ελληνική μουσική
    532 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Τραγούδια για τις μέρες της εβδομάδας στην ελληνική μουσική

    Η ιδέα του να μαζέψω τραγούδια για τις μέρες της εβδομάδας γεννήθηκε εδώ και ένα οκτάμηνο περίπου. Έψαχνα τρόπο να γεμίσω τις μέρες του καλοκαιριού και τα σούρουπα του φθινοπώρου, τις ώρες που δεν θα ήμουνα σε διακοπές ή δεν θα ασχολιόμουνα με τα τετριμμένα μιας συνηθισμένης γυναίκας.

    Τραγούδια για τις μέρες της εβδομάδας στην ελληνική μουσική

    Γράφει η Ευαγγελία Σακελλαρίου. (evaggeliasakellariou)
    7 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 25 Φεβ 2014

    Στην αρχή, σκόπευα να το άρθρο να έχει το γενικό τίτλο: «Τραγούδια για τις μέρες της εβδομάδας» και να περιλαμβάνει τραγούδια τόσο από την ελληνική όσο και τη ξένη μουσική. Το άρθρο όμως ξεχείλωνε πάρα πολύ και αναγκάστηκα να το χωρίσω σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος με τίτλο: «Τραγούδια για τις μέρες της εβδομάδας στην ελληνική μουσική» και το δεύτερο με τίτλο: «Τραγούδια για τις μέρες της εβδομάδας στην ξένη μουσική».

    Σήμερα, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 ολοκληρώθηκε η καταγραφή των τραγουδιών για τις μέρες της εβδομάδας στην ελληνική μουσική, ξεκίνησα την διάνθιση του μεγάλου καταλόγου με λίγα λόγια για να έχει ενδιαφέρον η παράθεση των τραγουδιών

    Η πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο έφερε πενιχρά αποτελέσματα και ταυτόχρονα απογοήτευση, γιατί εκείνα που βρήκα ήταν κάτι τραγουδάκια για το νηπιαγωγείο και για τα Στρουμφάκια. Επίσης, βρήκα και το περίφημο, κατά τη γνώμη μου, τραγούδι: «Οι μέρες της εβδομάδας» με στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, μουσική της Λένας Πλάτωνος και ερμηνεύτρια τη Σαββίνα Γιαννάτου, που ακουγόταν στη θρυλική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος: «Eδώ Λιλιπούπολη» το 1980.

    .Για να μη πολυλογώ ας ξεκινήσουμε να ακούμε τα αποτελέσματα της πλοήγησής μου στο διαδίκτυο, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες ελληνικής μουσικής. Το πρώτο τραγούδι απευθύνεται στα παιδάκια του νηπιαγωγείου, που έρχονται για πρώτη επαφή με την ονομασία των ημερών.

    Οι μέρες της εβδομάδας για το νηπιαγωγείο: https://www.youtube.com/watch?v=eccp9Ltj6iU

    Αγαπημένοι ήρωες των νηπίων και παιδιών είναι και τα Στρουμφάκια, τα οποία τραγουδούν: «Το Σχολείο Των Στρουμφ.mp4»: https://www.youtube.com/watch?v=5DdnOlIJOcI

    Για τα «μεγάλα παιδιά» υπάρχει το τραγούδι: «Οι μέρες της εβδομάδας» με στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, μουσική της Λένας Πλάτωνος και ερμηνεύτρια τη Σαββίνα Γιαννάτου, που ακουγόταν στη θρυλική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος: «Eδώ Λιλιπούπολη» το 1980.

    «Οι μέρες της εβδομάδας» (Λιλιπούπολη) https://www.youtube.com/watch?v=AbtNcgra1No

    Για μικρούς και μεγάλους ανθρώπους είναι μια επτανησιακή καντάδα, την οποία τραγουδάνε εξαίρετα πατέρας και γυιός: «Οι Μέρες τση Εβδομάδας» (Ζακυνθινές Καντάδες): https://www.youtube.com/watch?v=0yixXVsQBys

    Η ΔΕΥΤΕΡΑείναι η πρώτη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας και έχουν γραφτεί για αυτή επτά τραγούδια. Δεν μπόρεσα να βρω στοYouTube  το τραγούδι: «Δευτέρα 06:00 π.μ.: Στο δρόμο για τη δουλειά» Στιχουργός- Συνθέτης Κώστας Άγας, Ερμηνευτής Δημήτρης Φράγκος

    Για τη TΡΙΤΗ έχουν γραφτεί και πάλι επτά τραγούδια, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

    Η ΤΕΤΑΡΤΗμέρα της εβδομάδας έχει και αυτή τη τιμητική της με τα παρακάτω τραγούδια.

    Η ΠΕΜΠΤΗ είναι η πιο αδικημένη τραγουδιστικά μέρα της εβδομάδας

    Και αισίως φτάσαμε στη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗτη τελευταία εργάσιμη μέρα της εβδομάδας για πολλούς ανθρώπους.

    Το ΣΑΒΒΑΤΟ είναι πολυτραγουδισμένο σαν και τη Κυριακή και αυτό ίσως είναι ένας λόγος να «σπάσω» το άρθρο  σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα είναι μόνο για το Σαββατοκύριακο.

    Τα παρακάτω έξι (6) τραγούδια δεν μπόρεσα να τα βρω στο YouTube  :

    1. «Σαββάτο βράδυ»,       Συνθέτης-Στιχουργός: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ερμηνευτής: Φατμέ.

    2. «Σάββατο βράδυ»,       Συνθέτης -Στιχουργός: Κώστας Τουρνάς, Ερμηνευτής: Robert Williams.

    3. «Σαββάτο μέρα πέρασα», Παραδοσιακό,          Ερμηνευτής: Αντώνης Κυρίτσης.

    4. «Σάββατο πρωί», Στιχουργός-Ερμηνευτής: Λάκης Λαζόπουλος, Συνθέτης: Νίκος Δανίκας.

    5. «Σάββατο του γυρισμού-Ο ναύτης», Στιχουργός:          Βασίλης Νικολαΐδης, Συνθέτης: Χάρης Καβαλλιεράτος,            Ερμηνευτής: Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω.

    6. «Σαββατόβραδα», Συνθέτης-Στιχουργός:           Άτμα- Άσε τα μάτια ανοιχτά, Ερμηνευτής: Άτμα

    Τι να πρωτοπώ για τη ΚΥΡΙΑΚΗ. Μέρα Αργίας, καθισιού, ξεκούρασης, εκδρομής, μάζωξης της οικογένειας, εξόδου με τους φίλους και τις φίλες, συνάντησης με το έτερο ήμισυ. Δεν μπόρεσα να βρω στο YouTube  το τραγούδι αφιέρωμα στο τραγικό Ατύχημα στα Τέμπη: «Κυριακή 13 Απριλίου 2003» Στιχουργός-Συνθέτης-Ερμηνευτής: Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

    Τελειώνοντας το αφιέρωμα στις μέρες στις βδομάδας, γράφω τους στίχους από ένα ζεϊμπέκικο, οι οποίοι ταιριάζουν γάντι στη περίπτωση μου , γιατί έχω την αίσθηση ότι σας κούρασα.

    ΜΑΣΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΟΥ (Ζεϊμπέκικο των Τσαουσάκη- Μπουρνέλη)

    Είναι η τρίτη φορά, που σε τσακώνω σκάρτη.

    Δευτέρα και Παρασκευή και σήμερα Τετάρτη

    Τη πρώτη και τη δεύτερη σου είπα χάρισμα σου,

    μα αφού δεν συμμορφώνεσαι, μασε τα πράγματα σου.

    Την πρώτη στην Νεάπολη, την άλλη στο Βαρδάρη,

    την τρίτη στη Καλαμαριά, σε πήρα πια χαμπάρι.

    Όμως μην επαναπαύεστε στη σιωπή μου, γιατί θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος με τα τραγούδια για τις μέρες της εβδομάδας στη ξένη μουσική. Καλή ακρόαση και εις το επανιδείν. Ε.Σ.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28466   /   25.02.2014, 17:53   /   Αναφορά

    Τι όμορφο θέμα. Δεν ξέρω γιατί αλλά μου φάνηκε πολύ γλυκό το όλο εγχείρημα για τη συλλογή τραγουδιών για τις μέρες της εβδομάδας. Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου αμέσως άρχισα να μουρμουρίζω τη  λιλιπούπολη και χάρηκα πολύ που την είδα στις πρώτες γραμμές.


    Το μόνο που μου έλλειπε ήταν δίπλα στους τίτλους εκτός από το link να υπήρχουν και τα στοιχεία του τραγουδιού .


    Τι ωραίο να γεμίζεις τις μέρες σου με τραγούδια!

    #28467   /   25.02.2014, 20:52   /   Αναφορά

    Tί μου θύμισες Ευαγγελία! Στις αρχές της δεκαετίας του 70 προσπαθούσα στην Αγγλία να εξηγήσω τους στίχους της "Συννεφιασμένης Κυριακής", που άκουσαν από το μαγνητοφωνάκι μου. Το συνέκριναν με το "Monday -Monday" και  δεν μπορούσαν με τίποτα να καταλάβουν γιατί συνδέει την Κυριακή, την πιό χαρούμενη γι'αυτούς μέρα, με τόσο λυπητερούς στίχους και μουσική. Πού να μας καταλάβουν!


    Το "Μonday-Monday" είναι χαρούμενο και μιλάει για το πρωί της Δευτέρας, σε αντίθεση με το βράδυ:


    "Δευτέρα, Δευτέρα, τόσο καλή για μένα, Δευτέρα πρωί, ήταν ότι έλπιζα να είναι. Ώ, Δευτέρα πρωί, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι τη Δευτέρα το βράδυ θα είσαι ακόμα εδώ μαζί μου..."

    #28472   /   26.02.2014, 15:26   /   Αναφορά

    Καλησπέρα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που κάνατε το κόπο να διαβάσετε το άρθρο μου και να το σχολιάσετε. Καλή μου Έλλη η συμβουλή σου: "Το μόνο που μου έλλειπε ήταν δίπλα στους τίτλους εκτός από το link να υπήρχουν και τα στοιχεία του τραγουδιού." θα ληφθεί υπόψη στο δεύτερο μέρος του άρθρου και ελπίζω να μη κάνω πολλά λάθη γράφοντας τα στοιχεία κάθε τραγουδιού. Με εκτίμηση, Ε.Σ.

    #28500   /   07.03.2014, 22:30   /   Αναφορά

    παρα πολυ ωραια δουλεια...ευγε...

    #28501   /   07.03.2014, 22:53

    Ευχαριστώ πολύ, Τριανταφυλλένια Κυριακή. Ε.Σ.


    #28979   /   22.11.2014, 07:58   /   Αναφορά

    Ψαχνοντας ιδέες για το θέμα που μου ήρθε στο μυαλό έπεσα πάνω στη μοναδική τόσο αναλυτική παρουσίαση για τις μέρες της εβδομάδας στη μουσική!Ευαγγελία αυτή την Πέμπτη μαζί με καποια ξένα τραγούδια θα κάνουμε τις μέρες της εβδομάδας και εκπομπή!Κλέβω τραγούδια!