ελληνική μουσική
    489 online   ·  210.845 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Όταν τα ρομπότ έχουν ανθρώπινα συναισθήματα.

    Ένα ρομπότ νιώθει απογοήτευση και ανησυχεί για το μέλλον του. Αυτό είναι το θέμα του τραγουδιού Breakdown, των Alan Parsons Project!

    Όταν τα ρομπότ έχουν ανθρώπινα συναισθήματα.

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 01 Ιαν 2014

    Το «Breakdown» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ των Alan Parsons Project «I Robot», που κυκλοφόρησε το 1977.

    Το θέμα του άλμπουμ, όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του, είναι τα ρομπότ και ιδιαίτερα ο αγώνας τους να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Το «Breakdown» το έγραψαν οι Alan Parsons και Eric Woolfson και αναφέρεται σε ένα ρομπότ που νιώθει απογοήτευση και ανησυχεί για το μέλλον του, ενώ άλλα τραγούδια του άλμπουμ αναφέρονται σε ρομπότ που «παλεύουν» με τα συναισθήματα της αγάπης, της φιλίας κ.λ.π.

    Στα βασικά φωνητικά του τραγουδιού είναι ο Allan Clarke, τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των Hollies, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν ο Alan Parsons. Μάλιστα ο Parsons είχε χρησιμοποιήσει και άλλο μέλος των Hollies, τον κιθαρίστα Terry Sylvester, στο πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Tales Of Mystery And Imagination» (1976), που ήταν βασισμένο στα έργα του Edgar Allan Poe.

    Εκτός από τον Allan Clarke, στους υπόλοιπους συντελεστές του τραγουδιού συναντάμε τον Ian Bairnson στις κιθάρες, τον David Paton στο μπάσο, τον Stuart Tosh στα drums, τον Eric Woolfson στο ηλεκτρικό πιάνο, τους Duncan Mackay και Alan Parsons στα synthesizers, τη New Philharmonia Chorus στα χορωδιακά μέρη και τον Andrew Powell στην ενορχήστρωση.

    Παρόλο που το «Breakdown» δεν μπήκε ποτέ στα charts, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια που έβγαλε τη δεκαετία του 1970 ο Alan Parsons. Φέρει δικαίως τον χαρακτηρισμό του κλασικού ροκ τραγουδιού και παίζεται ακόμα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο αστικός ήχος του μπάσου, η ελκυστική διαστρεβλωμένη μελωδία της κιθάρας και τα κρυστάλλινα φωνητικά είναι από μόνα τους αρκετά ώστε να υποβάλλουν για μέρες το τραγούδι στο μυαλό του ακροατή. Όλα μαζί όμως το ανυψώνουν στα ύψη ενός κλασικού ροκ αριστουργήματος ενώ η εντυπωσιακή οπερατική χορωδία στο τέλος του τραγουδιού προσθέτει ένα επιπλέον αξιοσημείωτο στοιχείο καθώς αυτό το crescendo των φωνητικών δεν υπάρχει για να κάνει πιο διασκεδαστικό το τραγούδι αλλά για να αυξήσει την αίσθηση του μυστηρίου και του δράματος.

    Το 2007, στην επανέκδοση του άλμπουμ «I Robot» συμπεριλήφθηκε και ένα demo του «Breakdown» (Early Demo Of Backing Riff), ενώ μέρος του τραγουδιού χρησιμοποιήθηκε στο τραγούδι των OuterSpace «Angels Of Death», που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Blood And Ashes» (2004).

    BREAKDOWN – Alan Parsons Project

    I breakdown in the middle and lose my thread
    No one can understand a word that I say
    When I break down just a little and lose my head
    Nothing I try to do can work the same way

    Any time it happened I’d get over it
    With a little help from all my friends
    Anybody else could see what’s wrong with me
    But they walk away and just pretend

    When I breakdown

    I breakdown in the middle and lose my thread
    No one can understand a word that I say
    When I break down just a little and lose my head
    Nothing I try to do can work the same way

    Where are all the friends who used to talk to me
    All they ever told me was good news
    People that I’ve never seen are kind to me
    Is it any wonder I’m confused

    When I break down, when I break down

    Freedom, freedom, we will not obey
    Freedom, freedom, take the wall away
    Freedom, freedom, we will not obey
    Freedom, freedom, take them all away





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28309   /   02.01.2014, 02:46   /   Αναφορά

    Η ταινία closed circuit την δεκαετία του 80 & το bicentenial man (αργότερα) ασχολήθηκαν με τα ρομπότ και την πιθανή μελλοντική ανθρώπινη πλευρά τους. Άν και για να επιτευχθεί αυτό είναι μάλλον ακατόρθωτο, προσθέτω σαν εικαστική παρέμβαση στο κείμενο οτι οι στίχοι πιθανότατα άν όχι σίγουρα μιλάνε για τον άνθρωπο που πλέον δεν διαφέρει απο ρομπότ στον τρόπο ζωής του και ταυτόχρονα χάνει ολοένα την επικοινωνιακή επαφή του με το σύνηθες γύρω περιβάλλον του (συγγενείς και φίλοι) όταν τυπικά οι ξένοι συνηθίζουν να μιλούν ακόμα - τυπικά - όμορφα.