ελληνική μουσική
    504 online   ·  210.845 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Διασκεδαστική εκμάθηση ανάγνωσης παρτιτούρας

    Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος είναι πολύ χρήσιμος και εκπαιδευτικός γιατί μαθαίνει σαν παιχνίδι, σε αρχάριους και παιδιά, να διαβάζουν μικρές μουσικές φράσεις της αρεσκείας τους στο πεντάγραμμο σε διάφορους ρυθμούς και τονικότητες.

    Διασκεδαστική εκμάθηση ανάγνωσης παρτιτούρας

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    127 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 02 Οκτ 2017

    Αλγόριθμος "Clarallel"

    Ένας "έξυπνος" αλγόριθμος που μετατρέπει το όνομα σας ή οποιαδήποτε άλλη λέξη σε μουσικό μοτίβο, χρησιμοποιώντας λογικές σχέσεις μεταξύ γραμμάτων και μουσικών φθόγγων.

    Αυτό βέβαια γίνεται από συνθέτες εδώ και αιώνες. Όμως η Δυτική μουσική σημειογραφία χρησιμοποιεί μόνο τα γράμματα Α Β C D E F G (ΛΑ ΣΙ ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ ΦΑ ΣΟΛ).

    Επομένως με ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο γινόταν εύκολα η μετατροπή, με κάθε νότα να αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο γράμμα.

    Ένα τέτοιο πολύ γνωστό πρόγραμμα είναι το kithara.vu για τραγούδια με ακόρντα και με δυνατότητα τονικής μεταφοράς (transportation) σ’ οποιαδήποτε τονικότητα.

    Σήμερα είναι εύκολο να φτιαχτούν αλγόριθμοι που να αντιστοιχούν και τα υπόλοιπα γράμματα σε τόνους, ώστε να παράγονται: οπλισμοί με διέσεις / υφέσεις, διαφορετικό τονικό ύψος, διαφορετικές αξίες φθογγόσημων, παύσεις, ρυθμός...

    Ένας τέτοιος αλγόριθμος είναι το "Clarallel" που μετατρέπει το όνομά σας, ή οτιδήποτε άλλο γράφετε στο "κουτάκι" (όπως φαίνεται στη φωτογραφία), σε μια μικρή μουσική φράση Μινόρε ή Ματζόρε .

    Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος είναι πολύ χρήσιμος και εκπαιδευτικός γιατί, σαν παιχνίδι, μαθαίνει στους αρχάριους και παιδιά, να διαβάζουν μουσική στο πεντάγραμμο σε διάφορους ρυθμούς και τονικότητες.

    Γράψτε πχ το όνομα "GEORGIA", (που εμπεριέχει και τα γράμματα ‘’Ο’’ , ‘’Ι’’ και ‘’R’’ που δεν αντιστοιχούν σε μουσική σημειογραφία) επιλέξτε Major Mode  - Τρόπο Μείζονα - και δείτε τις νότες της μουσικής φράσης στο πεντάγραμμο σε Α major (ΛΑ ματζόρε) τονικότητα (οπλισμός με 3 διέσεις / ###  ) .

    Διασκεδαστική εκμάθηση ανάγνωσης παρτιτούρας

     

     

    Στο μισού λεπτού video μου ακούστε το όνομα ‘GEORGIA’’  

    (1 φορά όπως το παίζει ο αλγόριθμος σε piano midi format.

    Μετά όπως το παίζω εγώ:

    • 3 φορές με Χρωματική Φυσαρμόνικα Α key στην 1η οκτάβα –
    • 3 φορές με διατονική φυσαρμόνικα A key στη 2η οκτάβα (η 1η οκτάβα είναι μόνο για ακόρντα - εκτός αν γνωρίζετε καλά την τεχνική bending)
    • 3 φορές με συγχορδίες A major κιθάρας. Συγχορδίες Α major : Α – D - E) .

    Η επιλογή του ονόματος ‘’GEORGIA’’ δεν έγινε τυχαία αλλά επειδή εμπεριέχει γράμματα που δεν ανήκουν στη μουσική σημειογραφία και γιατί απ’ το fb του ‘’τοίχου’’ της βρήκα τον εν λόγω αλγόριθμο.

    Ομοίως, γράψτε πάλι το όνομα ‘’GEORGIA’’, αλλά τώρα επιλέξτε Minor Mode – Τρόπο Ελάσσονα- και δείτε διαφορετικές νότες στο πεντάγραμμο σε τονικότητα Am Αρμονικό.

    Ομοίως και για οποιοδήποτε άλλο όνομα, ή λέξη σ’ έναν απ’ τους 2 ‘’Τρόπους/modes’’.

    Ο αλγόριθμος είναι ισχυρός, αλλά σε αυτό το στάδιο μπορεί να μετατρέψει γράμματα μόνο σε σύντομη μελωδία.

    Ωστόσο, αν θέλετε μπορείτε να ενώσετε πολλά τέτοια μοτίβα και να δημιουργήσετε μια πιο εκτεταμένη σύνθεση.

    Δείτε το ‘’Clarallel’’ και εφαρμόστε το άμεσα εδώ :

    http://www.classicfm.com/discover-music/musical-cipher-algorithm/

    "Άδουσα φωνή"

    Κάτι σχετικό με το θέμα αλλά και ταυτόχρονα ιαματικό, σύμφωνα με την επιστήμη της μουσικοθεραπείας, που αφορά την δυνατότητα της φωνής να εκφράζεται υπό μορφή τραγουδιού, θα βρείτε στο βιβλίο ''Ιατρικές δυνάμεις της μουσικής'' του Dr S. Shaboutin.

    (Το βιβλίο αυτό ήταν η αιτία που ξεκίνησα να μαθαίνω φυσαρμόνικα πριν 6 έτη)

    Η φωνητική διαδικασία είναι σύνθετη λειτουργία του μυός που προκαλείται από νευρικές σημάνσεις, οι οποίες ενεργοποιούν τη συνείδηση και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.

    Η φωνή μας και το τραγούδι μπορούν να συνδέσουν το επίπεδο του υποσυνείδητου με τη συνείδηση, ανοίγοντας έτσι ένα φάσμα συναισθημάτων και προκαλώντας ένα ισχυρότατο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

    Ο ερευνητής Paul Newham συγγραφέας του "Τραγουδιστή ίαση" θεωρεί ότι η άδουσα φωνή εξασφαλίζει αμεσότερη πρόσβαση προς το υποσυνείδητο απ’ ότι ο λόγος και θεωρεί ότι το προσεχές βήμα είναι η απομάκρυνση από τη λεκτική επικοινωνία και η παροχή στη φωνή της δυνατότητας να εκφράσει τον εαυτό της άμεσα (πχ υπό μορφή άσματος). Αυτή η "άδουσα φωνή" θεωρώ ότι είναι η σχετικότητα της 2ης ενότητας με την 1η.

     


    Tags
    Μουσικά Όργανα:φυσαρμόνικαΜουσική Εκπαίδευση:συγχορδίεςρυθμόςφωνητική



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε