ελληνική μουσική
    650 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Συνέντευξη - Melodium: Δεν είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος μα ούτε και καταθλιπτικός

    Αν η electronic, Pop, folk μουσική είναι το γούστο σας, η ...melodium μουσική  είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας!

    Συνέντευξη - Melodium: Δεν είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος μα ούτε και καταθλιπτικός

    Γράφει η hrysi
    20 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 08 Μαρ 2014

    Το 2011 είχα κάνει μία μικρή αναφορά  για τον Laurent Girard  ή αλλιώς Melodium. Είναι ένας καλλιτέχνης που αγαπώ πολύ διότι πάντα καταφέρνει η μουσική του να έχει φρέσκο ήχο. Η απλότητά στη μουσική του τον χαρακτηρίζει και σαν άνθρωπο. Οι μελωδίες του είναι παραμυθένιες, πολλές φορές με μελαγχολικό ύφος ενώ την ίδια στιγμή σε γεμίζουν χαρά. Πέρα από τα ηλεκτρονικά στοιχεία,      το πιάνο, η κλασική κιθάρα, το βιολί  είναι μερικά από τα μουσικά όργανα που αγκαλιάζουν τη ξάστερη μουσική του. Το 1999 κυκλοφόρησε το πρώτο του 7’’ Rhythmi  από Static Caravan Recording με τρία κομμάτια: rhythmi, low system, k-rdroid και από κει ξεκινούν όλα. Σήμερα έχει στο ενεργητικό του δεκαέξι άλμπουμ, τέσσερα E.P, τρία  7’’   και πολλά remix από αξιόλογους μουσικούς όπως Depth Affect, Vero, Set in Sand και άλλους.

    Δεν κάνει Live εμφανίσεις, η μουσική του όμως δε στερείται θαυμασμού.

    Αν η electronic, Pop, folk μουσική είναι το γούστο σας, η ...melodium μουσική  είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας. Αφουγκραστείτε την και αγκαλιάστε την.  Ήρθε η στιγμή να τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Ειλικρινής, χαμηλών τόνων, ευγενικός και ταλαντούχος.  Τον ευχαριστώ θερμά.    

     Που μένεις και πια είναι η κύρια ενασχόληση σου.

    Ζω στο Angers, μια πόλη 150000 κατοίκων κοντά στη δυτική ακτή της Γαλλίας. Δουλεύω ως δημόσιος υπάλληλος στον τομέα των οικοδομών, ελέγχοντας  τεχνικούς κανονισμούς,  βοηθώντας την οικοδόμηση δημοσίων κτιρίων.

    Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι  με τη μουσική;

     Όταν ήμουν περίπου δέκα χρονών έμαθα ηλεκτρονικό όργανο και πιάνο και μετά από τέσσερα χρόνια σταμάτησα τα μαθήματα. Δεν έπαψε ποτέ όμως να ασχολούμαι και να φτιάχνω μουσική. Η μουσική μου επαγγελματικά ξεκίνησε το 1999, όταν έστειλα μία μου κασέτα στην Static Caravan .

    Περιέγραψε μας τον ήχο της μουσική σου.

    Ο ήχος είναι αρκετά φιλόξενος. Η παραγωγή δεν είναι τέλεια αλλά είναι ανθρώπινη και καθόλου          '' αποστειρωμένη''.

    Music for invisible people ήταν ο πρώτος μου μικρός θησαυρός. Όταν άκουσα για πρώτη φορά το άλμπουμ σπίτι μου, ο σύζυγός μου είπε: «θα κοιμήσουμε κανένα μωρό;».  Μου άρεσε αυτό διότι πιστεύω πως η μουσική σου αναβλύζει  ευαισθησία και συναίσθημα. Η μουσική σου αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα σου;

    Ευχαριστώ. Θέλω η μουσική μου να βγάζει συναισθήματα. Οι άνθρωποι μου λένε πως η μουσική μου είναι λίγο μελαγχολική αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρα και μου αρέσει αυτό.  Δεν είμαι σίγουρος αν είμαι το ίδιο μελαγχολικός με τη μουσική μου. Δεν είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος μα ούτε και καταθλιπτικός.

    Από πού εμπνέεσαι;

    Δεν ξέρω από πού εμπνέομαι. Παίρνω απλώς την κιθάρα μου ή τα keyboards και παίζω.

    Έχεις δώδεκα άλμπουμ στο ενεργητικό σου. Υπάρχει κάποιο  αγαπημένο και τι μουσική ακούς γενικότερα;

    Για την ακρίβεια έχω ήδη κάνει δεκαέξι άλμπουμ. Τα αγαπημένα μου μάλλον είναι τα: flacana flacana (μου αρέσει η απλότητά του),  ίσως το cerebro spin και το coloribus από το οποία είμαι αρκετά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Μου αρέσει η μουσική, είναι το πάθος μου και μου αρέσει επίσης να ακούω μουσική. Περνώ περισσότερο χρόνο ακούγοντας μουσική παρά δημιουργώντας. Τελευταία απολαμβάνω  τη μουσική των Warpaint, Pye corner audio, Chelsea wolfe, Mùm, Isan (The kranky label releases), Max richter...ιδιαίτερα μελαγχολική μουσική.

    Είσαι ο συνθέτης και ο παραγωγός;

    Ναι, κάνω τα πάντα. Τον τελευταίο καιρό κάνω και το mastering. Δεν είμαι  καλός τεχνικός ήχου γι’αυτό όλα γίνονται με ερασιτεχνικό τρόπο.

    Τι σου αρέσει να κάνεις περισσότερο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ενός άλμπουμ;

    Να δημιουργώ μελωδίες, αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο. Να ενώνω μελωδίες  και μικροατυχήματα να φέρνουν κάτι απρόσμενα καλό.

    Είμαι και εγώ μουσικός και καμιά φορά όταν μου λένε όμορφα πράγματα για τη μουσική μου νιώθω λίγο άβολα. Εσύ;

    Αισθάνομαι χαρούμενος διότι νιώθω πως η μουσική μου έχει αξία.

    Σε κάποια κομμάτια ακούμε τη φωνή σου.

    Ναι.

    Ταιριάζει απόλυτα με το ύφος της μουσικής σου. Γιατί δεν σε ακούμε συχνά;

    Δεν νομίζω πως έχω καλή φωνή και δε μου αρέσει ούτε να την ακούω. Το έκανα πιο πολύ για να  ευχαριστήσω  την επιθυμία της γυναίκας μου.

    Μου αρέσουν οι φωτογραφίες και γενικά όλο το design των άλμπουμ σου. Πες μας κάτι γιαυτό.

    Δεν έχουν φτιαχτεί από τον ίδιο άνθρωπο. Η  e*rock από την audiodregs έκανε αρκετά όπως και  ο matt από την abandon buildings. Είναι ταλαντούχοι καλλιτέχνες και επίσης δημιουργούν υπέροχη μουσική. Μου αρέσει και εμένα να ασχολούμαι με το design. Έκανα όλη τη καλλιτεχνική δουλειά στα άλμπουμ που κυκλοφόρησα μόνος μου και έβγαλα αρκετές φωτογραφίες για το άλμπουμ  kansva work.

    Πιστεύεις πως η κύρια δουλειά σου σε βοηθάει να βλέπεις ή να αισθάνεσαι την ομορφιά γύρω σου;

    Στην πραγματικότητα όχι. Η δουλειά μου είναι πολύ τεχνική και καθόλου καλλιτεχνική! Βλέπω την ομορφιά όταν κάνω ποδηλασία ή όταν περπατώ στη φύση.

    Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη δουλειά σου;  Έχεις απογοητευτεί ποτέ;

    Ναι, έχω απογοητευτεί. Φαίνεται πως πουλάω λιγότερα άλμπουμ  και αυτό με στεναχωρεί διότι σκέφτομαι πάντα τις  μουσικές εταιρείες (label) που έχουν επενδύσει χρήματα σε εμένα.  Με έχει λίγο αποθαρρύνει όλο αυτό τελευταία. Τώρα πια αφιερώνω λιγότερο χρόνο κάνοντας μουσική,  δουλεύοντας σκληρά σε μικρότερες περιόδους όπως στις διακοπές.

    Τι θα έλεγες σε όσους ακολουθούν τη μουσική σου όλα αυτά τα χρόνια και σε αυτούς που τώρα σε ανακαλύπτουν.

    Τους ευχαριστώ που ενδιαφέρονται για τη μουσική μου και ελπίζω να συνεχίσω να φτιάχνω μουσική για τα υπόλοιπα χρόνια. Έχω αρκετά άλμπουμ  έτοιμα προς κυκλοφορία...

    …οπότε αναμένουμε!

    http://melodiumbox.free.fr/

    http://melodium.bandcamp.com/


    Tags
    Μουσικά Είδη:PopΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε