ελληνική μουσική
    769 online   ·  210.850 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Live Reviews

    Χριστούγεννα με τα Μουσικά Σύνολα του Δ.Χαλκιδέων

    Δεν χρειάζεται να πάει κανείς ως τη Βιέννη για να μπει στη μουσική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Αρκεί μία βόλτα ως τη Χαλκίδα.

    Χριστούγεννα με τα Μουσικά Σύνολα του Δ.Χαλκιδέων

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 02 Ιαν 2013

    Αποδεχόμενος την πρόσκληση του διευθυντή ορχήστρας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Χαλκιδέων, κ. Πέτρο Πρόκο, παρευρέθηκα στη χριστουγεννιάτικη συναυλία που δόθηκε στο Θέατρο Παπαδημητρίου (Χαλκίδα)και ομολογώ ότι ήταν μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες βραδιές της ζωής μου!

    Παρά τις αρχικά κακές καιρικές συνθήκες, καθότι η διαδρομή μέχρι τη Χαλκίδα έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη, η βραδιά του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου εξελίχθηκε σε μία υπέροχη εμπειρία. Φροντίσαμε με την Εύη να πάμε μερικές ώρες νωρίτερα στη Χαλκίδα, να περπατήσουμε στην παλιά γέφυρα και στη στολισμένη στα γιορτινά παραλία και φυσικά να απολαύσουμε φαγητό σε ένα από τα πιο γνωστά τσιπουράδικα της πόλης. Δεν μας πτόησε το κρύο κι ο αέρας. Και όταν πήγαμε στο Θέατρο Παπαδημητρίου ήμασταν έτοιμοι να κλείσουμε με μουσική την υπέροχη βόλτα μας. Όμως για τη μουσική δεν ήμασταν εμείς που θα την επιλέγαμε. Αφεθήκαμε, λοιπόν, έρμαιοι στη μπαγκέτα του μαέστρου.

    Με την επιμέλεια της Βάνας Παπαϊωάννου, η οποία παρουσίασε εύστοχα και σύντομα κάθε μουσικό κομμάτι του προγράμματος, και την εμπνευσμένη ενορχήστρωση και διεύθυνση του Πέτρου Πρόκου, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Χαλκιδέων και οι τραγουδιστές διασκέδασαν με τον καλύτερο τρόπο το κοινό που κατέκλυσε το Θέατρο (υπήρχαν και όρθιοι), μετέδωσαν στις καρδιές όλων το Πνεύμα των Χριστουγέννων και φυσικά το κοινό ανταπέδωσε την υπέροχη συναυλία όχι μόνο με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα αλλά και με έντονες επευφημίες, γεγονός που ανάγκασε την ορχήστρα και τους τραγουδιστές να παίξουν ένα εκτεταμένο encore που έκλεισε με το κοινό να τους αποθεώνει όρθιο και μ' ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη.

    Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνω στους τραγουδιστές. Υπέροχες φωνές σε σημείο... “ανατριχίλας”. Είναι η κρυφή ταλαντούχα Ελλάδα που δεν θα τη δείτε ίσως ποτέ στην τηλεόραση, στις αφίσες ή στις μαρκίζες των κέντρων διασκέδασης. Είναι οι πραγματικοί ήρωες της καθημερινότητας, άνθρωποι μεροκαματιάρηδες που παλεύουν για το βασικό τους μισθό, ενώ με τη φωνή που διαθέτουν θα έπρεπε να εξαφανίσουν τους άθλιους που μας σερβίρουν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι οποίοι θησαυρίζουν πουλώντας την αθλιότητά τους πανάκριβα. Απλοί και μετρημένοι, αλλά με φωνές θεϊκές, οι τραγουδιστές της βραδιάς έμοιαζαν με άγγελοι που έψαλναν το “Ωσαννά”.

    Ο διευθυντής της ορχήστρας, Πέτρος Πρόκος, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και απέδειξε την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί των Δήμων ανά την Ελλάδα.

    Φεύγοντας από τη συναυλία, δώσαμε ραντεβού και για άλλες μουσικές βραδιές που κατά καιρούς γίνονται από τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Χαλκιδέων. Επίσης, αποφασίσαμε με τη γυναίκα μου ότι θα δίνουμε το παρόν σε κάθε χριστουγεννιάτικη συναυλία της ορχήστρας. Εδώ ταιριάζει ο τίτλος “Ξέρω τι θα κάνετε του χρόνου τα Χριστούγεννα”!

    Το πρόγραμμα της χριστουγεννιάτικης συναυλίας του 2012 αποτελούνταν από τα παρακάτω κομμάτια:

    1. ΥΜΝΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (Πέτρος Πρόκος)
    2. NEW WORLD (Antonin Dvorak)
    3. WILLIAM TELL FANTASIA (G. Rossini)
    4. TE DEUM (Marc Antoine Charpentier) 
    5. VIENNA LIFE (Johann Strauss)
    6. VALSE No 2 (Dmitri Shostakovich)
    7. Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ (Pyotr Ilyich Tchaikovsky)
    8. SERENADE (Wolfgang Amadeus Mozart)
    9. ΑΛΙΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ (Georges Bizet)
    10. AVE MARIA (Franz Schubert)
    11. ROCKIN' AROUND THE CHRISTMAS TREE (Johnny Marks)
    12. ΛΕΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (Irving Berlin)
    13. GREENSLEEVES (Παραδοσιακό της Αγγλίας)
    14. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΛΟ (Γιώργος Χατζηνάσιος, Νίκος Γκάτσος)
    15. WALKING IN THE AIR (Howard Blake)
    16. ADESTE FIDELES (John Reading)
    17. MAMMA (Casare Andrea Bixio)
    18. LA TRAVIATA (Giuseppe Verdi)

    Σύνθεση Ορχήστρας:
    Μαρία Σωτηροπούλου, Αναστάσης Δάφνης, Γιοβάννα Κυρίλλου (φλάουτα)
    Βούλα Μπλέτσα, Χριστόδουλος Μετοχιάτης, Ανδρέας Ανθόπουλος, Παναγιώτης Κυρίλλος, Γιώργος Γαϊτανάρος, Αναστάσης Φριτζέλας (κλαρίνα)
    Δημήτρης Γεωργάκαινας, Γιώργος Πασβαντίδης, Κώστας Νούσιας, Κική Σαλέμη (άλτο σαξόφωνο)
    Γιάννης Φαφούτης, Αντώνης Νικολάου, Ορέστης Γκέκας, Γιώργος Δεσίπρης (τρομπέτες)
    Σπάρτακος Μούκας, Κωνσταντίνος Κουμπάτης (τρομπόνι)
    Αντώνης Δρακονάκης, Παναγιώτης Βασιάδης (φλικόρνο τενόρο)
    Δημήτρης Τσακιρίδης, Κωνσταντίνος Αγγέλου (τούμπα)
    Γιάννης Παπανέστης (ηλεκτρικό μπάσο)
    Δημήτρης Δερδενές (κιθάρα)
    Σπύρος Λιγκώνης, Έκτορας Μάγος, Σάκης Σακαρόγλου, Πρόδρομος Χαλβάτζογλου, Σπύρος Παναγιώτου, Μαρίνα Μιζεκιάρι, Γιώργος Αφράτης, Δανάη Τρυπάκη, Ιάσωνας Τρυπάκης (κρουστά).

    Τραγουδιστές ήταν οι:
    Γιώργος Δρακούλης (μιλάμε για φωνάρα που θα έπρεπε να στείλει πολλούς στα σπίτια τους), Σταυρηνή Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα Καρκαντελίδη (η... Pop παρουσία της βραδιάς), Παναγιώτα Φρατζή, Ματούλα Μπαφαλούκα και Μάγια Καμπάκη (με φωνή αλά Sarah Brightman).

    Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να σημειώσετε στην ατζέντα σας τη συναυλία του... 2013!

    Υ.Γ. Τα λάθη της ορχήστρας ήταν λίγα και σχεδόν απαρατήρητα. Η μόνη ένσταση έχει να κάνει με την εκφώνηση του επωνύμου του Marc Antoine Charpentier, που αποδίδεται ορθά ως Σαρπαντιέ και όχι Σαρπεντιέρ (το έργο του με τίτλο "Te Deum" είναι ο γνωστός ύμνος της Eurovision).  


    Tags
    Μουσικά Είδη:PopΚαλλιτέχνες:ΔανάηΚώστας Νούσιας



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε