ελληνική μουσική
    640 online   ·  210.827 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΚΑΡΑΒΙ: ένα ταξίδι στη θάλασσα της καλής μουσικής

    Γκρινιάζουμε συνέχεια για την κακοποίηση της μουσικής... Τις περισσότερες φορές όχι άδικα. Στρέφουμε όμως όλη μας την προσοχή στο να δείξουμε το "κακό", ώστε ξεχνάμε ή και δε βλέπουμε συχνά το καλό.

    Το μάτι μας κολλά στα "άσχημα" και αφήνει έξω από το πεδίο του τα "καλά" και "ωφέλιμα", ίσως γιατί έχουμε μια φυσική ροπή προς το κακό και το άσχημο που όσο μας κρατά αιχμάλωτους τόσο μας εμποδίζει όχι μόνο να δημιουργήσουμε κάτι ωφέλιμο αλλά και να το διακρίνουμε γύρω μας...
    Γράφει το μέλος gate
    43 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 10 Μαΐ 2004
    Παραβλεποντας τους αφηνιασμένους ρυθμούς της εποχής, στρέφοντας τα μάτια μακριά από το φτηνό και το ψεύτικο, κλείνοντας τα αυτιά στους πρόχειρους, φτηνούς, άτεχνους, άλογους και άψυχους ήχους - εμπορεύματα προς κατανάλωση, ας διαλύσουμε για λίγο σήμερα, το νέφος της ομίχλης από μπροστά μας και ας δούμε ένα "καλό".....- ένα ακόμα "καλό", θα προσέθετα - που συμβαίνει γύρω μας....
    Θα επιβιβαστούμε σε ένα καράβι γεμάτο μουσική, γεμάτο μελωδία και ήχους που ταξιδεύει από τόπο σε τόπο, για να δείξει σε όλους μας το μεγαλείο της μουσικής...Θα επιβιβαστούμε στο "ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΚΑΡΑΒΙ".

    Στους καιρούς αυτούς, που οι δισκογραφικές εταιρείες φθίνουν και φτηναίνουν, άνθρωποι με αγάπη και μόνο αγάπη για τη μουσική δημιούργησαν μια εταιρεία με το όνομα "Μελωδικό Καράβι". Σκοπός τους, κατά κύριο λόγο, από το 1999, όταν ξεκίνησαν, έως σήμερα, είναι να προβάλλουν την ελληνική μας μουσική, την παραδοσιακή και κυρίως τη βυζαντινή, ένα μουσικό πλούτο που δυστυχώς παραμένει ακόμα στις μέρες ανεξερεύνητος και ανεκμετάλλευτος. Η δυτικολαγνεία μας βλέπετε μας έκανε για καιρό να στριμώχνουμε τη μουσική αυτή στα αζήτητα και να τη θεωρούμε παρακατιανή και δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

    Στο "Μελωδικό Καράβι" το κριτήριο της εμπορικότητας δεν έχει πέραση...ευτυχώς. Κριτήριο είναι μόνο η μουσική και σκοπός η ανάδειξη και προβολή όλων εκείνων των πτυχών της που παρέμειναν στη σκιά για χρόνια, θάφτηκαν και απολιθώθηκαν. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί βέβαια κόπο, αν σκεφτούμε ιδίως ότι οι παραγωγές καταγίνονται με ένα είδος που, στη γλώσσα των δισκογραφικών εταιρειών, ονομάζεται "αντιεμπορικό". Ωστόσο, οι εκδόσεις του "Μελωδικού Καραβιού" όχι απλώς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από την ποιότητα της έκδοσης δίσκων, που επιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες, αλλά απέχουν, προς το καλύτερο, κατά πολύ, όχι μόνο με το περιεχόμενό τους αλλά και με την επιμέλεια και την πρωτοτυπία τους, από πλευράς αισθητικής. Εκδόσεις προσεγμένες, ακριβές και ιδιαίτερως καλαίσθητες που μέχρι στιγμής έχουν καλύψει ηχογραφήματα πολλών καλών και γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Σταμάτη Σπανουδάκη, του Σωκράτη Σινόπουλου, του Χρήστου Τσιαμούλη και άλλων.

    Στη συνέχεια σας παρουσιάζω ένα μέρος των εκδόσεων του "Μελωδικού Καραβιού", ενώ περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία και τις εκδόσεις της, μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική της διεύθυνση: www.melkar.gr, απ' όπου μπορείτε να κάνετε και on line αγορές.


    1. "Σταμάτης Σπανουδάκης, Κινηματογραφικά 1", εκδ. 2004 (περιέχει μουσικές του μεγάλου συνθέτη που χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες, όπως "Τα πέτρινα χρόνια", "Ξαφνικός Έρωτας", "Βιογραφία", "Τα χρώματα της Ίριδος", "¶ντε γεια" και άλλα.)






    2. "Κομμάτι απ' την ψυχή μου" (του Σταμάτη Σπανουδάκη). Πρόκειτα για ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο του 2004 που περιέχει και το ομώνυμο cd του Σπανουδάκη)









    3. "Γράμμα από την Πόλη" (από τον δύο εξαιρετικό λυράριδες, τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Derya Turkan










    4. "Της Βασιλίδος καυχήματα" (βυζαντινοί ύμνοι Πατριαρχών και Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, ερμηνευμένοι από το βυζαντινό χορό "Αγιοπολίτης", υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Αρβανίτη)










    5. "Σας τα 'παν άλλοι; (Ένα cd με χριστουγεννιάτικα κάλαντα τραγουδισμένα από πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Σαββίνα Γιαννάτου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η Σοφία Παπάζογλου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Δημήτρης Υφαντής, ο Ηλίας Πιλάλης, ο Μιχάλης Τζουγανάτος, η παιδική χορωδία του Ιωάννη Τσιαμούλη και το Romeiko ensemble.




    6. "Βηθλεέμ Ετοιμάζου, Προεόρτιοι ύμνοι χριστουγέννων", (κείμενα και εικόνες και 2 CD με ύμνους από την περίοδο προ της Χριστού Γεννήσεως Ψάλλει: Ρωμαίικο Σύνολο Διευθύνει: Γ. Π. Μπιλάλης )




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #564   /   17.05.2004, 16:37   /   Αναφορά
    Ένα τέτοιο "Μελωδικό Καράβι" είναι που περιμένει, Νεκταρία, την Αύρα και το Μέλι της φωνής σου, για να τα μεταφέρει στα πέρατα της καταξίωσης!
    #5813   /   06.10.2006, 09:42   /   Αναφορά
    Mπράβο στο Mελωδικό Kαράβι! Oι άνθρωποι έχουν πραγματικά μεράκι γι' αυτό που κάνουν.