ελληνική μουσική
    843 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

    Ομοιόμορφη ένταση χορδών κιθάρας με magnet pickups

    Όταν η κιθάρα βυσματώνεται στον ενισχυτή, τότε κάθε χορδή θα πρέπει να έχει σχετικά την ίδια ένταση (string balance). Αν όχι, δείτε τις οδηγίες για να το πετύχετε.

    Ομοιόμορφη ένταση χορδών κιθάρας με magnet pickups

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    127 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 20 Οκτ 2014

    Το Video μου αναλύει διεξοδικά τα αναφερόμενα παρακάτω και η βελτίωση που θα πετύχετε  θα είναι θεαματική μ’ αυτό το σετάρισμα: Ειδικά ένας επαγγελματίας μπορεί να πετύχει μετά τη ρύθμιση το τέλειο  tone, ειδικά αν το pickup  του οργάνου του ή το σετάρισμα δεν ήταν σωστό.


     

    Προβλήματα κιθάρας με Magnet Pickups

    Όταν η κιθάρα βυσματώνεται σ’ ενισχυτή  τότε κάθε χορδή θα πρέπει να έχει σχετικά την ίδια ένταση (string balance). Με τα τόσα προϊόντα της αγοράς που διατείνονται ότι βελτιώνουν τον τόνο της κιθάρας (να ακούγεται τέλεια) με τον Α ή Β τρόπο – από πένες φτιαγμένες από εξωτικά υλικά μέχρι τους νέους λαμπάτους ενισχυτές – εμείς μπορούμε να πετύχουμε το δικό μας επιθυμητό τέλειο  τόνο τζάμπα, απλά έχοντας ένα κατσαβίδι και να διαθέτουμε καλό ‘’αυτί’’.

     Συχνά το ερώτημα τίθεται ως εξής:

    "Με χρήση Magnet Pickup, αντιμετωπίζετε προβλήματα ομοιόμορφης έντασης ήχου απ΄όλες τις χορδές της κιθάρας; Δηλαδή  κάποια/κάποιες χορδές ακούγονται  απ’ τον ενισχυτή πιο σιγά και άλλες πιο δυνατά;"

     

    Ηλεκτρακουστική & Ηλεκτρική Κιθάρα

    Magnet Pickups με ρυθμιζόμενο τμήμα, ισοϋψείς και προεξέχοντες

    Όταν η κιθάρα βυσματωθεί στον ενισχυτή , κάθε χορδή θα πρέπει να έχει σχετικά την ίδια ένταση (string balance) .

    Ελέγξτε πρώτα αν υπάρχει τέτοια διαφορά  παίζοντας χωρίς ενισχυτή. Αν υπάρχει διαφορά απαιτείται έλεγχος με πολύ καλό ενισχυτή καθώς κάποιοι ενισχυτές εξασθενούν/ενισχύουν μερικές συχνότητες γεγονός που τότε θα κάνει μια συγκεκριμένη χορδή να ηχεί ασθενέστερα/δυνατότερα.

    Στις ηλεκτροακουστικές και στις ηλεκτρικές ,με ρυθμιζόμενο τμήμα πόλου του μαγνήτη, η διαδικασία ρύθμισης string balance είναι εύκολη.

    Ομοιόμορφη ένταση χορδών κιθάρας με magnet pickups

    Τα καλά magnet pickups  πουλιούνται με ρυθμιζόμενο (συνήθως με κατσαβίδι allen) τμήμα πόλου του μαγνήτη σε κάθε χορδή . Πιθανόν λοιπόν αν δεν υπάρχει σωστή balance ένταση σ’ όλες τις χορδές , να έχει σφιχτεί/ξεσφιχτεί υπερβολικά το τμήμα πόλου του μαγνήτη της αντίστοιχης χορδής.

    Ο μαγνήτης κάθε χορδής επεκτείνεται μ’ αυτό το ρυθμιζόμενο τμήμα πόλου του αυξάνοντας/μειώνοντας την γειτνίαση του μαγνητικού πεδίου προς την συγκεκριμένη χορδή.

    Όσο πιο κοντά πλησιάζει ο πόλος στη χορδή τόσο δυνατότερα ακούγεται.

    Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να μεταβάλλουμε ελαφρώς την ένταση του παραγόμενου ηλεκτρικού σήματος εξόδου και άρα να σταθμίσουμε ομοιόμορφα τα σήματα εξόδου των 6 χορδών. (αν η βίδα είναι με allen πωλείται μαζί με το αντίστοιχο κατσαβίδι allen)

    Ρυθμίζοντας μικρομετρικά το magnet pickup αλλάζει η μορφή του μαγνητικού πεδίου (Νόμος Faraday – δείτε εδώ) που με τη σειρά του αλλάζει αυτό ‘’που ακούει’’ το pickup αλλάζοντας αντίστοιχα το tone της κιθάρας.

    Αν δεν έχετε εμπιστοσύνη στο αυτί σας τότε ένα όργανο – πχ ντεσιμπελόμετρο ή και software  πχ το  Adobe Audition- σας δίνει οπτική ανάγνωση της έντασης της χορδής καθώς ρυθμίζετε το μαγνήτη.

    Χτυπάτε μια χορδή και σημειώνετε την ένδειξη του  db-meter. Ρυθμίζετε τη βίδα μέχρι να συμπίπτει ,όσο το δυνατόν, με τις ενδείξεις των υπολοίπων χορδών. Έτσι είστε σίγουροι ότι οι ρυθμίσεις που κάνετε είναι ακριβείς . Πιο συγκεκριμένα:

    Μέθοδος 1η:

    Συνδέουμε ένα μικρόφωνο στο PC και το θέτουμε μέσα στην κιθάρα μας  και με ένα Audio Software (Εδώ το Adobe Audition) κάνω την ηχογράφηση .

    Ομοιόμορφη ένταση χορδών κιθάρας με magnet pickups

    Ομοιόμορφη ένταση χορδών κιθάρας με magnet pickups

    Μέθοδος 2η:

    Συνδέουμε την κιθάρα μας στον ενισχυτή κιθάρας  στο CLEAN και μετράμε την ένταση με db-meter (ντεσιμπελόμετρο) σημειώνοντας τις τιμές και όταν ρυθμίσουμε προσπαθούμε να πετύχουμε την ίδια ένταση σ’ όλες τις χορδές.

    Προεξέχοντες μαγνήτες (staggered) vs επίπεδων (flat)

    Το ποιος είναι καλύτερος είναι κι εδώ θέμα προσωπικού γούστου. Pickups στα οποία όλοι οι πόλοι είναι ισοϋψείς λέγονται επίπεδοι – Flat. Αν διαφέρουν στο ύψος λέγονται Staggered (προεξέχοντες).

    Σημείωση:

    • Ρυθμίζοντας τους πόλους χωρίς οπτική ανάγνωση ή χωρίς ‘’καλό αυτί’’ υπάρχει ο φόβος να χειροτερεύσετε τον ήχο αντί να τον βελτιώσετε.
    • Θα προσέξατε ότι οι βίδες των μαγνητών της Εκαντίνι και Β είναι πιο χαμηλά από τις άλλες.
    • Αν και η G χορδή ήταν plain G (απλή συρμάτινη) και όχι περιτυλιγμένη, τότε ο μαγνήτης της G θα έπρεπε να είχε περίπου το ίδιο ύψος με της Β.
    • Η ρύθμιση ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ  οπωσδήποτε όταν ειδικά αλλάζετε την 3η χορδή από απλή (G plain – όπως αρκετοί παίχτες το κάνουν στις ηλεκτρικές κιθάρες) σε περιτυλιγμένη (G wound – όπως συνήθως έχουν οι ακουστικές κιθάρες)

    Αυτό θα το παρατηρήσετε στις κιθάρες όπως πχ η reissue guitar   ή η  Strat vintage  , οι οποίες είναι εφοδιασμένες με staggered μαγνήτες . Τότε θα διαπιστώσετε ότι αν η G ακούγεται πιο δυνατά από όλες τότε ο παίχτης χρησιμοποιεί σετ χορδών με plain G.


    Tags
    Μουσικά Όργανα:κιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28929   /   21.10.2014, 08:39   /   Αναφορά

    Θα ήθελα να πω , γι αυτούς που έχουν ηλεκτροκλασσική κιθάρα ή ηλεκτροακουστική αλλά με piezo (κρύσταλλος ή και κορδονάκι ) ή όταν μετατρέπουν την ακουστική τους σε ηλεκτρακουστική με piezo , ότι η μεθοδολογία είναι η ίδια αλλά αφού οι παράμεροι είναι διαφορετικοί επέλεξα να τα αναλύσω με περιγραφή και video σε ξεχωριστό άρθρο, που έχω ήδη αποστείλλει προς δημοσίευση .


    Θα παρακαλούσα τη διεύθυνση , αν είναι εφικτό, να δημοσιευτεί σε αμέσως επόμενη δημοσίευση ώστε ο επισκέπτης να βλέπει στο ίδιο κολάζ όλες τις περιπτώσεις (και για να μη είναι εις ''βάρος '' άλλων άρθρων τα 2 άρθρα να παραμείνουν στο προσκύνιο στο χρόνο που θα παρέμεινε το ένα).


    Μέχρι τότε δείτε το αντίστοιχο video μου : ‘’Oμοιόμορφη ένταση χορδών κιθάρας με piezo ‘’