ελληνική μουσική
    747 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Burning Down The House - Το τραγούδι που απειλεί να... κάψει τις μουσικές σκηνές

    Το τραγούδι έχει τόση ενέργεια και πειθώ, που δεν μπορείς να απαλλαγείς από το συναίσθημα ότι «δεν μπορεί, κάποιο μήνυμα θα υπάρχει»!

    Burning Down The House - Το τραγούδι που απειλεί να... κάψει τις μουσικές σκηνές

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 11 Απρ 2013

    Το «Burning Down The House» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ των Talking Heads «Speaking In Tongues», που κυκλοφόρησε το 1983.

    Η ιστορία του τραγουδιού ξεκίνησε από μία παράσταση των Parliament-Funkadelic στη Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε ο drummer των Talking Heads, Chris Frantz. Ο Frantz, ο οποίος ήταν φαν των P-Funk, άκουσε τον ηγέτη τους, τον George Clinton, να φωνάζει «Burn Down The House» κι από κει πήρε την ιδέα να γράψει ένα τραγούδι μ’ αυτό τον τίτλο.

    Ο Frantz μαζί με τη σύζυγό του και μπασίστρια των Talking Heads, Tina Weymouth, δημιούργησαν ένα αρχικό μοντέλο του τραγουδιού, που στην πρώτη του μορφή είχε μόνο μουσική με ηλεκτρονικές επιρροές. Κατόπιν το παρουσίασαν στο συγκρότημα και τελειοποίησαν όλοι μαζί το τραγούδι, γι’ αυτό και ως δημιουργοί αναφέρονται οι David Byrne, Chris Frantz, Jerry Harrison και Tina Weymouth. Όταν η μουσική και ο ρυθμός του τραγουδιού ήταν σχεδόν έτοιμα, ο τραγουδιστής David Byrne άρχισε να τραγουδάει διάφορες συλλαβές που δεν είχαν κανένα απολύτως νόημα αλλά η επαναλαμβανόμενη διατύπωσή τους ήταν ρυθμική. Έτσι για να διαμορφωθούν οι στίχοι, επιλέχθηκαν λέξεις που να ταιριάζουν πρωτίστως στο ρυθμό χωρίς να βγάζουν απαραίτητα κάποιο νόημα. Αυτή είναι κοινή πρακτική στον κόσμο της Funk μουσικής, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεσαι το στίχο για να μπεις στο ρυθμό ενός χορευτικού τραγουδιού. Την ίδια τεχνική ακολουθούσε άλλωστε και ο πρώην παραγωγός των Talking Heads, Brian Eno.
    Στην ηχογράφηση συμμετείχε και ο Bernie Worrell, ιδρυτικό μέλος των Parliament-Funkadelic, ο οποίος έπαιξε synthesizer.

    Burning Down The House - Το τραγούδι που απειλεί να... κάψει τις μουσικές σκηνές

    Σε μία συνέντευξη που έδωσε το Δεκέμβριο του 1984, ο David Byrne έπαιξε αποσπάσματα από τις πρώτες ηχογραφήσεις του τραγουδιού που δείχνουν πως το τραγούδι εξελίχθηκε από ένα οργανικό jam της Tina Weymouth στο μπάσο και του Chris Frantz στα drums. Επίσης, αποκάλυψε μερικές φράσεις τις οποίες δοκίμασε αλλά τελικά δεν χρησιμοποίησε στην ηχογράφηση του τραγουδιού. Μερικές από αυτές τις φράσεις είναι οι «I have another body», «Pick it up by the handle», «You travel with a double» και «I’m still under construction». Όσον αφορά τη φράση του τίτλου που ακούγεται στο ρεφρέν, σε μία από τις πρώτες προσπάθειες (όπως ακούγεται σε μία δοκιμαστική εγγραφή) ο David Byrne ερμήνευε άλλους στίχους, όπως «What are we gonna do?», και σε κάποια άλλη στιγμή της διαδικασίας αντί να τραγουδήσει «Burning down the house», τραγούδησε «Foam Rubber, U.S.A.».

    Ο David Byrne έγραψε λοιπόν φράσεις που ταίριαζαν στο ρυθμό και όταν πια συγκέντρωσε αρκετές, ένωσε εκείνες που θεματικά ταίριαζαν μεταξύ τους. Αυτό που προέκυψε είναι το «Burning Down The House», ένα new wave τραγούδι με αισθητική επικεντρωμένη στα ασαφή φωνητικά και με αφηρημένους στίχους δίχως κανένα νόημα! Όμως το τραγούδι έχει τόση ενέργεια και πειθώ, που δεν μπορείς να απαλλαγείς από το συναίσθημα ότι «δεν μπορεί, κάποιο μήνυμα θα υπάρχει».

    BURNING DOWN THE HOUSE – Talking Heads

    Watch out you might get what you're after
    Cool babies strange but not a stranger
    I'm an ordinary guy
    Burning down the house

    Hold tight wait till the party's over
    Hold tight We're in for nasty weather
    There has got to be a way
    Burning down the house

    Here's your ticket pack your bag: time for jumpin' overboard
    The transportation is here
    Close enough but not too far, Maybe you know where you are
    Fightin' fire with fire

    All wet hey you might need a raincoat
    Shakedown dreams walking in broad daylight
    Three hundred sixty five degrees
    Burning down the house

    It was once upon a place sometimes I listen to myself
    Gonna come in first place
    People on their way to work, baby what did you except
    Gonna burst into flame

    My house S'out of the ordinary
    That's might Don't want to hurt nobody
    Some things sure can sweep me off my feet
    Burning down the house

    No visible means of support and you have not seen nuthin' yet
    Everything's stuck together
    I don't know what you expect starring into the TV set
    Fighting fire with fire

    Την κυκλοφορία του τραγουδιού σε single, συνόδευσε και ένα εντυπωσιακό βίντεο, το οποίο ήταν αναπόφευκτο να τύχει ευρείας προβολής από το MTV.
    Το video-clip του «Burning Down The House» γυρίστηκε σε ένα σπίτι της οδού Myrtle στο Union του New Jersey. Σ’ αυτό εμφανίζεται ο ηθοποιός και κωμικός Rockets Redglare (1949-2001), ο οποίος παίζει στο βίντεο το μέρος του Jerry Harrison. Επίσης εμφανίζεται κι ένα νεαρό αγόρι που είναι ο Max Illidge, ο τραγουδιστής των 40 Below Summer.

    Με τη βοήθεια του MTV το «Burning Down The House» έφτασε στο Νο 9 των Η.Π.Α. και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία των Talking Heads αλλά και το μοναδικό τους τραγούδι που μπήκε στο αμερικάνικο Top 10. Το «Burning Down The House» έφτασε επίσης στο Νο 8 του Καναδά. Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι έφτασε και στο Νο 5 της Νέας Ζηλανδίας, έξω από τη Βόρεια Αμερική το τραγούδι δεν πήγε και τόσο καλά. Στη Μεγάλη Βρετανία απέτυχε να μπει στα charts ενώ στην Αυστραλία έφτασε μόλις στο Νο 94, κι αυτό γιατί σε αντίθεση με την τηλεόραση, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν έπαιξαν ιδιαίτερα το τραγούδι. Εντούτοις, κέρδισε τη μάχη με το χρόνο και πλέον το «Burning Down The House» θεωρείται από τα κλασικά κομμάτια της δεκαετίας του 1980.

    Άλλες εκτελέσεις

    • Weird Al Yankovic σε medley με τίτλο "Polkas On 45" (1984)
    • Bonnie Raitt (ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ "Road Tested", 1995)

    • Phish (σε μία συναυλία το 1998 στο Vernon της Νέας Υόρκης, αντικαθιστώντας το πρώτο ρεφρέν με το στίχο «Vernon Downs the house», κάνοντας έτσι αναφορά στο χώρο όπου έδιναν τη συναυλία τους)

    Burning Down The House - Το τραγούδι που απειλεί να... κάψει τις μουσικές σκηνές

    • Tom Jones & Cardigans (άλμπουμ "Reload", 1999)
    • Marcus Miller (jazz/Funk εκτέλεση στο άλμπουμ "M2", 2001)
    • Παιδική Χορωδία Βιέννης (άλμπουμ "Wiener Sängerknaben Goes Pop", 2002)
    • John Legend (ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ "Live At SOB's", 2002)
    • Radiators (σε συναυλίες τους από το 2003)
    • Heather Lutrell (στο τηλεοπτικό show Rock Star: INXS, 2005, περιλαμβάνεται και στο άλμπουμ "Rock Star: A Night At The Mayan Theatre"
    • Tiga (άλμπουμ "Sexor", 2006)
    • Toby Rand (στο τηλεοπτικό show Rock Star: Supernova, 2006)
    • Used (στη συλλογή "Covered, A Resolution In Sound", 2009)
    • Dave Matthews (άλμπουμ "Live Trax Vol. 15", 2009, το έπαιξαν και στην εναρκτήρια τελετή του πρωταθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) μαζί με τον Troy “Trombone Shorty” Andrews και τον Kermit Ruffins.
    • David Byrne (ζωντανά στη συναυλία που έδωσε στο θέατρο Badminton στην Αθήνα, 2009)

    Το «Burning Down The House» χρησιμοποιείται συχνά σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Συγκεκριμένα, το τραγούδι ακούστηκε στις ταινίες «Η Εκδίκηση Των Νερτζ» (Revenge Of The Nerds, 1984, στη σκηνή όπου οι Άλφα Βήτα βάζουν φωτιά στο σπίτι της αδελφότητάς τους), «Αληθινές Ιστορίες» (True Stories, 1986, όπου πρωταγωνιστούσε ο David Byrne), «Pirates Of Silicon Valley» (1999, στους τίτλους τέλους), «Ζητείται Πιστό Αρσενικό» (Someone Like You, 2001), «Ξαφνικά… 30» (13 Going On 30, 2004, στη σκηνή όπου ο Matt παίζει το τραγούδι στο πάρτι γενεθλίων της Jenna) και «Transformers: Η Εκδίκηση Των Ηττημένων» (Transformers: Revenge Of The Fallen, 2009, ακούγεται σε μία σκηνή πάρτι στην εκτέλεση των Used) ενώ συμπεριλαμβάνεται και στο soundtrack της ταινίας «The Banger Sisters» (2002).

    Επίσης ακούστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Hunter», «Home Improvement», «Οικογένεια Γκίλμορ» (Gilmore Girls), «Γραφείο Κηδειών Φίσερ» (Six Feet Under, όπου η Ruth Fisher το τραγουδάει καραόκε μπροστά στην υπόλοιπη οικογένεια) καθώς και στα διαφημιστικά τρέιλερ της σειράς «Burn Notice» (2010) από τη USA Network. Επιπλέον, το τραγούδι αποτέλεσε πολλές φορές το τελευταίο νούμερο των παραστάσεων της δημοφιλούς χορευτικής ομάδας Momix ενώ έμμεση αναφορά έγινε σ’ ένα επεισόδιο των Simpsons (Οκτώβριος 1993), όπου ο Bart και η Lisa παρακολουθούν ένα καρτούν Itchy & Scratchy με τίτλο «Burning Down The Mouse». Το 1999, σε ένα επεισόδιο της αμερικανικής κωμικής σειράς «Mystery Science Theater 3000», το ρομπότ Crow αναρωτιέται «πού είναι το κεφάλι του David Byrne;», κάνοντας έμμεση αναφορά στο βίντεο του «Burning Down The House».

    Το τραγούδι ακούστηκε επίσης στο μουσικό ντοκιμαντέρ «Stop Making Sense» (1984) σε μία υπέροχη ζωντανή εκτέλεση από τους Talking Heads. Συγκεκριμένα, μετά από πέντε κομμάτια που χρησιμεύουν στο να χτίσουν αργά αλλά σταθερά το επακόλουθο crescendo, ολόκληρο το συγκρότημα, μαζί με όσους το συνοδεύουν επί σκηνής (σύνολο εννέα άτομα), ερμηνεύει εκστατικά το «Burning Down The House». Ο σκηνοθέτης Jonathan Demme συνέταξε την ταινία από υλικό που κινηματογράφησε στη διάρκεια τριών από τις τέσσερις συνεχόμενες συναυλιακές βραδιές που οργάνωσαν οι Talking Heads τον Δεκέμβρη του 1983 στο Los Angeles. Την πρώτη μέρα ο σκηνοθέτης αποφάσισε να μην γυρίσει τίποτα, για να αφήσει το γκρουπ να συνηθίσει την παρουσία που είχαν οι κάμερες στη σκηνή.

    Το τραγούδι έδωσε τον τίτλο του στο ντοκιμαντέρ «Burning Down The House: The Story Of CBGB» (ελληνικός τίτλος: Η ιστορία του CBGB, 2009), το οποίο αναφέρεται στο πασίγνωστο κλαμπ της νεοϋορκέζικης σκηνής των 70s και των 80s, όπου έπαιξαν μεταξύ άλλων και οι Talking Heads.

    Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το «Burning Down The House» συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τα ακατάλληλα τραγούδια. Εντούτοις, στις 18 Μαρτίου 2002 οι Talking Heads έπαιξαν το τραγούδι ζωντανά κατά την τελετή της εισαγωγής τους στο Rock And Roll Hall Of Fame.

    Το τηλεοπτικό κανάλι VH1 κατέταξε το «Burning Down The House» στο Νο 29 των 100 καλύτερων τραγουδιών της δεκαετίας του 1980.

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:FunkRockRock and RollΚαλλιτέχνες:SupernovaBrian EnoDavid ByrneINXSΜουσική Εκπαίδευση:ρυθμόςΜουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε