ελληνική μουσική
    774 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Καμία Συμπάθεια για τον Διάβολο

    Οι Προφήτες με τα Λυπημένα Μάτια

    Ήταν στ’ αλήθεια προφήτες αυτοί οι τραγουδοποιοί ή πρόκειται για μία διαβολική σύμπτωση;

    Οι Προφήτες με τα Λυπημένα Μάτια

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 05 Οκτ 2015


    Τις περισσότερες φορές, οι τραγουδοποιοί γράφουν για αυτό που ξέρουν καλύτερα: το σεξ, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ  και τα κορίτσια. Τέτοια πράγματα. Μερικές φορές όμως,  πηγαίνουν λίγο πιο βαθιά και γράφουν τραγούδια που στοχεύουν στις αιώνιες αλήθειες της ζωής, δίνοντας μας μαργαριτάρια σοφίας μέσα από τους στίχους και τα riffs και μέσα από αυτές τις αιώνιες αλήθειες και τα αιώνια ερωτήματα της ζωής, μας φρικάρουν όταν γράφουν τραγούδια που προφητεύουν τον θάνατό τους.

    Και δεν εννοώ στίχους του στυλ "Μωρό μου θα πεθάνω σε 20 χρόνια από τώρα, οπότε έλα να προλάβουμε να κάνουμε έρωτα" (sic!), αλλά τραγούδια που έχουν στοιχεία όπως η αιτία θανάτου, η ημερομηνία, αλλά και άλλες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Ήταν στ’ αλήθεια προφήτες ή πρόκειται για μία διαβολική σύμπτωση; Όπως και να ‘χει, είμαι βέβαιος πως όταν έγραφαν τα τραγούδια που προφήτευαν τον θάνατό τους, είχαν σίγουρα λυπημένα μάτια. Δεν μπορώ δηλαδή να φανταστώ ότι έγραφαν για θάνατο (τον δικό τους ή όχι, δεν έχει σημασία) και χαμογελούσαν του καλού καιρού...  

    Jimi Hendrix (1942-1970)

    Δύο χρόνια πριν ο Jimi κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ του ‘Are You Experienced’, έγραψε το  Ballad of Jimi που δεν συμπεριλήφθηκε σε κανένα άλμπουμ, αυτό-μυθοποιώντας τον εαυτό του. Οι ”προφητείες” είναι εδώ:

    Many things he would try
    For he knew soon he’d die
    ,”

    Now Jimi’s gone, he’s not alone
    His memory still lives on


    Five years, this he said
    He’s not gone, he’s just dead


    Ο Jimi πέθανε πέντε χρόνια αργότερα.

     

    John Lennon (1940-1980)

    Ο John αποσύρθηκε από τη μουσική στα 1975, μένοντας μακριά από τον μύθο του για να αναλάβει τη φροντίδα του γιου του.  Πέντε χρόνια έκανε “οικιακά” όπως ο ίδιος έλεγε. Στα 1980 επέστρεψε στο στούντιο για να γράψει ένα σωρό τραγούδια που αρκετά απ’ αυτά τα γνωρίσαμε στο άλμπουμ “Double Fantasy“.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο John ήταν τόσο πολύ  παραγωγικός, που πολλά από τα τραγούδια που έγραψε τότε έμειναν ημιτελή. Μετά τον τραγικό του θάνατο τον Δεκέμβριο του 1980, το υλικό που βρέθηκε μπήκε στο μεταθανάτιο άλμπουμ ‘Milk and Honey‘ του 1984. Μέσα σ’ αυτό  ήταν και το τραγούδι Borrowed Time που το εμπνεύστηκε από μία εφιαλτική ιστιοπλοΐα με αίσιο ευτυχώς τέλος. Το Borrowed Timeείναι το πρώτο τραγούδι που έγραψε όταν επέστρεψε από την πενταετή απουσία του και περιέχει τον στίχο:

    Living on borrowed time without a thought for tomorrow



    Ronnie Van Zant (1948-1977)

    Με το άλμπουμ ‘Street Survivors‘ των  Lynyrd Skynyrd, συμβαίνουν δύο πολύ παράξενα-πράγματα. Πρώτον, το εξώφυλλο δείχνει τη μπάντα να τυλίγεται στις φλόγες και δεύτερον, τρεις μέρες μετά την κυκλοφορία του, το αεροπλάνο της μπάντας έπεσε σκοτώνοντας τον Ronnie Van Zant και άλλους τέσσερις.

    Τα υπόλοιπα βρἰσκονται στο…προφητικό τραγούδι That Smell και δεν ξέρω αν ο Ronnie μύριζε τα νύχια του όταν το έγραφε, αλλά οι στίχοι του είναι εδώ:

    Say youll be alright come tomorrow,
    but tomorrow might not be here for you,”

    Angel of darkness upon you,” 

    The smell of death surrounds you.”

    Υποτίθεται ότι γράφτηκε σαν drug tune, αλλά τα γεγονότα της 20ής Οκτωβρίου του 1977 το κάνουν να ηχεί προφητικό. 



    Warren Zevon (1947-2003)

    Δεκαέξι χρόνια πριν πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα στα 2003, ο Warren έγραψε το Factory για έναν εργάτη που προαναγγέλλει όμως τον δικό του θάνατο. Το έβαλε στο άλμπουμ ‘Sentimental Hygiene,’ του 1987 και εξιστορεί τη ζωή ενός ανθρώπου που είναι εργάτης σε ένα εργοστάσιο αμιάντου και καταλήγει λέγοντας:

    Kickinasbestos in the factor
    Punchinout Chryslers in the factory
    Breathinthat plastic in the factory”  

    Ο Warren πέθανε από προχωρημένο κακόηθες μεσοθηλίωμα, που προκαλείται από την έκθεση στον αμίαντο. Το θέμα βέβαια είναι,  ότι ο Warren δεν εργάστηκε ποτέ σε κανένα εργοστάσιο και ειδικά αμιάντου, οπότε οι πιθανότητες για ανάπτυξη τέτοιου είδους καρκίνου, ήταν μηδενικές. Παρ’ όλα αυτά, με το τραγούδι αυτό ο Warren προφήτεψε την αιτία του θανάτου του δεκαέξι χρόνια πριν αυτός συμβεί.



    Marc Bolan (1947-1977)

    Ο Marc ήταν ένας ροκ σταρ που τραγουδούσε για συνηθισμένα πράγματα με τους T. Rex. Ενέπνευσε μια ολόκληρη λεγεώνα από οπαδούς να ακολουθούν την κάθε του λέξη και δεν ξέρω πόσοι ακολουθούσαν κατά γράμμα τους στίχους που έγραφε, αλλά από ότι τελικά απεδείχθη,  τους  έκανε πράξη ο ίδιος αφού στο τραγούδι Solid Gold Easy Action του 1972, προ-είδε τον θάνατό του που έγινε πέντε χρόνια αργότερα:

    Life is the same and it always will be
    Easy as picking foxes from a tree

    Η πινακίδα κυκλοφορίας του Mini Cooper που σκοτώθηκε ο Marc στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, ήταν "FOX 661L" και είχε όντως πέσει πάνω σε ένα δέντρο.



    Όταν λοιπόν πριν από μερικούς μήνες έστελνα στον εκδότη μου το καινούργιο μου βιβλίο για έκδοση με τίτλο “Οι Προφήτες με τα Λυπημένα Μάτια”, δεν προφήτευα με κανένα τρόπο το άρθρο αυτό, γιατί δεν ήξερα καν ότι θα το γράψω.

    Αυτό σε βεβαιώνω πως είναι όντως μία σύμπτωση. Μπορεί τα μάτια μου να είναι –όπως μου λένε- λυπημένα (μελαγχολικά μάλλον), αλλά πάντως, προφήτης …δεν είμαι. Καρατσεκαρισμένο!   

    Ευχαριστώ για την ανάγνωση…





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29306   /   06.10.2015, 12:01   /   Αναφορά
    Ενδιαφέρον,πράγματι,το άρθρο-όμως εγώ,ώς πραγματιστής που είμαι,δέν πιστεύω ότι οι εν λόγω καλλιτέχνες προφήτευαν τον θάνατό τους με αυτά τα αποκαλούμενα "προφητικά" τραγούδια.Διότι άν ήξεραν πότε θα πεθάνουν,γιατί δέν έλαβαν τα μέτρα τους εγκαίρως;

    Αλλωστε,μακροπροθέσμως,όλοι θα πεθάνουμε-συνεπώς έχουμε ήδη προφητεύσει τον θάνατό μας.

    Ενδεικτικώς,πάντως:
    1)Ο Hendrix ναί μέν πέθανε πέντε χρόνια αφ'ότου έγραψε "five years,this he said" αλλά με την βεβαρημένη (λόγω καταχρήσων) υγεία που είχε,ήξερε ότι δέν θα ζούσε και τόσο πολύ.Ε,αντί να πεθάνη στα έξι χρόνια,πέθανε έναν χρόνο νωρίτερα (άραγε άν είχε γράψει "nine" αντί γιά "five"-που έχει την ίδια προφορά και συνεπώς ταιριάζει στο τραγούδι,τί θα λέγαμε;ότι ήταν ανίκανος ώς προφήτης;)

    2.Δέν υπάρχει καμμιά ένδειξη στον στίχο "borroed time" που να δηλώνη "πρόβλεψη θανάτου".Ο Lennon έκανε ένα εφιαλτικό-έστω-ιστιοπλοϊκό ταξίδι και τα'βγαλε πέρα επιτυχώς.Το ότι σκοτώθηκε κάποια χρόνια αργότερα δέν σημαίνει ότι αμέσως μετά την περιπέτειά του είχε προβλέψει πότε θα πέθαινε.Είπαμε,μακροπροθέσμως όλοι θα πεθάνουμε,άρα κι'εγώ προφήτης είμαι (ένας προφήτης,μα τί προφήτης...).

    3)Το κακόηθες μεσοθηλίωμα δέν προκαλείται μόνο από την έκθεση σε αμίαντο-γενικώς ο καρκίνος δέν έχει μιά αποκλειστική αιτία.Ακόμη κι'άν ο Zevon δέν ήταν κάν καπνιστής,υπάρχουν τόσες άλλες καρκινογόνες ουσίες και ακτινοβολίες κλπ που μάς περιβάλλουν (χωρίς να λογαριάσουμε τίς μεταστάσεις καρκίνων από άλλα όργανα),ώστε ποτέ δέν μπορούμε να ξέρουμε από πού μάς ήρθε.Ο πατέρας μου,που δέν είχε βάλει στο στόμα του τσιγάρο όσο ζούσε (όσο τον θυμάμαι εγώ δηλαδή,γιατί στα νιάτα του είχε καπνίσει-αλλά τότε δέν είχα γεννηθεί ακόμη ώστε να το δώ ιδίοις όμμασιν) πέθανε από μεταστατικό καρκίνο τού πνεύμονα που είχε αρχική αιτία τα οστά.

    4)Το δυστύχημα που κόστισε την ζωή τών Lynyrd Skynyrd συνέβη αρκετούς μήνες μετά την σύνθεση τού τραγουδιού και την ηχογράφησή του.Ενδεχομένως τότε το γκρούπ δέν ήξερε κάν άν θα έκανε την περιοδεία που περιελάμβανε την μοιραία πτήση.Μάλιστα,τα αίτια τού δυστυχήματος αφορούν ανθρώπινο λάθος τών πιλότων,οι οποίος ώφειλαν να είναι πιό καλά προετοιμασμένοι ώστε να μήν μείνουν από καύσιμα στην μέση τού...αέρα.Αν είχαν κάνει τους σωστούς υπολογισμούς,το αεροπλάνο θα είχει προσγειωθεί επιτυχώς στον προορισμό του και όλα θα είχαν πάει "κατ'ευχήν".

    Επίσης το ότι ο Marc Bolan έγραψε γιά αλεπούδες που τίς μαζεύει κάποιος από ένα δέντρο,δέν αποτελεί "προφητεία θανάτου",ιδίως όταν έχης αυτοκίνητο με πινακίδα που περιέχει την λέξη Fox.Δηλαδή άν το αμάξι του είχε καρφωθεί σε έναν τοίχο,ενώ αυτός είχε γράψει "picking foxes from a tree",θα τού βάζαμε "μηδέν" στην μαντική τέχνη;

    ΥΓ.Και πού ξέρεις άν σε κάποια άκρη τού μυαλού σου δέν "υπέβοσκε" η ιδέα να γράψης κάποια στιγμή ένα άρθρο που να αφορά αυτές τίς συμπτώσεις που αναφέρεις;
    #29334   /   20.10.2015, 17:24
    Ενδιαφέρον πράγματι το άρθρο και ακόμη πιο ενδιαφέρον το αντιπαραβαλλόμενο πρώτο σχόλιο.
    Αλλά σε περίπου διαφορετικές κατηγορίες. Ας πούμε ότι η απάντηση αντιπροσωπεύει την επιστήμη, ενώ το αρχικό άρθρο είναι πιο κοντά στην επιστημονική φαντασία. Δεκτά και χρήσιμα και τα δύο.

    #29336   /   20.10.2015, 18:37
    Μα Στέφανε...

    Είναι γνωστόν πλέον σε όλους ότι τον κ. Hastaroth τον διέπει μια κάποια ...σπασοκλαμπανίτιδα!

    #29307   /   06.10.2015, 12:13   /   Αναφορά
    Μάλιστα κύριε Hastaroth!
    #29308   /   06.10.2015, 13:32   /   Αναφορά
    Hastaroth είσαι σπασοκλαμπάνιας :p
    #29312   /   07.10.2015, 08:19
    Χαίρομαι να μαθαίνω καινούργιες λέξεις!

    Από την άλλη όμως,με τέτοια που διαβάζω γιά προφητικά τραγούδια και άλλες μαγείες και προφητείες αναρωτιέμαι μήπως έχει δίκιο ο Καμμένος (ο Πάνος,όχι ο Δημήτρης) που λέει ότι μάς ψεκάζουν....

    Και μάλιστα με PZL Airtruck (τύπος ψεκαστικού αεροπλάνου είναι αυτό)....

    #29335   /   20.10.2015, 17:27
    Εδώ όμως φίλτατε κάνετε λάθος. Δεν έχω υπόψιν μου δήλωση του Πάνου (όχι του Δημήτρη) Καμμένου που να ισχυρίζεται ανοιχτά ότι μας ψεκάζουν. Αν υπάρχει κάποιο link που να αποδεικνύει την ύπαρξη τέτοιας δήλωσης, θα ήθελα πολύ να το δω.

    #29314   /   07.10.2015, 18:14
    ο καθένας ο,τι μπορεί.... :p

    #29309   /   06.10.2015, 14:59   /   Αναφορά
    Το σχόλιο της Χρυσάννας είναι όλα τα λεφτά!!!
    #29311   /   07.10.2015, 08:15
    Αρα είχε δίκιο το "κακορίζικο" (που λέει κι'ο Κασιμάτης) όταν έλεγε "λεφτά υπάρχουν"...

    #29310   /   06.10.2015, 16:36   /   Αναφορά
    Συμπέρασμα: Το πιο σημαντικό στοιχείο ενός αυτοκινήτου, δεν είναι ο οδηγός, αλλά ο γρύλλος. Κατά τα λοιπά, ναί, πιστεύω ότι κάποιοι λίγοι άνθρωποι "μυρίζονται" ή έστω "δημιουργούν" το πεπρωμένο τους και ο λόγος που δεν το αποφεύγουν (με δεδομένη την πρότερη γνώση) είναι γιατί είναι γλυκό σαν τις σειρήνες...και Οδυσσέας ήταν μόνο ένας!
    #29313   /   07.10.2015, 08:24
    Μπα,κι'ο Οδυσσέας πέθανε,απ'όσο ξέρω.


    Εχω γράψει κι'εγώ ένα τραγούδι που λέει μεταξύ άλλων "το μόνο μαύρο στην υπόθεση αυτή είν'το σκοτάδι που θα με υποδεχτή".Να το κυκλοφορήσω στην κατηγορία "προφητικά τραγούδια;



    #29316   /   07.10.2015, 20:18
    Αλμπέρτο, το τι θα το κάνεις δεν με απασχολεί. Εγώ πάντως στο άρθρο μου ΔΕΝ θα το συμπεριλάβω. Σου το λέω να το ξέρεις.

    #29317   /   07.10.2015, 21:08
    Μα το τραγούδι ΔΕΝ είναι προφητικό.


    Θα ήταν προφητικό άν ο θάνατος ήταν κάτι αφύσικο,οπότε το να πεθάνω θα ήταν εξαίρεση.Από την στιγμή που ο θάνατος είναι δεδομένο ότι θα συμβή,το να τον...προφητεύουμε δέν έχει νόημα.Είναι σάν να λέμε ότι είμαστε προφήτες επειδή λέμε πως αύριο ο ήλιος θ'ανατείλη.


    Βεβαίως μέχρι να φτάσω σε ηλικία να πεθάνω,ενδέχεται να έχη βελτιωθεί η τεχνολογία τής "υαλοποίησης" (vitrification) σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός καταψύχεται με τέτοιον τρόπο ώστε τα βιολογικά του υγρά να στερεοποιηθούν χωρίς να μεταβληθή η μοριακή/ατομική δομή τους.Ετσι ο οργανισμός διατηρείται ανέπαφος και με τίς βιοχημικές λειτουργίες του "σταματημένες",μέχρις ότου με ειδική τεχνική θα τον επαναφέρουν στην ζωή (δηλαδή θα "επανεκκινήσουν" τίς ζωτικές του λειτουργίες) και θα συνεχίση να ζή.Τέτοια projects θα είναι χρήσιμα στο μέλλον στα διαστρικά ταξίδια (που η διάρκειά τους μπορεί να είναι έως και εκατομμύρια χρόνια) ώστε οι αστροναύτες να φτάνουν σε απομεμακρυσμένα σημεία τού Σύμπαντος.Τότε λοιπόν,το να προφητεύση κάποιος τον θάνατό του-δηλαδή την αποτυχία τής επαναφοράς του στην ζωή,θα έχη όντως νόημα.

    #29318   /   07.10.2015, 21:57
    Πού πας και τα βρίσκεις βρε παιδί μου όλα αυτά και τα γράφεις; Είσαι όντως σπασοκλαμπάνιας που λέει και η Χρυσάννα και με το δίκιο της δηλαδή.

    #29319   /   07.10.2015, 22:46
    Ορφέα κάποιος πρέπει να σου μιλήσει για τον Γκούγκλη.... χαχααχχααχα

    #29320   /   07.10.2015, 22:54
    Τον Γκούγκλη ε; Αυτός τώρα είναι προφήτης, ή έίναι σπασοκλαμπάνιας;

    #29321   /   08.10.2015, 10:35
    Αυτός είναι ότι ΔΕΝ είναι οι άνθρωποι, γι' αυτό και τον αγαπάμε.
    Χρήσιμος, περιεκτικός και πάντα στην διάθεση σου..!

    #29322   /   08.10.2015, 11:31
    Ενας από τους λόγους που η χώρα πάει κατά διαόλου είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δέν θέλει να μορφωθή.Να,είδες,εγώ με αφορμή το άρθρο σου έμαθα απ'την Χρυσάννα μιά καινούργια λέξη :).

    #29323   /   08.10.2015, 11:41
    Ενας από τους λόγους που η χώρα πάει κατά διαόλου είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δέν θέλει να βελτιωθεί!

    #29324   /   08.10.2015, 11:59
    Χρυσάννα έχεις κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα; :p

    #29325   /   08.10.2015, 14:53
    Σωστόν.Γι'αυτό πιστεύει σε μάγους,προφήτες και οιωνούς και αγοράζει λαχεία και παίζει λόττο,αντί ν'ασχοληθή να στήση καμμιά σοβαρή παραγωγική επιχείρηση...

    Επανερχόμενος στα τού άρθρου,προσθέτω επίσης πως με αφορμή το δυστύχημα τών Lynyrd Skynyrd,καθιερώθηκε η "διαδικασία" να μήν ταξιδεύουν όλα τα μέλη ενός συγκροτήματος με το ίδιο μεταφορικό μέσον στίς περιοδείες τους,ώστε σε περίπτωση που-φτού φτού-γίνη καμμιά στραβή,να μήν πάη άκλαυτη όλη η μπάντα.Ωστόσο αυτό δέν εφαρμόζεται πάντοτε.