ελληνική μουσική
    665 online   ·  210.828 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Danger Zone'' του Kenny Loggins

    Μπαίνοντας στην "Επικίνδυνη Ζώνη" του... Top Gun!

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 16 Οκτ 2017

    Το «Danger Zone» περιλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας «Top Gun», που κυκλοφόρησε το 1986.
    Τη μουσική την έγραψε ο Giorgio Moroder και τους στίχους ο Tom Whitlock. Οι δυο τους έγραψαν για την ίδια ταινία και το «Take My Breath Away» των Berlin. Ένα χρόνο αργότερα έγραψαν το «Meet Me Halfway», το οποίο ηχογράφησε ο Kenny Loggins για την ταινία «Όλα Για Όλα» (Over The Top, 1987).
    Ο Kenny Loggins ήταν από τις σταθερές αξίες των Soundtracks της δεκαετίας του 1980 και μάλιστα το 1984 ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. με το τραγούδι «Footloose» από την ομώνυμη ταινία.
    Πριν καταλήξει το τραγούδι στον Kenny Loggins, το «Danger Zone» είχε προταθεί και σε άλλους τραγουδιστές και συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και στους Toto. Όμως κάποιες νομικές διαφορές μεταξύ των παραγωγών του «Top Gun» και των δικηγόρων του συγκροτήματος απέτρεψαν κάτι τέτοιο. Έτσι το συγκρότημα έκανε πίσω.
    Το τραγούδι προτάθηκε και στον Bryan Adams. Οι παραγωγοί ζητήσανε από τον Bryan Adams την άδεια να μπει στο soundtrack ένα τραγούδι του (το «Only The Strong Survive») και να ερμηνεύσει το «Danger Zone». Όμως ο Bryan Adams αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη επειδή είχε την αίσθηση ότι η ταινία υμνούσε τον πόλεμο και δεν του άρεσε καθόλου ο σωβινισμός που εκφραζόταν από την ταινία. Καθώς δεν ήθελε καμία δουλειά του να συνδεθεί με κάτι τέτοιο, αρνήθηκε να ερμηνεύσει το τραγούδι.
    Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που προσεγγίστηκαν για να παίξουν το «Danger Zone» ήταν και οι REO Speedwagon, αλλά το συγκρότημα αρνήθηκε επειδή δεν τους επιτράπηκε να συμμετάσχουν στο soundtrack με μία δικιά τους σύνθεση.
    Τελικά οι παραγωγοί της ταινίας αποφάσισαν να δώσουν το τραγούδι στον Kenny Loggins. Εκείνος συμφώνησε δεδομένου ότι ήταν ένα ξεσηκωτικό τραγούδι και, όπως είπε ο ίδιος, το προσέγγισε ερμηνευτικά μ’ ένα ύφος αλά Tina Turner
    Kenny Loggins: Ήμουνα στο στούντιο και είχα ηχογραφήσει ένα τραγούδι για την ταινία, με τίτλο «Playing With The Boys». Άκουσα ότι στην Columbia χρειάζονταν έναν τραγουδιστή. Η ιστορία που άκουσα, και μου έχουν πει ότι δεν είναι αλήθεια, είναι ότι είχαν προτείνει στους Toto να πούνε το «Danger Zone» αλλά για κάποιο λόγο οι δικηγόροι δεν συμφωνήσανε και η δουλειά χάλασε. Υπήρξε σίγουρα κάποιος άλλος καλλιτέχνης ή συγκρότημα πριν από μένα και διαφώνησε. Απλά έτυχε να είμαι στο στούντιο και χρειάζονταν έναν τραγουδιστή αμέσως. Παράτησα ό,τι έκανα και μπήκα μέσα και την επόμενη μέρα γράψαμε τα φωνητικά. Αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας μου γι' αυτό και το τραγουδάω ακόμα στις συναυλίες. Ο κόσμος το λατρεύει! Δεν το περίμενα ότι αυτό το τραγούδι είναι ο τύπος του τραγουδιού που θα κρατούσε για σχεδόν 30 χρόνια. Εκείνη την εποχή φαινόταν ένα απλό κομμάτι Rock and roll. Απλά χρειαζόμουν πραγματικά ένα up tempo κομμάτι για τις εμφανίσεις μου και σκέφτηκα ότι θα ήταν διασκεδαστικό να έχω ένα κινηματογραφικό τραγούδι. Θα απογείωνε τη συναυλία και σίγουρα το πέτυχε.

    Η ηχογράφηση έγινε στα Oasis Recording Studios, στο North Hollywood της Καλιφόρνιας, με παραγωγό τον Giorgio Moroder και μηχανικούς ήχου τους Dave Concors και Tom Whitlock. Τη μίξη την έκανε ο Brian Reeves και ο Giorgio Moroder. Κιθάρα έπαιξε ο Dann Huff, βασικός τραγουδιστής και κιθαρίστας των Giant. Η μπασογραμμή του τραγουδιού είναι ένας κλασικός ήχος της δεκαετίας του 1980 και προέρχεται από το πανταχού παρόν Yamaha DX7 synthesizer, ενώ τα drums προέρχονται από ένα LinnDrum (drum machine που σχεδιάστηκε από τον Roger Linn), το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης σε εκατοντάδες άλλες Pop επιτυχίες της δεκαετίας του 1980. Προς το τέλος του τραγουδιού ακούγεται και ένα τενόρο σαξόφωνο.

    Το «Danger Zone» κυκλοφόρησε σε single στις 13 Μαΐου του 1986 και έφτασε στο Νο 2 των Η.Π.Α. και στο Νο 45 της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης έφτασε στο Νο 6 της Ελβετίας, Νο 7 στον Καναδά, Νο 12 στη Γερμανία και Νέα Ζηλανδία και Νο 32 στην Ιταλία.

    Για την προώθηση του single κυκλοφόρησε την ίδια εποχή κι ένα μουσικό βίντεο, το οποίο σκηνοθέτησε ο Tony Scott, που ήταν και ο σκηνοθέτης του «Top Gun». Το βίντεο περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ταινία και πλάνα με τον Kenny Loggins να τραγουδάει.
    Kenny Loggins: Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος με το γεγονός ότι ο Tony Scott σκηνοθετούσε το μουσικό βίντεο. Ανυπομονούσα να δω τι έκανε. Και ήταν πολύ διασκεδαστικό. Έκανε τα πράγματα πολύ εύκολα. Κι επειδή ήταν ο Tony Scott, τον εμπιστευόσουν απόλυτα. Ό,τι και να ήθελε, θα το έκανες. Εξαιτίας αυτού του βίντεο τα αεροπορικά γυαλιά ηλίου έγιναν μέρος των συμφωνιών μου για πολλά χρόνια. Ο Tony Scott ήξερε απόλυτα τι θα έκανε. Έκανα κάποιες προτάσεις αλλά είχε μία πολύ σαφή εικόνα για το που ήθελε να το πάει, επειδή ενσωμάτωνε στο βίντεο και σκηνές από την ταινία.

    Όταν το 2007 ο Kenny Loggins ρωτήθηκε σχετικά με την απόδοση των τραγουδιών από ταινίες στις συναυλίες του, είπε για το «Danger Zone»:
    -    Είναι ένα καλό Rocknroll τραγούδι αλλά δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται τόσο καλά.

    Τον Ιούλιο του 2010 ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Donald Glover κυκλοφόρησε με το όνομα Childish Gambino το τραγούδι «I Be On That», όπου υπάρχει ο στίχος «The problem is you in the Danger Zone like Kenny Loggins is».
    Το 2012 οι Calexico έκαναν μία διασκευή του «Danger Zone» για τις ανάγκες της σειράς βίντεο A.V. Club Undercover. Στη διασκευή αυτή το τραγούδι ακούγεται περισσότερο σαν μία σκονισμένη δολοφονική μπαλάντα, με νοτιοαμερικάνικη προφορά και με μία δόση τρυφερότητας, παρά σαν ένα τραγούδι που συνέθεσε το αφεντικό της Disco Giorgio Moroder. Ο βασικός τραγουδιστής των Calexico, Joey Burns, παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε καθόλου τους στίχους (εκτός από το ρεφρέν) πριν αποφασίσει να κάνει τη διασκευή.
    Joey Burns: Δεν ήξερα τους στίχους. Αλλά διασκέδασα μαθαίνοντας τους στίχους και κοιτάζοντας τι θα μπορούσα να κάνω για να τους αλλάξω. Έτσι επεξεργάστηκα απλά κάποιους στίχους και στη συνέχεια διασκέδασα προσπαθώντας να βρω μία μελωδία για να τους τραγουδήσω. Ήταν σαν να πήραμε το δρόμο του «O Brother, Where Art Thou» (σ.σ. ταινία των αδελφών Κοέν που παίχτηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους με τον τίτλο «Ω Αδελφέ, Που Είσαι;» και που είναι διασκευή της Οδύσσειας του Ομήρου).

    Το «Danger Zone» ακούγεται στις σκηνές δράσης της ταινίας «Top Gun», στην οποία πρωταγωνιστούν ο Tom Cruise και ο Val Kilmer. Μετά την προβολή της ταινίας, το αμερικανικό ναυτικό δέχθηκε πληθώρα αιτήσεων για θέσεις πιλότων.
    Εκτός από το «Top Gun», το τραγούδι ακούστηκε στις ταινίες «Boob» (1999), «Sex Drive» (2008), «Χάρολντ και Κουμάρ 2: Απόδραση Από Το Γκουαντάναμο» (Harold & Kumar Escape From Guantanamo Bay, 2008) και «17 Ξανά» (17 Again, 2009) και στις τηλεοπτικές σειρές «Kids Incorporated» (1986, όπου το ερμήνευσαν η 17χρονη τότε Martika και η 11χρονη τότε Stacy Ann Ferguson -μετέπειτα διάσημη ως τραγουδίστρια των Black Eyed Peas με το όνομα Fergie), «The Super Mario Bros. Super Show!» (1989), «Ο Άλβιν Και Η Παρέα Του» (Alvin And The Chipmunks, 1990), «Pop Up Video» (1999), «The Simpsons» (1999), «How I Met Your Mother» (2005), «The Angry Video Game Nerd» (2006), «Postcards» (2008), «Atop The Fourth Wall» (2010), «Mongrels» (2010), «Take Me Out» (2012), «Glee» (2013, σε συνδυασμό με το «Old Time Rock And Roll» του Bob Seger) και «Archer» (2013, η φράση «Danger Zone» χρησιμοποιείται συχνά από τον μυστικό πράκτορα Sterling Archer ως έμμεση αναφορά στο τραγούδι του Kenny Loggins ενώ το τραγούδι γυρίστηκε και σε διαφημιστικό βίντεο όπου ο Archer είναι φυσικά ο Maverick του Tom Cruise, ο Barry είναι ο κακός ψυχοπαθής Iceman του Val Kilmer, η Lana είναι ο χαρακτήρας της Meg Ryan, και η μυστική προνομιούχα φίλη Pam είναι η Kelly McGillis. Φυσικά ο καημένος ο Cyril είναι ο Goose ενώ ξεχωρίζει ο ανησυχητικά διεστραμμένος Krieger στην κρεβατοκάμαρά του ως Kenny Loggins, που κοιτάζει στην κάμερα φορώντας γυαλιά ηλίου και ρούχα που μοιάζουν παρωδία).
    Το «Danger Zone» ακούστηκε επίσης στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «High Chaparall», στην αθλητική εκπομπή «Formula 1: BBC Sport» (2011) και στα αμερικανικά shows «American Idol» (2007) και «Dancing With The Stars» (2012) και, επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση της Nissan (η οποία ήταν παρωδία του «Top Gun» δείχνοντας πουλιά που προσπαθούσαν να κουτσουλήσουν αυτοκίνητα). Το τραγούδι περιλαμβάνεται και στο video game Top Gun.

    DANGER ZONE – Kenny Loggins

    Revvin' up your engine
    Listen to her howlin' roar
    Metal under tension
    Beggin' you to touch and go

    Highway to the Danger Zone
    Ride into the Danger Zone

    Headin' into twilight
    Spreadin' out her wings tonight
    She got you jumpin' off the track
    And shovin' into overdrive

    Highway to the Danger Zone
    I'll take you
    Right into the Danger Zone

    You'll never say hello to you
    Until you get it on the red line overload
    You'll never know what you can do
    Until you get it up as high as you can go
    Out along the edges
    Always where I burn to be
    The further on the edge
    The hotter the intensity

    Highway to the Danger Zone
    Gonna take you
    Right into the Danger Zone
    Highway to the Danger Zone


    Tags
    Μουσικά Είδη:DiscoPopRockRock and RollSoundtracksΜουσική Εκπαίδευση:tempoΚαλλιτέχνες:Bryan AdamsMarioOasisTina TurnerΕταιρίες:Yamaha



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε