ελληνική μουσική
    837 online   ·  210.849 μέλη
    Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα και υπήρξε από τα μαθητικά του χρόνια ο πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία . Με το πρώτο του κουαρτέτο και τις ορχήστρες του συνεργάστηκε με όλους τους τότε διάσημους τραγουδιστές. Νεαρός πιανίστας ακόμα, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Μουσικής του Πανεπιστημίου ΜΙΝΕΣΟΤΑ το 1951. Την επόμενη χρονιά κρίθηκε πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Από το 1959 ασχολήθηκε με την σύνθεση και διακρίθηκε επτά φορές διεθνώς (ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΒΑΡΣΟΒΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΠΑΡΙΣΙ, ΗΠΑ, ΤΟΚΙΟ, ΑΛΤΟ ΜΟΝΤΕ) και έξι φορές στην χώρα μας.
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 27 Φεβ 2003
    Δούλεψε για το θέατρο και τον Κινηματογράφο στον ψυχαγωγικό, τον κλασσικό αλλά και τον προοδευτικό τομέα κάθε είδους και έλαβε διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις (ΠΑΡΙΣΙ, ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ, ΑΛΤΟ ΜΟΝΤΕ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ). Έχει γράψει την Μουσική σε 104 ταινίες και 65 θεατρικές παραστάσεις. Έδωσε συναυλίες με έργα του, διευθύνοντας τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Τιμήθηκε επανειλημμένα με το βραβείο πλατινένιου και χρυσού δίσκου ενώ με το έργο του «Ο Δρόμος» (στίχοι Λ .Παπαδόπουλου) κατέχει αδιαμφισβήτητα την πρώτη θέση στην Ελληνική Δισκογραφία. Ανακάλυψε και καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς σπουδαίους τραγουδιστές (Μούσχουρη, Κουρούκλη, Βάνου, Πουλόπουλο, Διονυσίου, Κουμιώτη κλπ).

    Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε την οπερέτα του «ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΙ» σε λιμπρέτο του Κ.Βίρβου, τη Σουϊτα Μπαλέτου «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» και την Μοντέρνα Όπερα «ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ» σε λιμπρέτο του ποιητή Κ.Κινδύνη. Με σειρά ρεσιτάλ «ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» περιόδευσε σε όλον τον κόσμο. Το 1985 διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του ΤΟΚΙΟ. Το 1986 γράφει την μουσική για τους «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΙΣ» για την Πολωνική Τηλεόραση. Το έργο του «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ» εγκαινιάζει την Διεθνή Έκθεση στο DUSSELDORF τον Απρίλιο του 1987. Το 1988 στην Διεθνή Δισκογραφία με τίτλο «ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ συμπεριλαμβάνεται η σουϊτα του «ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ».

    Με την Ειρήνη Παπά εμφανίζεται στα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και αποσπά τιμητικές διακρίσεις. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας το 1990 τον βραβεύει για την θεατρική μουσική του στην «ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» του Γιάννη Ρίτσου που ανέβηκε στο ΑΛΤΟ ΜΟΝΤΕ της Ιταλίας. Το 1993 γράφει για το Εθνικό μας θέατρο την μουσική για την «ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» του Όργουελ. Το 1988 σε λιμπρέτο Γιάννη Καλαμίτση ολοκλήρωσε την Λαϊκή Όπερα «ΖΕΥΣ» που κυκλοφορεί από την Polygram και θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 1999 γράφει το Ορατόριο «ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ» σε λιμπρέτο του Ιάκωβου Αυλητή. Τον Ιούνιο του 2000 η πόλη των Αθηνών τον τιμά για την πενηντάχρονη προσφορά του και ο Δήμαρχος Αθηναίων του απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης σε μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Για τον ίδιο λόγο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τιμήθηκε και από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο Λυκαβηττού. Τέλος τον Ιανουάριο 2001 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει στον Συνθέτη τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον Πολιτισμό . Σήμερα συνεχίζει όλες του τις δραστηριότητες στην δισκογραφία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση διατηρώντας πάντοτε το υψηλό επίπεδο που χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική του προσφορά και τον καθιέρωσε διεθνώς!

    Tags
    Μουσικά Είδη:ΌπεραΜουσική Γενικά:ραδιόφωνοΚαλλιτέχνες:Μίμης Πλέσσας



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #3880   /   22.01.2006, 17:24   /   Αναφορά
    Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ με τον Μίμμη Πλέσσα πριν δύο καλοκαίρια και ομολογουμένως πρόκειτε για έναν άνθρωπο που παρά τα 80 του χρόνια έχει τρομερή διαύγεια σκέψεις και απίστευτα καλό λόγο.Τα δάχτυλα στο πιάνο....σαν να μην πέρασαν τα χρόνια!!!