ελληνική μουσική
    466 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Ο Νίκος Παραουλάκης, δεξιοτέχνης του νέι, μιλάει στο MusicHeaven

    «Από το φως και το σκοτάδι» είναι ο τίτλος του cd που κυκλοφόρησε φέτος ο Νίκος Παραουλάκης, δεξιοτέχνης του νέι και από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς σήμερα στη χώρα μας.

    Ο Νίκος Παραουλάκης, δεξιοτέχνης του νέι, μιλάει στο MusicHeaven

    Γράφει το μέλος melodikokaravi
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 26 Οκτ 2014

    Τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει ο στιχουργός Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, γνωστός κυρίως από τις συνεργασίες του με το Σωκράτη Μάλαμα και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Με αφορμή την παρουσίαση του δίσκου, ο Νίκος μας μιλά για τη μουσική του και τη βραδιά στη μουσική σκηνή Ρυθμός Stage, όπου θα συμμετέχουν πολλοί γνωστοί και αξιόλογοι ερμηνευτές και μουσικοί.


    • Τι ακούσματα είχες από παιδί; Ο τόπος καταγωγής σου, η Κρήτη, τι ρόλο έπαιξε σε αυτό που κάνεις τώρα;

    Στα παιδικά μου χρόνια στο σπίτι υπήρχε ένα μικρό ραδιόφωνο και ευτυχώς η μάνα μου, με το κρυφό μεράκι της για την μουσική, το άνοιγε πολλές ώρες κάθε μέρα. Έπιανε τότε μόνο 1-2 σταθμούς και κάποιους Αραβικούς που υπήρχαν στα βραχέα. Ο σταθμός που άκουγε η μάνα μου, εκτός από το δελτίο ειδήσεων και κάποια τραγούδια που ήταν της μόδας εκείνη την εποχή και στους Αθηναϊκούς σταθμούς, έπαιζε Κρητική μουσική. Είτε με το τοπικό μουσικό ιδίωμα του νομού Λασιθίου, όπου η ζυγιά που επικρατούσε ήταν βιολί-κιθάρα, είτε από όλη την Κρητική παράδοση... Νίκο ξυλούρη, Κώστα Μουντάκη, Θανάση Σκορδαλό ή και συνθέτες όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Θυμάμαι, το “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί” ήταν το πρώτο τραγούδι που έμαθα να παίζω στην μελόντικα που μου είχε κανει δώρο η νονά μου.

    Κρητική μουσική άκουγα φυσικά και στα γλέντια που πηγαίναμε με τους γονείς μου, και αντί να χορεύω, όπως όλοι, καθόμουν για ώρες να παρατηρώ τους μουσικούς! 

    Έπειτα συμμετείχα σε μια παιδική χορωδία που διηύθυνε μια εξαιρετική δασκάλα, η Suzane Χαλικιά, η οποία είχε έρθει από τη Γερμανία. Εκεί, εμείς τα παιδάκια ήρθαμε σε επαφή με πολύ όμορφα τραγούδια από το ρεπερτόριο της χορωδιακής μουσικής.

    Κάποια στιγμή η αδερφή μου πήγε εκδρομή στο Ηράκλειο και μού εφερε δώρο ένα walkman και 4 κασσέτες: Michael Jackson, Χαΐνηδες, Τρύπες και The Doors! Τότε μου φάνηκε εξαιρετικό το ότι είχα τη δυνατότητα να ακούω ξανά και ξανά ό,τι μου άρεσε.

    Στην εφηβεία άκουσα πολύ Heavy Metal και ξένο Rock μέσω του παιδικού μου φίλου Βασίλη, που είχε πικάπ και πολλούς δίσκους. Μάλιστα, μαζί με το Βασίλη και άλλους 2 φίλους, τον Τάκη και τον Γιάννη, φτιάξαμε το πρώτο μας Heavy Metal συγκρότημα που στην αρχη ξεκίνησε με μια κιθάρα με 2 χορδές και μια κούτα με τάπερ για drums.

    Δεκαοκτώ χρονών ανέβηκα στην Αθήνα για μουσικές σπουδές και ήρθα σε επαφή με πολλά είδη μουσικής, όπως την τζάζ, την κλασσική μουσική, το ρεμπέτικο, τα σμυρνέικα και άλλες παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών. Όταν άρχισα να εργάζομαι σαν μουσικός βρέθηκα ακόμα πιο κοντά στην Κρητική παράδοση και συνεργάστηκα με Κρητικούς καλλιτέχνες.

    Η σχέση μου με την Κρήτη και τη μουσική της, την οποία άκουγα μεγαλώνοντας, με έχει επηρεάσει πολύ. Αν δεν το εξέφραζα αυτό σε αυτό που κάνω δεν θα ήμουν απόλυτα ειλικρινής. Πιστεύω ότι κάποιος που ψάχνει την ταυτότητά του μέσα από την τέχνη αναπόφευκτα θα αντλήσει την έμπνευσή του από τα βιώματά του.

    • Το νέι είναι ένα ιδιαίτερο πνευστό όργανο, πώς το επέλεξες; Ήταν το πρώτο όργανο που έπιασες στα χέρια σου;

    Παρόλο που από παιδάκι θυμάμαι τον εαυτό μου μέσα στις καλαμιές να κόβω καλάμια προσπαθώντας να φτιάξω φλογέρα, το πρώτο όργανο που αποφάσισα να μάθω ήταν η κιθάρα. Το νέι το άκουσα για πρώτη φορά σε μια συναυλία του Ross Daly στην Κρήτη όταν ήμουν 19 χρονών. Τότε, που δεν υπήρχε και το ίντερνετ, δεν ήταν ευκολο να βρω και να αγοράσω ένα νέι. Έτσι άρχισα να το ξεχνάω, μέχρι που μετά από 4 χρόνια, μπαίνοντας σε ένα μουσικό κατάστημα για να αγοράσω χορδές, είδα ένα νέι να πωλείται. Αμέσως μπήκα στο δίλημμα: να αγοράσω αυτό το όργανο που τόσο με είχε μαγέψει ο ήχος του ή να “κάτσω στα αυγά μου”, μιας και ήδη είχα πολλά να μελετήσω; (ετοιμαζόμουν για πτυχίο κλασσικής και τζαζ κιθάρας και ανώτερων θεωρητικών).

    Τελικά σκέφτηκα: “ας το αγοράσω τώρα που το βρήκα και δεν θα αφιερώσω πολύ χρόνο, μια νότα αν παίζω την μέρα, θα με ηρεμεί και είναι αρκετό αυτό”. Έπειτα η μια νότα εφερε τη δεύτερη, την τρίτη, κτλ... έρωτες είναι αυτοί... και σε λίγους μήνες βρέθηκα να παίζω πιο πολύ νέι!

    • Έχεις συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες. Αισθάνεσαι περισσότερο μουσικός ή δημιουργός; Σου αρέσει πιο πολύ να παίζεις ή να γράφεις μουσική; 

    Νομίζω και τα δύο ειναι πολύ κοντά. Κάθε μουσικός τη στιγμή της ερμηνείας του είναι και δημιουργός, γιατί ακόμα και αν παίζει μια εξ’ ολοκλήρου γραμμένη σύνθεση, αυτός με τον ήχο του και την ερμηνεία του της δίνει ψυχή... Χωρίς τον μουσικό οι νότες θα ήταν όμορφα σχεδιάκια στο χαρτί. Αλλά και ο συνθέτης θα πρέπει να είναι μουσικός για να γράψει κάτι που να αγγίζει τους ανθρώπους.

    Τώρα, αν μιλάμε για την έννοια δημιουργός ως κάποιος που συνθέτει κλεισμένος σπίτι του και δεν παίζει ο ίδιος ζωντανά μουσική, θα προτιμούσα φυσικά να είμαι μουσικός, μιας και για μένα η χαρά της μουσικής βρίσκεται στο να παίζεις, και, όπως τα παιδιά παίζουν με τους φιλους τους, να την μοιράζεσαι και να επικοινωνείς με τον κόσμο. 

    Ο Νίκος Παραουλάκης, δεξιοτέχνης του νέι, μιλάει στο MusicHeaven

    • «Από το φως και το σκοτάδι», λοιπόν, ο τίτλος του cd, γιατί επιλέξατε αυτή τη φράση; 

    Ο τίτλος ήταν έμπνευση του Δημήτρη (Παπαχαραλάμπους) και υπάρχει και στους στίχους του πρώτου τραγουδιού του cd με τίτλο “Πριν”, που ερμηνεύει ο Πάνος Παπαϊωάννου μαζί με τη Μαρίνα Δακανάλη.

    “Από το φως και το σκοτάδι εχουν τα πάντα ξεκινήσει…” 

    Μας άρεσε ο τίτλος αυτός, γιατί θεωρήσαμε ότι εκφράζει το δίσκο μας, τη διαδικασία της δημιουργίας, καθώς και τον κόσμο μας, στον οποίο έχει πέσει πολύ σκοτάδι βέβαια τελευταία, αλλά είναι ανάγκη να ελπίζουμε σε ένα φωτεινότερο μέλλον.

    • Τα 14 τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν γνωστές και αγαπημένες φωνές. Ποιές είναι αυτές και πώς τις επιλέξατε; 

    Έχουμε την τιμή και τη χαρά να ερμηνεύουν τα τραγούδια ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Απόστολος Ρίζος, ο Φώτης Σιώτας, η Μαρίνα Δακανάλη, η Μαρία Κώτη, ο Πάνος Παπαϊωάννου, ο Νίκος Βενετάκης, η Μαρία Φασουλάκη και η Ζωή Βεργάκη.

    Όταν ολοκληρώθηκε το ντέμο του δίσκου καθίσαμε και ακούσαμε τα τραγούδια με το Δημήτρη και σκεφτήκαμε ποιός θα ήταν ο ιδανικός ερμηνευτής για κάθε τραγούδι. Βέβαια, πάντα στη σφαίρα της φαντασίας. Όμως η φαντασία έγινε πραγματικότητα! Ήμασταν τυχεροί και τα τραγούδια άρεσαν και στους ερμηνευτές οι οποίοι και τα τραγούδησαν!

    • Πώς προέκυψε η συνεργασία με το στιχουργό Δημήτρη Παπαχαραλάμπους;

    Με τον Δημήτρη ήρθαμε σε επαφή μέσω του Σωκράτη Μάλαμα. Ο Σωκράτης είχε συνεργαστεί με το Δημήτρη στο δίσκο του “Δρόμοι” και, αφού ακούσε κάποιες μουσικές που έγραφα, μου πρότεινε να μου φέρει κάποιους καλούς στίχους να δοκιμάσω να γράψω τραγούδια. Έτσι κάποια στιγμή, στο 2011, μου έδωσε ένα ντοσιέ με στίχους του Δημήτρη.

    Με τον ίδιο το Δημήτρη γνωριστήκαμε μετά από μήνες και ενώ ήδη είχα γράψει για αρκετά κομμάτια τη μουσική, στην πρώιμη μορφή της. Βρήκαμε πολλά πράγματα να μας ενώνουν, γίναμε φίλοι, ταίριαξαν τα γούστα μας, και αποφασίσαμε να κάνουμε το δίσκο.

    • Θα ακολουθήσουν κι άλλοι δίσκοι; Έχεις κι άλλο υλικό στο συρτάρι που θα ήθελες να εκδοθεί; 

    Υπάρχουν κάποια σκόρπια τραγούδιακαι ορχηστρικές μουσικές, και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι δίσκοι. Προς το παρόν όμως χρειάζεται νομίζω μια μικρή αποχή μέχρι νααφομοιωθεί μέσα μουαυτός ο δίσκος, και να έρθειαβίαστα, και σαν ανάγκη, κάτι επόμενο.

    • Η παρουσίαση του δίσκου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στη μουσική σκηνή Ρυθμός Stage. Ποιοί θα συμμετέχουν;

    Τη βραδιά εκείνη θα είμαστε μια μεγάλη παρέα με όλους τους ερμηνευτές του δίσκου: τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, το Μανώλη Λιδάκη, τον Απόστολο Ρίζο, το Φώτη Σιώτα, τον Πάνο Παπαϊωάννου, το Νίκο Βενετάκη, τη Μαρίνα Δακανάλη, τη Μαρία Κώτη, τη Μαρία Φασουλάκη, τη Ζωή Βεργάκη και με εξαιρετικούς μουσικούς.

    Ούτι και λαούτο θα παίξει ο Κυριάκος Ταπάκης, βιολί ο Φώτης Σιώτας και ο Γιάννης Πούλιος, ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα ο Νίκος Δελαπόρτας, τύμπανα ο Νίκος Χριστόπουλος, κρητικό λαούτο ο Έκτορας Κυριάκου, κοντραμπάσο ο Θοδωρής Κουέλης, μπουζούκι ο Νίκος Παπαδόπουλος, κρουστά ο Αλέξης Νόνης, κανονάκι ο Τάσος Πούλιος και εγώ νέι και κιθάρα

    Επίσης, το πρόγραμμα θα ανοίξουν οι φίλοι Αποστόλης Αρμάγος και Ξένια Ροδοθεάτου με δικά τους τραγούδια.

    • Τι θα ακούσουμε το βράδυ εκείνο; Τι ετοιμάζετε;

    Έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα στο οποίο συνυπάρχουν τα τραγούδια του δίσκου μαζί με αρκετά αγαπημένα μας τραγούδια της ελληνικής μουσικής σκηνής. Φυσικά δε θα λείψουν και οι εκπλήξεις!

    • Νίκο σε ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα, καλή επιτυχία στα τραγούδια σου και στην παρουσίαση του δίσκου.

    Εγώ σας ευχαριστώ παιδια! 

    Πιο πολύ - Αλκίνοος Ιωαννίδης


    Σε είδα – Απόστολος Ρίζος



    Δελτίο τύπου για την παρουσίαση του δίσκου:

    Από το φως και το σκοτάδι

    σε μουσική του Νίκου Παραουλάκη και στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους

    στη μουσική σκηνή Ρυθμός Stage, Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 21.30

    «Από το φως και το σκοτάδι τα πάντα έχουν ξεκινήσει…» όνειρα, σκέψεις, μελωδίες, στίχοι, φιλίες, συνεργασίες…

    Ο Νίκος Παραουλάκης και ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους υποδέχονται επί σκηνής τη μουσική παρέα των Μανώλη Λιδάκη, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Απόστολου Ρίζο, Φώτη Σιώτα, Μαρίνας Δακανάλη, Μαρίας Κώτη, Νίκου Βενετάκη, Πάνο Παπαϊωάννου, Ζωής Βεργάκη και Μαρίας Φασουλάκη για να διηγηθούν τις μουσικές ιστορίες από τον νέο τους δίσκο «Από το φως και το σκοτάδι, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στο Ρυθμός Stage.

    Σε αυτή τη μοναδική βραδιά, η μουσική του Νίκου Παραουλάκη, ένας συνδυασμός ποικίλων μουσικών επιρροών, συναντά τους σκοτεινούς και ταυτόχρονα γεμάτους φως στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους σε 14 τραγούδια με τις φωνές των σημαντικών ερμηνευτών και με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών, ενώ δεν θα λείψουν και τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει από την ελληνική μουσική σκηνή. 

    Παίζουν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας - βιολί / Θοδωρής Κουέλης – κοντραμπάσο / Κυριάκος Ταπάκης – ούτι, λαούτο / Νίκος Δελαπόρτας- ηλεκτρική κιθάρα / Νίκος Χριστόπουλος – τύμπανα / Έκτορας Κυριάκου – κρητικό λαούτο / Νίκος Παπαδόπουλος – μπουζούκι, κιθάρα / Αλέξης Νόνης – κρουστά / Γιάννης Πούλιος – βιολί / Τάσος Πούλιος – κανονάκι / Νίκος Παραουλάκης – κιθάρα, νέυ

    Tο πρόγραμμα ανοίγουν οι Αποστόλης Αρμάγος και Ξένια Ροδοθεάτου

    Στο Φουαγιέ του “Ρυθμός Stage” θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικών έργων του Αντώνη Γιακουμάκη με τίτλο «Μαύρα Κεφάλια»

    Info’s

    Τρίτη 4 Νοεμβρίου 

    Ρυθμός Stage

    Έναρξη: 21.30, Είσοδος: €10 με ποτό

    Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη

    ww.rythmosstage.gr, Τηλ: 210 975 0060

    Παραγωγή: Re-Define Productions

    Κολοκοτρώνη 49, 10560 Αθήνα

    Τ/ 6973027837

    redefineproductionsofficial@gmail.com





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε