γιάννη Ταβουλάρη. Ωραίο το εξώφυλλο του Αντώνη Καπίρη με το καραβάκι που ταξιδεύει προφανώς για την Ιθάκη, έχοντας μέσα ένα μπουζούκι, μια κιθάρα και ένα τουμπελέκι.

    Όσον αφορά τον Μιχάλη Δημητριάδη, για τέταρτη χρονιά φέτος θα βρίσκεται στο γνωστό πλέον στέκι του «Στων αγγέλων τα μπουζούκια» στην κεντρική πλατεία της Άνοιξης, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, καθώς και Κυριακή μεσημέρι. Μαζί του η λαϊκή τραγουδίστρια Φαίη Μάτσου, ο Γιώργος Ρωμοσιός, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Μιχαλάκης, ο Θωμάς Καραμαζάκης στην κιθάρα και το τραγούδι και η Μαρίνα Τσοκάνη στα πλήκτρα και το τραγούδι.

    Διονύσης Κυπριώτης - Πάω για Ιθάκη

    Τα τραγούδια του δίσκου

    1) Τα σφάλματα (Βασίλη Λάμπρου)

    Μιχάλης Δημητριάδης-Εβελίνα Αγγέλου

    2) Όταν κοιμάσαι ξαγρυπνώ (Θόδωρου Ποάλα)

    Εβελίνα Αγγέλου

    3) Το τριμελές (Βασίλη Λάμπρου)

    Μιχάλης Δημητριάδης

    4) Δυο καρδιές (Νίκου Παπαδόπουλου)

    Μανώλης Καϊτατζής

    5) Βοριά μου βοριαδάκι μου (Διονύση Κυπριώτη)

    Μιχάλης Δημητριάδης-Εβελίνα Αγγέλου

    6) Δεν είσαι όνειρο (Θόδωρου Ποάλα)

    Εβελίνα Αγγέλου

    7) Τσιγαράκι (Διονύση Κυπριώτη)

    Μιχάλης Δημητριάδης-Γιώργος Ρωμοσιός

    8) Η άνοιξη (Βασίλη Λάμπρου)

    Μανώλης Καϊτατζής

    9) Πάω για Ιθάκη (Διονύση Κυπριώτη)

    Μιχάλης Δημητριάδης-Εβελίνα Αγγέλου-Γιώργος Ρωμοσιός





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #25818   /   16.11.2012, 10:44   /   Αναφορά

    Eυχαριστούμε Θανάση για την παρουσίαση αυτού του cd !!! Καλοτάξιδο το "καραβάκι" του νεοφερμένου τραγουδοποιού !!!


     

    #25825   /   16.11.2012, 20:36   /   Αναφορά

    Πολύ ελπιδοφόρο ότι το καλό λαϊκό τραγούδι έχει ακόμα γερές ρίζες και υπάρχουν νέοι δημιουργοί με αγάπη και μεράκι να το υποστηρίξουν. Γιατί πράγματι, τα 10-15 τελευταία χρόνια αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι κάποιοι καταφέρανε ηθελημένα ή αθέλητα να το κάνουν μουσειακό είδος. Ίσως όμως υπάρχει ακόμα ελπίδα.


    Ευχαριστούμε Θανάση που μας γνώρισες το Διονύση Κυπριώτη και αν μπορείς δώσε μας στοιχεία για τα σημεία από όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει το CD (με φυσικό ή ηλεκτρονικό ίσως τρόπο).

    #25829   /   16.11.2012, 20:40   /   Αναφορά

    Υπάρχει ακόμη φως στο τούνελ για το λαικό τραγούδι απ'ότι φαίνεται...


    Καλοτάξιδος ο δίσκος του Διονύση..και μιας κι αναφέρεται σε '' Ιθάκη'' , ας απολαύσει το ταξίδι του μέσα στη ''θάλασσα'' του λαικου μας τραγουδιού...άλλωστε μετρά το ταξίδι κι όχι ο προορισμός...


    Υ.Γ.: Θανάση ευχαριστούμε που μας γνώρισες τον ''καπετάνιο'' του δίσκου..

    #25834   /   16.11.2012, 21:42

    Σας ευχαριστώ καταρχάς για τα σχόλιά σας


    Aν και δεν συνηθίζω να διαφημίζω δισκογραφικές εταιρείες, επειδή με ρωτάτε, νομίζω πως από την ιστοσελίδα του "Καθρέφτη" μπορεί να γίνει παραγγελία. Εκεί μπορείτε να ακούσετε και αποσπάσματα από τα τραγούδια.


    http://www.musicmirror.gr/php/articles.php?lng=gr&pg=1122