ελληνική μουσική
    495 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Πως επιλέγουμε τη μουσική που ακούμε;

    Με ποιό κριτήριο επιλέγουμε το είδος μουσικής που μας αντιπροσωπεύει; 

    Πως επιλέγουμε τη μουσική που ακούμε;

    Γράφει ο gr8
    3 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 22 Δεκ 2013

    Θα πρέπει καταρχήν να πούμε οτι η μουσική είναι κάτι ελεύθερο, κάτι που έχει να κάνει με το "αυτί" του καθενος, γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να κρίνουμε τον άλλον για τις προτιμήσεις του.

    Αρχικά, αυτοί που έμμεσα δημιουργούν την μουσική μας ταυτότητα είναι  οι γονείς.

    Τα παιδιά πολλές φόρες θέλουν να επαναστατήσουν  και μέσο για αυτο είναι η μουσική. Σαν αποτέλεσμα προσπαθούν να επιλέξουν ένα είδος που θα αντικρούεται από το είδος μουσικής που ακούει ο κάθε γονιός και έτσι νιώθουν πολλές φορές και τα ίδια αυτοϊκανοποίηση, επειδή πετύχαν τον στόχο τους. Λόγου χάρη, αν ένας γονιός ακούει λαϊκή μουσική πολυ πιθανον ο νέος να θέλει να ακούει   κάτι πιο ροκ που  έρχεται σε αντιθεση με το είδος μουσικής   του γονιού.

    Απο την άλλη πλευρά πάλι, ο νέος ίσως να θέλει να λάβει την συμπάθεια των γονέων του και ενας τρόπος είναι να ταυτιστεί μουσικά με αυτόν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γονείς και παιδιά ακούν το ίδιο είδος μουσικής.

    Τέλος, η μουσική μας ταυτότητα εξαρτάται και απο την παρέα των συνομηλίκων μας. Στην προσπάθεια τους όλοι οι άνθρωποι να γίνουν αρεστοί στους συνομηλίκους τους ακούν την ίδια μουσική. Αυτό είναι που αποκαλούμε μόδα (στη μουσική), δηλαδή το να ακούει ο ένας οτι ακούει ο άλλος.

    Οι παράγοντες είναι και άλλοι και θα τους αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28340   /   10.01.2014, 19:31   /   Αναφορά

    Συμφωνώ ότι όντως αυτά που αναφέρεις αποτελούν παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή μουσικής. Νομίζω, ωστόσο, γενικότερα πως το τι μουσική ακούει ο καθένας, είναι αρκετά προσωπικό ζήτημα. Σίγουρα έχει να κάνει με το τι συναισθήματα γεννάει κάθε είδος κι έτσι, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, ακολουθούνται κάποια συγκεκριμένα. Επίσης (κι αυτό συνδέεται άμεσα με το προηγούμενο), πιστεύω πως σημαντικό ρόλο παίζει και η περίσταση, γιατί κάθε φορά "ζητάς" από τη μουσική να σου καλύψει συγκεκριμένα συναισθήματα και ανάγκες (χορός, χαλάρωση κλπ).

    #28412   /   01.02.2014, 17:18   /   Αναφορά

    Η επιλογή της μουσικής όντως εξαρτάται και απο αυτους τους παράγοντες αλλα υπάρχουν και άνθρωποι όπως εγώ που δεν έχουν είδος και ακούνε οτιδήποτε εχει ενδιαφέρουσα μελωδία :)

    gr8
    #28478   /   28.02.2014, 20:43

    ναι αλλα δεν μπορει κατι θα εχεις ως <<επισημο>> ειδος...Στο λεω γιατι ετσι ειμαι και εγω... Wink