ελληνική μουσική
    901 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Γυρνώντας κάθε βράδυ στα μπαράκια προς αναζήτηση εραστή - Boogie Wonderland

    Ένα από τα πιο κλασικά, και συνάμα από τα πιο σύνθετα και παρερμηνευμένα τραγούδια της Disco.

    Γυρνώντας κάθε βράδυ στα μπαράκια προς αναζήτηση εραστή - Boogie Wonderland

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 15 Νοέ 2013

    Περιλαμβάνεται στο δίσκο των Earth, Wind & Fire «I Am» (1979) και δημιουργοί του τραγουδιού είναι ο Jon Lind και η Allee Willis. Η Allee Willis εκτός από συνδημιουργός του «Boogie Wonderland» έχει γράψει μεταξύ άλλων το πασίγνωστο «I’ll Be There For You», που ακούγεται στη σειρά «Φιλαράκια» (Friends), το «What Have I Done To Deserve This?» των Pet Shop Boys και το «September» των Earth, Wind & Fire. Η Willis είχε σπουδάσει δημοσιογραφία στο κολλέγιο και δεν της άρεσαν τα τραγούδια των οποίων οι στίχοι δεν είχαν νόημα. Η Disco της άρεσε πολύ αλλά τα boogie τραγούδια τα θεωρούσε ανόητα.

    Η λέξη boogie χρησιμοποιούταν συχνά στη Disco (θυμηθείτε το «Boogie Nights» των Heatwave, το «I’m Your Boogie Man» των KC And The Sunshine Band, το «Yes Sir, I Can Boogie» των Baccara, το «Blame It On The Boogie» των Jacksons και πολλά άλλα) και έτσι η Willis θέλησε να γράψει ένα Disco τραγούδι, το οποίο στιχουργικά θα διέφερε από τα standards της εποχής, χρησιμοποιώντας τη λέξη «boogie» για να υποδηλώσει και κάτι άλλο εκτός απ’ το χορό.

    Εκείνη την εποχή, η Allee Willis έτυχε να δει μία ταινία με τίτλο «Αναζητώντας τον Μίστερ Γκουντ Μπαρ» (Looking For Mr. Goodbar, 1977), όπου πρωταγωνιστούσε η Diane Keaton ως μία δασκάλα που για να ξεφύγει από τη μιζέρια της γυρνάει κάθε βράδυ στα μπαράκια προς αναζήτηση εραστή. Η ζωή της θα τελειώσει άδοξα όταν ένας απ’ αυτούς θα τη δολοφονήσει…

    Η Willis συγκλονίστηκε από την ταινία και από αυτή εμπνεύστηκε το «Boogie Wonderland»:
    - Όταν είδα το «Looking For Mr. Goodbar», ήμουνα κατά κάποιο τρόπο γοητευμένη με τους ανθρώπους που πηγαίνουν κάθε βράδυ στα clubs και των οποίων η ζωή βρίσκεται στο στάδιο της κατάρρευσης. Τους αρέσει η νυχτερινή ζωή, αν και αυτό δεν φαίνεται ότι τους βελτιώνει ως ανθρώπους. Αν προσέξετε καλά τους στίχους του «Boogie Wonderland» θα διαπιστώσετε, σε αντίθεση με το «September», ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο τραγούδι. Μιλάει για κάποιον που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και που πηγαίνει σ’ αυτά τα clubs, αλλά τουλάχιστον ξέρει ότι αν υπάρχει αυτό που λέμε αληθινή αγάπη, τότε θα μπορούσε να τον τραβήξει έξω από την άβυσσο. Boogie Wonderland, λοιπόν, είναι η ψυχική κατάσταση στην οποία μπαίνεις όταν περιτριγυρίζεσαι από μουσική και χορεύεις, αλλά ξέρεις ότι θες να αισθάνεσαι το ίδιο ωραία το πρωί όπως και το βράδυ.

    Οι Earth, Wind & Fire ήταν ένα συγκρότημα της funk/soul που προσαρμόστηκε στη Disco χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στον ήχο του. Τότε η Disco ακουγόταν παντού και ο ήχος της ήταν πολύ ενδιαφέρων. Οι Earth, Wind & Fire ήθελαν να έχουν ένα δικό τους ήχο γι’ αυτό και το «Boogie Wonderland» είναι πολύ διαφορετικό από τα άλλα τραγούδια του είδους του. Η ενορχήστρωσή του είναι πιο βαριά και η διαφορετικότητά του εντοπίζεται όχι μόνο στο στιχουργικό του θέμα αλλά και στη δομή των συγχορδιών.

    Παρόλα αυτά, το τραγούδι παραλίγο να το δίνανε αλλού. Όταν ο Jon Lind και η Allee Willis έδωσαν το κομμάτι στον Maurice White, ιδρυτή και ηγέτη των Earth, Wind & Fire, αυτός σκέφτηκε να το δώσει σε ένα άλλο συγκρότημα, τους Curtis The Brothers, των οποίων είχε αναλάβει την παραγωγή. Ο Lind και η Willis πέρασαν κάμποσες εβδομάδες στην τσίτα παρακαλώντας τον Maurice White να μην δώσει το τραγούδι αλλού. Τελικά ο White άλλαξε γνώμη και σε δύο εβδομάδες είχε έτοιμο το «Boogie Wonderland», ηχογραφημένο από τους Earth, Wind & Fire. Την παραγωγή την έκανε ο ίδιος μαζί με τον κιθαρίστα Al McKay.

    Τα γυναικεία φωνητικά στο «Boogie Wonderland» έκαναν οι Emotions, δημιουργώντας με τους Earth, Wind & Fire τον τέλειο συνδυασμό. Οι Emotions ήταν ένα γυναικείο φωνητικό τρίο από το Chicago, που αποτελούνταν από τις αδερφές Wanda, Sheila και Jeanette Hutchinson. Ο Maurice White είχε δουλέψει μαζί τους και είχε κάνει την παραγωγή στη Νο 1 επιτυχία τους «Best Of My Love».

    Το «Boogie Wonderland» κυκλοφόρησε σε single έχοντας στη β’ πλευρά μία ορχηστρική εκτέλεση του τραγουδιού. Το single γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία καθώς έφτασε στο Νο 4 της Μεγάλης Βρετανίας, όπου έγινε χρυσό πουλώντας πάνω από 400.000 αντίτυπα, και στο Νο 6 των Η.Π.Α., όπου έγινε επίσης χρυσό πουλώντας πάνω από 1.000.000 αντίτυπα.

    Το τραγούδι ήταν υποψήφιο για βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Disco Recording αλλά έχασε από το «I Will Survive» της Gloria Gaynor. Όμως η ορχηστρική εκτέλεση κέρδισε βραβείο Grammy στην κατηγορία Best R&B Instrumental Performance.

    Το “Boogie Wonderland”κυκλοφόρησε επίσης σε δύο remix: Bimbo Jones Radio Edit και Bimbo Jones 12'' Version.

    Το 1995 οι Earth, Wind & Fire κυκλοφόρησαν ένα video (και αργότερα DVD) με την περιοδεία που έκαναν το 1994 στην Ιαπωνία. Στο video περιλαμβάνεται και μία ζωντανή εκτέλεση του «Boogie Wonderland».

    Το 2002 κυκλοφόρησε η διπλή συλλογή «The Essential Earth Wind & Fire», όπου εκτός από την αυθεντική εκτέλεση του «Boogie Wonderland» περιλαμβάνει και δύο remix (Inspiration ’83 Mix και Stretch & Vern Remix).

    Τον Απρίλιο του 2007, οι Earth,Wind & Fire εμφανίστηκαν στο τηλεοπτικό show American Idol, όπου ερμήνευσαν ένα medley που βέβαια συμπεριλάμβανε και το «Boogie Wonderland».

    Το 1996 οι Stretch 'n' Vern κυκλοφόρησαν το “I'm Alive”, χρησιμοποιώντας ως βάση το “Boogie Wonderland”.

    Το 1999, το ανεξάρτητο ροκ συγκρότημα Girls Against Boys κυκλοφόρησε μία εκτέλεση του τραγουδιού για τις ανάγκες της ταινίας “200 Τσιγάρα” (200 Cigarettes).

    Το «Boogie Wonderland» ακούστηκε στις ταινίες:

    • Roller Boogie (1979)

    • Skatetown, U.S.A. (1979)

    • Caddyshack(1980)

    • 200 Τσιγάρα (200 Cigarettes, 1999, όπου το ερμηνεύουν οι Girls Against Boys)

    • Μαδαγασκάρη (Madagascar, 2005)

    • Ο Κρονκ Έχει Κέφια (Kronk's New Groove, 2005)

    • Happy Feet (2006, όπου το ερμηνεύει η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Brittany Murphy)

    • Billy & Mandy’s Big Boogey Adventure (2007)

    • Disco (2008) και

    • Άθικτοι (Intouchables, 2011. Χάρη στην τεράστια απήχηση που είχε η ταινία, το 2011 το “Boogie Wonderland” έφτασε στο Νο 41 της Γαλλίας).

    Το τραγούδι ακούστηκε επίσης στο αυστραλέζικο μιούζικαλ «Πρισίλα, Η Βασίλισσα Της Ερήμου» (Priscilla Queen Of The Desert), στην αμερικανική σειρά “The Office” (2013) καθώς και στις τηλεοπτικές εκπομπές «Dancing On Ice» και «So You Think You Can Dance». Τον Απρίλιο του 2003 ακούστηκε στο διαγωνισμό American Idol, όπου το ερμήνευσαν οι 8 φιναλίστ: Ruben Studdard, Clay Aiken, Kimberley Locke, Josh Gracin, Trenyce, Carmen Rasmusen, Kimberly Caldwell και Rickey Smith.
    Ένα remix του τραγουδιού χρησιμοποιήθηκε στο παιχνίδι Dance Dance Revolution 3rd Mix, ενώ η αυθεντική εκτέλεση συμπεριλήφθηκε στο Hottest Party 3.
    Το 1989 ο Αμερικανός μουσικοκριτικός Dave Marsh κατέταξε το “Boogie Wonderland” στο Νο 737 των 1001 καλύτερων singles που κυκλοφόρησαν ποτέ. Το 1999 το νορβηγικό Panorama το κατέταξε στο Νο 13 των καλύτερων singles του 1979. Το 2002 ο Gary Mulholland το συμπεριέλαβε στα 500 Best Singles Since Punk Rock και το 2005 ο Bruce Pollock στα 7.500 σημαντικότερα τραγούδια από το 1944 έως το 2000.

    Κείμενο-έρευνα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

    Γυρνώντας κάθε βράδυ στα μπαράκια προς αναζήτηση εραστή - Boogie Wonderland

    BOOGIE WONDERLAND – Earth, Wind & Fire

    Dance, boogie wonderland (x2)

    Midnight creeps so slowly into hearts,
    Of men who need more than they get
    Daylight deals a bad hand
    To a woman that has laid too many bets

    The mirror stares you in the face, and says
    "Baby, uh, uh it don’t work!"
    You say your prayers though you don't care
    You Dance and shake the hurt

    Dance, boogie wonderland (x2)

    Sound fly through the night
    I chase my vinyl dreams to boogie wonderland
    I find romance when I start to Dance in boogie wonderland
    I find romance when I start to Dance in boogie wonderland

    All the love in the world can't be gone
    All the need to be loved can't be wrong
    All the records are playing, and my heart keeps saying
    Boogie wonderland, wonderland

    Dance, boogie wonderland (x2)
    I find romance when I start to Dance in boogie wonderland
    I find romance when I start to Dance in boogie wonderland
    Dance, boogie wonderland (x2)

    All the love in the world can't be gone...

    (Chorus)


    Tags
    Μουσικά Είδη:AmericanDanceDiscoPunkRockΚαλλιτέχνες:ChicagoPet Shop BoysQueenGrammy



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28125   /   16.11.2013, 21:47   /   Αναφορά

    Kαλάαααααααααααααααααααααααααα ...απο τις ελάχιστες φορές που ευγνωμονώ την μνήμη και τις θύμισες που σου φέρνει στο σήμερα φτάνει να κάνεις το σωστο κλικ!Μπήκα να ρίξω μια ματιά στο άρθρο και ανέβηκα στην πιστα της ντισκο ουτοπια και το χορεψα για μια ακομα φορα....Νάσαι καλά !Υπέροχο άρθρο..δεν γνώριζα την ιστορία που κρύβεται πίσω απο αυτό!Μπράβο !

    CHE
    #28126   /   17.11.2013, 07:31

    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλες ιστορίες...