ελληνική μουσική
    520 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου για το ΤΕΙ Άρτας

    Προς προβληματισμό.

    Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου για το ΤΕΙ Άρτας

    Γράφει ο Χρήστος (c-bouzouksis)
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 14 Μαρ 2013

    Μαθαίνοντας οτι θέλουν να κλείσουν το τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής στα ΤΕΙ Άρτας...

    Οι περισσότεροι πολιτικοί που έχουν περάσει από τη χώρα μας -και την έχουν καταστρέψει- είναι, σε μεγάλο βαθμό, απολίτιστοι. Αποξηραμένοι τεχνοκράτες, κομπιναδόροι και ψεύτες. Επειδή η παιδεία και ο πολιτισμός δουλεύουν βαθειά και μακροπρόθεσμα, ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητες αυτών που μας κυβερνούν. Θέλουν να δείχνουν άμεσα ότι παράγουν έργο, μπας και ξεγελάσουν τους ιθαγενείς για να τους ξαναψηφίσουν.

    Και επίσης, δεν τους συμφέρει να επενδύσουν σ΄αυτούς τους δύο πυλώνες της κοινωνικής ζωής γιατί ένα λαό με παιδεία και ακμαίο πολιτισμό, πολύ πιό δύσκολα μπορούν να τον καθυποτάξουν. Είναι λοιπόν προφανές αυτό που γίνεται σήμερα. Η συμμαχία διεφθαρμένων πολιτικών και αδηφάγου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην προσπάθειά της να επιβιώσει, τα πρώτα που εγκαταλείπει είναι η παιδεία και ο πολιτισμός.

    Το τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής των ΤΕΙ Άρτας καλύπτει και τις δύο σπουδαίες ανθρώπινες κατακτήσεις. Εκπαιδεύει στον πολιτισμό. Και δεν είναι λόγια του αέρα αυτά που λέω. Το λέω με βεβαιότητα γιατί γνωρίζω εξαιρετικούς μουσικούς, που είναι καθηγητές της σχολής -με μερικούς από αυτούς είμαι χρόνια συνεργάτης- αλλά και αποφοιτήσαντες που είναι άξιοι συνεχιστές της μουσικής μας παράδοσης. Αυτή η παράδοση είναι από τα λίγα πράγματα που με κάνουν να νοιώθω τυχερός που ζω σ’ αυτό τον τόπο. Και αισιόδοξώ, ότι στο τέλος η τέχνη θα κερδίσει. Ενα κλαρίνο που φέρνει δάκρυα στα μάτια, μπορεί να κάνει σκόνη όλα τα σούργελα της βουλής. Και να οδηγήσει την οργή που νοιώθουμε, όχι στη φασιστική σχιζοφρένεια αλλά στο στοχασμό και στην αλληλεγγύη.

    Αγαπητοί καθηγητές και σπουδαστές, ακόμα κι αν κάνουν το ατόπημα και κλείσουν το τμήμα, οδηγώντας κάποιους από σας ως και στην απόγνωση, χρησιμοποιήστε την αρχέγονη φλόγα της μουσικής κι ανάψτε μια φωτιά στη μέση, να ‘ρθουν να ζεστάνουν τα χέρια τους οι παγωμένοι.

    Θανάσης Παπακωνσταντίνου

    Μεταξοχώρι 7-3-2013





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #26867   /   14.03.2013, 12:02   /   Αναφορά

    Ναί μέν,αλλά...


    Πού ήταν ο κ.Θανάσης Παπακωνσταντίνου (και πολλοί άλλοι) όταν το κράτος ίδρυε πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε κάθε πόλη και κωμόπολη τής χώρας γιά να εξυπηρετήση πολιτικές σκοπιμότητες ("ρουσφέτια" βουλευτών,δημάρχων κλπ τοπικών "παραγόντων");


    Γιατί κανείς απ'αυτούς που τώρα φωνάζουν επειδή θα κλείσουν κάποιες σχολές και τμήματα δέν αναρωτιόταν τότε άν πραγματικά χρειαζόντουσαν όλες αυτές οι σχολές και τα τμήματα;

    hp
    #26875   /   14.03.2013, 17:47

    απο τη πολη ερχομαι και στη κορφη κανελα....  με όλο το σεβασμό.



    Δεν ήμουν,είμαι ούτε θα γίνω ποτέ φοιτητής αυτής τη σχολής, δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την Ηπειρο τη τοπική αυτοδιοίκηση ή το θ.Παπα/νου. Προσπαθώ να παίξω παραδοσιακή-λαϊκή(ανόθευτη) μουσική και πίστεψε με Hastaroth είναι ζόρικο πράμα να το κάνεις μόνος στην ελλαδάρα με τα χιλιάδες ωδεία για φούγκες και στρούγκες αλλά τη μηδενική σχεδόν μέριμνα-υποδομή για τη παραδοσιακή μουσική σε ενα ας το πούμε ακαδημαϊκό επίπεδο, σε αντίθεση πχ με τη Τουρκία
    Χωρίς να είσαι απο μουσική οικογένεια-γιατί πολλοί παραδοσιακοί μας μουσικοί λεν ''μόνος έμαθα'' ενω το μισό τους το σοϊ έπαιζε και τους μάθαινε απο μωρά. Είναι ζόρικο πράμα να το κάνεις σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει κυνηγήσει και αλλοιώσει συστηματικά τη μουσική αυτή το σύνολο της. όταν δεν έχει γίνει σοβαρός διαχωρισμός απο τη δυτική αρμονία και το να βρεις καλό δάσκαλο ειδικά για τα παραδοσιακά όργανα είναι τόσο δύσκολο. Λϊγο φως στο τούνελ βρήκα κάποτε και σίγουρα εκατοντάδες άλλοι στη πτυχιακή εργασία του Γιώργου Ευαγγέλου (μαθητής του Δημήτρη Μυστακίδη στο συγκεκριμένο ΤΕΙ) για την Λαϊκή κιθάρα.Προηγήθηκε καταπληκτικό πόνημα του ίδιου του Μυστακίδη. Μη ξεχνάς ή καλλύτερα μάθε  οτι το ΤΕΙ αποτέλεσε ''φυτώριο'' για καταπληκτικούς μουσικούς που προσεγγίζουν τη παράδοση με τον απαιτούμενο σεβασμό που σπανίζει. Και στην Ελλάδα δεν είναι πολλοί οπότε το βάρος που τους πέφτει είναι τεράστιο. Αυτοί άυριο θα παίζουν θα διδάσκουν θα μεταφέρουν πολιτισμό εκατονταετιών στα παιδιά μας. Το αν χρειάζεται η σχολή αυτή στη κοινωνία με συγχωρείς αλλά δεν είσαι σε θέση να το κρίνεις και φυσικά είναι άτοπο το αίτημα σου για διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις που θα πρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα όταν άνοιγαν οι πλεονάζουσες και ''άχρηστες '' σχολές στην επαρχία.


     Με συγχωρείς που ''αντιμιλάω'' αλλά σοβαρά αυτό βρήκες να σχολιάσεις σε αυτό το τόσο σοβαρό μαντάτο???



    #26878   /   14.03.2013, 19:21

    Παραδέχεσαι λοιπόν κι'εσύ ότι στο παρελθόν άνοιξαν πλεονάζουσες σχολές σε πολλά μέρη τής Ελλάδας.


    Οπότε τί πρέπει να γίνη τώρα;Να τίς αφήσουμε να υπάρχουν;Προφανώς όχι.Εφ'όσον είναι πλεονάζουσες και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει είτε να κλείσουν,είτε να συγχωνευτούν με άλλες,παραπλήσιες/γειτονικές κλπ.Το πώς θα γίνη αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα-χρειάζεται μελέτη και σχεδιασμό,κάτι που προφανώς ΔΕΝ έγινε από την θυγατρική τού ιδιωτικού ΙΕΚ,ούτε εποπτεύθηκε σωστά από το αρμόδιο υπουργείο.Και εκεί είναι που πρέπει να πιέσουν όσοι διαμαρτύρονται.Αλλά αυτό που βλέπω εγώ ΚΑΙ σ'αυτό το θέμα είναι ότι όλες οι διαμαρτυρίες αποσκοπούν στο ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΗ ΤΙΠΟΤΕ στο ισχύον σύστημα....


    Επίσης,όταν διαβάζεις ένα σχόλιο,μάθε να το διαβάζης σωστά.Πουθενά δέν εξέφρασα εγώ συγκεκριμένη άποψη γιά την χρησιμότητα ή όχι τού συγκεκριμένου τμήματος.Απλώς αναρωτήθηκα γιατί τότε που άνοιγαν διάφορες σχολές και τμήματα ανά την επικράτεια σάν τα μανιτάρια δέν βρέθηκε κανείς να εξετάση άν πράγματι αυτά ήταν απαραίτητα γιά να παραχθή σωστό εκπαιδευτικό έργο.Βγήκε ποτέ ο κ.Θανάσης Παπακωνσταντίνου,άς πούμε,να εκφράση δημοσίως την άποψή του τότε;Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες τής παραδοσιακής μουσικής;Δέν θυμάμαι να είδα ποτέ κάτι τέτοιο.Το μόνο που βλέπω ΤΩΡΑ είναι πως ΟΛΟΙ διαμαρτύρονται που θα κλείσουν τμήματα και σχολές στίς πόλεις τους και όλοι θεωρούν αυτό το γεγονός σοβαρό μαντάτο. 


    (Και εν γένει αυτό αφορά και τα μή μουσικά τμήματα/σχολές που ιδρύθηκαν σ'όλη την Ελλάδα με καταιγιστικούς ρυθμούς γιά να εξυπηρετήσουν τοπικιστικά συμφέροντα).


    ΥΓ.Είμαι βέβαιος πως άν ερωτηθούν όλοι αυτοί οι διαμαρτυρόμενοι άν συμφωνούν ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση η κατανομή τών ΑΕΙ και ΤΕΙ στην χώρα,θα απαντήσουν "ναί".Και πως άν κατόπιν ερωτηθούν ποιά ΑΕΙ και ΤΕΙ θεωρούν ότι πρέπει να κλείσουν,θα απαντήσουν "πάντως όχι αυτό που βρίσκεται στην πόλη μας".Το φαινόμενο αυτό λέγεται εις την αγγλικήν γλώσσαν "ΝΙΜΒΥ" (=Not In My Back Yard) και αποδίδει γλαφυρώτατα το γεγονός πως όλοι θέλουμε μεταρρυθμίσεις,αλλαγές κλπ,αρκεί να μήν ξεβολευτούμε εμείς..... 


    hp
    #26880   /   14.03.2013, 20:10

    1) Oχι δε παραδέχομαι τίποτα για πλεονάζουσες σχολές αναφερόμουν στη δική σου θεώρηση. Δε με νοιάζει στο κάτω κάτω, φοιτητής δεν ηπήρξα ποτέ.


    2) Πως έβγαλες το συμπέρασμα εσύ οτι εγώ δε ξέρω να διαβάζω σωστά ?


    Το θέμα αφορά συγκεκριμένα το ΤΕΙ παραδοσιακών οργάνων, άλλωστε αφορμή είναι το σχόλιο του Θ.Παπακωνσταντίνου, εσύ το πήγες αλλού, εσύ απάντησες οτι :το κράτος ίδρυε πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε κάθε πόλη και κωμόπολη τής χώρας γιά να εξυπηρετήση πολιτικές σκοπιμότητες ("ρουσφέτια" βουλευτών,δημάρχων κλπ τοπικών "παραγόντων")


    μιας και επιμένω να σκέφτομαι λογικά θεωρώ οτι δικαιολογημένα σου απέδωσα οτι εξέφρασες άποψη για τη χρησιμότητα του ΤΕΙ.


    3) Το ξαναλέω οτι αυτό το τι κάναν ο Παπακωνσταντίνου κα λοιποί τότε που άνοιγαν οι σχολές είναι άτοπο-αστείο-άδικο.




    Δε ξέρω αν έχεις γραμμένη την ελληνική παραδοσιακή μουσική στα παλιά σου τα παπούτσια ή αν απλώς  δε καταλαβαίνεις που είναι η ουσία εδω σε αυτό το thread που δε λέγεται ''Σχέδιο Αθηνά''


    εις την αγγλικήν γλώσσαν......get into the point


    #26876   /   14.03.2013, 17:57

    Hastaroth κλείνει και το μισό ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σκορπίζεται σε κωμόπολεις με μερικούς χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους να μένουν εκτός...


    Δεν κλείνουν λόγω αχρηστείας, κλείνουν γιατί στο κούρεμα τα αποθεματικά των ιδρυμάτων τα έκαναν γουλί και ο προυπολογισμός για την παιδεία έχει πιάσει πάτο.



    Θα πας να φωνάξεις τώρα που το έμαθες?


    #26877   /   14.03.2013, 18:02

    Ας αναφέρουμε και ότι το σχέδιο Αθηνά το έκανε ιδιωτικό ΙΕΚ... Wink


    http://www.inews.gr/225/to-ypourgeio-paideias-paradechetai-oti-to-schedio-athina-anelave-thygatriki-tou-iek-akmi.htm


    #26879   /   14.03.2013, 19:24

    Αν δέν απατώμαι,αυτό δέν έχει σχέση με το σχέδιο "Αθηνά",αλλά με την μα@#$κία που δέρνει τους κυβερνώντες μας.


    Απο εκεί και πέρα,το άν θα φωνάξω εγώ είναι δικό μου θέμα.


    #26960   /   15.03.2013, 15:37

    Αν και είχα ανοίξει νωρίτερα το θέμα ,στις μουσικές συζητήσεις και είχα τοποθετηθεί ,δεν με πειράζει,μπορώ να τοποθετηθώ κι εδώ.Γιατί εμένα δεν με πείθει το ότι αυτοί που καταστρέφαν την χώρα τόσα χρόνια και μας φτάσανε εδω που μας φτάσανε και δημιουργήσαν όλα αυτά τα ΤΕΙ,που ξεφυτρώνανε σαν τα μανιτάρια για κομματικούς καθαρά σκοπούς,αυτοί οι ίδιοι έρχονται τώρα σαν σωτήρες να αλλάξουν την κατάσταση και να μας σώσουν;Μετά από όλα αυτά συνεχίζουμε να είμαστε αφελής και να πιστεύουμε την μπούρδα του κάθε λαμόγιου.Το ίδιο συνέβαινε και παλιότερα και τα ίδια λέγανε και να που είμαστε πάλι σήμερα.Αλλά έτσι είναι''Λαός που ξεχνάει την ιστορία του,είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει''


    #27274   /   22.05.2013, 00:43

    Μέσα στη σαπίλα, από την οποία διακατέχεται η τριτοβάθμια, γεννήθηκαν και κάποιες ειδικότητες που αν και δεν φαίνονται εκ πρώτης αναγκαίες είναι ελπιδοφόρες για την ανάπτυξη των όσων ανέφερε ο Θ. Παπακωνσταντίνου.


    Δυστυχώς, ως "λύση" στην κρίση και στη διάσωση του κρατικού προϋπολογισμού (εδώ γελάμε φυσικά) δόθηκε προτεραιότητα στη συρρίκνωση των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών σπουδών, αναστέλλοντας την οποιαδήποτε ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού (ήταν που ήταν δηλαδή...) και κατ' επέκταση του τρόπου σκέψης μας. Και αυτή - κακά τα ψέμματα - είναι η μεγαλύτερη απώλεια.


    #26966   /   17.03.2013, 00:31   /   Αναφορά

    Το ναι μεν αλλά του Αλβέρτου εμπεριέχει μεγάλες αλήθειες και δεν κομίζει γλαύκες στην παρούσα κυβέρνηση. Εννοείται πως ότι γίνεται είναι μνημονιακή πρόταση για λιγότερη δωρεάν παιδεία και εννοείται πως στο κούρεμα αυτό, ακόμα και αυτήν την ώρα κοιτάζουν να βολέψουν κομματικούς πυλώνες. Είναι πιο εύκολο να χτυπήσεις μια περιοχή με αριστερή παράδοση όπως η Άρτα και ένα ΤΕΙ Τέχνης απο προσκυνημένους άτεχνους πολιτικούς και να ευνοήσεις π.χ. μια περιοχή απ΄όπου κατάγεται ο Καραμανλής όπως οι Σέρρες....


    Είχα βαρεθεί να γελάω και να κλαίω με συνθήματα του τύπου "Πανεπιστήμιο στην Έδεσσα-Εμπορικός Σύλλογος Πέλλης".