ελληνική μουσική
    500 online   ·  210.819 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Η νέα δουλειά του Κώστα Λεμονίδη

    Ένα μείγμα δυναμικής και μελωδικής ροκ μουσικής, με ατμοσφαιρικές πινελιές...

    Η νέα δουλειά του Κώστα Λεμονίδη

    Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou)
    52 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 30 Ιαν 2013

    Ο Κώστας Λεμονίδης γεννήθηκε στο Αννόβερο της πρώην Δυτικής Γερμανίας και, όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν οι δίσκοι της μητέρας του και τα μαθήματα πιάνου που έκανε ως το γυμνάσιο, όπου και ανακάλυψε πως δεν του ταιριάζει το κλασικό ωδείο. Έτσι τότε, αποφάσισε να γίνει κιθαρίστας και να παίξει σε σχολικό συγκρότημα, προσπαθώντας από την πρώτη στιγμή να μιμηθεί το παίξιμο μουσικών που θαύμαζε, όπως οι George Harrison, Mark Knopler, Eric Clapton, J.J. Cale και άλλοι. Όπως αναφέρει λοιπόν ο τραγουδοποιός, αν και ποτέ δεν σταμάτησε να παίζει σε συγκροτήματα, δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική, και σπούδασε, εν τέλει, οικονομικά.

    Μετά από κάποιες δισκογραφικές απόπειρες που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και δεν καρποφόρησαν, με τους “Blowing free”, γκρουπ με το οποίο έπαιζε τότε, το καλοκαίρι του 2004 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο «Κάπως αμήχανα…».

    Αναζητώντας μουσική ταυτότητα, συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τους “7bo4”ενώ το τέλος της συνεργασίας τους ήταν το έναυσμα, να φτιάξει ένα σχήμα, με το οποίο ηχογράφησε την επόμενη δουλειά του, με τίτλο «Σταθμός 2ος». Παράλληλα πραγματοποίησε εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Μιχάλη Μουλάκη και την «Αναπόφευκτη αναζήτηση» ενώ πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό του cd με τίτλο «Εμμανουηλίδου 13». Προάγγελος αυτής της δουλειάς «Το τραγούδι της βροχής», το οποίο είχε κυκλοφορήσει ψηφιακά.

    Η νέα δουλειά του Κώστα Λεμονίδη

    Το cd αποτελείται από 10 κομμάτια, όπου εκτός από τον Κώστα Λεμονίδη που υπογράφει  τη μουσική και τους στίχους στα περισσότερα από αυτά, συμμετέχουν ο Τάσος Μεταξάς, η Χριστίνα Καλογεροπούλου, η Αγνή Παλάντζα και η Δήμητρα Μαστορίδου.

    1) Υποφέρεις (Μουσική-στίχοι: Τάσος Μεταξάς)

    2) Το τραγούδι της βροχής (Κώστας Λεμονίδης)

    3) Μουτράκι  (Κ.Λεμονίδης-Χρ.Καλογεροπούλου)

    4) Άσε με (Τάσος Μεταξάς)

    5) Σκόνη (Κώστας Λεμονίδης)

    6) Φεγγάρι χλωμό (Κώστας Λεμονίδης)

    7) Αχ να μείνω (Κ.Λεμονίδης-Αγ.Παλάντζα)

    8) Βάζω μπρος (Κ.Λεμονίδης-Δ.Μαστορίδου)

    9) Τα Έρημα νησιά (Κ.Λεμονίδης-Π.Πολίτου)

    10) Εμμανουηλίδου 13 (Κώστας Λεμονίδης) Ορχηστρικό

    Η ενορχήστρωση έγινε από τον Κώστα Λεμονίδη και την Μαρία Παπαρδάκη. Εκτός του Λεμονίδη που έπαιξε κιθάρες και μαντολίνο, συμμετείχαν οι μουσικοί Περικλής Χατζής (μπάσο), Μαρία Παπαρδάκη (πιάνο, πλήκτρα, φωνητικά), Τατιάνα Θεολόγου (τσέλο), Γιώργος Γκόγκας (πλήκτρα, προγραμματισμός). Φωνητικά έκαναν η Τίνα Κάρλε και η Δέσποινα Κατσούλη. Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιώργο Σέμπο και η μίξη από τον Γιώργο Γκόγκα. Η φωτογράφηση έγινε στο Άλσος της Νέας Σμύρνης από τον Γιώργο-Όμηρο Χριστάκο.

    Καλαίσθητη η έκδοση, εμπεριέχει φυλλάδιο με στίχους, πληροφορίες κλπ. Και το σημειώνω αυτό, γιατί μετά από διάφορες απαράδεκτές εκδόσεις, που περιέχουν απλώς ένα δισέλιδο, έχουμε φτάσει στο σημείο να εκθειάζουμε πλέον τα αυτονόητα.

    Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει το δελτίο τύπου: «Ο δίσκος χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα δυναμικής και μελωδικής ροκ μουσικής, με ατμοσφαιρικές πινελιές, που δίνουν οι ευαίσθητες μπαλάντες του cd. Οι κιθάρες του Κώστα Λεμονίδη κρατούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνθέσεις του και το άμεσο και ήρεμο στυλ του τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ερμηνεία του».

    Στίχοι, μελωδίες, ενορχηστρώσεις και ερμηνείες που ταξιδεύουν τον ακροατή.

    Aν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια, θα διάλεγα εκτός από το ορχηστρικό, το οποίο «βαφτίζει» και το δίσκο,  τα «Έρημα νησιά» τη «Σκόνη», το «Φεγγάρι χλωμό», αλλά και το «Τραγούδι της βροχής» - το οποίο έχετε την ευκαιρία να ακούσετε στο video που ακολουθεί- που θυμίζει και το μουσικό ύφος των Simon & Garfunkel.

    Άσχετο, αλλά διαβάζοντας τους τίτλους των τραγουδιών δεν μπορώ παρά να σημειώσω, πως τους τρεις τελευταίους τους συναντούμε και σε τραγούδια που έχει τραγουδήσει και ο  Γιώργος Νταλάρας. Συμπτώσεις.

    Οι στίχοι είναι ερωτικοί, και με  ποιότητα (κάνω τη διευκρίνιση, γιατί στο όνομα του ερωτικού στίχου, τα αυτιά μας έχουν ακούσει «τέρατα»), ενώ υπάρχουν αρκετές αναφορές στη μοναξιά που επικρατεί σήμερα, σε μεγάλη μερίδα, κυρίως, της νεολαίας… Χαρακτηριστικό δείγμα η «Σκόνη»:

     

    Μονάχος ξεκινάς, φιλαράκι μου αδιάφορο
    Πίσω δεν κοιτάς, δίχως χθες, δίχως αύριο

    Σκόνη πίσω σου αφήνεις, σκεπάζεις τα προβλήματα
    Δρόμο παίρνεις, δρόμο αφήνεις, όπου να ’ναι δίχως χρήματα

    Στο δρόμο συναντάς, κολλητούς δίχως όνομα
    Σου κρατούν συντροφιά, σου ζεσταίνουν το απόγευμα

    Σκόνη γύρω σου σηκώνεις, κρύβεσαι απ’ όλους κι εκεί
    Μια στιγμή θα χαλαρώσεις κι αρχίζεις ταξίδι στη γη

    Τώρα τον κόσμο γυρνάς κι επιστρέφεις το χάραμα
    Κόσμο συναντάς και σε παίρνουν τα κλάματα

    Σκόνη πάνω τους ρίχνεις, τους θάβεις μέσα στη γη
    Ούτε λεπτό δεν θ ’αργήσεις, και πάλι απ’την αρχή

     

    Ο τραγουδοποιός σημειώνει στο ένθετο:

    Ευχαριστώ…
    Γιώργο και Μαρία, Θανάση και Έλενα, Βαγγέλη Μαρκαντώνη,
    Soul Parade, Αχτύπητα φιλέτα, Μιχάλη Μουλάκη & Αναπόφευκτη Συζήτηση, Leo Fender.
    Δανάη και Κάρμεν, σας ευχαριστώ… για όλα.

    H νέα δισκογραφική δουλειά του Κώστα Λεμονίδη κυκλοφορεί από την Zefxis Music  στα συνεργαζόμενα δισκοπωλεία και σημεία πώλησης και είναι παράλληλα διαθέσιμη ως download στα μεγάλα διαδικτυακά δισκοπωλεία, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καθώς και στο online shop της Zefxis Music. Διανομή χονδρικής από την Zefxis Music .

    www.costaslemonidis.gr





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #26557   /   31.01.2013, 00:26   /   Αναφορά

    Ενδιαφερον δισκος, οπως και οι προηγουμενοι του Λεμονιδη! Τραγουδι που ξεχωρισα ειναι το "Βαζω Μπρος", καθως και το "Τραγουδι της Βροχης"!