ελληνική μουσική
    467 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

    H βασική προετοιμασία μιας μπάντας πριν την ηχογράφηση ενός album

    Κακά τα ψέματα. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που βιώνουμε όλοι μας, προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα κάνοντας περικοπές στον τρόπο ζωής μας ώστε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον τα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας. Έτσι μοιραία το κομπόδεμα που είχαμε μαζέψει (όχι χωρίς κόπο) για να ηχογραφήσουμε το μουσικό μας αριστούργημα χρησιμεύει, αν όχι όλο, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του για να μας εξασφαλίσει κάποια λιγότερο καλλιτεχνικά αλλά απαραίτητα αγαθά. Δυστυχώς για το ποσό που απομένει δεν έχουμε και πάρα πολλά περιθώρια να κάνουμε λάθος επιλογές ως προς το που και πως θα το ξοδέψουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όμως μην ανησυχείτε με έναν καλό προγραμματισμό μπορούν να γίνουν υπέροχα πράγματα!

    H βασική προετοιμασία μιας μπάντας πριν την ηχογράφηση ενός album

    Δευτέρα 06 Απρ 2015

    Τι βασική προετοιμασία πρέπει λοιπόν να κάνει μια μπάντα και τι να λάβει υπόψη της πριν κάνει τις επιλογές της για να ξεκινήσει την ολοκλήρωση μιας μουσικής παραγωγής;

    Από που λοιπόν πρέπει να ξεκινήσουμε;

    1) Μα φυσικά από το ίδιο μας το υλικό!

    Η καρδιά κάθε μουσικής παραγωγής είναι η ίδια η μουσική μας! Αν δεν υπάρχουν σπουδαία τραγούδια, στο καλύτερο studio να πάμε να γράψουμε, το αποτέλεσμα θα είναι μέτριο.

    Άρα λοιπόν είναι απολύτως απαραίτητο να κοιτάξουμε την δομή των κομματιών καθώς και την ενορχήστρωση στην κάθε λεπτομέρεια και να κάνουμε πειραματισμούς στο τι λειτουργεί καλύτερα. Η μουσική τεχνολογία στη διαδικασία αυτή μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ. Το κόστος για ένα βασικό home studio set up είναι πολύ προσιτό πια και μας δίνεται η δυνατότητα να ηχογραφήσουμε ή να προγραμματίσουμε σχετικά εύκολα τη μουσική μας.

    Αν δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα ο κλασσικός τρόπος να δουλέψουμε το υλικό μας είναι στο χώρο που κάνουμε πρόβες. Είναι απίστευτο πως μπορεί να βελτιωθεί ένα κομμάτι “περνώντας” μια ενδιαφέρουσα συγχορδία στη μελωδία της φωνής ή καμιά φορά αλλάζοντας την δομή ώστε να κορυφώνεται το τραγούδι καλύτερα.

    Όπως είπαμε παραπάνω είναι πολύ σημαντικό να δουλεύουμε στην λεπτομέρεια τα κομμάτια μας στην πρόβα και όχι “στο περίπου” ώστε κάθε μέλος της μπάντας να ξέρει ακριβώς τι πρέπει να παίξει και πότε πριν μπει στο studio να ηχογραφήσει. Αλλιώς θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο οποίος κοστίζει και το κυριότερο, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.

    Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε καταλήξει με τις ενορχηστρώσεις και τις δομές των κομματιών. Μετά τι; All is in the groove!

    2) Αν θέλουμε να ακουγόμαστε σαν μπάντα που “τα σπάει” δεν απαιτείται μόνο τα κομμάτια να παίζονται στο σωστό χρόνο αλλά επιπλέον οι “δυναμικές” μας να είναι αυτές που χρειάζεται το κομμάτι στην δεδομένη στιγμή.

    Ένα πολύ σημαντικό λάθος που κάνουν οι άπειρες μπάντες είναι ότι τα μέλη τους δίνουν σημασία μόνο στο τι παίζει ο καθένας στο δικό του όργανο και δεν ακούνε τι παίζουν τα υπόλοιπα μέλη.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ακουγόμαστε όμορφα σαν σύνολο ακόμα και στην διάρκεια ενός σόλο. Όταν είναι να παίξουμε δυνατά να τα δίνουμε όλα και όταν χρειάζεται να παίξουμε ήρεμα ή υποστηρικτικά να μπορούμε να το κάνουμε σωστά.

    Όσο και αν δουλέψουμε τα κομμάτια στις πρόβες είναι πολύ σημαντικό ή μπάντα να ηχογραφήσει ένα demo πριν αποφασίσει να γράψει κανονικά για το album.

    Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε πως πραγματικά ακουγόμαστε αν δεν ηχογραφήσουμε το παίξιμό μας. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι πρέπει όλοι να είναι σε ένα βαθμό εξοικειωμένοι με την διαδικασία ηχογράφησης. Το demo καλό είναι να γίνει σε ένα studio και δεν χρειάζεται να κοστίσει ακριβά. Η ηχογράφηση πάντως στο κινητό δεν θα μας βοηθήσει πολύ! Αν δεν έχουμε το απαραίτητο budget μπορούμε να κάνουμε χρήση της υπηρεσίας “ηχογράφηση πρόβας” που τα περισσότερα studio που λειτουργούν και ως “προβάδικα” παρέχουν σε πολύ χαμηλότερο κόστος από μια κανονική ηχογράφηση. Δεν είναι ανάγκη να σπαταλήσουμε πολύ χρόνο στην δημιουργία του και ούτε να είναι τέλειο. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι να συλλέξουμε πληροφορίες για την δομή των κομματιών, την ενορχήστρωση αλλά και το παίξιμο του κάθε μέλους ξεχωριστά.

    Στο demo θα αποκαλυφθούν αδυναμίες που στην πρόβα είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις γλυτώνοντας χρόνο και χρήμα για την κανονική μας ηχογράφηση.

    Να θυμάστε στόχος μας είναι όταν θα πάμε να γράψουμε για το album να επικεντρωθούμε στην άψογη και γκρουβάτη εκτέλεση των κομματιών και όχι να διορθώνουμε λάθη.

    3) Και ερχόμαστε στην επιλογή του studio ηχογράφησης (ή των studio) που θα ηχογραφήσουμε το αριστούργημά μας!!

    Εδώ πρέπει να κινηθούμε στρατηγικά και να βάλουμε προτεραιότητες ανάλογα με τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε αρχικά είναι ποια tracks αποτελούν τον βασικό κορμό των τραγουδιών μας και θα θέλαμε να επενδύσουμε περισσότερα στην ηχογράφηση τους, επιλέγοντας για αυτά το καλύτερο studio που μας επιτρέπει το budget μας. Ιδανικά, αν έχουμε και το απαραίτητο “δέσιμο” ως σύνολο μεταξύ μας, θα θέλαμε να ηχογραφήσουμε ταυτόχρονα όσα περισσότερα όργανα γίνεται για να περάσουμε την ενέργεια και το “vibe” μας ως μπάντα στην τελική ηχογράφηση.

    Αν όμως τα οικονομικά μας δεν το επιτρέπουν η πρώτη μας επιλογή συνήθως είναι τα drums. Ο λόγος είναι ότι αν έχουμε μια σπουδαία ηχογράφηση των drums όλα τα άλλα όργανα δυνητικά μπορούν να προστεθούν ως overdubs, δηλαδή ξεχωριστές/επιπλέον ηχογραφήσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα φθηνότερο studio.

    Ένα καλό studio δεν είναι και απαραίτητα το πιο ακριβό ή αυτό που έχει τα καλύτερα μηχανήματα αν και σίγουρα το τελευταίο μας εξασφαλίζει κάποια standards. Πολύ μεγάλη σημασία έχει ποιος χειρίζεται αυτά τα μηχανήματα! Η συνεργασία με έναν ικανό μηχανικό ήχου είναι κατά κάποιο τρόπο το δίχτυ ασφαλείας μας σε περίπτωση που κάτι δεν πάει τόσο καλά στις ηχογραφήσεις ή δεν έχουμε στη διάθεσή μας top class εξοπλισμό. Επίσης μπορεί να μας παρέχει χρήσιμες τεχνικές συμβουλές στην διάρκεια του project, ακόμα και να παίξει το ρόλο του παραγωγού σε κάποιες περιπτώσεις. Κάτι που επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στη επιλογή μας είναι να νοιώθουμε άνετα στον χώρο που θα γίνουν οι ηχογραφήσεις. Κάθε studio εκπέμπει την δική του αύρα και το πιο πιθανόν είναι να επηρεαστούμε από αυτήν. Είναι λοιπόν σημαντικό να λειτουργήσει υπέρ μας!

    Τέλος μην απογοητεύεστε αν οι τιμές που αναρτούνται στα studios δεν είναι μέσα στο budget σας. Τα περισσότερα από αυτά μπορεί να σας προσφέρουν πακέτα που τελικά να μην είναι τόσο απρόσιτα. Ελάτε σε επαφή μαζί τους, παρουσιάστε το project που θέλετε να κάνετε και πόσα μπορείτε να ξοδέψετε. Μπορεί να εκπλαγείτε από την ανταπόκριση που θα έχετε!

    Εδώ είμαστε λοιπόν! Έχουμε ηχογραφημένο το υλικό μας και όλα είναι έτοιμα για να περάσουμε στα επόμενα στάδια της παραγωγής, τη μίξη και το mastering. Όμως πέρα από εδώ ξεκινάει ένα άλλο ταξίδι! 

    Υ.Γ.: Ευχαριστούμε πολύ τον Δ. Βαγιάκα ιδιοκτήτη του LK12studio μιας και χωρίς την βοήθειά του θα ήτανε αδύνατον να συντάξουμε αυτό το άρθρο.

    Το LK12studio βασίζεται στη λογική του project studio δηλαδή την ανάληψη και ολοκλήρωση project που αφορούν τον ήχο.

    Ανάλογα με την παραγωγή και το διαθέσιμο budget μπορεί να χρησιμοποιηθούν ο ίδιος χώρος και εξοπλισμός ηχογράφησης ή οι εγκαταστάσεις άλλων studio, παρέχοντας υποστήριξή στο τεχνικό κομμάτι (audio engineering), στο καλλιτεχνικό (πχ το ύφος που μπορεί να έχει η παραγωγή) αλλά και στην διαχείριση του κόστους.

    Ο ίδιος χώρος είναι ακουστικά μελετημένος και μπορεί να υποστηρίξει ηχογραφήσεις οργάνων (φωνές, ηλεκτρικές ή ακουστικές κιθάρες, μπάσο κλπ) και την επεξεργασία και μουσική μίξη οποιουδήποτε audio υλικού. Για την ηχογράφηση drums επιλέγεται κάποιο άλλο studio, με βάση το είδος μουσικής ή ακόμα και άλλος χώρος, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις (recording on location). Επίσης είναι ιδανικό για pre production. Βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο στην Αττική.

    Για το πως μπορεί να ακούγεται μια περιορισμένου budget παραγωγή μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο και να ακούσετε την πρόσφατη κυκλοφορία του συγκροτήματος “Morph S

    http://morph-s.bandcamp.com/album/morph-s

    Για περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που ολοκληρώθηκε το album μπορείτε να επικοινωνήσετε με το LK12studio στο παρακάτω email: info@lk12studio.com





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε